Gezondheid alle pijlers

Melk/zuivel en hardnekkige misverstanden...

31-07-2014 11:20 65 berichten
Melk, het zit zo in onze cultuur gebakken dat het gezond is. Je hoort de laatste tijd wel tegengeluiden maar het voedingscentrum trekt zich daar weinig van aan. Nog steeds wordt aanbevolen om melkproducten dagelijks te nuttigen.



Nou las ik laatst ook een onderzoek dat melk botbreuken helemaal niet voorkomt. De kans blijft even groot dan wanneer je geen melk zou drinken. Mensen denken dat het goed is voor de botten vanwege het calcium, maar door het fosfor wordt het niet goed opgenomen. De verhoudingen zijn niet goed en calcium uit groente en peulvruchten zouden net zo goed of zelfs beter zijn.



Toch zit dat er nog niet zo in bij de meeste mensen. De meeste denken nog steeds dat zuivel het beste is voor calcium en dus de botten.



Nu heb ik ook een kind van 1 jaar en zit dan ook heel erg met de vraag wat nou goed is. Ze mag dus nu gewone melk drinken, maar door ook veel negativiteit rondom melk twijfel ik daarover. Hoe doen ze dat bijvoorbeeld in andere landen mbt zuivel? Veel verschil met Nederland, of valt dat wel mee.



Hoop dat iemand wat meer hiervan weet.
In sojamelk zit veel phyto-oestrogeen. Ook niet iets waar je een kind mee vol wilt stoppen.

Karnemelk is net zo goed koemelk en als je vast wilt houden aan het principe dat melk van een dier bestemd is voor het nageslacht van dat dier, kun je alle zuivel wel afschaffen.



Zuivel is niet per se nodig, maar dan moet je wel de mineralen, calcium en eiwitten op een andere manier binnen zien te krijgen.
Alle reacties Link kopieren
Is melk nu ineens slecht?
Ruil hem in voor een ED! Veilig en warm. Dat is wat je nodig hebt!
Alle reacties Link kopieren
wat sense70 zegt
Alle reacties Link kopieren
quote:Lughnasadh schreef op 31 juli 2014 @ 12:39:

In sojamelk zit veel phyto-oestrogeen. Ook niet iets waar je een kind mee vol wilt stoppen.

Karnemelk is net zo goed koemelk en als je vast wilt houden aan het principe dat melk van een dier bestemd is voor het nageslacht van dat dier, kun je alle zuivel wel afschaffen.



Zuivel is niet per se nodig, maar dan moet je wel de mineralen, calcium en eiwitten op een andere manier binnen zien te krijgen.Als je verder een ok dieet hebt, veelzijdig enzo, dan is dat helemaal geen probleem.
In die Radar aflevering werd door een wetenschapper gezegd dat nederlandse vrouwen wellicht de langste ter wereld zijn omdat we hier zoveel zuivel nuttigen. Nou lijkt me dat ook wel sterk, want de italianen met hun ijs, en de Franssen met hun kaas, dat is toch allemaal hetzelfde?



Toch hebben ze in die landen minder hart en vaatziekten en minder vormen van kanker. Dat is dan wel weer iets...
Volgens sommige mensen is melk inderdaad Slecht. En dan is nog niet eens de pus- of antibioticamelk voorbij gekomen.



Maar je kunt best gezond leven zonder zuivel, dat wel.
Alle reacties Link kopieren
quote:moonlight schreef op 31 juli 2014 @ 12:48:

In die Radar aflevering werd door een wetenschapper gezegd dat nederlandse vrouwen wellicht de langste ter wereld zijn omdat we hier zoveel zuivel nuttigen. Nou lijkt me dat ook wel sterk, want de italianen met hun ijs, en de Franssen met hun kaas, dat is toch allemaal hetzelfde?



Toch hebben ze in die landen minder hart en vaatziekten en minder vormen van kanker. Dat is dan wel weer iets...



Er werd ook wel heel snel (iets te snel naar mijn mening) een causaal verband gelegd.



1 van die mannen had het ook steeds over dierlijke eiwitten, en dat werd in de uitzending alleen uitgelegd als zuivel, maar zuivel is natuurlijk maar een onderdeel van alle producten die dierlijke eiwitten bevatten.
Alle reacties Link kopieren
Voor kinderen en ouderen is het wel goed om melk te drinken, maar de mens is een volwassen zoogdier en heeft dus geen melk nodig. Melk is om van te groeien.
quote:moonlight schreef op 31 juli 2014 @ 12:48:

In die Radar aflevering werd door een wetenschapper gezegd dat nederlandse vrouwen wellicht de langste ter wereld zijn omdat we hier zoveel zuivel nuttigen. Nou lijkt me dat ook wel sterk, want de italianen met hun ijs, en de Franssen met hun kaas, dat is toch allemaal hetzelfde?



Toch hebben ze in die landen minder hart en vaatziekten en minder vormen van kanker. Dat is dan wel weer iets...In die landen hebben ze een ander voedingspatroon en leefpatroon naast het zuivelgebruik. Ik denk dat dat meer invloed heeft op het minder voorkomen van de hart- en vaatziekten.
quote:Mevrouw75 schreef op 31 juli 2014 @ 12:51:

[...]





Er werd ook wel heel snel (iets te snel naar mijn mening) een causaal verband gelegd.



1 van die mannen had het ook steeds over dierlijke eiwitten, en dat werd in de uitzending alleen uitgelegd als zuivel, maar zuivel is natuurlijk maar een onderdeel van alle producten die dierlijke eiwitten bevatten.Zeg dat wel. Mijn schoonzus heeft een intolerantie voor dierlijke eiwitten. Die moet streng veganistisch eten. Dat is echt om te janken als je dat niet uit overtuiging doet.
Nog nooit melk gedronken, vreselijk vies. Ik behalve magere yoghurt geen zuivel. Ook kaas lust ik niet.

Ben er toch 52 mee geworden.
Alle reacties Link kopieren
quote:Lughnasadh schreef op 31 juli 2014 @ 12:58:

[...]





Zeg dat wel. Mijn schoonzus heeft een intolerantie voor dierlijke eiwitten. Die moet streng veganistisch eten. Dat is echt om te janken als je dat niet uit overtuiging doet.Zelfs als je het wel als overtuiging wil doen;) (Een hopeloos mislukte veganist hier)
We zijn er (waarschijnlijk) wel enorm lang van geworden.
Alle reacties Link kopieren
quote:moonlight schreef op 31 juli 2014 @ 12:48:

Toch hebben ze in die landen minder hart en vaatziekten en minder vormen van kanker. Dat is dan wel weer iets...Andere leefgewoonten en voedingspatroon, oa veel olijfolie.
Ik merk vooral dat ik extra slijm produceer als ik veel melk producten binnen krijg.

Als ik "te veel" nuttig, dan zit zelfs mijn neus dicht. Dus melk is goed voor elk, nee, dat geloof ik niet..
Alle reacties Link kopieren
Fame, 32 minuten geleden



Is melk nu ineens slecht?





Hier op het forum wel.

Jeweettoch... melk is voor kalfjes enzo.
Huts!
Alle reacties Link kopieren
quote:reisa1978 schreef op 31 juli 2014 @ 13:11:

We zijn er (waarschijnlijk) wel enorm lang van geworden.Ligt dat alleen aan de zuivel of aan dierlijke eiwitten? Dus ook de grote biefstukken, boter om te bakken, varkenslapjes en dergelijke gecombineerd met dagelijks een yoghurtje toe?
Alle reacties Link kopieren
Gewoon je verstand gebruiken. Als je graag melk drinkt, lekker blijven drinken. Ik geloof niet zo in die 'hypes'. Nu is het melk dat slecht is, volgend jaar is het weer iets anders. Mensen drinken dit al jaren en jaren.
Life is short. Eat dessert first.
Alle reacties Link kopieren
Wat Doornroosje zegt.
Huts!
Ik weet van mezelf dat ik niet goed tegen zuivel kan. Ik krijg er erge acne van. Ik eet en drink daarom geen zuivel meer en vlees eet ik max. 2 keer per week.
Alle reacties Link kopieren
quote:Fleuriefleur schreef op 31 juli 2014 @ 11:40:

Ja lastig zoiets. Jij bent geen specialist op het gebied van voeding. (Ik ook niet)

Waarom zou een landelijke organisatie met veel specialisten en wetenschappers iets adviseren wat niet goed is?

Wiens brood men eet diens woord men spreekt!



Het voedingscentrum werd vroeger gesponsord door de grote fabrikanten en tegenwoordig door o.a. het ministerie van Economische Zaken (voorheen geheten o.a. Economische Zaken, Landbouw en Innovatie / Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) welke verantwoordelijk is voor o.a. beleid op gebied van en stimulering/ondersteuning van landbouw en veeteelt.



1 simpel voorbeeld:

als ik op de site van het voedingscentrum via de schijf van 5 "mijn advies" uit laat rekenen, moet ik per dag aan vetten naar binnen werken:

15 gr (1 el) bak-, braad- en frituurproducten, olie

30 gr halvarine (5 gr per sneetje)



Bij de bakproducten staat olie pas achter de chemisch gefabriceerde meuk vol met transvetten en andere zooi (niet dat alle olieën nou zo zuiver zijn, maar zuivere olie is wel te vinden, bakproducten als Becel/Croma zijn per definitie chemische troep).



Over halvarine zegt het voedingscentrum dit:

Kies bij voorkeur voor halvarine en laat roomboter zo veel mogelijk staan.



Over roomboter zegt het voedingscentrum dit: Aan roomboter worden weliswaar geen ingrediënten toegevoegd zoals bij halvarine of margarine, maar dat betekent niet dat het ook gezonder is.



Halvarine is: kunstboter, gemaakt van water, plantaardige oliën en vetten, gemodificeerd zetmeel, droge melkbestanddelen, emulgatoren (mono- en diglyceriden van vetzuren, lecithine), zout (0.3%), conserveermiddel (kaliumsorbaat), voedingszuur (citroenzuur, azijnzuur), aroma's, kleurstof (betacaroteen), vitamine A en D in een machine met de naam votator.



Roomboter is: gekarnde room met soms wat zout. Karnen.



Tsja, 1 rondje op Google en het lijkt mij dat halvarine helemaal niet zo gezond is?

Okee, er zijn vitaminen toegevoegd, echter dit zijn chemische vitaminen die minder goed door je lichaam worden opgenomen dan de natuurlijke vitaminen in roomboter. Daarnaast zitten er dingen in als mono- en diglyceriden van vetzuren (WTF is dat??) en aroma's waarvan niemand weet wat het nou eigenlijk is/betekent.



Ik gebruik dus olie en roomboter. Alleen al omdat ik dan tenminste weet wat ik in mijn lijf stop.





Voor melk icm het voedingscentrum geldt hetzelfde: neem niet klakkeloos aan dat het goed is omdat zij dat zeggen maar zie het als een extraatje (als je het lekker vindt), niet als iets dat moet.
Alle reacties Link kopieren
Op het internet is van alles te vinden over de nadelen van (veel) melk en melkproducten. Ik heb vanaf mijn 1e melk geweigerd, alleen de gedachte maakt me al misselijk alhoewel ik wel andere melkproducten gebruik, met name kaas maar ook kwark omdat dat zo makkelijk weghapt als ontbijt. In andere landen (niet westerse) krijgen kinderen jarenlang bv, vind ik ook niet normaal, zeker niet als ze vier of vijf zijn. Melk hoeft niet, er zijn genoeg andere producten die calcium bevatten.
verba volant, scripta manent.
Alle reacties Link kopieren
Al die nep-boter en dito bak- en braadproducten komen hier de deur niet in, alleen echte boter en goede olijfolie. Hetzelfde geldt voor halfvolle en magere producten, liever een beetje minder van iets dat smaakt dan meer van een onsmakelijk en vaak dun en glibberig product.
verba volant, scripta manent.
Daar gaan we weer.



Zullen we alle voedingsdeskundigen en diëtistes maar afschaffen?

Internet en google weet natuurlijk veel meer over dit onderwerp.

En niet te vergeten hebben we hier op het forum minstens 200 mensen die het veel beter weten dan mensen die hiervoor gestudeerd hebben .



Ter info (maar waarschijnlijk tegen dovemansoren) dat zuivel slecht is in onzin. En nee, je hebt het niet alleen nodig voor je botten.

Ok een uitzondering: 6 liter zuivel is niet gezond. Maar 50 mandarijn of 200 tomaten op een dag zijn ook niet gezond.

En van te veel olijfolie word je net zo goed moddervet.
Alle reacties Link kopieren
Deze discussie volg ik al heel lang. Wat ik begrijp is dat je tot acht jaar melk nodig hebt. Geen idee of het wetenschappelijk is onderbouwd.



Wat ik altijd komisch vind, is dat de mensen die het hardste roepen hoe slecht melk is tegelijkertijd een slok cola nemen of sap of sterke drank. En daarbij een handje m&m's, dit is allemaal lang niet zo slecht als melk natuurlijk...

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven