weekbudget

16-10-2009 09:46 92 berichten
wat geven jullie ongeveer uit per week aan boodschappen en persoonlijke uitgaven?? ik wil zelf een beetje minder uit gaan geven en zit een beetje te kijken wat voor 1 persoon een 'gangbaar weekbudget'is (geinspireerd door rtl4/Dubbeltje op zn kant )



grtz phoebs
Alle reacties Link kopieren
quote:Priscesje schreef op 16 oktober 2009 @ 11:55:

Oh oh oh, als ik dat hier zo lees, dan zijn wij echt erg! :o)



Wij spenderen toch wel 150,- / 200,- per week...

En wij zijn maar met tweetjes!Wij ook en daar zitten niet eens de gadgets, kleding en kattenvoer en -korrels bij.
Alle reacties Link kopieren
Fooi geven wij altijd 10% van de totaalkosten.
Ik geef echt teveel geld uit aan fooi. Ik ga hier niet eens bekennen hoeveel dat is. Maar ik weet wel dat ik dat vanaf nu af aan niet meer ga doen. En het gekke is dat ik niet eens weet waarom ik dat doe. Gewoon uit gewoonte, denk ik.
Alle reacties Link kopieren
Wij geven altijd vrij veel fooi, zeker als we met een grote groep zijn en de bediening was goed. Maar we gaan ook niet zo heel vaak uit eten en meestal ook niet zo duur, dus dan kan die fooi er nog wel vanaf



Als de bediening slecht was geef ik echter niks of weinig.. misschien asociaal maar ik ga geen fooi geven als ik afgesnauwd word o.i.d...
...
anoniem_63c84afaa0b5d wijzigde dit bericht op 18-10-2009 15:22
Reden: een keer is genoeg
% gewijzigd
Slechte bediening betekent geen fooi.

Prima bediening en prima eten betekent afronden met een euro of twee (per twee personen).

Super bediening en erg smakelijk eten: euro of 5 fooi per twee personen. Ik kom dus vrijwel nooit aan die 10%, want veel fooi geef ik meestal alleen in de wat luxere gelegenheden omdat het daar gewoon beter is. Ik heb zelf jarenlang in de horeca gewerkt en mijn vriend is kok. Die is het ook eens met onze fooigewoonte.
Ik moet dus overduidelijk helemaal gaan stoppen met het geven van fooi om zo tot een normale balans te komen.
Alle reacties Link kopieren
In die ¤65 euro per week zit: normaal brood voor vriend, bolletjes voor mij, chips, pakken drinken, first choice of coca cola, page/edet toiletpapier, veel vleeswaren voor op brood kaas, aardappelbolletjes/aardappels,rijst, vlees ( ik vries ook aanbiedingsvlees in) groente/fruit, koekjes, tandpasta (aquafresh) koekjes, musli, yogurt, melk, toastjes met beleg etc.

ik koop gewoon alles bij de AH en ga maar zelden naar de aldi of supercoop( first choice cola) omdat ik dan duurder uit ben.
Alle reacties Link kopieren
Sometimes, I hear my voice, and it's been here, silent all these years (Tori Amos)
Alle reacties Link kopieren
Oooo... dit wil ik ook! Minder uitgeven aan boodschappen.

Ik ben echt, schrik niet, gemiddeld ¤ 300,00 per week kwijt.

Tja... normaal met 5 personen waarvan 2 pubers (die eten niet, die vreten), 1 x per 14 dagen met 8 man. Hier zit niet bij: cremes, make up etc... Er is altijd wel van alles in huis, dat wel. Ik probeer het wel eens veel minder te maken, maar dan klaagt manlief dat er niets is en dat dat niet normaal is blabla. Tja dan heeft ie uitgerekend trek in van alles natuurlijk.
Alle reacties Link kopieren
We eten niet heel veel vlees, maar wel veel kaas en noten. Soms wat vis... ik ben nogal van de dure gerookte zalm

Maar omdat ik 5-6 euro voor 300 gram zalm gewoon teveel vind, doen we dat maar af en toe.

Deze week had ik er echt ook gehakt en franse kaas bij zitten hoor!



Mijn lijstje van zaterdag was:

rode port - rode wijn - kerstomaatjes - geraspte kaas - gehakt -

zilveruitjes- bruine basterd - paprika 3x - zakje jus - minifrietjes - worteltjes - melk - yoghurt - kaas - crackers - beschuit - koffiemelk - vleeswaar - cruesli - appelsap - sinaasappelsap - kaasjes - toastjes - nootjes -

hagelslag - pindakaas - chocopasta - sinaasappels - kaasfondue - wcpapier - sanex doucheschuim



En in de groententas zaten al bloemkool, andijvie, appels, peren - chinese kool - (en nog iets wat ik vergeten ben)



Ik moet toegeven... we eten heel veel groenten, weinig vlees/vis (soort parttime vegetarier). We drinken alcohol met mate, drinken niet veel frisdrank en maken alles zelf (kant&klaar is gewoon duurder).



Ik plan mijn weekmenu vooruit, aan de hand van de inhoud van de groententas. Eerst wat het eerst op moet, en later in de week de beter houdbare groenten. We doen dus eigenlijk alle boodschappen in 1 keer, en dat scheelt de extra 'snaai-boodschappen'.



Kapper betalen man en ik zelf... man gaat eens per 6 weken... ik 3x per jaar (maar is duurder).

Kleding zit hier ook niet bij in en dure make-up en parfum ook niet. Dat doen we toch meestal als cadeautjes enzo. Shampoo en doucheschuim zit wel in de boodschappen inbegrepen, maar hebben we gewoon niet wekelijks nodig.
Alle reacties Link kopieren
Hier ¤300 per maand (oftewel ¤75 per week) voor twee kookliefhebbers .



-vlees en zuivel kopen wij biologisch

-wij drinken alleen koffie/thee/wijn/water, dus geld voor frisdrank en dergelijke wordt uitgespaard

-elke dag verse groente en fruit

-verder kiezen we voor kwaliteit i.p.v. zo goedkoop mogelijke producten. Dat betekent niet dat we alleen maar bij de AH komen, de dikke keukenrollen van de Lidl vind ik bijvoorbeeld erg fijn!

-toastjes/zoutjes/snacks e.d. maar net hoe het uitkomt. Dat eten wij niet heel veel, maar neem ik een keer mee als ik er zin in heb of als het in de aanbieding is. Ben nu trouwens wel weer helemaal into de pepernoten.



Kortom: met een beetje rondshoppen tussen verschillende winkels komen wij met ¤300 per maand prima uit!
Alle reacties Link kopieren
Ik hou het al een tijdje bij, en schrijf het op in een boekje. Wij geven toch wel 150 euro per week uit, Albert Heijn, Aldi/Lidl en Kruidvat. Rokerij van mijn vriend niet meegerekend. 'Wij' bestaan uit; 2 volw., kind 11, kind 10, twee baby's. Er zijn ook weken bij dat we 200 euro uitgeven.



Nu ik er wat op let, ga ik meer richting de 150 euro pw.



We eten niet echt veel vlees, wel weinig gekookte aardappelen. Meer kant en klare aardappeltjes bakken, knorr maaltijden, pasta met spekjes en spinazie, pasta met olijfolie en knoflook/pepertje en tomaten erbij. We eten haast geen chips, drinken zeer weinig fris. Wat we weinig doen is Chinees of patat halen, dus dat scheelt weer.
Alle reacties Link kopieren
Ik zit me echt kapot te schamen, hier. Zaterdag dus bijna 163 euro (incl. de kaas) af staan tikken en ik heb al weer een lijstje van wat dingen liggen die ik vergeten ben. En die 163 is dus zónder deodorant, shampoo, doucheschuim, etc. etc. Dat koop ik nog es apart bij de Etos of het Kruidvat. Ik doe mijn boodschappen dus alleen bij de AH, ik heb met werk, studie en kind echt geen tijd (wil er dus geen tijd voor vrijmaken) om verschillende supermarkten af te gaan. De AH zit om de hoek, dus dat kost mij het minste tijd. Voor een Aldi of Lidl moet ik buiten mijn woonplaats zijn.



Ik werk ook met uitgekiende weekmenu's, het is dus niet zo dat ik maar lukraak van alles koop in de veronderstelling dat ik het nodig heb. Voor komende week gebruik ik ook eten (m.n. vlees) uit de vriezer. Nu heb ik morgen wel een eter extra aan tafel en daar doe ik wat meer moeite voor, maar zo heb ik elke week wel aanschuivers of borrelbezoek, dus is deze week geen uitzondering. Overigens eten wij bijna altijd vers en zelfgemaakt eten. Ik maak de pastasauzen bv altijd zelf. Chinees en friet worden hier ook bij uitzondering gehaald.



Nu moet ik er wel eerlijk bij zeggen dat ik vaak zakken voorgesneden roerbakgroente haal, ik zeker 2 flessen versgeperste sinaasappelsap à 3 euro per week drink en ik als vlees alleen kipfilet, kiphaasjes, biefstuk, magere runderlappen of rundergehakt eet. Man eet wel varkensvlees zoals varkenshaas, haaskarbonade en schnitzels. Koffie van Max Havelaar en 3 flessen rode wijn van zo'n 4 à 5 euro per stuk gaan er ook wel per week doorheen.



Maar damn. Het is een hoop geld en nu man minder werkt en met de kosten van de kinderopvang, kom ik niet meer uit met de salarissen. Ik sta iedere maand geld terug te schrijven van de spaarrekening. Het zijn overigens niet alleen de uitgaven van de boodschappen, maar bv ook de kapper: 1x per 6 weken tussen de 50 en 100 euro. Ik heb mijn haar nu maar in een kleur laten verven die ik zélf kan bijhouden. En wij betaalden toch ook wel regelmatig de rekening als we met vrienden/vriendinnen die minder te besteden hebben uit eten waren, enzo. Daar moeten we ook maar minder royaal mee worden.



Ik ga maar es een bedrag per week pinnen en daarmee proberen uit te komen.
Alle reacties Link kopieren
@Bagheera:



het zijn toch die 'kleine' dingen als flessen wijn en dure koffie of vlees wat ongemerkt aantikt op het totaalbedrag. En die kapper is ook wel erg duur vind ik (maar ik ga dan ook eens in het jaar, verf het zelf en verder gewoon lang haar dat niet echt in model geknipt hoeft te worden).



Je zegt pastasauzen etc. altijd zelf te maken, maar soms is kant en klaar nog goedkoper dan zelf alle verse ingredienten halen (als je met zn 2en bent wel in ieder geval, je gooit dan veel weg). Zelf maken is uiteraard wel lekkerder..



Wij hebben het zelfs ooit van 30 euro per week moeten doen maar dan was het toch wel wat karig, maar het is mogelijk!
Alle reacties Link kopieren
Paar tips die wellicht iedereen al wel kent, maar toch de moeite van het vermelden wel waard zijn:



- pastasauzen kun je best invriezen.... wat meer maken en een extra bakje apart.

- eet seizoensgroenten

- denk niet alleen aan geld, maar ook aan weggooien. Wij gooien erg weinig weg door ook restjes te gebruiken. Daardoor hoef je dus ook gelijk minder te kopen. Vaak kun je 'restjes' groenten uitstekend in saus of soep gebruiken.

- Koop dingen in de aanbieding.

- Koop alleen wat je nodig hebt, ook al is het in de aanbieding. 5 zakken chips van een smaak die je niet lust, zijn er toch echt 5 teveel.

- Geniet ook van kleinere hoeveelheden. Men eet normaliter veel te veel. Meer dan je lichaam eigenlijk nodig heeft. Langzaam afbouwen en dan naar een 'normale' hoeveelheid toe schaadt ook niemand.

- Een klein bakje chips is evenlekker als de hele zak. Zo 'snacken' wij op zondagmiddag bij een wijntje met een paar olijfjes en een paar stukjes kaas. Niet een hele camembert en een half pakje toastjes.



Wij eten veel biologisch, maar tot iedereens verbazing hier redden wij het dus wel met een euro of 60 in de week. Ik heb totaal niet het gevoel dat we dingen nalaten.
Alle reacties Link kopieren
Ik ben ook alleen en geef per week ca. 50 euro uit. (Dit bedrag pin ik één keer in de week en daar moet ik het van doen. Lukt zelden niet. Vaak houd ik zelfs nog 10 euro over.)



Doe mijn boodschappen bij de lidl en nettorama (laatste zijn gewoon merkproducten) en ik ga vaak ook nog wel eens naar de appie en kruidvat (wasmiddel, schoonmaakmiddelen) voor aanbiedingen.



O ja en mijn tip is ook: invriezen. Als single houd ik vaak nog eten over (bijv. vlees wordt vaak in meerpersoon porties gekocht) en dat vries ik dan in. Geldt ook voor kliekjes (scheelt een andere dag weer koken en dus tijd). Verder vries ik mijn brood altijd in. Blijft het lekker lang vers.

En natuurlijk (zoals hierboven geschreven) eet ik ook vaak seizoensproducten. (En ook groenten, zoals bonen, kool en broccoli kun je prima invriezen: wel eerst kort koken en afschrikken. Wat B*nduelle kan, kun jij ook en zelfs veel goedkoper!)



Edit: ik rook niet en drink zelden. Verder eet ik wel 6 dagen in de week aardappels (of rijst), groente en vlees (of vis/kip).
Alle reacties Link kopieren
Weet 't eigenlijk niet. Als ik naar Lidl ga ben ik meestal niet meer dan 20 euro kwijt maar bij AH rond de 50 euro. Waarschijnlijk omdat ik daar gespecialiseerde merken koop die ze nergens anders hebben. Zoals dropsoorten, dure maaltijden. Eigenlijk alles is duur bij AH. Jumbo is eigenlijk de favoriet maar daar hebben ze die drop niet maar weer heel lekkere fricandeau.





En als ik zou denken dat ik goedkoop uit was bij de Lidl, dan wordt dat weer teniet gedaan bij de drogist en het tuincentrum. Kleding is een hoofdstuk apart.





Nee ik heb eigenlijk geen overzicht. Maar ik sta in ieder geval nooit rood en ik houd meestal genoeg over om mijn spaarrekening een plezier te doen. Tenzij ik weer eens een meubel of apparaat koop. Maar ook dan loop ik nooit veel in.
Alle reacties Link kopieren
Ik maak overigens meestal heel grote voorraden eten, als dat een tip is. Bijvoorbeeld 8 porties Indonesische Nasi Goreng. Je kan daar al je uien en vleesrestjes in kwijt.

En die vries ik dan in.



En grote pannen soep. Je hoeft dan nooit iets weg te gooien. Weggooien daar houd ik niet van; mijn ouders hebben de oorlog nog meegemaakt dus daar heb ik het van meegekregen.
Alle reacties Link kopieren
Zelf denk ik dat goedkoop winkelen eigenlijk tegenvalt. Goedkoper spul is vaak minder lekker. Bovendien kost op koopjesjacht gaan weer tijd en tijd is eigenlijk ook geld.



Als je bij een markt woont en je hebt tijd zat dan kan je laat op de middag voor een prikkie fruit en groente scoren.



Maar verder houd ik het erop dat goedkoop vaak duurkoop is. Het goedkoopste is om het zo druk te hebben dat je geen tijd hebt om te winkelen, tenminste dat lijkt bij mij zo te zijn.
Alle reacties Link kopieren
Ik ben het er ook mee eens dat goedkoop niet altijd lekker is. Ik heb de laatste tijd wel van het huismerk de bami, macoroni o.i.d. Groente heb ik vaak vers, maar bietjes bijv. haal ik wel weer in pot. Toiletpapier heb ik ook a merk (p*ge) en shampoo en douchegel heb ik ook in A-merken. Deze sla ik dan wel vaak groot in met een reclame bijv. bij Kr**vat of een supermarkt. Het zelfde geld voor mijn wasmiddelen en vaatwaspoeder. Ik ben er tijd geleden achter gekomen dat zo'n fles met poeder voordeliger is dan de vaatwastabletten. Wel haal ik het van een A-merk. Het zit gewoon ook tussen de oren. Maar ik wil wel lkkr eten en als ik dan wat meer moet betalen dan doen ik dat. Verder geloof ik toch steeds meer dat potjes en groente uit de diepvries helemaal niet zo verkeerd zijn vergeleken met verse groente. Restjes bewaar ik zelden omdat het dan net te weinig is of dat ik denk van nee kook morgen wel weer wat anders. Wel vries ik mijn brood in en vlees wat ik groot insla met een reclame. Vanmiddag toevallig de bekende oranje zak vol gehaald voor 10 euro:P En tja de enne week zitten wij met zijn tweetjes aan de 60 euro en dan weer rond de 100 euro. Ligt eraan wat ik haal en waar. We eten ook regelmatig chips (Wat nog slecht is ook) Toastjes halen we ook af en toe met brie enzo. Drank drinken we weinig. Eigenlijk alleen als we stappen en dat is de laatste tijd minder dan bijv. 2 jaar terug. Ik denkd at als je het kan missen, dat je dan minder op je geld let en minder vaak denkt van 'heb ik het echt nodig'? Ik ben wel een persoon die ook zijn karretje wel volgooit! Maar aan de andere kant loop ik wel ook de aanbiedingen af voor mijn shampoo en wasmidellen.
Alle reacties Link kopieren
[quote]Bagheera schreef op 19 oktober 2009 @ 16:03:

Ik zit me echt kapot te schamen, hier. Zaterdag dus bijna 163 euro (incl. de kaas) af staan tikken en ik heb al weer een lijstje van wat dingen liggen die ik vergeten ben. En die 163 is dus zónder deodorant, shampoo, doucheschuim, etc. etc. Dat koop ik nog es apart bij de Etos of het Kruidvat.



Dat kan veel beter!

Ik was afgelopen vrijdag 238 euro kwijt bij de XL, (één-persoonshuishouden), maar d'r ging nog 65 euro bonusvoordeel vanaf, dus was 172 netto.



Tip voor jou: vaak heeft AH en vooral die XL's van die "tweede product gratis" acties: ik koop dus 10 (meer mag helaas niet bussen scheergel a 4 euro per stuk = ik betaal er vijf, de andere vijf krijg ik gratis.

Douchegel van Nivea for Men a ruim 5 euro per stuk: idem. Zeep met pompje, ook. Bodycreme van nivea for men, eveneens.

Deze week had ik dus al 47 euro bonusvoordeel. Scheelt echt, en ik kan tot in 2010 vooruit
Alle reacties Link kopieren
quote:Bagheera schreef op 19 oktober 2009 @ 16:03:(...)Koffie van Max Havelaar (...)Een pakkie Max Havelaar maakt het verschil niet voor ons (wel, in positieve zin, voor de boeren die de koffie verbouwen en het financieel nog vele malen moeilijker hebben dan wie dan ook van ons). Ik heb er vandaag speciaal even op gelet: in mijn supermarkt kost de Max Havelaar zelfs 6 cent minder dan de 'gewone' koffie.
Sometimes, I hear my voice, and it's been here, silent all these years (Tori Amos)
Alle reacties Link kopieren
Wij doen het van ongeveer 50 euro per week (2 personen). Daar zit alleen eten bij en soms iets van cosmetica en drogisterijspul. Per maand zijn we rond de 225 euro kwijt.

Wij eten gezond, eten elke dag gewoon groente en fruit en zuivel. Waar wij op besparen is dat ik elke zondag even de brochures bekijk van de diverse supermarkten. Hierop baseer ik mijn weekmenu, ik hang dat menu op in de keuken. Handig voor ons budget, maar ook handig voor vriend, want die weet dan wat hij moet halen aan boodschappen (hij is altijd veel eerder thuis dan mij, van werk). Het is een leidraad, natuurlijk houden we er ons niet altijd aan, maar vaak ook wel, omdat er veel aanbiedingen op het lijstje staan.

Verder inderdaad vlees invriezen wat in aanbieding is en alleen kopen wat je echt nodig hebt. We hebben altijd een ruime voorraad, maar dat is meer omdat ik dat handig vind en het meeste komt gewoon op tijd op.

We eten ook gewoon wel snacks, ijs, chips en nemen af en toe een biertje/wijntje. Maar alles met mate, dat wel. Ik koop geen 3 zakken per week aan chips bijvoorbeeld. Dat is meer per maand.



We besparen dan niet op groente, bv onze pasta's en ovengerechten zijn rijk gevuld met allerlei groentes (ook de duurderde). We zijn best wel grote eters qua avondeten, dus er gaat behoorlijk wat in. Verder koop ik duur wasmiddel en schoonmaakspullen, simpel omdat ik daar langer mee doe en daardoor ook weer minder snel hoef te kopen. Maar dan vaak wel uit aanbieding, zo hebben wij Robijn en daar heb je ook wel aanbiedingen voor van 3 voor 7 euro ofzo (normaal zou dat rond de 17 euro zijn).



We kopen vrijwel nooit voorgesneden, als je dat lastig vindt, zou ik gewoon zo'n blender kopen waar je groentes mee kunt hakken. Heb je wel iets meer tijd nodig, maar hoef je toch niet veel te snijden. Waarschijnlijk is dat een stuk goedkoper.



En verder, wij bezoeken elke week de Aldi. We kopen er niet altijd heel veel, maar vaste artikelen zijn bijvoorbeeld vleeswaren, de rijst, toetjes, wc-papier, kaas en melk. Gewoon goed spul en een stuk goedkoper dan AH.



Het helpt mij dus echt om te bedenken wat je van tevoren wilt eten, dus niet zomaar slenteren in een supermarkt, maar gericht shoppen en ook prijzen vergelijken in een schap (het huismerk is vaak goedkoper).
Alle reacties Link kopieren
Ik vind het ook lastig om minder uit te geven. Aan boodschappen moet ik van mezelf aan 100,- genoeg hebben. Dan heb ik het over 2 volwassenen en twee kinderen. Maar daar tel ik ook luiers, shampoo, wasmiddel enz. bij mee. En dat redt ik lang niet altijd.

En ik maak een weekmenu, ga naar de Lidl en de AH, maar als ik een week heb waarin het wasmiddel op is, ik luiers moet halen en de scheermesjes op zijn zit ik makkelijk op 150,- euro.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven