
Gezond voedings advies cb (not!)
maandag 10 november 2008 om 13:21
Vandaag met frummel bij het cb geweest.
Alles oke,hij heeft een flinke groeispurt gemaakt maar zijn gewicht blijft achter.
Nou is dat altijd al zo geweest het is een tenger mannetje.
Ook geen goede eter maar daar doe je weinig aan.
Nu kreeg ik vorige keer al het advies om s'avonds regelmatig pannekoeken op het menu te zetten omdat hij dat lekker vindt en dus iets beter eet.
Wat ik niet heb gedaan overigens,dat zou ik dan weer af moeten leren en bovendien heb ik meer kids aan tafel zitten die dat ook wel zouden willen.
Ik vind de mensen op het cb heel vriendelijk.
Alleen dit voedingadvies kreeg ik mee voor frummel.
Roomboter op brood.
Worstenbroodjes en tosti's met veel kaas bij de lunch.
roomboter door zijn warm eten en vette sauzen erbij.
Slagroomvla als toetje.
Kaas als tussendoortje.
Volle chocomel drinken.
en laat hem maar lekker snoepen,zijn ook calorieeen
Ik vind dit echt een ongezond advies.
Eetgewoontes aanleren die ik straks weer moet afleren.
Hij is overigens bijna 4 en is 1 meter lang en weegt 14 kilo.
Dat valt toch wel mee?
Ik zal wel roomboter kopen en lekkere toetjes.
Kaas tussendoor vind ik ook prima.
Een extra boterham voordat hij naar bed gaat s'avonds lijkt mij ook beter.
Wat vinden jullie hier nu van?
Alles oke,hij heeft een flinke groeispurt gemaakt maar zijn gewicht blijft achter.
Nou is dat altijd al zo geweest het is een tenger mannetje.
Ook geen goede eter maar daar doe je weinig aan.
Nu kreeg ik vorige keer al het advies om s'avonds regelmatig pannekoeken op het menu te zetten omdat hij dat lekker vindt en dus iets beter eet.
Wat ik niet heb gedaan overigens,dat zou ik dan weer af moeten leren en bovendien heb ik meer kids aan tafel zitten die dat ook wel zouden willen.
Ik vind de mensen op het cb heel vriendelijk.
Alleen dit voedingadvies kreeg ik mee voor frummel.
Roomboter op brood.
Worstenbroodjes en tosti's met veel kaas bij de lunch.
roomboter door zijn warm eten en vette sauzen erbij.
Slagroomvla als toetje.
Kaas als tussendoortje.
Volle chocomel drinken.
en laat hem maar lekker snoepen,zijn ook calorieeen
Ik vind dit echt een ongezond advies.
Eetgewoontes aanleren die ik straks weer moet afleren.
Hij is overigens bijna 4 en is 1 meter lang en weegt 14 kilo.
Dat valt toch wel mee?
Ik zal wel roomboter kopen en lekkere toetjes.
Kaas tussendoor vind ik ook prima.
Een extra boterham voordat hij naar bed gaat s'avonds lijkt mij ook beter.
Wat vinden jullie hier nu van?
dinsdag 11 november 2008 om 00:44
Elninjoo, het is maar net wat belangrijker is. Ik heb van drie verschillende diëtisten... niet liegen... víer verschillende diëtisten opgedragen gekregen om juist margarine op brood te gebruiken en juist géén roomboter. En ze hadden geen aandelen.
Nu lust ik zowel geen boter als geen margarine, maar margarine vind ik echt niet te vreten zo goor, terwijl ik van roomboter in ieder geval nog wel proef dat het een zuivere smaak heeft. Dus als compromis mag ik (van allevier ) roomboter gebruiken in plaats van margarine. Maar dat is dus wel een compromis.
Ik ben dus erg benieuwd naar jouw linkjes, want tenzij er een complot bestaat tussen deze diëtisten (of ze toch aandelen hebben), lijkt het me onwaarschijnlijk dat ze allevier op hetzelfde vlak zo nadrukkelijk de mist in gaan.
Nu lust ik zowel geen boter als geen margarine, maar margarine vind ik echt niet te vreten zo goor, terwijl ik van roomboter in ieder geval nog wel proef dat het een zuivere smaak heeft. Dus als compromis mag ik (van allevier ) roomboter gebruiken in plaats van margarine. Maar dat is dus wel een compromis.
Ik ben dus erg benieuwd naar jouw linkjes, want tenzij er een complot bestaat tussen deze diëtisten (of ze toch aandelen hebben), lijkt het me onwaarschijnlijk dat ze allevier op hetzelfde vlak zo nadrukkelijk de mist in gaan.
dinsdag 11 november 2008 om 00:50
Mijn eetstoornis is wel algemeen bekent op het forum denk ik elninjoo.
Ik vind het wel een beetje jammer dat je de link in dit topic brengt.
Ik tel geen calorieen voor mijn kids(heb het al te druk met die van mij).
Ik geef mijn kinderen ook niet vanuit mijn denkwijze eten.
Ik heb nog net voldoende verstand weten te bewaren dat ik dat gescheiden kan houden.
Wel wil ik graag dat mijn kinderen een gezonde verstandhouding krijgen met eten.
Daar horen dus geen gefrustreerde dieeten bij en juist normaal voedsel met genoeg ruimte voor lekker"ongezonde" dingen'
Ik wil mijn kinderen ook gezond eten aan leren (zover dat tegenwoordig nog kan in deze eetcultuur) en daar hoort in mijn ogen niet aankomen door worstenbroodjes en slagroomvla bij.
Dat wil zeggen niet als een gewoonte op het menu,maar als een lekkernij af en toe prima.
Vandaar dat ik benoem geen eten als standaard op het menu te zetten die ik ze later weer moet afleren.
Omdat het nu eenmaal niet goed is om je vrijwel dagelijks te vullen met worstenbroodjes(ik neem het even als voorbeeld,kan ook iets anders zijn).
Lijkt mij een hele gezonde gedachtegang die iedere moeder wel heeft,ook zonder eetstoornis.
Ik vind het wel een beetje jammer dat je de link in dit topic brengt.
Ik tel geen calorieen voor mijn kids(heb het al te druk met die van mij).
Ik geef mijn kinderen ook niet vanuit mijn denkwijze eten.
Ik heb nog net voldoende verstand weten te bewaren dat ik dat gescheiden kan houden.
Wel wil ik graag dat mijn kinderen een gezonde verstandhouding krijgen met eten.
Daar horen dus geen gefrustreerde dieeten bij en juist normaal voedsel met genoeg ruimte voor lekker"ongezonde" dingen'
Ik wil mijn kinderen ook gezond eten aan leren (zover dat tegenwoordig nog kan in deze eetcultuur) en daar hoort in mijn ogen niet aankomen door worstenbroodjes en slagroomvla bij.
Dat wil zeggen niet als een gewoonte op het menu,maar als een lekkernij af en toe prima.
Vandaar dat ik benoem geen eten als standaard op het menu te zetten die ik ze later weer moet afleren.
Omdat het nu eenmaal niet goed is om je vrijwel dagelijks te vullen met worstenbroodjes(ik neem het even als voorbeeld,kan ook iets anders zijn).
Lijkt mij een hele gezonde gedachtegang die iedere moeder wel heeft,ook zonder eetstoornis.
dinsdag 11 november 2008 om 00:57
dinsdag 11 november 2008 om 06:46
quote:Eowynn_ schreef op 10 november 2008 @ 19:49:
Luna, heel eerlijk gezegd snap ik niet waarom je je kinderen slechte eters noemt als ze dat eten op een dag. Ben je er niet gewoon véél teveel op gefocussed?
Ik noem mijn dochter altijd een hele goed eter, ze lust namelijk alles. Maar als ik zie wat die op een dag eet:
's ochtends 1 boterham met blue band en jam/smeerkaas/kaas/appelstroop.
paar slokken melk (hoogstens een halve beker)
's ochtends fruit, meestal 1 appel of 1 peer of 1 banaan en een paar slokken diksap of water.
tussen de middag 1 of 2 boterhammen met beleg en/of een cracker met beleg en/of een paar tomaatjes (op het KDV eet ze soms wel 3 boterhammen, maar dat doet ze thuis echt nóóit) en een paar slokken melk.
Tussendoor een biscuitje, stukje koek/rozijntjes en/of wat yoghurt of diksap.
's avonds een paar happen avondeten de laatste paar weken, tenzij ze het héél lekker vindt. En een toetje, danoontje of een schaaltje vla of yoghurt. (ze is de laatste weken te moe om goed te eten 's avonds en eet veel minder dan voorheen).
Drinken doet ze nauwelijks, houdt ze niet van.
En toch vind ik dat ze heel goed eet. Ze geeft prima aan wat ze wil en wat niet en verder let ik er eigenlijk totaal niet op. Ik zet haar wat voor en that's it.
Mijn zoon eet idd de laatste tijd heel behoorlijk, dat klopt. Maar hij is jarenlang onder behandeling geweest van hetzelfde eetteam als mijn dochter omdat hij een hevige aversie tegen voedsel had door zijn autistische stoornis. Waarschijnlijk blijft dat een beetje hangen ondanks het feit dat hij nu wel goed eet .
Kun je nagaan hoe mijn andere twee zonen eten
Maar dochter eet echt te weinig. Ze heeft niet voor niets een half jaar een sonde gehad en is ook niet voor haar zweetvoeten onder controle van een eetteam. Er is nl een lange wachtlijst waar je niet op eigen verzoek op geplaatst kunt worden en je wordt pas toegelaten tot het eetteam na een aantal onderzoeken.
Jouw dochter eet vele malen meer als mijn dochter, vooral wat brood betreft. Want dat eet ze helemaal niet en dus mist ze per dag al de drie boterhammen met boter en beleg die jouw dochter wel eet(en op het kdv dus vaak nog meer). Ze eet wel fruit, maar nooit meer dan een paar hapjes. De crackers die ze krijgt eet ze nooit helemaal op, koekjes lust ze niet.
Wij maken ook geen drukte om het (niet) eten, dat werkt alleen maar averechts.
Luna, heel eerlijk gezegd snap ik niet waarom je je kinderen slechte eters noemt als ze dat eten op een dag. Ben je er niet gewoon véél teveel op gefocussed?
Ik noem mijn dochter altijd een hele goed eter, ze lust namelijk alles. Maar als ik zie wat die op een dag eet:
's ochtends 1 boterham met blue band en jam/smeerkaas/kaas/appelstroop.
paar slokken melk (hoogstens een halve beker)
's ochtends fruit, meestal 1 appel of 1 peer of 1 banaan en een paar slokken diksap of water.
tussen de middag 1 of 2 boterhammen met beleg en/of een cracker met beleg en/of een paar tomaatjes (op het KDV eet ze soms wel 3 boterhammen, maar dat doet ze thuis echt nóóit) en een paar slokken melk.
Tussendoor een biscuitje, stukje koek/rozijntjes en/of wat yoghurt of diksap.
's avonds een paar happen avondeten de laatste paar weken, tenzij ze het héél lekker vindt. En een toetje, danoontje of een schaaltje vla of yoghurt. (ze is de laatste weken te moe om goed te eten 's avonds en eet veel minder dan voorheen).
Drinken doet ze nauwelijks, houdt ze niet van.
En toch vind ik dat ze heel goed eet. Ze geeft prima aan wat ze wil en wat niet en verder let ik er eigenlijk totaal niet op. Ik zet haar wat voor en that's it.
Mijn zoon eet idd de laatste tijd heel behoorlijk, dat klopt. Maar hij is jarenlang onder behandeling geweest van hetzelfde eetteam als mijn dochter omdat hij een hevige aversie tegen voedsel had door zijn autistische stoornis. Waarschijnlijk blijft dat een beetje hangen ondanks het feit dat hij nu wel goed eet .
Kun je nagaan hoe mijn andere twee zonen eten
Maar dochter eet echt te weinig. Ze heeft niet voor niets een half jaar een sonde gehad en is ook niet voor haar zweetvoeten onder controle van een eetteam. Er is nl een lange wachtlijst waar je niet op eigen verzoek op geplaatst kunt worden en je wordt pas toegelaten tot het eetteam na een aantal onderzoeken.
Jouw dochter eet vele malen meer als mijn dochter, vooral wat brood betreft. Want dat eet ze helemaal niet en dus mist ze per dag al de drie boterhammen met boter en beleg die jouw dochter wel eet(en op het kdv dus vaak nog meer). Ze eet wel fruit, maar nooit meer dan een paar hapjes. De crackers die ze krijgt eet ze nooit helemaal op, koekjes lust ze niet.
Wij maken ook geen drukte om het (niet) eten, dat werkt alleen maar averechts.
dinsdag 11 november 2008 om 07:00
[quote]Eowynn_ schreef op 10 november 2008 @ 20:04:
Luna, wat vind jij dan dat je kinderen zouden moeten eten/drinken op een dag? Daar ben ik héél benieuwd naar.
Zoon van 6 eet idd goed, die hoeft van mij niet meer te eten. Misschien wat meer variatie in broodbeleg of groenten, maar dat is lastig met een autist.
Dochter van 1,5 zou brood/ontbijtgranen/pap moeten eten. Want dat eet ze helemaal niet(ik tel het miniscule hapje brood dat ze heel af en toe eet niet mee). Ik zou blij zijn met 1 boterham of (klein) schaaltje per dag, met of zonder melk. Doordat ze zo weinig drinkt heeft ze last van verstopping(waar ze medicijnen voor nodig heeft) en her en der wat vezels zijn van harte welkom.
Wat meer fruit ipv een paar hapjes(ook vanwege haar darmen). Af en toe een paar hapjes aardappel(puree) zou ook prettig zijn.
Wat drinken betreft: Zoon drinkt genoeg zuivel en verder sap. Dochter drinkt ook zuivel en sap en zolang ze maar aan haar minimum intake komt om niet uit te drogen vind ik het prima, al zou meer drinken ervoor zorgen dat ze minder laxeermiddel zou hoeven nemen.
Luna, wat vind jij dan dat je kinderen zouden moeten eten/drinken op een dag? Daar ben ik héél benieuwd naar.
Zoon van 6 eet idd goed, die hoeft van mij niet meer te eten. Misschien wat meer variatie in broodbeleg of groenten, maar dat is lastig met een autist.
Dochter van 1,5 zou brood/ontbijtgranen/pap moeten eten. Want dat eet ze helemaal niet(ik tel het miniscule hapje brood dat ze heel af en toe eet niet mee). Ik zou blij zijn met 1 boterham of (klein) schaaltje per dag, met of zonder melk. Doordat ze zo weinig drinkt heeft ze last van verstopping(waar ze medicijnen voor nodig heeft) en her en der wat vezels zijn van harte welkom.
Wat meer fruit ipv een paar hapjes(ook vanwege haar darmen). Af en toe een paar hapjes aardappel(puree) zou ook prettig zijn.
Wat drinken betreft: Zoon drinkt genoeg zuivel en verder sap. Dochter drinkt ook zuivel en sap en zolang ze maar aan haar minimum intake komt om niet uit te drogen vind ik het prima, al zou meer drinken ervoor zorgen dat ze minder laxeermiddel zou hoeven nemen.

dinsdag 11 november 2008 om 08:41
quote:meds schreef op 11 november 2008 @ 01:50:
Ik vind het een belachelijk advies.
Je kan je kind beter wat extra eiwitten geven in plaats van veel vet en zout. Dus brinta, pindakaas, extra kwark of yogurt, extra boterham, etc.Meds, dat geldt voor volwassenen die aan moeten komen. Kinderen hebben die vetten juist nodig. Bovendien zijn kindermaagjes snel gevuld em kan je dus heel snel calorienwinst boeken door extra vet toe te voegen.
Ik vind het een belachelijk advies.
Je kan je kind beter wat extra eiwitten geven in plaats van veel vet en zout. Dus brinta, pindakaas, extra kwark of yogurt, extra boterham, etc.Meds, dat geldt voor volwassenen die aan moeten komen. Kinderen hebben die vetten juist nodig. Bovendien zijn kindermaagjes snel gevuld em kan je dus heel snel calorienwinst boeken door extra vet toe te voegen.
dinsdag 11 november 2008 om 09:26
Iry,
Ik sluit me helemaal bij Tila's adviezen aan. En misschien heb je wat aan het eetpatroon van mijn zoon, die even oud is als die van jou, en even lang, maar die ongeveer 2,5 kilo meer weegt:
Ontbijt:
Rijstewafel met smeerkaas (Eru kids, 12% vet, verrijkt met extra calcium en vitamine A, D en E)
Rijstewafel met appelstroop
Tienuurtje op school:
Rijstewafel met smeerkaas, rijstewafel met appelstroop, bakje gesneden fruit (twee stuks, banaan en appel, banaan en peer, appel en peer, nu in het mandarijnenseizoen twee mandarijntjes, etcetera)
Lunch
2 Volkoren boterhammen met melkvrije margarine (AH Lekker op brood gezond begin - 38% vet, 7 toegevoegde vitamines en extra calcium) en daarop gekookte worst, kip grill worst, kipfilet, heel af en toe een plakje gewone vette (komijnen)kaas
Snoepmoment na school, kan van alles zijn, theebiscuitje, fruitella snoepjes, zoiets
Avondeten:
Wat de pot schaft, meestal een stamppot, pasta, aardappelen-groenten-vlees, hij eet een goed kinderbordje vol.
Toetje is - als we er aan denken - een bakje fruitmoes. Die eet hij ook vaak tussendoor, trouwens, die fruittoetjes.
Mijn zoon kan niet tegen zuivelproducten behalve kaas, en drinkt ook geen sojamelk en dergelijke, dus ik moet zijn calcium- en zuivelbehoefte uit kaas halen, vandaar dat wij ook de lactose- en koemelkeiwit-vrije margarine met extra calcium gebruiken en dat hij op zijn crackers altijd smeerkaas of kaas krijgt. Gelukkig is hij daar dol op, en hoewel ik zijn eetpatroon overdag heel saai vind, hij wil altijd hetzelfde, vindt zijn dietiste dit eetpatroon echt supergoed.
Mijn zoon heeft lang een groeiachterstand gehad, maar schoot sinds hij dit eetpatroon heeft zo de curve omhoog, en zit nu ergens keurig middenin.
Tips die jij zou kunnen toepassen zijn volgens mij dat je overdag de zoetigheid een beetje schrapt, je zoon krijgt overdag redelijk veel zoetigheid die de eetlust natuurlijk ook afremmen. Ipv kapitein koek gewoon een cracker met jam of appelstroop of smeerkaas, extra crackertje voor zijn tienuurtje, of een shake van yoghurt en fruit mee als tienuurtje op school, ipv van yoki drink en dergelijke - vult ook heel erg - een beetje limonade en voor de trek dan juist een cracker oid.
Het valt me namelijk op dat je zoon volgens mij zijn eetlust een beetje stilt met drinken, en je moet hem denk ik juist aan het eten krijgen ipv aan het drinken.
Ik sluit me helemaal bij Tila's adviezen aan. En misschien heb je wat aan het eetpatroon van mijn zoon, die even oud is als die van jou, en even lang, maar die ongeveer 2,5 kilo meer weegt:
Ontbijt:
Rijstewafel met smeerkaas (Eru kids, 12% vet, verrijkt met extra calcium en vitamine A, D en E)
Rijstewafel met appelstroop
Tienuurtje op school:
Rijstewafel met smeerkaas, rijstewafel met appelstroop, bakje gesneden fruit (twee stuks, banaan en appel, banaan en peer, appel en peer, nu in het mandarijnenseizoen twee mandarijntjes, etcetera)
Lunch
2 Volkoren boterhammen met melkvrije margarine (AH Lekker op brood gezond begin - 38% vet, 7 toegevoegde vitamines en extra calcium) en daarop gekookte worst, kip grill worst, kipfilet, heel af en toe een plakje gewone vette (komijnen)kaas
Snoepmoment na school, kan van alles zijn, theebiscuitje, fruitella snoepjes, zoiets
Avondeten:
Wat de pot schaft, meestal een stamppot, pasta, aardappelen-groenten-vlees, hij eet een goed kinderbordje vol.
Toetje is - als we er aan denken - een bakje fruitmoes. Die eet hij ook vaak tussendoor, trouwens, die fruittoetjes.
Mijn zoon kan niet tegen zuivelproducten behalve kaas, en drinkt ook geen sojamelk en dergelijke, dus ik moet zijn calcium- en zuivelbehoefte uit kaas halen, vandaar dat wij ook de lactose- en koemelkeiwit-vrije margarine met extra calcium gebruiken en dat hij op zijn crackers altijd smeerkaas of kaas krijgt. Gelukkig is hij daar dol op, en hoewel ik zijn eetpatroon overdag heel saai vind, hij wil altijd hetzelfde, vindt zijn dietiste dit eetpatroon echt supergoed.
Mijn zoon heeft lang een groeiachterstand gehad, maar schoot sinds hij dit eetpatroon heeft zo de curve omhoog, en zit nu ergens keurig middenin.
Tips die jij zou kunnen toepassen zijn volgens mij dat je overdag de zoetigheid een beetje schrapt, je zoon krijgt overdag redelijk veel zoetigheid die de eetlust natuurlijk ook afremmen. Ipv kapitein koek gewoon een cracker met jam of appelstroop of smeerkaas, extra crackertje voor zijn tienuurtje, of een shake van yoghurt en fruit mee als tienuurtje op school, ipv van yoki drink en dergelijke - vult ook heel erg - een beetje limonade en voor de trek dan juist een cracker oid.
Het valt me namelijk op dat je zoon volgens mij zijn eetlust een beetje stilt met drinken, en je moet hem denk ik juist aan het eten krijgen ipv aan het drinken.
Am Yisrael Chai!
dinsdag 11 november 2008 om 09:31
Oh ja, toen zoon nog echt moest aankomen, deed ik altijd gewoon een lepeltje olijfolie extra door zijn avondeten, en ook door zijn fruitmoesjes. En ik smeer altijd lekker dik met boter en smeerkaas. Wij zijn natuurlijk redelijk beperkt doordat hij verder geen zuivelproducten mag, dus dingen als volle melk ipv halfvolle melk kon ik niet doen. Maar daar ben ik op zich ook niet rouwig om, zuivel hebben ze al snel niet zoveel meer nodig en wat ik al zei: als ze veel melk drinken bijvoorbeeld bestaat het gevaar dat ze geen eetlust meer hebben.
Volgens de dietiste waar mijn zoon onder behandeling is krijgt hij met het eetpatroon dat ik gepost heb in ieder geval alles wat hij nodig heeft goed binnen.
Volgens de dietiste waar mijn zoon onder behandeling is krijgt hij met het eetpatroon dat ik gepost heb in ieder geval alles wat hij nodig heeft goed binnen.
Am Yisrael Chai!
dinsdag 11 november 2008 om 09:34
Oh ja, wij eten ook minstens 1 keer per week frietjes bij het avondeten en ook minstens 1 keer per week vis. Frietjes dan gewoon ipv gekookte aardappelen, dus geen bord vol ofzo, maar gewoon een klein handje vol naast groente en vlees/vis.
En op woensdag eten we altijd bij de lunch iets lekkers: tosti, saucijzenbroodje, broodje knakworst, pannenkoeken, dat soort dingen. Ik vind het niet zo erg om dat 1 keer per week te doen, het is ook wel gezellig en geeft me een echt woensdagmiddag gevoel.
En op woensdag eten we altijd bij de lunch iets lekkers: tosti, saucijzenbroodje, broodje knakworst, pannenkoeken, dat soort dingen. Ik vind het niet zo erg om dat 1 keer per week te doen, het is ook wel gezellig en geeft me een echt woensdagmiddag gevoel.
Am Yisrael Chai!
dinsdag 11 november 2008 om 09:52
quote:qwertu schreef op 11 november 2008 @ 00:44:
Elninjoo, het is maar net wat belangrijker is. Ik heb van drie verschillende diëtisten... niet liegen... víer verschillende diëtisten opgedragen gekregen om juist margarine op brood te gebruiken en juist géén roomboter. En ze hadden geen aandelen.
Nu lust ik zowel geen boter als geen margarine, maar margarine vind ik echt niet te vreten zo goor, terwijl ik van roomboter in ieder geval nog wel proef dat het een zuivere smaak heeft. Dus als compromis mag ik (van allevier ) roomboter gebruiken in plaats van margarine. Maar dat is dus wel een compromis.
Ik ben dus erg benieuwd naar jouw linkjes, want tenzij er een complot bestaat tussen deze diëtisten (of ze toch aandelen hebben), lijkt het me onwaarschijnlijk dat ze allevier op hetzelfde vlak zo nadrukkelijk de mist in gaan.Omdat ik zelf diëtist ben weet ik dat vanuit de opleiding wordt aangeleerd om zo min mogelijk verzadigd vet binnen te krijgen. In dat geval zou margarine gezonder zijn dan boter. Dit is ook wat het Voedingscentrum (en de meeste diëtisten) promoten. Echter gedurende mijn opleiding en stage-ervaring in de alternatieve richting en het lezen van het boek Feiten over Vetten van Mary G. Enig is mijn mening daarover veranderd. Verzadigd vet heb je nodig, hiervan worden o.a. deels onze celmembranen opgebouwd. Het gaat er niet om zo min mogelijk verzadigd vet binnen te krijgen maar juist de balans tussen vetzuren is bepalend voor de gezondheid. Transvetzuren zijn de vetten die we zo min mogelijk moeten innemen (herkenbaar op de verpakking als gehard of gedeeltelijk geharde plantaardige olie/ vet.
De reden waarom margarine is ontstaan is omdat het gewoonweg goedkoper dan boter is om te produceren. Aangezien het voor dezelfde prijs verkocht wordt als boter maar gedeeltelijk uit water bestaat (voornamelijk de margarines met minder dan 80% vet) wordt dit dan duur betaald en is er winst op te behalen...de grote merken zullen er daarom alles aan doen om te ontkrachten dat echte boter gezonder zou zijn dan margarine. Mensen die hier meer over willen weten raad ik echt aan het boek van Mary G. Enig te lezen, ik heb het boek met verbazing gelezen! Hoeveel informatie er wel niet wordt achtergehouden en dat alles om geld...
Hier nog een link waar je wat kunt lezen over vetten/ margarines (gepubliceerd door natuurdiëtisten (officiële diëtisten met een extra opleiding in de orthomoleculaire diëtetiek):
http://www.natuurdietiste...php?id=531&cod=530&page=9
Elninjoo, het is maar net wat belangrijker is. Ik heb van drie verschillende diëtisten... niet liegen... víer verschillende diëtisten opgedragen gekregen om juist margarine op brood te gebruiken en juist géén roomboter. En ze hadden geen aandelen.
Nu lust ik zowel geen boter als geen margarine, maar margarine vind ik echt niet te vreten zo goor, terwijl ik van roomboter in ieder geval nog wel proef dat het een zuivere smaak heeft. Dus als compromis mag ik (van allevier ) roomboter gebruiken in plaats van margarine. Maar dat is dus wel een compromis.
Ik ben dus erg benieuwd naar jouw linkjes, want tenzij er een complot bestaat tussen deze diëtisten (of ze toch aandelen hebben), lijkt het me onwaarschijnlijk dat ze allevier op hetzelfde vlak zo nadrukkelijk de mist in gaan.Omdat ik zelf diëtist ben weet ik dat vanuit de opleiding wordt aangeleerd om zo min mogelijk verzadigd vet binnen te krijgen. In dat geval zou margarine gezonder zijn dan boter. Dit is ook wat het Voedingscentrum (en de meeste diëtisten) promoten. Echter gedurende mijn opleiding en stage-ervaring in de alternatieve richting en het lezen van het boek Feiten over Vetten van Mary G. Enig is mijn mening daarover veranderd. Verzadigd vet heb je nodig, hiervan worden o.a. deels onze celmembranen opgebouwd. Het gaat er niet om zo min mogelijk verzadigd vet binnen te krijgen maar juist de balans tussen vetzuren is bepalend voor de gezondheid. Transvetzuren zijn de vetten die we zo min mogelijk moeten innemen (herkenbaar op de verpakking als gehard of gedeeltelijk geharde plantaardige olie/ vet.
De reden waarom margarine is ontstaan is omdat het gewoonweg goedkoper dan boter is om te produceren. Aangezien het voor dezelfde prijs verkocht wordt als boter maar gedeeltelijk uit water bestaat (voornamelijk de margarines met minder dan 80% vet) wordt dit dan duur betaald en is er winst op te behalen...de grote merken zullen er daarom alles aan doen om te ontkrachten dat echte boter gezonder zou zijn dan margarine. Mensen die hier meer over willen weten raad ik echt aan het boek van Mary G. Enig te lezen, ik heb het boek met verbazing gelezen! Hoeveel informatie er wel niet wordt achtergehouden en dat alles om geld...
Hier nog een link waar je wat kunt lezen over vetten/ margarines (gepubliceerd door natuurdiëtisten (officiële diëtisten met een extra opleiding in de orthomoleculaire diëtetiek):
http://www.natuurdietiste...php?id=531&cod=530&page=9

dinsdag 11 november 2008 om 10:25
Wederom, Curly, vind ik je parate kennis als dietiste matig. Margarine is ontstaan omdat ze vroegah nog geen koelkasten hadden en een vetproduct nodig hadden dat goed bleef buiten de koelkast.
Ook zijn boter en margarine niet even duur: margarine gaat voor 1 euro per bakje, boter voor minstens 1 euro per pakkje. Verschil is alleen dat margarine 500 gram is en boter 250 gram.
Het feit dat je 1 boek gelezen hebt en meteen daardoor je voedingsadvies verandert vind ik op z'n minst discutabel. Bij het Voedingscentrum werken een hele hoop wetenschappers die allemaal toevalligerwijs margarine gezonder vinden dan roomboter. Die hebben na publicatie van jouw boek niet meteen hun mening veranderd. Lijkt me dat jij als dietist niet zoveel weet als een wetenschapper, en dus maar beter hun advies kunt volgen.
Ook zijn boter en margarine niet even duur: margarine gaat voor 1 euro per bakje, boter voor minstens 1 euro per pakkje. Verschil is alleen dat margarine 500 gram is en boter 250 gram.
Het feit dat je 1 boek gelezen hebt en meteen daardoor je voedingsadvies verandert vind ik op z'n minst discutabel. Bij het Voedingscentrum werken een hele hoop wetenschappers die allemaal toevalligerwijs margarine gezonder vinden dan roomboter. Die hebben na publicatie van jouw boek niet meteen hun mening veranderd. Lijkt me dat jij als dietist niet zoveel weet als een wetenschapper, en dus maar beter hun advies kunt volgen.

dinsdag 11 november 2008 om 12:03
quote:Vrouwe schreef op 11 november 2008 @ 11:58:
Misschien moet je even googelen op:
voedingscentrum gesponsord
Misschien moet je even bedenken dat deze adviezen ook in een heleboel buitenlanden gegeven worden.
En bedenken dat de zuivelboeren in NL ook eenmachtige vinger in de pap schijnen te hebben, maar toch wordt margarine boven boter aangeraden. Heee, hoe zit dat?
Als je googlet op de termen die jij geeft, kom je op sites als asprataam.nl. Die vind ik al net zo betrouwbaar als de nvkp of yomanda ofzo.
Misschien moet je even googelen op:
voedingscentrum gesponsord
Misschien moet je even bedenken dat deze adviezen ook in een heleboel buitenlanden gegeven worden.
En bedenken dat de zuivelboeren in NL ook eenmachtige vinger in de pap schijnen te hebben, maar toch wordt margarine boven boter aangeraden. Heee, hoe zit dat?
Als je googlet op de termen die jij geeft, kom je op sites als asprataam.nl. Die vind ik al net zo betrouwbaar als de nvkp of yomanda ofzo.
dinsdag 11 november 2008 om 12:31
quote:tilalia2 schreef op 11 november 2008 @ 10:25:
Wederom, Curly, vind ik je parate kennis als dietiste matig. Margarine is ontstaan omdat ze vroegah nog geen koelkasten hadden en een vetproduct nodig hadden dat goed bleef buiten de koelkast.
Ook zijn boter en margarine niet even duur: margarine gaat voor 1 euro per bakje, boter voor minstens 1 euro per pakkje. Verschil is alleen dat margarine 500 gram is en boter 250 gram.
Het feit dat je 1 boek gelezen hebt en meteen daardoor je voedingsadvies verandert vind ik op z'n minst discutabel. Bij het Voedingscentrum werken een hele hoop wetenschappers die allemaal toevalligerwijs margarine gezonder vinden dan roomboter. Die hebben na publicatie van jouw boek niet meteen hun mening veranderd. Lijkt me dat jij als dietist niet zoveel weet als een wetenschapper, en dus maar beter hun advies kunt volgen.
Zo is het allereerst ontstaan, later is daar mede mee doorgegaan door de winst die daarop te behalen viel. De prijzen die jij noemt kunnen nogal verschillen omdat het per merk heel erg verschilt! Misschien zal boter iets duurder zijn maar dan nog is margarine duur betaald.
Zoals ik heb neergezet is mijn mening niet ALLEEN door het lezen van één boek veranderd. Dit boek is voor mij wel het meest bepalend geweest. Ik weet dat dit onderwerp veel discussie teweegbrengt en dat veel mensen er hun vraagtekens bij zetten, juist omdat je ermee om de oren geslagen wordt dat margarine gezonder zou zijn. Maar goed doe ermee wat je wilt, dit is mijn mening en of je me daarmee een slechte diëtist vindt of niet is niet mijn probleem.
Wederom, Curly, vind ik je parate kennis als dietiste matig. Margarine is ontstaan omdat ze vroegah nog geen koelkasten hadden en een vetproduct nodig hadden dat goed bleef buiten de koelkast.
Ook zijn boter en margarine niet even duur: margarine gaat voor 1 euro per bakje, boter voor minstens 1 euro per pakkje. Verschil is alleen dat margarine 500 gram is en boter 250 gram.
Het feit dat je 1 boek gelezen hebt en meteen daardoor je voedingsadvies verandert vind ik op z'n minst discutabel. Bij het Voedingscentrum werken een hele hoop wetenschappers die allemaal toevalligerwijs margarine gezonder vinden dan roomboter. Die hebben na publicatie van jouw boek niet meteen hun mening veranderd. Lijkt me dat jij als dietist niet zoveel weet als een wetenschapper, en dus maar beter hun advies kunt volgen.
Zo is het allereerst ontstaan, later is daar mede mee doorgegaan door de winst die daarop te behalen viel. De prijzen die jij noemt kunnen nogal verschillen omdat het per merk heel erg verschilt! Misschien zal boter iets duurder zijn maar dan nog is margarine duur betaald.
Zoals ik heb neergezet is mijn mening niet ALLEEN door het lezen van één boek veranderd. Dit boek is voor mij wel het meest bepalend geweest. Ik weet dat dit onderwerp veel discussie teweegbrengt en dat veel mensen er hun vraagtekens bij zetten, juist omdat je ermee om de oren geslagen wordt dat margarine gezonder zou zijn. Maar goed doe ermee wat je wilt, dit is mijn mening en of je me daarmee een slechte diëtist vindt of niet is niet mijn probleem.

dinsdag 11 november 2008 om 13:27
Curly, het hele leven en alle productien die er te koop zijn, gaat om het feit dat ergens winst opgemaakt kan worden. Dat maakt de margarinefabrikanten geen slechte mensen die alleen maar geld willen verdienen: iedereen wil geld verdienen, toch?
Ik vind het bijzonder dat iemand die van mijn zieketkostenpremies wordt betaald, er zo'n afwijkende mening op nahoudt. Ik hoop niet dat ik jou volgende week tref als ik met mijn zoon naar de dietist moet om te kijken wat we nu moeten met zijn voedselallergieen. Ik hoop dat die dietist meer weet dan ik, want daarvoor ga ik er immers heen. Ik hoop ook dat die dietist mijn zoon helpt op basis van de geldende wetenschappelijke onderzoeken, en niet op basis van een of ander vaag boek. Juist omdat die dietist van iedereens zorgpremies wordt betaald ga ik er vanuit dat ze dan ook het juiste advies geven, en niet hun persoonlijke mening
Ik vind het bijzonder dat iemand die van mijn zieketkostenpremies wordt betaald, er zo'n afwijkende mening op nahoudt. Ik hoop niet dat ik jou volgende week tref als ik met mijn zoon naar de dietist moet om te kijken wat we nu moeten met zijn voedselallergieen. Ik hoop dat die dietist meer weet dan ik, want daarvoor ga ik er immers heen. Ik hoop ook dat die dietist mijn zoon helpt op basis van de geldende wetenschappelijke onderzoeken, en niet op basis van een of ander vaag boek. Juist omdat die dietist van iedereens zorgpremies wordt betaald ga ik er vanuit dat ze dan ook het juiste advies geven, en niet hun persoonlijke mening
dinsdag 11 november 2008 om 13:31
quote:tilalia2 schreef op 11 november 2008 @ 12:03:
[...]
En bedenken dat de zuivelboeren in NL ook eenmachtige vinger in de pap schijnen te hebben, maar toch wordt margarine boven boter aangeraden. Heee, hoe zit dat?
."De waterfase van de margarine bestaat uit water en afgeroomde melk, ook wel ondermelk genaamd. De melk wordt door melkzuurbacteriën licht gefermenteerd, om de natuurlijke smaakstoffen te ontwikkelen. Vervolgens wordt nog citroenzuur toegevoegd om de gewenste zuurgraad te verkrijgen. Zout wordt voor de smaak en houdbaarheid toegevoegd. In een enkele margarinesoort wordt geen melk in de waterfase gebruikt".
[...]
En bedenken dat de zuivelboeren in NL ook eenmachtige vinger in de pap schijnen te hebben, maar toch wordt margarine boven boter aangeraden. Heee, hoe zit dat?
."De waterfase van de margarine bestaat uit water en afgeroomde melk, ook wel ondermelk genaamd. De melk wordt door melkzuurbacteriën licht gefermenteerd, om de natuurlijke smaakstoffen te ontwikkelen. Vervolgens wordt nog citroenzuur toegevoegd om de gewenste zuurgraad te verkrijgen. Zout wordt voor de smaak en houdbaarheid toegevoegd. In een enkele margarinesoort wordt geen melk in de waterfase gebruikt".

dinsdag 11 november 2008 om 13:39
Curly, je spoort niet. De zuivelboeren hebben meer belang bij het gebruik van dat pietsebeetje melk in margarine dan bij de verkoop van boter, die volledig van koemelk gemaakt wordt?
'Een enkele' wordt zonder melk gemaakt.
Ik stel voor dat je een keer een supermarkt induikt, en wat etiketjes en prijzen gaat lezen. Wie weet wat je ervan leert!
'Een enkele' wordt zonder melk gemaakt.
Ik stel voor dat je een keer een supermarkt induikt, en wat etiketjes en prijzen gaat lezen. Wie weet wat je ervan leert!
dinsdag 11 november 2008 om 14:05
quote:tilalia2 schreef op 11 november 2008 @ 13:39:
Curly, je spoort niet. De zuivelboeren hebben meer belang bij het gebruik van dat pietsebeetje melk in margarine dan bij de verkoop van boter, die volledig van koemelk gemaakt wordt?
'Een enkele' wordt zonder melk gemaakt.
Ik stel voor dat je een keer een supermarkt induikt, en wat etiketjes en prijzen gaat lezen. Wie weet wat je ervan leert!
Je vind jezelf nogal slim he? nou ik heb nieuws voor je boter is gemaakt van het vetpercentage van de melk en wat er overblijft (ondermelk) wordt o.a. verwerkt in margarines.
Maak je niet druk ik wordt niet betaald van jouw geld. Hoop dat je een goede diëtist treft die niet alles uit haar boekjes klakkeloos overneemt maar die verder durft te kijken, helaas zijn er daar veel te weinig van en die zitten bijna allemaal in de natuurvoeding.
Iemand die zo kortzichtig is als jij daar ga ik mijn energie niet meer insteken. Ow en blijf vooral lekker margarine smeren
Curly, je spoort niet. De zuivelboeren hebben meer belang bij het gebruik van dat pietsebeetje melk in margarine dan bij de verkoop van boter, die volledig van koemelk gemaakt wordt?
'Een enkele' wordt zonder melk gemaakt.
Ik stel voor dat je een keer een supermarkt induikt, en wat etiketjes en prijzen gaat lezen. Wie weet wat je ervan leert!
Je vind jezelf nogal slim he? nou ik heb nieuws voor je boter is gemaakt van het vetpercentage van de melk en wat er overblijft (ondermelk) wordt o.a. verwerkt in margarines.
Maak je niet druk ik wordt niet betaald van jouw geld. Hoop dat je een goede diëtist treft die niet alles uit haar boekjes klakkeloos overneemt maar die verder durft te kijken, helaas zijn er daar veel te weinig van en die zitten bijna allemaal in de natuurvoeding.
Iemand die zo kortzichtig is als jij daar ga ik mijn energie niet meer insteken. Ow en blijf vooral lekker margarine smeren