
Gezond eten, hoe doe je dat?
zondag 6 april 2014 om 17:21
Ik heb al een hele tijd in mijn hoofd dat ik gezond wil gaan eten. Het is er de laatste jaren ook een beetje ingeslopen dat ik een knorr maaltijd kook en dus geen kookwonder ben(als je een knorr/maggi zakje/pakje, al koken mag noemen). Omdat ik in mijn eentje ben doordeweeks ben heb ik hier genoeg aan voor circa 3 of 4 dagen Met mijn vriend eten we in het weekend of buiten de deur of hij kookt. Gewoonweg omdat hij beter is in koken dan ik.
Gevarieerd eet ik dus totaal niet. Bovendien is het meestal ook pasta georiënteerd. Laatst at ik thuis bij mijn ouders cous cous en leek het wel of mijn lichaam opknapte van alle groentes die erin zaten haha
Nu ben ik mijzelf aan het voorbereiden om vanaf morgen gezond te eten. Gevarieerd en veel groente en fruit. Maar waar ik tegenaan loop, is de hoeveelheid en wat ik dan precies moet gaan eten Ben echt een nitwit als het om dit onderwerp gaat.
Sinds vorige week is dit mijn voedingspatroon:
Ontbijt:
2 bruine boterhammen met kaas
Tussendoor:
1 mandarijn
Lunch:
3 bruine boterhammen met kaas, pindakaas of pate
Tussendoor
mandarijn en cup a soup
Avondeten:
zoals hierboven beschreven, meestal een pasta.
Hopelijk zijn er hier mensen die er wel verstand van hebben en mij van tips kunnen/willen voorzien
Oh ik ben 1.75 en 63 kilo (mocht dit meespelen)
Gevarieerd eet ik dus totaal niet. Bovendien is het meestal ook pasta georiënteerd. Laatst at ik thuis bij mijn ouders cous cous en leek het wel of mijn lichaam opknapte van alle groentes die erin zaten haha
Nu ben ik mijzelf aan het voorbereiden om vanaf morgen gezond te eten. Gevarieerd en veel groente en fruit. Maar waar ik tegenaan loop, is de hoeveelheid en wat ik dan precies moet gaan eten Ben echt een nitwit als het om dit onderwerp gaat.
Sinds vorige week is dit mijn voedingspatroon:
Ontbijt:
2 bruine boterhammen met kaas
Tussendoor:
1 mandarijn
Lunch:
3 bruine boterhammen met kaas, pindakaas of pate
Tussendoor
mandarijn en cup a soup
Avondeten:
zoals hierboven beschreven, meestal een pasta.
Hopelijk zijn er hier mensen die er wel verstand van hebben en mij van tips kunnen/willen voorzien
Oh ik ben 1.75 en 63 kilo (mocht dit meespelen)
zondag 6 april 2014 om 19:09
Als ik het goed begrijp wil je vooral tips voor makkelijk, gevarieerd avondeten en de hoeveelheden die je daarvoor nodig hebt?
Wissel ten eerste eens af met de basis. Als je erg van pasta houdt kun je dat best blijven eten. Kies wel voor de volkorenvariant. Je kunt er dan nog alle kanten mee op: tomatensaus of roomsaus; vlees, vis of vegetarisch, alles is mogelijk.
Op het pak pasta staat aangegeven hoeveel je per persoon nodig hebt. Ik neem meestal zo'n 60 gram gedroogde pasta, de 100 gram op het pak vind ik te veel. Qua groenten heb je niet gauw teveel, maar voor 1 persoon is bijvoorbeeld een kleine ui, een paprika, een paar tomaten en een halve courgette prima. Je kunt pastasaus ook in grote hoeveelheden maken en invriezen.
Naast pasta kun je kiezen voor aardappels (gekookt, gebakken, gepureerd, gewone of zoete aardappel), couscous, rijst (allerlei soorten), quinoa... maar je kunt er ook voor kiezen om de groenten of de eiwitten de basis van je maaltijd te laten zijn. Bijvoorbeeld zalm uit de oven met gestoomde groenten, een ommelet met spinazie en geitenkaas, of een lekkere soep van bijvoorbeeld pompoen.
Op bijna alles dat in een verpakking koopt staat aangegeven wat een éénpersoonsportie is. Bij verse groenten kun je moeilijk teveel nemen, maar als je uitgaat van een half bord groenten zit je wel ongeveer goed. Let wel op dat sommige groenten zoals spinazie heel erg slinken. Zo'n enorme zak in de winkel kun je bijna helemaal in één keer opeten.
Aardappels doe ik ongeveer twee per persoon, of drie als ze klein zijn.
Wissel ten eerste eens af met de basis. Als je erg van pasta houdt kun je dat best blijven eten. Kies wel voor de volkorenvariant. Je kunt er dan nog alle kanten mee op: tomatensaus of roomsaus; vlees, vis of vegetarisch, alles is mogelijk.
Op het pak pasta staat aangegeven hoeveel je per persoon nodig hebt. Ik neem meestal zo'n 60 gram gedroogde pasta, de 100 gram op het pak vind ik te veel. Qua groenten heb je niet gauw teveel, maar voor 1 persoon is bijvoorbeeld een kleine ui, een paprika, een paar tomaten en een halve courgette prima. Je kunt pastasaus ook in grote hoeveelheden maken en invriezen.
Naast pasta kun je kiezen voor aardappels (gekookt, gebakken, gepureerd, gewone of zoete aardappel), couscous, rijst (allerlei soorten), quinoa... maar je kunt er ook voor kiezen om de groenten of de eiwitten de basis van je maaltijd te laten zijn. Bijvoorbeeld zalm uit de oven met gestoomde groenten, een ommelet met spinazie en geitenkaas, of een lekkere soep van bijvoorbeeld pompoen.
Op bijna alles dat in een verpakking koopt staat aangegeven wat een éénpersoonsportie is. Bij verse groenten kun je moeilijk teveel nemen, maar als je uitgaat van een half bord groenten zit je wel ongeveer goed. Let wel op dat sommige groenten zoals spinazie heel erg slinken. Zo'n enorme zak in de winkel kun je bijna helemaal in één keer opeten.
Aardappels doe ik ongeveer twee per persoon, of drie als ze klein zijn.
This is an unacceptable timeline
zondag 6 april 2014 om 19:31
Gezond eten doe ik door vooral te varieren en door groente als hoofdbestanddeel van 2 maaltijden te nemen. Voor mij is mijn diepvries hierbij behoorlijk cruciaal en de realisatie dat het tijd en moeite kost om gezond te eten.
Deze week maak ik bijvoorbeeld een lunchsalade met aubergine, rode paprika, rode ui, linzen en wat geitenkaas met een dressing van rode wijn azijn, olijfolie en peterselie. Dat levert me al een hele hoop vezels, vitamines en goed gevoel op. Ik eet met de lunch deze week 3 dagen hetzelfde. Op woensdag haal ik een bakje tomatensoep uit de diepvries, die heb ik vandaag gemaakt en vandaag als lunch gehad.
Als avondeten probeer ik vaak iets te kiezen waarin de groentes centraal staan. Vanavond aten we kofta (uit een knor pak, maar dan wel met twee extra uien en twee extra geroosterde paprika's), de kofta kun je prima invriezen, ik kook de rijst er op de dag zelf dan nog bij. Maandag eet ik een stuk gebakken zalm, met een salade van een venkelknol, twee kleine rode uien, wat radijs, peterselie en wat olijven, daarbij doperwtenpuree.
Dat eet ik ook dinsdag, want 1 venkel levert voor 2 dagen groente in deze salade. Woensdag eet ik bij een vriendin, dus dan weet ik het niet. Donderdag eten we voor het sporten een snelle roerbak op basis van 1 kipfilet, 1 grote zak roerbakgroente, een sausje van verse gember, limoen en wat honing, daarbij wat zoet zure komkommer.
Verder staat er nu een grote bak gesneden meloen in de koelkast, daarvan neem ik elke dag een bakje mee naar mijn werk, daar eet ik ook nog, een appel, een banaan of 2 kiwi's.
's ochtends eet ik eerst kwark met diepvriesfruit, daarna nog 2 boterhammen met vleeswaren.
Was dit een beetje de inspiratie die je zocht?
Deze week maak ik bijvoorbeeld een lunchsalade met aubergine, rode paprika, rode ui, linzen en wat geitenkaas met een dressing van rode wijn azijn, olijfolie en peterselie. Dat levert me al een hele hoop vezels, vitamines en goed gevoel op. Ik eet met de lunch deze week 3 dagen hetzelfde. Op woensdag haal ik een bakje tomatensoep uit de diepvries, die heb ik vandaag gemaakt en vandaag als lunch gehad.
Als avondeten probeer ik vaak iets te kiezen waarin de groentes centraal staan. Vanavond aten we kofta (uit een knor pak, maar dan wel met twee extra uien en twee extra geroosterde paprika's), de kofta kun je prima invriezen, ik kook de rijst er op de dag zelf dan nog bij. Maandag eet ik een stuk gebakken zalm, met een salade van een venkelknol, twee kleine rode uien, wat radijs, peterselie en wat olijven, daarbij doperwtenpuree.
Dat eet ik ook dinsdag, want 1 venkel levert voor 2 dagen groente in deze salade. Woensdag eet ik bij een vriendin, dus dan weet ik het niet. Donderdag eten we voor het sporten een snelle roerbak op basis van 1 kipfilet, 1 grote zak roerbakgroente, een sausje van verse gember, limoen en wat honing, daarbij wat zoet zure komkommer.
Verder staat er nu een grote bak gesneden meloen in de koelkast, daarvan neem ik elke dag een bakje mee naar mijn werk, daar eet ik ook nog, een appel, een banaan of 2 kiwi's.
's ochtends eet ik eerst kwark met diepvriesfruit, daarna nog 2 boterhammen met vleeswaren.
Was dit een beetje de inspiratie die je zocht?
zondag 6 april 2014 om 19:35
Ontbijt havermout (google ter afwisseling Overnight oats) met veel fruit.
Of een groene smootie met fruit.
Lunch salade met veel groente.
Of soep met veel groente (kan ook in blender, klokt lekker weg... Evt 1 A 2 volkoren boterhammen (liefst van bio of zelf gebakken).
Diner veel groente, klein beetje rijst/pasta/ couscous/ aardappelen en evt wat vlees/ vis/ ei/ vervanger of liever wmb peulvruchten of bonen.
Tussendoor wat bio kwark/ kaas/ ongebrande en ongezouten noten/ fruit/ tomaten/ komkommer/ wortelen etc.
Zo moeilijk is het niet. Niets uit pakjes of zakjes. Niets kant en klaar. Niet nodig. Duur. Zout. Vet.
Of een groene smootie met fruit.
Lunch salade met veel groente.
Of soep met veel groente (kan ook in blender, klokt lekker weg... Evt 1 A 2 volkoren boterhammen (liefst van bio of zelf gebakken).
Diner veel groente, klein beetje rijst/pasta/ couscous/ aardappelen en evt wat vlees/ vis/ ei/ vervanger of liever wmb peulvruchten of bonen.
Tussendoor wat bio kwark/ kaas/ ongebrande en ongezouten noten/ fruit/ tomaten/ komkommer/ wortelen etc.
Zo moeilijk is het niet. Niets uit pakjes of zakjes. Niets kant en klaar. Niet nodig. Duur. Zout. Vet.
zondag 6 april 2014 om 19:40
Kaaaaaatje eet ook een beetje zoals ik eet. Op kofta na! Koop bakjes. Denk vooruit. Haal kruiden vers en gedroogd. Het is gewoon niet moeilijk. Hummus op brood. Aubergine of paprika grillen. Het kost allemaal heel weinig moeite. Ik ben nooit uren zoet. Ik heb kleine kinderen en heb een baan Dus ook geen tijd teveel. Juist door goed eten (echt goed) krijg je meer energie!
zondag 6 april 2014 om 19:51
Heb je een vriezer? Dan kan je, net als nu, voor 4 keer koken en dan invriezen. Dat kan je doen met een pasta (daar kunnen ook heel veel groenten door), een rijstgerecht en een stamppot en je eet heel afwisselend.
Dan kan je ook nog voor twee keer aardappels koken en de tweede keer bak je het restant op. Is ook niet veel werk.
vissticks, gehakt o.i.d. kan je ook in de vriezer bewaren.
Dan kan je ook nog voor twee keer aardappels koken en de tweede keer bak je het restant op. Is ook niet veel werk.
vissticks, gehakt o.i.d. kan je ook in de vriezer bewaren.
woensdag 9 april 2014 om 16:06
Ik heb erg veel gehad aan de boeken van Amber Alberda en de Voedselzandloper. Hierin staan veel tips over gezond eten en ook veel recepten. En.. zoals al velen hebben gezegd.. varieer met je eten. Dus eet niet elke dag hetzelfde. Daar gaat je lichaam op reageren. En voeg eieren toe in je eetpatroon. Dat kan zowel bij ontbijt, lunch of avondeten. En eet meer fruit en groente.
Ontbijttips:
- Havermout/brinta
- Brood met beleg (varieer met beleg)
- Yoghurt met fruit of muesli/cruesli (neem wel variant zonder suiker)
- Fruit
Ontbijttips:
- Havermout/brinta
- Brood met beleg (varieer met beleg)
- Yoghurt met fruit of muesli/cruesli (neem wel variant zonder suiker)
- Fruit
"Als je zelf je dromen uit laat komen, inspireer je daarmee anderen om hetzelfde te doen"