
Honing onder 1 jaar
donderdag 14 augustus 2008 om 09:56
Mag dat wel als het verhit is? Ik heb bijvoorbeeld een recept van vruchtenmuffins zonder suiker, mét honing, waar verder alleen maar dingen inzitten die zoonlief van 10 maanden mag eten, maar ik vraag me af of die honing mag als het meegebakken is.
Mijn gezonde boerenverstand zegt van wel, maar ik weet het niet zeker en kan het antwoord niet vinden.
Iemand hier?
Mijn gezonde boerenverstand zegt van wel, maar ik weet het niet zeker en kan het antwoord niet vinden.
Iemand hier?

donderdag 14 augustus 2008 om 13:34
Whopper, ik eet niet zoveel chips. Meer kaas
En geen tijd voor vooraf koken: dat snap ik niet. Je hebt toch ergens op een dag wel tijd om een pan pastasaus te maken, dat in porties te verdelen en in de vriezer te kieperen?
Na kinderbedtijd zou dat moeten lukken, toch?
Athena: nog niemand heeft mijn pastasaus ooit geweigerd. Tot nu toe hebben zelfs alle kindjes dat met smaak gegeten
En geen tijd voor vooraf koken: dat snap ik niet. Je hebt toch ergens op een dag wel tijd om een pan pastasaus te maken, dat in porties te verdelen en in de vriezer te kieperen?
Na kinderbedtijd zou dat moeten lukken, toch?
Athena: nog niemand heeft mijn pastasaus ooit geweigerd. Tot nu toe hebben zelfs alle kindjes dat met smaak gegeten

donderdag 14 augustus 2008 om 13:45
En toevoeging: juist omdat we zoveel zelfgemaakt en versgemaakt eten eten, let ik niet zo op e-nummers. Ik moet al alle etiketten lezen vwb melk (Jommetje) en suiker (mezelf), dat de e-nummers me redelijkerwijs gestolen kunnen worden. Ik weet wel waar ve tsin in zit, en dat vermijd ik zoveel mogelijk.
Athena: mijn superpastasaus:
300 a 400 gram rundergehakt
2 tenen knof
2 grote of 4 kleine uien
halve courgette
half bakje champs of 1 paprika
zout, peper, laurierblad, veel oregano
1 blik gepelde tomaten
1 groot blikje tomatenpuree + evenzoveel water
Rul het gehakt in olijfolie, bak de gesnipperde ui en de geperste knof mee tot de uien glazig zijn. Voeg de in kleine blokjes gesneden courgette toe, bak. Snij de champignons in plakjes (of, zoals hier want anders eet MK het niet: hak ze in de keukenmachine tot onherkenbare friezeltjes) en voeg toe. Of natuurlijk de paprika, in blokjes.
Bak het op een hoog vuur eenminuut of 2. Doe daarna de gepelde tomaten, de puree, het water en de kruiden erbij. Van de oregano zeker twee eetlepels.
Roer goed, breng aan de kook en zet dat het vuur laag. Laat minstens een half uur maar liever 2 uur pruttelen. Af en toe eens roeren om te zorgen dat het niet aanbakt.
Superlekker, het kost geen drol en ook geen e-nummers.
Athena: mijn superpastasaus:
300 a 400 gram rundergehakt
2 tenen knof
2 grote of 4 kleine uien
halve courgette
half bakje champs of 1 paprika
zout, peper, laurierblad, veel oregano
1 blik gepelde tomaten
1 groot blikje tomatenpuree + evenzoveel water
Rul het gehakt in olijfolie, bak de gesnipperde ui en de geperste knof mee tot de uien glazig zijn. Voeg de in kleine blokjes gesneden courgette toe, bak. Snij de champignons in plakjes (of, zoals hier want anders eet MK het niet: hak ze in de keukenmachine tot onherkenbare friezeltjes) en voeg toe. Of natuurlijk de paprika, in blokjes.
Bak het op een hoog vuur eenminuut of 2. Doe daarna de gepelde tomaten, de puree, het water en de kruiden erbij. Van de oregano zeker twee eetlepels.
Roer goed, breng aan de kook en zet dat het vuur laag. Laat minstens een half uur maar liever 2 uur pruttelen. Af en toe eens roeren om te zorgen dat het niet aanbakt.
Superlekker, het kost geen drol en ook geen e-nummers.

donderdag 14 augustus 2008 om 14:02
quote:tilalia2 schreef op 14 augustus 2008 @ 13:34:
Whopper, ik eet niet zoveel chips. Meer kaas
En geen tijd voor vooraf koken: dat snap ik niet. Je hebt toch ergens op een dag wel tijd om een pan pastasaus te maken, dat in porties te verdelen en in de vriezer te kieperen?
Na kinderbedtijd zou dat moeten lukken, toch?
Athena: nog niemand heeft mijn pastasaus ooit geweigerd. Tot nu toe hebben zelfs alle kindjes dat met smaak gegeten
Nou, kijk. Ik heb de winkel, mijn schilderwerk en het werk wat ik voor de ons welbekende medeforummer doe. Dat doe ik allemaal tussen 08:30-11:45 en 13:00-15:00. Dan zijn er boodschappen, een kind thuis waar ik leuke dingen mee wil doen en allerhande klusjes in huis. 's Avonds loop ik 3 keer per week hard, en gebruik ik de rest van de tijd voor socale contacten of zit ik voor de tv alwaar mijn ogen dichtzakken van vermoeidheid. Ik werk nl echt heel, heel erg hard. De tijd die ik in het weekend over heb (want dan werk ik ook) besteed ik liever met mijn gezin dan achter het fornuis. Of ik forum even
Dus ja, ik trek net zo makkelijk een pot open.
Ik ben benieuwd of andere werkende moeders wel tijd hebben om zelf alles in elkaar te flansen. Muffins en brownies maken wij ook gewoon uit een pak. Net zo makkelijk.
Whopper, ik eet niet zoveel chips. Meer kaas
En geen tijd voor vooraf koken: dat snap ik niet. Je hebt toch ergens op een dag wel tijd om een pan pastasaus te maken, dat in porties te verdelen en in de vriezer te kieperen?
Na kinderbedtijd zou dat moeten lukken, toch?
Athena: nog niemand heeft mijn pastasaus ooit geweigerd. Tot nu toe hebben zelfs alle kindjes dat met smaak gegeten
Nou, kijk. Ik heb de winkel, mijn schilderwerk en het werk wat ik voor de ons welbekende medeforummer doe. Dat doe ik allemaal tussen 08:30-11:45 en 13:00-15:00. Dan zijn er boodschappen, een kind thuis waar ik leuke dingen mee wil doen en allerhande klusjes in huis. 's Avonds loop ik 3 keer per week hard, en gebruik ik de rest van de tijd voor socale contacten of zit ik voor de tv alwaar mijn ogen dichtzakken van vermoeidheid. Ik werk nl echt heel, heel erg hard. De tijd die ik in het weekend over heb (want dan werk ik ook) besteed ik liever met mijn gezin dan achter het fornuis. Of ik forum even
Dus ja, ik trek net zo makkelijk een pot open.
Ik ben benieuwd of andere werkende moeders wel tijd hebben om zelf alles in elkaar te flansen. Muffins en brownies maken wij ook gewoon uit een pak. Net zo makkelijk.

donderdag 14 augustus 2008 om 14:08
Ah, ik zie nu dat jij gewoon gepelde tomaten en puree uit blik gebruikt. Ja, op die manier heb ik natuurlijk tijd om zelf saus te maken, maar ik vind het gewoon niet lekker.
Verder doe ik er ook gezellig verse groenten in, geen vlees, en het enige verschil is dat de pot kant en klare saus geen gepelde tomaten zijn.
Dacht dat je echt alles zelf maakte.
Verder doe ik er ook gezellig verse groenten in, geen vlees, en het enige verschil is dat de pot kant en klare saus geen gepelde tomaten zijn.
Dacht dat je echt alles zelf maakte.
donderdag 14 augustus 2008 om 14:09
Maar Whopper, zelf koken kan echt net zo snel als uit een potje hoor. Hoeveel tijd ben je nu kwijt aan het opentrekken van 2 blikken tomaten en het snijden van een ui en 2 paprika's? Gehakt rullen, ui en paprika erbij, eventueel knoflook, tomaten erbij, paar soorten italiaanse kruiden en klaar is je pastasaus. Als ik uit een pakje iets maak moet ik óók uien snijden.

donderdag 14 augustus 2008 om 14:17
quote:Eowynn_ schreef op 14 augustus 2008 @ 14:09:
Maar Whopper, zelf koken kan echt net zo snel als uit een potje hoor. Hoeveel tijd ben je nu kwijt aan het opentrekken van 2 blikken tomaten en het snijden van een ui en 2 paprika's? Gehakt rullen, ui en paprika erbij, eventueel knoflook, tomaten erbij, paar soorten italiaanse kruiden en klaar is je pastasaus. Als ik uit een pakje iets maak moet ik óók uien snijden.
Wat ik al zei; zo kook ik ook maar dat vind ik niet ' zelf maken'. Ik verruil alleen het blik tomaten voor een pot saus omdat ik dat lekkerder vind.
En ik eet eens in de 3 weken een keertje rode saus, dus voor mezelf vindt ik dat verantwoord.
Maar Whopper, zelf koken kan echt net zo snel als uit een potje hoor. Hoeveel tijd ben je nu kwijt aan het opentrekken van 2 blikken tomaten en het snijden van een ui en 2 paprika's? Gehakt rullen, ui en paprika erbij, eventueel knoflook, tomaten erbij, paar soorten italiaanse kruiden en klaar is je pastasaus. Als ik uit een pakje iets maak moet ik óók uien snijden.
Wat ik al zei; zo kook ik ook maar dat vind ik niet ' zelf maken'. Ik verruil alleen het blik tomaten voor een pot saus omdat ik dat lekkerder vind.
En ik eet eens in de 3 weken een keertje rode saus, dus voor mezelf vindt ik dat verantwoord.


donderdag 14 augustus 2008 om 14:29
Oh, ik trek ook weleens een blik of pot los hoor, maar bij mij is en was dat vooral omdat ik gewoon écht niet wist hoe ik het anders moest doen. Mijn werkloosheid is voor 1 ding héél goed geweest en dat is het zelf leren koken. Ik had opeens de tijd om dingen uit te proberen en zelf te doen, daarvoor had ik gewoon géén idee hoe het moest.
(Tila, heb jij toevallig een recept voor lasagnesaus? Dat lukt me nog niet zelf)
(Tila, heb jij toevallig een recept voor lasagnesaus? Dat lukt me nog niet zelf)

donderdag 14 augustus 2008 om 14:31
Ik vind Bertolli niet lekker. En MK lust em ook niet. ("Mama, mag ik de volgende keer weer de normale, lekkere saus?" nadat ik haar had afgescheept met saus-uit-een-pot omdat iedereen altijd zegt dat kindjes dat zo lekker vinden )
AH saus heb ik nog nooit gegeten, maar ik denk niet dat ik het ooit ga doen. Ben nog geen enkele k&k saus tegengekomen die ik lust, dus die zal het ook niet zijn.
AH saus heb ik nog nooit gegeten, maar ik denk niet dat ik het ooit ga doen. Ben nog geen enkele k&k saus tegengekomen die ik lust, dus die zal het ook niet zijn.

donderdag 14 augustus 2008 om 14:33
quote:Eowynn_ schreef op 14 augustus 2008 @ 14:29:
Oh, ik trek ook weleens een blik of pot los hoor, maar bij mij is en was dat vooral omdat ik gewoon écht niet wist hoe ik het anders moest doen. Mijn werkloosheid is voor 1 ding héél goed geweest en dat is het zelf leren koken. Ik had opeens de tijd om dingen uit te proberen en zelf te doen, daarvoor had ik gewoon géén idee hoe het moest.
(Tila, heb jij toevallig een recept voor lasagnesaus? Dat lukt me nog niet zelf)Diezelfde saus, met 1 blik tomaten meer, maar dan niet het sap erbij doen, en een bechamelsaus maken. Je kan de bechamel door de tomatensaus doen, of aparte bechamel en tomatenlaagjes maken.
Oh, ik trek ook weleens een blik of pot los hoor, maar bij mij is en was dat vooral omdat ik gewoon écht niet wist hoe ik het anders moest doen. Mijn werkloosheid is voor 1 ding héél goed geweest en dat is het zelf leren koken. Ik had opeens de tijd om dingen uit te proberen en zelf te doen, daarvoor had ik gewoon géén idee hoe het moest.
(Tila, heb jij toevallig een recept voor lasagnesaus? Dat lukt me nog niet zelf)Diezelfde saus, met 1 blik tomaten meer, maar dan niet het sap erbij doen, en een bechamelsaus maken. Je kan de bechamel door de tomatensaus doen, of aparte bechamel en tomatenlaagjes maken.
donderdag 14 augustus 2008 om 17:56
Tila, jouw recept voor pastasaus klinkt (op de courgette na, ik gebruik vaker gesneden prei) vrijwel hetzelfde als wat ik hier regelmatig maak. Ik doe er ook nog weleens een scheut curryketchup of beetje sojasaus door om het pittiger te maken.
Kinderen hier eten dat prima. Geweigerd wordt het ook door vent niet, maar hij blijft erbij dat het met die bolognesemix uit zakje veel lekkerder is.
Uitgeluld ben je dan .
Kinderen hier eten dat prima. Geweigerd wordt het ook door vent niet, maar hij blijft erbij dat het met die bolognesemix uit zakje veel lekkerder is.
Uitgeluld ben je dan .

donderdag 14 augustus 2008 om 22:33

vrijdag 15 augustus 2008 om 06:13
Ik heb hier ook zo'n exemplaar Athena. Hij eet alles met smaak op (ook mijn zelfgemaakte prakken) en zal er nooit over zeuren, maar een maaltijd uit een kant-en-klaar pak vindt hij gewoon lekkerder (ze stoppen er vast iets geheims in, iets speciaals waar mannen op reageren ).
Kinderen die pasta eten lijkt me dan wel weer heel erg fijn. Hier aan tafel krijg ik zwaarteleurgestelde kinderen als we iets zonder aardappels eten ("maham, er zitten geen aardappels bij!").
Eigenlijk eten ze het liefst gekookte aardappelen zonder jus, bloemkoop en een stukkie kip/vis erbij. Avontuurlijke kinderen heb ik gebaard .
Kinderen die pasta eten lijkt me dan wel weer heel erg fijn. Hier aan tafel krijg ik zwaarteleurgestelde kinderen als we iets zonder aardappels eten ("maham, er zitten geen aardappels bij!").
Eigenlijk eten ze het liefst gekookte aardappelen zonder jus, bloemkoop en een stukkie kip/vis erbij. Avontuurlijke kinderen heb ik gebaard .
vrijdag 15 augustus 2008 om 08:35
quote:Eowynn_ schreef op 14 augustus 2008 @ 14:10:
Whopper, in een blik tomaat zit ook écht alleen tomaat, geen zout, geen suiker bijvoorbeeld. Een pot tomatensaus is voorál veel zout en suiker.
En veel verzadigde vetten. Dat is waarom ik niet uit een pak of potje mag koken, vanwege het zout en de verzadigde vetten (ivm cholesterol).
Ik dacht ik zet het er maar even bij, voor de volledigheid.
Whopper, in een blik tomaat zit ook écht alleen tomaat, geen zout, geen suiker bijvoorbeeld. Een pot tomatensaus is voorál veel zout en suiker.
En veel verzadigde vetten. Dat is waarom ik niet uit een pak of potje mag koken, vanwege het zout en de verzadigde vetten (ivm cholesterol).
Ik dacht ik zet het er maar even bij, voor de volledigheid.

vrijdag 15 augustus 2008 om 08:53
quote:anky schreef op 15 augustus 2008 @ 06:13:
Kinderen die pasta eten lijkt me dan wel weer heel erg fijn. Hier aan tafel krijg ik zwaarteleurgestelde kinderen als we iets zonder aardappels eten ("maham, er zitten geen aardappels bij!").
Eigenlijk eten ze het liefst gekookte aardappelen zonder jus, bloemkoop en een stukkie kip/vis erbij. Avontuurlijke kinderen heb ik gebaard .
Die van mij lusten alleen maar aardappels als ze in reepjes gesneden zijn en gefrituurd. Zouden leven op pasta en rijst, als ze de kans krijgen.
(en ik ben zo dol op winterkost! En nou heb ik 3 lievernieters aan tafel!)
Kinderen die pasta eten lijkt me dan wel weer heel erg fijn. Hier aan tafel krijg ik zwaarteleurgestelde kinderen als we iets zonder aardappels eten ("maham, er zitten geen aardappels bij!").
Eigenlijk eten ze het liefst gekookte aardappelen zonder jus, bloemkoop en een stukkie kip/vis erbij. Avontuurlijke kinderen heb ik gebaard .
Die van mij lusten alleen maar aardappels als ze in reepjes gesneden zijn en gefrituurd. Zouden leven op pasta en rijst, als ze de kans krijgen.
(en ik ben zo dol op winterkost! En nou heb ik 3 lievernieters aan tafel!)
vrijdag 15 augustus 2008 om 09:17
Dat veel mensen uit een zakje lekkerder vinden komt door E621, (mononatriumglutamaat wordt het ook wel genoemd) dat spul is in zekere zin verslavend. Het werd hier al eerder genoemd, maar het zit in vrijwel alles wat uit de fabriek komt en hartig moet smaken. En dan smaakt eten zonder al snel laf en smakeloos, kwestie van smaakverloedering zeg maar
Wij hadden het laatst andersom. De laatste tijd hebben wij het eten uit zakjes en pakjes helemaal afgeleerd, en we aten weer eens een keer macaronimix uit een zakje. Eowman en ik hadden het na 2 happen eigenlijk wel gezien, wat is dat spul zóut zeg. Dat merk je pas als je een tijdje zónder eet.
Nou moet ik zeggen dat ik het altijd heel lekker vond hoor, ook die wereldmixen van Knorr, maar ik ben het gewoon wat afgeleerd geloof ik. Ik kook zelf vrijwel zoutloos, gewoon veel kruiden gebruiken en je mist het zout niet (omdat Juno nog geen zout mag, en ik heb snel last van een hoge bloeddruk, dus vandaar)
Wij hadden het laatst andersom. De laatste tijd hebben wij het eten uit zakjes en pakjes helemaal afgeleerd, en we aten weer eens een keer macaronimix uit een zakje. Eowman en ik hadden het na 2 happen eigenlijk wel gezien, wat is dat spul zóut zeg. Dat merk je pas als je een tijdje zónder eet.
Nou moet ik zeggen dat ik het altijd heel lekker vond hoor, ook die wereldmixen van Knorr, maar ik ben het gewoon wat afgeleerd geloof ik. Ik kook zelf vrijwel zoutloos, gewoon veel kruiden gebruiken en je mist het zout niet (omdat Juno nog geen zout mag, en ik heb snel last van een hoge bloeddruk, dus vandaar)
vrijdag 15 augustus 2008 om 09:27
Heel herkenbaar, Eowynn, hier koken we ook met zeer weinig zout, sinds een aantal jaren. Eigenlijk vanaf het moment dat zoon ging mee-eten. Als we nu ergens eten waar kant en klaar wordt gebruikt, trekt onze mond samen van het zout. Ik krijg er zelfs echt hoofdpijn van. Zonde toch. Volgens mij is dat inderdaad gewoon een kwestie van gewenning.