Wat kan ik wel nog eten?
            
                                
              dinsdag 7 oktober 2025 om 08:48
            
                            
                                                             
                                Nouja, dit had bij gezondheid gekund. Of bij afvallen. Maar ik verwacht bij de pijler eten toch wat sneller een paar recepten en die heb ik nodig.
Sinds Covid had ik altijd al het idee dat ik nooit meer de oude ben geworden. Of het daaraan ligt zal ik nooit weten, maar vorig jaar is de ziekte Hashimoto vastgesteld (een auto immuun ziekte waardoor mijn schildklier is verschrompeld, er zitten wat cysten op en hij werkt dus niet meer). Deze ziekte kan ontstaan door een trauma, zoals een ongeluk, heftige bevalling of een pittige griep.
Nu is afgelopen week opnieuw mijn bloed getest.
Uitslag: leverwaarden zijn niet goed, nierwaarden zijn niet goed, suikerwaarde is niet goed, cholesterol is niet goed, en er was nog iets.
Plus een veel te hoge bloeddruk, gecombineerd met een lage hartslag (hoort bij Hashimoto).
Advies: minder vlees, geen koolhydraten, geen (toegevoegde) suiker, geen vet, geen zout.
Eh....
Waarbij we dus komen bij mijn vraag: wat kan ik nog eten? En meer nog: hoe maak ik daar iets lekkers van wat ook nog lang genoeg lekker blijft om mee te nemen als lunch. Ik bedoel: ijsbergsla met wat appel erdoorheen vind ik lekker, maar dat moet je eigenlijk gewoon meteen eten.
Los daarvan vind ik salades eigenlijk in de winter wat minder, ik eet liever boerenkoolstamppot. Maar ja, die is toch het lekkerst met aardappelen, spekjes en roomboter
 
Ik heb mijn koffie en brood in de ochtend al vervangen door een glas water.
Om half elf eet ik een potje vruchtenyoghurt en drink ik een kop koffie. Wel met suiker en melk overigens.
Om één uur een bakje magere yoghurt waar ik nu een schep maaltijdvervanger in doe. Dit is in de plaats van mijn boterhammen en kom soep.
Om drie uur nog een keer koffie. Voorheen met nog een potje yoghurt maar dat laat ik nu achterwege.
Gisteravond een stukje zalm met een handje pasta. Voor vanavond staat zalm met broccoli op het menu.
Dit is prima voor een poosje, maar gezond is het niet en dit ga ik ook echt niet volhouden tot mijn negentigste.
Wie oh wie heeft voor mij recepten waar ook mijn man nog blij van wordt?
Want om het nog makkelijker te maken: die heeft een maagontsteking en zou dus minder vet moeten eten en vooral: niet pittig en gekruid.
Kortom: hellup.
                    Sinds Covid had ik altijd al het idee dat ik nooit meer de oude ben geworden. Of het daaraan ligt zal ik nooit weten, maar vorig jaar is de ziekte Hashimoto vastgesteld (een auto immuun ziekte waardoor mijn schildklier is verschrompeld, er zitten wat cysten op en hij werkt dus niet meer). Deze ziekte kan ontstaan door een trauma, zoals een ongeluk, heftige bevalling of een pittige griep.
Nu is afgelopen week opnieuw mijn bloed getest.
Uitslag: leverwaarden zijn niet goed, nierwaarden zijn niet goed, suikerwaarde is niet goed, cholesterol is niet goed, en er was nog iets.
Plus een veel te hoge bloeddruk, gecombineerd met een lage hartslag (hoort bij Hashimoto).
Advies: minder vlees, geen koolhydraten, geen (toegevoegde) suiker, geen vet, geen zout.
Eh....
Waarbij we dus komen bij mijn vraag: wat kan ik nog eten? En meer nog: hoe maak ik daar iets lekkers van wat ook nog lang genoeg lekker blijft om mee te nemen als lunch. Ik bedoel: ijsbergsla met wat appel erdoorheen vind ik lekker, maar dat moet je eigenlijk gewoon meteen eten.
Los daarvan vind ik salades eigenlijk in de winter wat minder, ik eet liever boerenkoolstamppot. Maar ja, die is toch het lekkerst met aardappelen, spekjes en roomboter
Ik heb mijn koffie en brood in de ochtend al vervangen door een glas water.
Om half elf eet ik een potje vruchtenyoghurt en drink ik een kop koffie. Wel met suiker en melk overigens.
Om één uur een bakje magere yoghurt waar ik nu een schep maaltijdvervanger in doe. Dit is in de plaats van mijn boterhammen en kom soep.
Om drie uur nog een keer koffie. Voorheen met nog een potje yoghurt maar dat laat ik nu achterwege.
Gisteravond een stukje zalm met een handje pasta. Voor vanavond staat zalm met broccoli op het menu.
Dit is prima voor een poosje, maar gezond is het niet en dit ga ik ook echt niet volhouden tot mijn negentigste.
Wie oh wie heeft voor mij recepten waar ook mijn man nog blij van wordt?
Want om het nog makkelijker te maken: die heeft een maagontsteking en zou dus minder vet moeten eten en vooral: niet pittig en gekruid.
Kortom: hellup.
                                
            
                                
              woensdag 15 oktober 2025 om 09:17
            
                            
                                
                                Maar het kan hoe dan ook toch niet gezond (of de bedoeling) zijn dat je zo weinig calorieën binnen krijgt? Je zal toch e.e.a. moeten vervangen ipv simpelweg schrappen. Waarom zo spelen met je gezondheid ipv een paar uurtjes een diëtist opzoeken?
                                                                                                                                                                                    
                    
                                    anoniem_69050bd22de01 wijzigde dit bericht op 15-10-2025 10:31
                                                                        
                                                                                                                                                                        
                                                                                                                                        
  11.47% gewijzigd
                                
            
                                
              woensdag 15 oktober 2025 om 10:29
            
                            
                                                             ?Ceylon2 schreef: ↑15-10-2025 09:09Ik heb de koolhydraten met 80% naar beneden gekregen, maar daarmee de calorieën ook met ruim 60%, wat betekent dat ik nu gemiddeld rond de 800-900 zit (voorheen ca 1800-2000 blijkt nu).
Zonder honger overigens, want ik eet echt genoeg. Maar er zit nou eenmaal niet veel in kiwi's, appels en broccoli. Gelukkig eten we graag en veel groente, maar het is lastig om aan voldoende calorieën te komen.
Nog drie weken, en dan bloed prikken en zien wat dit doet. Maar ik zou het geen straf vinden als ik daarna weer gewoon mijn aardappelen en boterhammetjes kan eten.
Kan een mens leven op enkel groente en fruit, volgens mij is dat een crashdieet?
Let ook goed op je elektrolyten als je rigoreus koolhydraten schrapt, het lichaam gaat dan vochtreserves afvoeren en daarmee veel mineralen. Je kan daar heel beroerd en slap door worden na een tijdje. Eerste 1-2 weken gaat goed, en dan niet meer. Goed mee oppassen hoor. Helemaal als je ook geen vetten en weinig eiwit eet zoals je nu doet.
            
                                
              woensdag 15 oktober 2025 om 10:45
            
                            
                                                             
                                Het idee was toch dat je op je eten moest letten (terug naar de basics) zodat gekeken kon worden of dat de oorzaak was van bepaalde afwijkende bloedwaardes?
Maar een of ander crashdieet waarin je op langere termijn van alles tekort komt is niet terug naar de basics...
En het beïnvloed mogelijk ook je bloedwaardes (en hormonen en dergelijke, met verschillende effecten op korte en langere termijn), dus dat kan niet zomaar dienen als een soort nulmeting om de invloed van eten op je afwijkende bloedwaardes uit te sluiten.
Gelet op je medische conditie is een diëtist ook in een stabiele situatie geen overbodige luxe. Waarom die niet gewoon inschakelen?
                    Maar een of ander crashdieet waarin je op langere termijn van alles tekort komt is niet terug naar de basics...
En het beïnvloed mogelijk ook je bloedwaardes (en hormonen en dergelijke, met verschillende effecten op korte en langere termijn), dus dat kan niet zomaar dienen als een soort nulmeting om de invloed van eten op je afwijkende bloedwaardes uit te sluiten.
Gelet op je medische conditie is een diëtist ook in een stabiele situatie geen overbodige luxe. Waarom die niet gewoon inschakelen?
            
                                
              donderdag 16 oktober 2025 om 11:30
            
                            
                                                             
                                Ik wil het hier graag bij laten.
Mijn oorspronkelijke vraag was: heeft er iemand recepten of goede alternatieve ideeën. Misschien had ik beter kunnen vragen wat je nog kunt eten na een maagverkleining ofzo.
Ik heb twee diëtistes gebeld op een aanvaardbare afstand, de één werkt alleen tijdens kantooruren, bij de ander kan ik terecht over twee weken.
                    Mijn oorspronkelijke vraag was: heeft er iemand recepten of goede alternatieve ideeën. Misschien had ik beter kunnen vragen wat je nog kunt eten na een maagverkleining ofzo.
Ik heb twee diëtistes gebeld op een aanvaardbare afstand, de één werkt alleen tijdens kantooruren, bij de ander kan ik terecht over twee weken.
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn
  
    
      
    
    Al een account? Log dan hier in