Werk & Studie alle pijlers

Werkgever betaalt salaris niet, wat nu?

20-08-2009 09:29 12 berichten
Goedemorgen allemaal,

Mijn man werkt bij een bedrijf waar het momenteel wat minder gaat, officieel weten hij en zijn collega's nog niets, maar er gaan wel geruchten dat het bedrijf of een gedeelte ervan in moeilijkheden verkeert. Binnenkort horen ze hier waarschijnlijk meer over, maar nu is het al de 2e keer dat het salaris niet wordt gestort. Vorige maand kwam het ruim een week later alsnog, en is dit ook aangekondigd, maar nu niet. Nou ben ik niet echt in paniek ofzo, het irriteert me gewoon mateloos dat ze geen info en geen salaris geven.



Nu vraag ik me af, wat zijn je rechten? Als de maand voorbij is, heb je recht op je salaris, toch? Je komt ook elke dag weer werken. Weet iemand hier iets meer van?



Bedankt alvast.
Alle reacties Link kopieren
Even nazoeken: volgens art 7:625 BW moet de werkgever uiterlijk de derde werkdag ná het verstrijken van het tijdsvak waarin het salaris is verdiend, dat salaris uitkeren aan de werknemer. Doet hij dat niet, dan kan de werknemer een verhoging gaan eisen.

(zie www.arbeidsrechter.nl, zoek op artikel 7:625)



De rechter kan die verhoging overigens matigen, als hij dat billijk vindt. (meer info: http://www.arbeidsrechter.nl/h/h415.htm)



In structurele gevallen waar meer werknemers bij betrokken zijn, is het een goed idee gezamenlijk juridische bijstand te zoeken. Bijvoorbeeld via het Juridisch loket of de vakbond.
Dankjwel TD.

Ik ben niet zo goed in die dingen, en je hoort van iedereen een ander verhaal.

Het is ook zo stom dat ze niet even een bericht erover uit laten gaan, bijv. via het postvakje een briefje, zodat je weet waar je aan toe bent.

Collega's gaan idd de vakbond inschakelen, mijn man is niet lid. We hebben wel een uitgebreide rechtsbijstandverzekering, ook voor arbeidsconclicten enzo.
Alle reacties Link kopieren
Gebruik ook zeker die rechtsbijstand, bel ze gewoon eens op.

Nare situatie, en misschien loopt het af met een sisser. Maar twee maanden op rij, in deze tijd terwijl je weet dat het niet lekker met het bedrijf loopt: alarmbellen...



Succes!
Dankje, zal ik zeker doen.

We hebben er beiden ook geen goed gevoel over en hij is al druk aan het rondkijken en bellen voor iets anders.

Wij hebben geluk dat ik ook bijna fulltime werk, want anders zou het helemaal problemen geven.
Alle reacties Link kopieren
TO, bel ook voor de zekerheid het UWV even om te vragen hoe en wat. Mocht de werkgever failliet gaan, dan neemt het UWV namelijk de loonbetalingsverplichting van de werkgever over voor de periode van 13 weken voorafgaand aan het faillissement. Dus misschien moet je daarvoor ook nog iets regelen (schriftelijk melden dat je geen salaris hebt gehad of zo..)
Even info in winnen bij instanties als het Juridisch loket of bij je rechtsbijstandverzekeraar. Het is vorige maand nog goed gekomen en wie weet hoe het deze maand afloopt maar ik zou niet maanden gaan werken als er écht niets betaald wordt.
Alle reacties Link kopieren
Hoi,

Ik heb dat heel lang geleden ook eens een keertje gehad. Ik hoorde al van collega's dat de werkgever erg moeilijk deed met uitbetalen. Er waren een paar collega's bij die al een maand of twee (ik weet het niet meer precies, want het is onderhand alweer 13 jaar geleden ofzo) niets uitbetaald hebben gekregen.

Toen ik na drie weken ontslag kreeg (ik voldeed niet aan hun eisen. Erg raar vond ik dat. het was een groente verwerkingsbedrijf. Dan moet je groentje snijden en inpakken, dat soort werk), had ik afgesproken dat ik die week daarop mijn salaris zou ontvangen. Nou, ik kreeg niets. Na een paar telefoontjes ben ik naar de rechtswinkel gegaan. Hij heeft namens mij dat bedrijf benaderd. Ze betaalde helemaal niets! Toen zei mijn advocaat of ik een kort geding wilde aanspannen. Dat zou bijna net zoveel gaan kosten als wat ik zou ontvangen aan salaris. Maar dat kon me helemaal niets schelen, ik had gewoon recht op dat geld!

Toen mijn advocaat dat bedrijf een brief had gestuurd met de mededeling dat ik een kort geding zou aanspannen tegen hun, kreeg ik alsnog mijn salaris.

gelukkig maar, want ongeveer een half jaar later was die zaak failliet.



Dus ga naar de rechtswinkel!!!
anoniem_17931 wijzigde dit bericht op 22-08-2009 16:08
Reden: zin afmaken
% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Hoi Nogeensdan,



Hier een ervaringsdeskundige (helaas!).



Mijn vriend heeft nog 7 maanden inclusief vakantiegeld tegoed van zijn oud-werkgever. Omstreeks vorig jaar hebben we een kort geding aangespannen en gewonnen. Werkgever heeft daarop een bodemprocedure aangespannen welke een jaar na dato nog steeds loopt!



Deurwaarderskantoor ingeschakeld, tot nu toe niks uitgekomen. Naast beslaglegging op de bankrekening van deze werkgever wilde we ook beslag laten leggen op debiteurentegoeden van de werkgever. Maar omdat het een uitspraak in voorlopige voorziening is, kun je maar beter eerst een definitieve uitspraak hebben.



Dus, je moet wel een lange adem hebben om je geld alsnog te krijgen. Ondertussen zou ik adviseren dat je man/vriend een andere baan zoekt, dit lijkt me nl echt een bodemloze put.



Veel sterkte!
Bedankt voor de reacties!

Inmiddels is bekend dat de boel failliet is, maar er komt misschien een doorstart, of mijn man hierbij zit weten we nog niet.

Het UWV neemt inderdaad de betaling over, dus mijn man moet gewoon gaan werken en doet dit ook.

Hij was al op zoek naar ander werk, maar is nu nog meer daar mee bezig.

Heel vervelend dus, ik vond de kredietcrisis een ver van mijn bed verhaal, maar dat is het inmiddels niet meer.

Nogmaals dank voor jullie reacties!
Alle reacties Link kopieren
Hallo,

De werkgever van mijn man heeft al voor de 2e maand geen salaris betaald. De werkgever zegt dat hij op betalingen van klanten zit te wachten voordat hij hun kan uitbetalen. De werknemers vertrouwen het niet en denken dat de betalingen al wel binnen zijn, maar vermoeden dat de werkgever met iets anders bezig is. Er is nl. recent wat gewijzigd bij de KvK en er dient deze week een rechtzaak waarin de werkgever betrokken is. Het vermoeden is, dat werkgever het geld achterhoudt voor de rechtzaak, mocht hij deze verliezen.

Wat kun je juridisch gezien als werknemer weigeren te doen als het om werk gaat? We zijn al met de vakbond bezig. Probleem is wel dat als je hun erop zet, de werkrelatie zo verstoord wordt, dat ontslag eigenlijk onvermijdelijk is. Het werk van mijn man is erg specialistisch (metaalsector) en zomaar ander werk vinden voor dat salaris ligt niet voor het oprapen. Kun je erachter komen of klanten wel/niet betaald hebben?

Bedankt voor jullie reactie
Alle reacties Link kopieren
Los van die klanten heeft de werkgever de plicht om aan zijn werknemers salaris uit te betalen. Klanten zijn zijn eigen probleem.



Ook als hierdoor de werkrelatie verstoord zou worden (en ik denk dat dat allang gebeurd is als werknemers de baas niet meer vertrouwen en gerede aanwijzingen hebben dat de boel wel eens op de fles kan gaan) zou je man zeker een sterke positie hebben, mócht het tot ontslag komen. Het vorderen van salaris is namelijk zijn goed recht, en geen vorm van conflict maken. Dat conflict maakt de werkgever er nl zelf van door niet aan zijn verplichtingen jegens jouw man te voldoen.



Zie ook mijn eerste posting in dit topiv voor juridische info.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven