Gezondheid alle pijlers

gezonde rijstkoker

29-04-2014 10:37 49 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hoi allen,



Ik ben op zoek naar een nieuwe rijstkoker.

Maar nu heb ik het liefst een rijstkoker zonder anti aanbaklaag. Dat kan namelijk niet gezond zijn volgens mij teflon en lijmlagen die je met de rijst opeet...

Ik heb na uitvoerig zoeken op internet wel twee rijstkokers gevonden, nl hier en en hier.

maar die zijn beiden niet te bestellen vanuit Nederland.

Weet iemand hoe ik aan een teflonvrije rijstkoker kan komen?
Kook je rijst in een gewone pan. Probleem opgelost.
Alle reacties Link kopieren
Een stoommand-achtige pan van de toko.



Een stoompan dus.
Principes hebben is goed. Maar niet over onzindingen. Die verschaffen een vals gevoel van zekerheid.
Alle reacties Link kopieren
Waarom niet in de magnetron?
My mind wanders in the shadows, I can not hear a sound, a zombie screams and a werewolf howls, my world is going down..
Alle reacties Link kopieren
quote:blommit schreef op 29 april 2014 @ 11:31:

Principes hebben is goed. Maar niet over onzindingen. Die verschaffen een vals gevoel van zekerheid.Onzindingen moet je sowieso niet in huis hebben. Zo'n elektrische rijstkoker is zo'n geval.
Alle reacties Link kopieren
quote:barrelroll schreef op 29 april 2014 @ 11:32:

Waarom niet in de magnetron?

Hoe kook je rijst in de magntron?



(ik gooi t altijd gewoon in een pannetje water, zie het voordeel van een apart apparaat om rijst te koken niet zo)
Zeg maar Spijker.
Alle reacties Link kopieren
Glazen schaal met deksel: kopje rijst, twee kopjes water en eventueel een beetje zout er in. 10 min in magnetron op 600 w, even omscheppen en afhankelijk van garing nog 5 a 10 min op vol vermogen. Omscheppen, even laten staan en perfecte rijst.
Als het gras bij de buren altijd groener is dan is het kunstgras
Alle reacties Link kopieren
quote:Spijk-er schreef op 29 april 2014 @ 11:48:

[...]



Hoe kook je rijst in de magntron?



(ik gooi t altijd gewoon in een pannetje water, zie het voordeel van een apart apparaat om rijst te koken niet zo)Dan wordt het vast veel en veel lekkerder. Mijn allereerste schoonmoeder uit Indonesië stoomde de rijst altijd en ik heb van een Marokkaanse moeder ook geleerd hoe je couscous veel lekkerder kon maken. En stap 1 was 3x stomen ipv wellen in water.
Rijst uit de rijstkoker of stomer vind wel veel lekkerder dan uit een pannetje.



Heeft de toko geen apparaten zonder teflon?
quote:oet schreef op 29 april 2014 @ 10:37:

Hoi allen,



Ik ben op zoek naar een nieuwe rijstkoker.

Maar nu heb ik het liefst een rijstkoker zonder anti aanbaklaag. Dat kan namelijk niet gezond zijn volgens mij teflon en lijmlagen die je met de rijst opeet...



Weet iemand hoe ik aan een teflonvrije rijstkoker kan komen?
quote:oudblond schreef op 29 april 2014 @ 11:49:

Glazen schaal met deksel: kopje rijst, twee kopjes water en eventueel een beetje zout er in. 10 min in magnetron op 600 w, even omscheppen en afhankelijk van garing nog 5 a 10 min op vol vermogen. Omscheppen, even laten staan en perfecte rijst.Als iemand Teflon al ongezond vindt, dan is de magnetron helemaal een werktuig van de duivel.
De kunst van rijst koken in een pan is uiteraard dat je afgepast water gebruikt, duh!



(Degene die magnetron riep: duivelskind! Je snap toch zeker wel dat als je je zorgen maakt over teflon, een magnetron helemaal horror is...;-))
Oh, oke, post van Clemance over het hoofd gezien
Alle reacties Link kopieren
Dus ongezonde teflon niet in huis willen hebben is een 'vreemd' principe?





Toch even weten waar jullie het over hebben dames, voor je mensen afbrandt die wel weten waarom ze het niet willen gebruiken:





Wat is Teflon?



Veel pannen bevatten een anti-aanbaklaag, deze laag wordt in de volksmond ook wel Teflon genoemd. DuPont heeft ‘Teflon’ uitgevonden, dit is eigenlijk een merknaam voor PTFE (PolyTetraFluorEthyleen) . Hierover zo meteen meer informatie. In de Teflon-pannen zit een stof, namelijk PFOA, deze stof wordt vanaf 2015 verboden. PFOA is een soort bindmiddel om de PTFE te hechten aan de pan.

PTFE



Teflon is dus eigenlijk een merknaam voor PTFE. PFTE is in beginsel niet giftig, maar zodra de temperatuur boven de 260 graden komt gaat de kwaliteit achteruit. Teflon heeft een smeltpunt van 327 graden en kun je vergelijken met een soort plastic. Wanneer je aan het bakken bent zal de temperatuur van de pan gauw oplopen naar 300 graden, het zal dus gauw gebeuren dat de pan te heet wordt waardoor schadelijke gassen vrijkomen.

PFOA



Een andere stof die voorkomt in Teflon is de PFOA (perfluoroctaanzuur). Sporen van deze stof kunnen in het eten terecht komen. Dit kan gebeuren doordat veel mensen ijzeren keukengereedschap werken waardoor stukjes Teflon los laten. Uit onderzoek blijkt dat een groot gedeelte (meer dan 90%) van de Amerikanen al PFOA in het bloed heeft. PFOA is getest op proefdieren en deze stof blijkt kankerverwekkend te zijn, hoogstwaarschijnlijk dus ook erg gevaarlijk voor mensen. In het menselijk lichaam wordt PTFE (Teflon) afgebroken tot de grondstof PFOA, deze grondstof kan verder niet meer afgebroken worden door ons lichaam en blijft jaren in het bloed en de lever aanwezig. Indien je vaker met Teflon pannen kookt, stapelt het PFOA niveau in je lichaam zich op. De effecten van PFOA op lange termijn zijn nog niet uitgebreid onderzocht bij mensen, maar het zou schade kunnen aanbrengen aan het spijsverteringsstelsel, cholesterol, de lever en schildklier. Aangezien gebleken is dat PFOA bij proefdieren kankerverwekkend is, kan dit ook niet worden uitgesloten bij mensen. Ook bij zwangere vrouwen kan de anti-aanbaklaag extra gevaarlijk zijn, PFOA passeert de placenta en kan worden uitgescheiden in de moedermelk. PFOA brengt dus meerdere risico’s met zich mee en is daarom ook verboden vanaf 2015.
veroordeel wat je ziet, maar wat jij ziet .... ben ik niet
Alle reacties Link kopieren
quote:Suze02 schreef op 29 april 2014 @ 12:32:

De kunst van rijst koken in een pan is uiteraard dat je afgepast water gebruikt, duh!



(Degene die magnetron riep: duivelskind! Je snap toch zeker wel dat als je je zorgen maakt over teflon, een magnetron helemaal horror is...;-))Nou nee, of ja natuurlijk moet je afgepast water gebruiken, maar ik kon behoorlijk couscous maken, tot ik de 3x gestoomde en omgeschepte couscous proefde. Er zit wel degelijk verschil in. Dat zal met rijst ook zo zijn, voor de rijstpuristen. ( of had je het daar niet over?)
Alle reacties Link kopieren
Waarom zit er eigenlijk een anti-aanbaklaag in een rijstkoker? Als je je rijst kookt dan bakt het toch niet aan?



Tenzij je ouderwets je rijst in een pannetje water gooit en dagboten de was gaat doen ofzo, maar dan moet je sowieso je rijst wegflikkeren.
quote:Suze02 schreef op 29 april 2014 @ 12:33:

Oh, oke, post van Clemance over het hoofd gezien Hey, great minds......
quote:Mevrouw75 schreef op 29 april 2014 @ 12:41:

Waarom zit er eigenlijk een anti-aanbaklaag in een rijstkoker? Als je je rijst kookt dan bakt het toch niet aan?







Oooooh jawel, zie mijn topic van nog geen maand geleden:



Rijst mislukt in rijstkoker
Alle reacties Link kopieren
quote:clemance schreef op 29 april 2014 @ 12:56:

[...]





Oooooh jawel, zie mijn topic van nog geen maand geleden:



Rijst mislukt in rijstkoker





Is dat echt aangebakken? Zoals aanbakken met een zwart randje? Daar heb je toch die anti aanbaklaag voor? Had die van jou geen anti aanbaklaag dan?



Anyway, nog een reden om geen rijstkoker te gebruiken;)
Alle reacties Link kopieren
Een temperatuur van 300 graden in een pan met bakken? Da's meer verkolen dan. Geloof ik niets van, dat je die temperatuur bereikt.
quote:Mevrouw75 schreef op 29 april 2014 @ 13:00:

[...]





Is dat echt aangebakken? Zoals aanbakken met een zwart randje? Daar heb je toch die anti aanbaklaag voor? Had die van jou geen anti aanbaklaag dan?



Anyway, nog een reden om geen rijstkoker te gebruiken;)Wel een anti aanbaklaag! Toch wordt de rijst een soort van bruine rijst-pannekoek.
Alle reacties Link kopieren
En in een rijstkoker wordt de temperatuur dus niet hoger dan 100 graden, de temperatuur van het kokende water, dus dan hoef je je al helemaal geen zorgen te maken over het aanwezige teflon.
Alle reacties Link kopieren
Ik kook mijn rijst altijd in deze stoomkoker van Philips. Ik gebruik 'm ook om groenten te stomen (asperges!).









Er zit een kom bij waarin je de rijst kunt stomen, zelfde principe als een rijstkoker. Heet water erbij, vingerkootje boven de rijst en aanzetten. Geen omkijken naar, altijd fantastische rijst.



Enige nadeel is dat de capaciteit niet zo groot is van de (plastic) kom waarin je de rijst doet, er kan maximaal zo'n 450 gram rauwe rijst in.
Alle reacties Link kopieren
quote:clemance schreef op 29 april 2014 @ 13:05:

[...]





Wel een anti aanbaklaag! Toch wordt de rijst een soort van bruine rijst-pannekoek. Raar. Gekke dingen ook.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven