
Moorkop versus Bossche Bol
vrijdag 30 oktober 2009 om 20:14
vrijdag 30 oktober 2009 om 21:13
vrijdag 30 oktober 2009 om 21:16
vrijdag 30 oktober 2009 om 21:24
quote:winkelfanaat schreef op 30 oktober 2009 @ 21:13:
Kom ik (of eigenlijk we) vorige week voor het eerst bij mensen op visite, hebben ze heel lief natuurlijk bosshe bollen gehaald. Ik kreeg er eentje op een schoteltje met een vorkje ernaast.
Ik vond het niet gepast om te vragen de bol op de gang te mogen opeten...Erg he.... het liefst prop je dat ding in je mond, slagroom links en rechts eruitdruipend, chochol op de neus, wang en in je haren. Heftig kauwend de boel wegwerken...... er is gewoon geen elegante manier om zo'n ding te bikken...
Kom ik (of eigenlijk we) vorige week voor het eerst bij mensen op visite, hebben ze heel lief natuurlijk bosshe bollen gehaald. Ik kreeg er eentje op een schoteltje met een vorkje ernaast.
Ik vond het niet gepast om te vragen de bol op de gang te mogen opeten...Erg he.... het liefst prop je dat ding in je mond, slagroom links en rechts eruitdruipend, chochol op de neus, wang en in je haren. Heftig kauwend de boel wegwerken...... er is gewoon geen elegante manier om zo'n ding te bikken...

vrijdag 30 oktober 2009 om 21:53
quote:PrinsesOpDeErwt schreef op 30 oktober 2009 @ 20:15:
Het is allebei hetzelfde, maar een bossche bol is groter dan een moorkop (aldus vriend, die ooit in een grijs verleden banketbakker was) Zeg maar dat ik het niet met hem eens ben als expert zijnde, de Bossche Bollen zijn veeeeel lekkerder en veeeeeeel dikker laagje chocola
Het is allebei hetzelfde, maar een bossche bol is groter dan een moorkop (aldus vriend, die ooit in een grijs verleden banketbakker was) Zeg maar dat ik het niet met hem eens ben als expert zijnde, de Bossche Bollen zijn veeeeel lekkerder en veeeeeeel dikker laagje chocola
vrijdag 30 oktober 2009 om 22:39
Een moorkop is een gebakje, dat bestaat uit een soesje gevuld met slagroom, en van de bovenkant geglazuurd met chocolade. Soms wordt er nog een toef slagroom op de bovenkant aangebracht met eventueel een partje mandarijn of een stukje ananas.
Het misverstand bestaat dat het vergroten van een moorkop zou resulteren in een Bossche Bol. Het verschil zit hem erin dat de binnenkant van een soesje, de basis van een moorkop, een luchtig gebakje is met grote luchtruimtes. Het gehele volume van het soesje bestaat uit zeer luchtig deegwaar, dit in tegenstelling tot de Bossche Bol waar alleen de omtrek bestaat uit een laagje deegwaar. Het deeg van de Bossche Bol fungeert bij de productie als ballon, deze wordt bij de vervaardiging van binnenuit opgeblazen door hem met slagroom te vullen. De Bossche Bol en de Moorkop verschillen ook in de soort chocolade die ervoor gebruikt wordt.
Het misverstand bestaat dat het vergroten van een moorkop zou resulteren in een Bossche Bol. Het verschil zit hem erin dat de binnenkant van een soesje, de basis van een moorkop, een luchtig gebakje is met grote luchtruimtes. Het gehele volume van het soesje bestaat uit zeer luchtig deegwaar, dit in tegenstelling tot de Bossche Bol waar alleen de omtrek bestaat uit een laagje deegwaar. Het deeg van de Bossche Bol fungeert bij de productie als ballon, deze wordt bij de vervaardiging van binnenuit opgeblazen door hem met slagroom te vullen. De Bossche Bol en de Moorkop verschillen ook in de soort chocolade die ervoor gebruikt wordt.
Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.
vrijdag 30 oktober 2009 om 22:44
quote:SeptemberGirl schreef op 30 oktober 2009 @ 20:29:
Bossche Bollen hebben ze alleen bij bakker Jan de Groot in Den Bosch, de rest (hoe lekker misschien ook), is de naam niet waardig (ik heb het ook niet verzonnen!). Smakelijk weekend gewenst!
YEP! Dit is de enige echte waarheid.
Wat betreft het opeten van die dingen... In de zaal waar ik werk op feesten geven we er altijd een mes bij. Dan zitten de feestgangers al niet meteen aan het begin van de avond onder de viezigheid.
Bossche Bollen hebben ze alleen bij bakker Jan de Groot in Den Bosch, de rest (hoe lekker misschien ook), is de naam niet waardig (ik heb het ook niet verzonnen!). Smakelijk weekend gewenst!
YEP! Dit is de enige echte waarheid.
Wat betreft het opeten van die dingen... In de zaal waar ik werk op feesten geven we er altijd een mes bij. Dan zitten de feestgangers al niet meteen aan het begin van de avond onder de viezigheid.
vrijdag 30 oktober 2009 om 23:09
La moutarde -
du latin mustum ardens, moût brûlant - est un condiment préparé à partir des graines d'une plante de la famille des Brassicaceae, appelée aussi moutarde. Ces graines sont petites, d'un diamètre approximatif de 1 mm. Leur coloration varie entre le blanc jaunâtre et le noir. La moutarde est un condiment important dans plusieurs cuisines régionales.
du latin mustum ardens, moût brûlant - est un condiment préparé à partir des graines d'une plante de la famille des Brassicaceae, appelée aussi moutarde. Ces graines sont petites, d'un diamètre approximatif de 1 mm. Leur coloration varie entre le blanc jaunâtre et le noir. La moutarde est un condiment important dans plusieurs cuisines régionales.
zaterdag 31 oktober 2009 om 00:02
Jan de Groot... grrrtttt, 's ochtends in alle vroegte al opstoppingen van mensen die Bossche Bollen kopen, mijn werk zat niet zo heel ver van daar. Nu ook niet eigenlijk, we zijn verhuisd, maar nu hoef ik niet meer langs De Groot.
Chocoladebollen ja, nix moorkop, die van de Groot zijn overigens wel erug lekker.
Chocoladebollen ja, nix moorkop, die van de Groot zijn overigens wel erug lekker.

zaterdag 31 oktober 2009 om 07:26
quote:SeptemberGirl schreef op 30 oktober 2009 @ 20:29:
Bossche Bollen hebben ze alleen bij bakker Jan de Groot in Den Bosch, de rest (hoe lekker misschien ook), is de naam niet waardig (ik heb het ook niet verzonnen!). Smakelijk weekend gewenst!Een kennisje uit Den Bosch nam echte BB's van de Groot mee toen ze bij mij op bezoek kwam en echt wel dat dat veel lekkerder smaakt dan andere. De chocola smaakt namelijk naar échte chocola, terwijl veel bakkers van die inferieure choco gebruiken.
Bossche Bollen hebben ze alleen bij bakker Jan de Groot in Den Bosch, de rest (hoe lekker misschien ook), is de naam niet waardig (ik heb het ook niet verzonnen!). Smakelijk weekend gewenst!Een kennisje uit Den Bosch nam echte BB's van de Groot mee toen ze bij mij op bezoek kwam en echt wel dat dat veel lekkerder smaakt dan andere. De chocola smaakt namelijk naar échte chocola, terwijl veel bakkers van die inferieure choco gebruiken.
zaterdag 31 oktober 2009 om 07:38
quote:SeptemberGirl schreef op 30 oktober 2009 @ 20:29:
Bossche Bollen hebben ze alleen bij bakker Jan de Groot in Den Bosch, de rest (hoe lekker misschien ook), is de naam niet waardig (ik heb het ook niet verzonnen!). Smakelijk weekend gewenst!Die heb ik vorige week nog gehaald.... daar kan inderdaad weinig aan tippen.
Bossche Bollen hebben ze alleen bij bakker Jan de Groot in Den Bosch, de rest (hoe lekker misschien ook), is de naam niet waardig (ik heb het ook niet verzonnen!). Smakelijk weekend gewenst!Die heb ik vorige week nog gehaald.... daar kan inderdaad weinig aan tippen.
DTEEZ!