Moorkop versus Bossche Bol

30-10-2009 20:14 51 berichten
Alle reacties Link kopieren
Heel onnozel maar ik ben gewoon ff nieuwsgieirg.



Had zojuist een kleine discussie met vriendlief.

Wat is eigenlijk het verschil tussen een Moorkop en een Bossche Bol?



Ik zeg: geen verschil slechts een andere benaming

Hij zegt: Een moorkop is een bol met als extraatje een toef room!



wie weet dit?
Alle reacties Link kopieren
Kom ik (of eigenlijk we) vorige week voor het eerst bij mensen op visite, hebben ze heel lief natuurlijk bosshe bollen gehaald. Ik kreeg er eentje op een schoteltje met een vorkje ernaast.



Ik vond het niet gepast om te vragen de bol op de gang te mogen opeten...
Alle reacties Link kopieren
quote:SeptemberGirl schreef op 30 oktober 2009 @ 20:29:

Bossche Bollen hebben ze alleen bij bakker Jan de Groot in Den Bosch, de rest (hoe lekker misschien ook), is de naam niet waardig (ik heb het ook niet verzonnen!). Smakelijk weekend gewenst!
Alle reacties Link kopieren
quote:winkelfanaat schreef op 30 oktober 2009 @ 21:13:

Kom ik (of eigenlijk we) vorige week voor het eerst bij mensen op visite, hebben ze heel lief natuurlijk bosshe bollen gehaald. Ik kreeg er eentje op een schoteltje met een vorkje ernaast.



Ik vond het niet gepast om te vragen de bol op de gang te mogen opeten...Erg he.... het liefst prop je dat ding in je mond, slagroom links en rechts eruitdruipend, chochol op de neus, wang en in je haren. Heftig kauwend de boel wegwerken...... er is gewoon geen elegante manier om zo'n ding te bikken...
Alle reacties Link kopieren
Bij de Moorkop zit ik binnen 10 minuten op de wc en bij de Bossche Bol binnen 5.



*is heel allergisch voor slagroom*
quote:PrinsesOpDeErwt schreef op 30 oktober 2009 @ 20:15:

Het is allebei hetzelfde, maar een bossche bol is groter dan een moorkop (aldus vriend, die ooit in een grijs verleden banketbakker was) Zeg maar dat ik het niet met hem eens ben als expert zijnde, de Bossche Bollen zijn veeeeel lekkerder en veeeeeeel dikker laagje chocola
Alle reacties Link kopieren
Star, zelfs Wikipediaënd ontdekte ik al zijn ongelijk
Peas on earth!
Alle reacties Link kopieren
quote:SeptemberGirl schreef op 30 oktober 2009 @ 20:51:

wij (als zijnde Brabander) noemen ze (als ze niet van Jan de Groot zijn) gewoon chocoladebol overigens.een bosschenaar noemt een bossche bol een sjokladebol.
Alle reacties Link kopieren
Een moorkop is een gebakje, dat bestaat uit een soesje gevuld met slagroom, en van de bovenkant geglazuurd met chocolade. Soms wordt er nog een toef slagroom op de bovenkant aangebracht met eventueel een partje mandarijn of een stukje ananas.



Het misverstand bestaat dat het vergroten van een moorkop zou resulteren in een Bossche Bol. Het verschil zit hem erin dat de binnenkant van een soesje, de basis van een moorkop, een luchtig gebakje is met grote luchtruimtes. Het gehele volume van het soesje bestaat uit zeer luchtig deegwaar, dit in tegenstelling tot de Bossche Bol waar alleen de omtrek bestaat uit een laagje deegwaar. Het deeg van de Bossche Bol fungeert bij de productie als ballon, deze wordt bij de vervaardiging van binnenuit opgeblazen door hem met slagroom te vullen. De Bossche Bol en de Moorkop verschillen ook in de soort chocolade die ervoor gebruikt wordt.
Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.
Alle reacties Link kopieren
ja, de chocola van een sjoklade bol is veel lekkerder!
Alle reacties Link kopieren
quote:SeptemberGirl schreef op 30 oktober 2009 @ 20:29:

Bossche Bollen hebben ze alleen bij bakker Jan de Groot in Den Bosch, de rest (hoe lekker misschien ook), is de naam niet waardig (ik heb het ook niet verzonnen!). Smakelijk weekend gewenst!



YEP! Dit is de enige echte waarheid.



Wat betreft het opeten van die dingen... In de zaal waar ik werk op feesten geven we er altijd een mes bij. Dan zitten de feestgangers al niet meteen aan het begin van de avond onder de viezigheid.
Kun je ook op moutarde googelen BGB?
Alle reacties Link kopieren
La moutarde -

du latin mustum ardens, moût brûlant - est un condiment préparé à partir des graines d'une plante de la famille des Brassicaceae, appelée aussi moutarde. Ces graines sont petites, d'un diamètre approximatif de 1 mm. Leur coloration varie entre le blanc jaunâtre et le noir. La moutarde est un condiment important dans plusieurs cuisines régionales.
Alle reacties Link kopieren
Als echte Bosschenoar is de vraag niet zo moeilijk: een Bossche Bol is heerlijk en een Moorkop niet...
Alle reacties Link kopieren
Ik vind het allebei niks. Na een paar happen kotsmisselijk en dan moet ik de rest weggooien. Da's ook zonde...
Alle reacties Link kopieren
Oow nee dat is echt zonde, bij de Bossche Bol dan... Ik ben zelfs zo erg dat als mensen mij een Bossche Bol aanbieden ik eerst check of het wel echt een Bossche Bol is en geen chocolade bol of moorkop. Anders ben ik serieus teleurgesteld
Alle reacties Link kopieren
Als ik de reakties van alle Bosschenaren onder ons lees, heb ik de neiging om morgen in de auto te stappen en naar Den Bosch te rijden.

Het eten van zo'n bolletje moet bijna iets orgastisch zijn!
Alle reacties Link kopieren
Jan de Groot... grrrtttt, 's ochtends in alle vroegte al opstoppingen van mensen die Bossche Bollen kopen, mijn werk zat niet zo heel ver van daar. Nu ook niet eigenlijk, we zijn verhuisd, maar nu hoef ik niet meer langs De Groot.



Chocoladebollen ja, nix moorkop, die van de Groot zijn overigens wel erug lekker.
quote:SeptemberGirl schreef op 30 oktober 2009 @ 20:29:

Bossche Bollen hebben ze alleen bij bakker Jan de Groot in Den Bosch, de rest (hoe lekker misschien ook), is de naam niet waardig (ik heb het ook niet verzonnen!). Smakelijk weekend gewenst!Een kennisje uit Den Bosch nam echte BB's van de Groot mee toen ze bij mij op bezoek kwam en echt wel dat dat veel lekkerder smaakt dan andere. De chocola smaakt namelijk naar échte chocola, terwijl veel bakkers van die inferieure choco gebruiken.
Ik vind een moorkop echt wel lekkerder dan een Bossche bol!
Alle reacties Link kopieren
quote:SeptemberGirl schreef op 30 oktober 2009 @ 20:29:

Bossche Bollen hebben ze alleen bij bakker Jan de Groot in Den Bosch, de rest (hoe lekker misschien ook), is de naam niet waardig (ik heb het ook niet verzonnen!). Smakelijk weekend gewenst!Die heb ik vorige week nog gehaald.... daar kan inderdaad weinig aan tippen.
DTEEZ!
Alle reacties Link kopieren
Bossche bollen zijn veeeeeeel lekkerder dan moorkoppen.
...
Alle reacties Link kopieren
De volgende keer dat ik naar Den Bosch ga wil ik het adres van Jan de Groot!
...
Alle reacties Link kopieren
queenie, je loopt het station uit aan de centrum kant, dan gewoon rechtdoor lopen en aan je rechterhand ligt na het passeren van de draak Jan de Groot.



en ja ze zijn echt het allerlekkerste!!
Alle reacties Link kopieren
Dat er hier nog over gediscusieerd moet worden



Nothing beats the sjokkeladenbol!

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven