Lijf & Lijn alle pijlers

Koken, voeding & dieet tips voor nierpatiënt

07-03-2018 13:55 19 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hoi allemaal! Ik heb een paar vragen rondom dieet en voeding voor nierpatiënten. Waar halen jullie recepten vandaan? Koken jullie altijd apart of een maaltijd voor heel het gezin? Hebben jullie ervaring met bepaalde apps om voedingsstoffen te “tracken”?
anoniem_364903 wijzigde dit bericht op 07-03-2018 14:14
4.03% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Wat is het doel van dit alles?

Het is nogal verschil wanneer je wil aankomen of afvallen? Of wanneer je voeding is aangepast op een bepaalde sport of ziekte?

Zomaar wat dieten en tracken waarom zou je dat willen?
This user may use sarcasm and cynicism in a way you are not accustomed to. You might suffer severe mental damage.
Alle reacties Link kopieren
Aan je topictitel te zien gaat het om tips voor nierpatienten?
Vooral letten op zout en eiwit is erg belangrijk. Wij hebben een paar keer contact gehad met een diëtiste en zij heeft ons veel bruikbare tips gegeven.

Als je Googled op 'zoutarm eten' kom je ook veel recepten tegen. Ik heb wel een paar sites bij mijn favorieten staan, maar dat is op de laptop en daar kan ik nu even niet bij, ik zet ze hier wel eens neer.

Vanwaar je interesse? Sta je onder controle bij internist of nefroloog ?
Herinner gisteren, droom van morgen, maar leef vandaag!
Alle reacties Link kopieren
Hier kun je wat meer info vinden: https://www.nvn.nl/advies/voeding-en-beweging/voeding

Omdat de voedingsadviezen per patiënt verschillen, zou ik me eerst door laten verwijzen naar een (gespecialiseerd) diëtist.

Verder zou ik niet het hele gezin op dit dieet zetten, maar het koken aanpassen (bijv zout later toevoegen i.p.v. tijdens het koken, aparte groenten maken, enz).
Alle reacties Link kopieren
Ik kook trouwens niet apart (voor mij man in dit geval)
Met kruiden kun je je gerecht heerlijk op smaak brengen, zout missen we niet eens....
Herinner gisteren, droom van morgen, maar leef vandaag!
Alle reacties Link kopieren
Sonnemaatje schreef:
07-03-2018 14:08
Ik kook trouwens niet apart (voor mij man in dit geval)
Met kruiden kun je je gerecht heerlijk op smaak brengen, zout missen we niet eens....
Maar niet iedereen heeft baat bij een zoutarm of zoutloos dieet. Ik moet bijvoorbeeld juist regelmatig zout eten om mijn bloeddruk op peil te houden.
Hoi,
Hier in de familie ook een nierpatiënt. Wij krijgen regelmatig informatie van het ziekenhuis. We hebben kookboeken gekregen en er worden zelfs kookcursussen georganiseerd door het ziekenhuis.

Wij koken voor het hele gezin anders. Teveel gedoe om apart te koken en zoutarm is voor iedereen goed. Je went er vanzelf aan en wij hebben allemaal geen speciaal dieet nodig (zoals bijvoorbeeld nummerzoveel).

Ik zou dus eens informeren bij het ziekenhuis. Er is daar veel te vinden.
Alle reacties Link kopieren
sneeuwwitje80 schreef:
07-03-2018 14:15
Je went er vanzelf aan en wij hebben allemaal geen speciaal dieet nodig (zoals bijvoorbeeld nummerzoveel).
Ik heb juist geen speciaal dieet nodig. Als ik normaal eet, met zout, voel ik me prima. Als ik een zoutloos dieet ga volgen, kom ik pas in de problemen.
Deze hebben wij ook gratis gekregen:

Kookboek 'Eten met plezier'

In het kookboek ‘Eten met plezier’ vindt u veel informatie over nierziekte en voeding. Ook staat het boek vol met lekkere recepten. Het boek is geschreven door twee diëtisten en uitgegeven door de Nierstichting en de NVN.

Nierpatiënten die een dieet krijgen voorgeschreven, ontvangen het boek gratis via hun diëtist. Het boek is ook te koop in de boekhandel (ISBN 978 90 66 116 337).
Alle reacties Link kopieren
Via de diëtiste, nierstichting.
Het ligt ook aan de beperkingen van het dieet. Niet alleen natrium, maar ook andere voedingsstoffen kunnen aangepast zijn in een dieet.

In ieder geval zo vers mogelijk; zonder pakjes/zakjes/pot/blik. Verse kruiden, gedroogde kruiden..
Een aantal groenten/fruit zijn erg kaliumrijken daar moeten sommigen mee oppassen.

Maar ik denk dat een gesprek met de diëtist een goede oplossing is.
Alle reacties Link kopieren
sneeuwwitje80 schreef:
07-03-2018 14:50
Deze hebben wij ook gratis gekregen:

Kookboek 'Eten met plezier'

In het kookboek ‘Eten met plezier’ vindt u veel informatie over nierziekte en voeding. Ook staat het boek vol met lekkere recepten. Het boek is geschreven door twee diëtisten en uitgegeven door de Nierstichting en de NVN.
Ik heb zelf veel aan dit boek, met name voor de hoeveelheid eiwitten en natrium/kalium/fosfaat.
Voor bijna iedere patiënt geldt een andere richtlijn.
Koken zonder zakjes, pakjes en kant en klare dingen is een goede oplossing.

De eerste paar weken zou je echt met kruiden moeten experimenteren om er achter te komen wat je lekker vindt.

Als mijn zoon het zout mist op de aardappels en groente, mikt hij er wel zout overheen op zijn bord.
Alle reacties Link kopieren
Witte rijst is een klassieker.
En als het vuur gedoofd is komen er wolven
Alle reacties Link kopieren
Nummer*Zoveel schreef:
07-03-2018 14:11
Maar niet iedereen heeft baat bij een zoutarm of zoutloos dieet. Ik moet bijvoorbeeld juist regelmatig zout eten om mijn bloeddruk op peil te houden.

Klopt. Ik merk vooral aan mijn kinderen dat ze letterlijk flauw worden als ze te weinig zout binnen krijgen. We hebben dan als tussendoortje een cup A soup, of een dropje of zij krijgen zout over de spinazie en wij niet... dat is wel op te vangen....
Herinner gisteren, droom van morgen, maar leef vandaag!
Alle reacties Link kopieren
Sonnemaatje schreef:
07-03-2018 18:35
Klopt. Ik merk vooral aan mijn kinderen dat ze letterlijk flauw worden als ze te weinig zout binnen krijgen. We hebben dan als tussendoortje een cup A soup, of een dropje of zij krijgen zout over de spinazie en wij niet... dat is wel op te vangen....
Daarom gaf ik inderdaad ook als suggestie om zout niet tijdens maar eventueel wel na het koken toe te voegen voor de niet-dieters.

De meeste voedingsstoffen die een nierpatiënt in meer of mindere mate uit het dieet moet schrappen, hebben namelijk wel een functie, en zijn daarmee voor niet-patiënten wel “gezond”. (Even tussen aanhalingstekens omdat natuurlijk niemand gebaat is bij teveel van het goede). En daarom is het niet altijd goed om de te vermijden voedingsstoffen voor het hele gezin te schrappen. Dat punt wilde ik er eigenlijk mee maken.
Alle reacties Link kopieren
Ken je deze site? Heb er nog geen recepten van geprobeerd maar ga het binnenkort zeker wel doen.

https://www.lifesabout.nl/receptenindex/
Herinner gisteren, droom van morgen, maar leef vandaag!
De ene nierpatiënt is de andere niet.
Is het een nierpatiënt met óf zonder nierdialyse? Al getransplanteerd? Op de wachtlijst? Plast de nierpatiënt nog? Hoog of laag Kalium in het bloed? Wel of geen Fosfaatbinders? Laag of hoog HB?
Er is een groot verschil tussen een wel en niet dialysepatiënt.
Elke nierpatiënt wordt begeleid door een nefroloog, verpleegkundigen, diëtiste en maatschappelijk werker.
Het onderwerp voeding wordt uitgebreid met de nierpatiënt besproken.
Via het ziekenhuis krijg je het kookboek van de Nierstichting. Ook krijg je overzichten van producten die wel of niet goed voor je zijn.
Wij weten niet wat voor een nierpatiënt dit is, dus er kan niets gezegd worden over voeding.
Je zal dit echt in het ziekenhuis moeten bespreken.
Sonnemaatje schreef:
07-03-2018 21:45
Ken je deze site? Heb er nog geen recepten van geprobeerd maar ga het binnenkort zeker wel doen.

https://www.lifesabout.nl/receptenindex/
Er staan goede tips op. Maar de schrijfster is hartpatiënt, geen nierpatiënt. Het gaat op die site over zoutloos koken, maar wellicht moet de nierpatiënt waar TO het over heeft wel ook Kalium-, eiwit- en Fosfaatarm eten. Dan zijn de meeste recepten van de site echt niet geschikt.
Alle reacties Link kopieren
Daar heb je wel een punt. Maar de vraag was waar we recepten vandaan halen. En als je niet (meer) uit pakjes en zakjes mag eten dan vind ik dit wel een goede site voor inspiratie.
Herinner gisteren, droom van morgen, maar leef vandaag!
Sonnemaatje schreef:
08-03-2018 08:56
Daar heb je wel een punt. Maar de vraag was waar we recepten vandaan halen. En als je niet (meer) uit pakjes en zakjes mag eten dan vind ik dit wel een goede site voor inspiratie.
Het is zeker een goede site. Maar niet voor alle nierpatiënten. Er staan bijvoorbeeld veel recepten op met aardappel erin. Voor bepaalde nierpatiënten is teveel aardappel uit den boze. Zeker in combinatie met veel tomaten en andere soorten groentes. Bomvol Fosfaat en Kalium. Voor een nierpatiënt aan de dialyse dus als vergif.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven