
Minder zout eten
donderdag 5 november 2009 om 13:45
Ik las net een artikel in de consumentengids.
Daarin staat oa. dat de gezondheidraad adviseert om maximaal 6 gram zout per dag binnen te krijgen. Nederlanders eten ongeveer 9 gram zout per dag. Terwijl het lichaam aan 1 gram genoeg heeft.
Teveel aan zout verhoogt de bloeddruk en geeft hoger risico op hart- en vaatziekten. Ook op maagkanker.
Tevens is er een verband aangetoond tussen zoutinname en botontkalking, en zoutinname en overgewicht.
Voor consumenten is het moeilijk te zien hoeveel zout in een product zit. Bovendien zit in zoveel producten zout, dat het moeilijk is de inname te verlagen.
(slordige samenvatting maar dit is de strekking van de test)
Ik probeer mijn zoutinname te minderen, maar word hier een beetje moedeloos van. Het zit bijna overal in.... lijkt wel.
Hoe kijken anderen hier tegenaan?
Daarin staat oa. dat de gezondheidraad adviseert om maximaal 6 gram zout per dag binnen te krijgen. Nederlanders eten ongeveer 9 gram zout per dag. Terwijl het lichaam aan 1 gram genoeg heeft.
Teveel aan zout verhoogt de bloeddruk en geeft hoger risico op hart- en vaatziekten. Ook op maagkanker.
Tevens is er een verband aangetoond tussen zoutinname en botontkalking, en zoutinname en overgewicht.
Voor consumenten is het moeilijk te zien hoeveel zout in een product zit. Bovendien zit in zoveel producten zout, dat het moeilijk is de inname te verlagen.
(slordige samenvatting maar dit is de strekking van de test)
Ik probeer mijn zoutinname te minderen, maar word hier een beetje moedeloos van. Het zit bijna overal in.... lijkt wel.
Hoe kijken anderen hier tegenaan?
Life isn't about waiting for the storm to pass, it's about learning how to dance in the rain
donderdag 5 november 2009 om 15:53
Moonlight, ik heb begin dit jaar ook mijn zoutinname drastisch beperkt.
Wat ik doe:
- zelf brood bakken en kaliumchloride gebruiken in plaats van natriumchloride (= gewoon zout)
- ofwel zoutarm brood van Blueband
- geen sauzen uit potjes of zakjes
- geen industriëel bereide producten (soep, pizza's enz.).
- 'dieet-'ketjap en sambal manis
En verder kijk ik naar de ingredientenlijst en kies bij twijfel altijd het product met het minste zout.
Ik koop nu ook muesli en pindakaas zonder zout, het was even zoeken, maar het bestaat wel.
Af en toe 'zondig' ik natuurlijk wel eens!
Eigenlijk raden artsen aan om maximaal 4 gram zout te eten, maar omdat ze dat niet 'haalbaar' achten, hebben ze het maar verhoogd naar 6.
Leuk effect is dat mijn bloeddruk wat gedaald is en nu behoorlijk ideaal is.
Wat ik doe:
- zelf brood bakken en kaliumchloride gebruiken in plaats van natriumchloride (= gewoon zout)
- ofwel zoutarm brood van Blueband
- geen sauzen uit potjes of zakjes
- geen industriëel bereide producten (soep, pizza's enz.).
- 'dieet-'ketjap en sambal manis
En verder kijk ik naar de ingredientenlijst en kies bij twijfel altijd het product met het minste zout.
Ik koop nu ook muesli en pindakaas zonder zout, het was even zoeken, maar het bestaat wel.
Af en toe 'zondig' ik natuurlijk wel eens!
Eigenlijk raden artsen aan om maximaal 4 gram zout te eten, maar omdat ze dat niet 'haalbaar' achten, hebben ze het maar verhoogd naar 6.
Leuk effect is dat mijn bloeddruk wat gedaald is en nu behoorlijk ideaal is.
donderdag 5 november 2009 om 16:04
Reiger, wat voel je concreet, na je verandering?
Voel je je ook fitter, ben je afgevallen (vocht kwijt)... iets anders?
En wat is de reden voor jou geweest om te minderen.
Ik heb de groene variant van Jozo. Met kaliumchloride, maar er zit ook natriumchloride in. Ik denk altijd: die kalium compenseert de natrium, maar weet niet of die vlieger echt wel opgaat, eigenlijk.
Maw: Is het altijd nog beter om géén zout te gebruiken, dan dieetzout?
Wel interessant hoe jij het hebt aangepakt.
Voel je je ook fitter, ben je afgevallen (vocht kwijt)... iets anders?
En wat is de reden voor jou geweest om te minderen.
Ik heb de groene variant van Jozo. Met kaliumchloride, maar er zit ook natriumchloride in. Ik denk altijd: die kalium compenseert de natrium, maar weet niet of die vlieger echt wel opgaat, eigenlijk.
Maw: Is het altijd nog beter om géén zout te gebruiken, dan dieetzout?
Wel interessant hoe jij het hebt aangepakt.
Life isn't about waiting for the storm to pass, it's about learning how to dance in the rain
donderdag 5 november 2009 om 16:55
Ik voel eigenlijk zelf niet zoveel verandering. Het hardlopen gaat momenteel wel goed, maar dat kan ook komen doordat ik regelmatiger train. Ik ben wat afgevallen, maar ik snoep ook minder sinds enige tijd.
En ik voel me ondanks de overgang waar ik in zit (ben in de 50) en mijn drukke leven behoorlijk fit, maar niet echt fitter dan bijv. vorig jaar.
Ik weet niet of het effect van zoutverminderen eigenlijk wel fysiek voelbaar is. Misschien pluk je de vruchten alleen op de lange termijn.
Als je bijvoorbeeld botontkalking of hoge bloeddruk hebt, voel je daar lange tijd niets van. Dus voel je je ook niet beter als je het - dankzij bewegen en gezond eten - niet hebt.
Mijn reden was, dat mijn man op het randje van hoge bloeddruk zat/zit. Ook bij hem is de bloeddruk wat gedaald (naar ongeveer 140-85 ipv 160-95).
En er is ook dieetzout waar helemaal geen natriumchoride in zitn, onder andere eentje van Herbamare, die gebruik ik.
Ik weet ook niet of de kalium de natrium compenseert in jouw dieetzout, ik heb dat nog nergens gelezen. Ik denk eigenlijk dat het vooral van belang is om niet veel natrium binnen te krijgen en wel voldoende kalium. Kalium krijg je ook genoeg binnen als je veel groente en fruit eet.
Natrium is maar in heel kleine hoeveelheden nodig: dat wat van nature in een gevarieerde voeding zit (in bijna alles zit wel een beetje natrium). Je kunt hier in NL normaal gesproken onmogelijk een tekort aan natrium krijgen (tenzij je een marathon loopt en tegelijkertijd veel zuiver water drinkt: dan kun je een acuut tekort aan elektrolyten zoals natrium krijgen en dat kan tot hartsstilstand leiden.).
En ik voel me ondanks de overgang waar ik in zit (ben in de 50) en mijn drukke leven behoorlijk fit, maar niet echt fitter dan bijv. vorig jaar.
Ik weet niet of het effect van zoutverminderen eigenlijk wel fysiek voelbaar is. Misschien pluk je de vruchten alleen op de lange termijn.
Als je bijvoorbeeld botontkalking of hoge bloeddruk hebt, voel je daar lange tijd niets van. Dus voel je je ook niet beter als je het - dankzij bewegen en gezond eten - niet hebt.
Mijn reden was, dat mijn man op het randje van hoge bloeddruk zat/zit. Ook bij hem is de bloeddruk wat gedaald (naar ongeveer 140-85 ipv 160-95).
En er is ook dieetzout waar helemaal geen natriumchoride in zitn, onder andere eentje van Herbamare, die gebruik ik.
Ik weet ook niet of de kalium de natrium compenseert in jouw dieetzout, ik heb dat nog nergens gelezen. Ik denk eigenlijk dat het vooral van belang is om niet veel natrium binnen te krijgen en wel voldoende kalium. Kalium krijg je ook genoeg binnen als je veel groente en fruit eet.
Natrium is maar in heel kleine hoeveelheden nodig: dat wat van nature in een gevarieerde voeding zit (in bijna alles zit wel een beetje natrium). Je kunt hier in NL normaal gesproken onmogelijk een tekort aan natrium krijgen (tenzij je een marathon loopt en tegelijkertijd veel zuiver water drinkt: dan kun je een acuut tekort aan elektrolyten zoals natrium krijgen en dat kan tot hartsstilstand leiden.).
donderdag 5 november 2009 om 16:56
Zie nu dat Quertu hetzelfde zegt over groente en fruit.
Wat ik nog vergeten te zeggen ben: ik gebruik hééél veel kruiden in het eten: verse (peterselie, basilicum, munt, gember tijm...) en uit potjes (vooral kerrie en rode peper). Ik ben het nu helemaal gewend zo en vind het lekker, als ik nu in een restaurant eet krijg ik na een uur soms enorme dorst en vind ik het dikwijls te zout.
Wat ik nog vergeten te zeggen ben: ik gebruik hééél veel kruiden in het eten: verse (peterselie, basilicum, munt, gember tijm...) en uit potjes (vooral kerrie en rode peper). Ik ben het nu helemaal gewend zo en vind het lekker, als ik nu in een restaurant eet krijg ik na een uur soms enorme dorst en vind ik het dikwijls te zout.
donderdag 5 november 2009 om 17:10
quote:qwertu schreef op 05 november 2009 @ 16:51:
Ik weet niet of je de werking van die twee mineralen op die manier tegenover elkaar kunt zetten. Sowieso: de smaak van zout is gewenning. Het is dus ook gewoon een kwestie van wennen aan minder zout. Daar heb je geen dieetzout voor nodig. Ik zou zelf in zo'n geval kiezen voor minder "gewoon" zout en gewoon lekker veel groenten en fruit eten. Die bársten van het kalium. Zuidvruchten ook trouwens.
Er bestaat in het lichaam een natrium-kalium balans. Het één heeft wel invloed op het ander.
Als je meer kalium inneemt, is het voor je lichaam -meen ik- makkelijker de natrium uit te scheiden.
Maar ik weet er te weinig vanaf, om er hier mee over te schrijven. (Als iemand zich geroepen voelt... be my guest)
Ik weet niet of je de werking van die twee mineralen op die manier tegenover elkaar kunt zetten. Sowieso: de smaak van zout is gewenning. Het is dus ook gewoon een kwestie van wennen aan minder zout. Daar heb je geen dieetzout voor nodig. Ik zou zelf in zo'n geval kiezen voor minder "gewoon" zout en gewoon lekker veel groenten en fruit eten. Die bársten van het kalium. Zuidvruchten ook trouwens.
Er bestaat in het lichaam een natrium-kalium balans. Het één heeft wel invloed op het ander.
Als je meer kalium inneemt, is het voor je lichaam -meen ik- makkelijker de natrium uit te scheiden.
Maar ik weet er te weinig vanaf, om er hier mee over te schrijven. (Als iemand zich geroepen voelt... be my guest)
Life isn't about waiting for the storm to pass, it's about learning how to dance in the rain
donderdag 5 november 2009 om 17:14
Wat groente en fruit betreft: mijn darmen zijn niet altijd blij met groente en fruit. Ik kan wel wat hebben, maar als ik zou besluiten 5 appels op een dag te gaan eten, kunnen mijn darmen dat niet aan.
Rauwkost kan ik ook niet zo goed hebben. Ene dag beter dan de andere, dat wel.
Dus veel groente en fruit eten is bij mijn makkelijker gezegd dan gedaan. Thuis kan het wel, soep maken, twee keer warm eten, etc.
Maar ik heb nog niet bedacht hoe ik meer groente kan eten in een werksituatie.
(er vanuit gaande dat er géén superdeluxe kantine is).
Een bos wortelen wegkauwen is geen optie, die komt er vrijwel onverteerd weer uit
Niet geheel ontopic... maar t is toch mijn eigen topic
Rauwkost kan ik ook niet zo goed hebben. Ene dag beter dan de andere, dat wel.
Dus veel groente en fruit eten is bij mijn makkelijker gezegd dan gedaan. Thuis kan het wel, soep maken, twee keer warm eten, etc.
Maar ik heb nog niet bedacht hoe ik meer groente kan eten in een werksituatie.
(er vanuit gaande dat er géén superdeluxe kantine is).
Een bos wortelen wegkauwen is geen optie, die komt er vrijwel onverteerd weer uit
Niet geheel ontopic... maar t is toch mijn eigen topic
Life isn't about waiting for the storm to pass, it's about learning how to dance in the rain

donderdag 5 november 2009 om 22:34
quote:elninjoo schreef op 05 november 2009 @ 17:24:
Uit nieuwsgierigheid heb ik net tijdens 't boodschappen doen 'ns op 'n zak chips gekeken hoeveel zout dat bevat en eerlijk gezegd valt me dat dus reuze mee! Maar 0,4 gram per 100 gram chips! Dus als je de hele zak leegeet à 250 gram is dat nog maar 1 gram zout.
Elninjo, stond er 'zout' op of 'natrium' ? Want dat is uiteraard niet hetzelfde.
Maar zelfs als het natrium is, is het nog minder dan in kaas (meestal 700 à 900 mg per 100 g) of brood (500 mg als ik me niet vergis).
Dus als je naast chips ook nog een paar sneetjes brood met kaas eet , zit je toch zo boven de 2400 mg natrium (= 6 gram zout) die je maximaal mag innemen. En dan mag je daarnaast niets anders eten dat industrieel bereid is.
Uit nieuwsgierigheid heb ik net tijdens 't boodschappen doen 'ns op 'n zak chips gekeken hoeveel zout dat bevat en eerlijk gezegd valt me dat dus reuze mee! Maar 0,4 gram per 100 gram chips! Dus als je de hele zak leegeet à 250 gram is dat nog maar 1 gram zout.
Elninjo, stond er 'zout' op of 'natrium' ? Want dat is uiteraard niet hetzelfde.
Maar zelfs als het natrium is, is het nog minder dan in kaas (meestal 700 à 900 mg per 100 g) of brood (500 mg als ik me niet vergis).
Dus als je naast chips ook nog een paar sneetjes brood met kaas eet , zit je toch zo boven de 2400 mg natrium (= 6 gram zout) die je maximaal mag innemen. En dan mag je daarnaast niets anders eten dat industrieel bereid is.
donderdag 5 november 2009 om 22:47
quote:Moonlight82 schreef op 05 november 2009 @ 17:10:
[...]
Er bestaat in het lichaam een natrium-kalium balans. Het één heeft wel invloed op het ander.
Als je meer kalium inneemt, is het voor je lichaam -meen ik- makkelijker de natrium uit te scheiden.
Maar ik weet er te weinig vanaf, om er hier mee over te schrijven. (Als iemand zich geroepen voelt... be my guest)
Ik las ergens dat je 16 keer meer kalium dan natrium in moet nemen voor een goede natrium-kaliumbalans; dat lijkt me niet mogelijk als je meerdere grammen natrium per dag binnenkrijgt. Zelfs als je heel veel groente en fruit eet kom je niet aan die hoeveelheid.
Disclaimer: ben geen arts, ik kan dus de juistheid van die informatie niet garanderen!
[...]
Er bestaat in het lichaam een natrium-kalium balans. Het één heeft wel invloed op het ander.
Als je meer kalium inneemt, is het voor je lichaam -meen ik- makkelijker de natrium uit te scheiden.
Maar ik weet er te weinig vanaf, om er hier mee over te schrijven. (Als iemand zich geroepen voelt... be my guest)
Ik las ergens dat je 16 keer meer kalium dan natrium in moet nemen voor een goede natrium-kaliumbalans; dat lijkt me niet mogelijk als je meerdere grammen natrium per dag binnenkrijgt. Zelfs als je heel veel groente en fruit eet kom je niet aan die hoeveelheid.
Disclaimer: ben geen arts, ik kan dus de juistheid van die informatie niet garanderen!
vrijdag 6 november 2009 om 14:05
quote:Moonlight82 schreef op 05 november 2009 @ 23:33:
Maar dan zou dus vrijwel niemand een goede natrium-kaliumbalans hebben?
.
Ja, dat denk ik wel, en dat is ook de reden waarom het voedingscentrum en andere officiële gezondheidsinstanties adviseren om het gebruik van zout minstens te halveren en er druk wordt uitgeoefend op de voedselfabrikanten om minder zout toe te voegen.
op www natuurdietisten nl vond ik dit
(maar ook de 'officiële' instanties zijn het er mee eens, alleen vond ik onderstaande tekst duidelijker):
"We eten meer natrium (zout) dan kalium doordat kant-en-klare
producten en snacks veel zout bevatten en we geneigd zijn overal
zout overheen te strooien. De natrium-kaliumbalans is verstoord,
mede omdat we minder kalium eten. Groenten en fruit zijn vervangen door kaliumarme plantaardige oliën, suikers, granen en zuivel.
Het gevolg is daling van de kaliuminname met 400% en
stijging van de natriuminname met 400% in vergelijking tot wat onze
voorouders aten. Dit bevordert en verergert hoge bloeddruk en vermoedelijk ook botontkalking, nierstenen, maagdarmkanker, astma,
slapeloosheid, hoogteziekte en de ziekte van Menière. De Wereldge
zondheidsorganisatie adviseert de zoutinname te beperken tot maximaal vijf gram per dag, de helft van wat Nederlanders momenteel
consumeren. Daarnaast moeten we natuurlijk meer groenten en fruit
eten."
Maar dan zou dus vrijwel niemand een goede natrium-kaliumbalans hebben?
.
Ja, dat denk ik wel, en dat is ook de reden waarom het voedingscentrum en andere officiële gezondheidsinstanties adviseren om het gebruik van zout minstens te halveren en er druk wordt uitgeoefend op de voedselfabrikanten om minder zout toe te voegen.
op www natuurdietisten nl vond ik dit
(maar ook de 'officiële' instanties zijn het er mee eens, alleen vond ik onderstaande tekst duidelijker):
"We eten meer natrium (zout) dan kalium doordat kant-en-klare
producten en snacks veel zout bevatten en we geneigd zijn overal
zout overheen te strooien. De natrium-kaliumbalans is verstoord,
mede omdat we minder kalium eten. Groenten en fruit zijn vervangen door kaliumarme plantaardige oliën, suikers, granen en zuivel.
Het gevolg is daling van de kaliuminname met 400% en
stijging van de natriuminname met 400% in vergelijking tot wat onze
voorouders aten. Dit bevordert en verergert hoge bloeddruk en vermoedelijk ook botontkalking, nierstenen, maagdarmkanker, astma,
slapeloosheid, hoogteziekte en de ziekte van Menière. De Wereldge
zondheidsorganisatie adviseert de zoutinname te beperken tot maximaal vijf gram per dag, de helft van wat Nederlanders momenteel
consumeren. Daarnaast moeten we natuurlijk meer groenten en fruit
eten."
vrijdag 6 november 2009 om 15:25
quote:qwertu schreef op 06 november 2009 @ 12:23:
Moonlight, in principe houden je nieren de juiste balans in stand. Dus dat niemand een gezonde balans zou hebben, dat lijkt me ook weer niet het geval. Maar goed, hoe het precies werkt, weet ik dus niet. Ik ben op dit onderwerp alleen geïnteresseerd in toepassingen, dat vind ik al ingewikkeld genoeg. Het achterliggende mechanisme laat ik dus graag aan iemand anders over om uit te zoeken. En ik snap juist graag het mechanisme, dan vind ik de toepassingen ook logischer
Moonlight, in principe houden je nieren de juiste balans in stand. Dus dat niemand een gezonde balans zou hebben, dat lijkt me ook weer niet het geval. Maar goed, hoe het precies werkt, weet ik dus niet. Ik ben op dit onderwerp alleen geïnteresseerd in toepassingen, dat vind ik al ingewikkeld genoeg. Het achterliggende mechanisme laat ik dus graag aan iemand anders over om uit te zoeken. En ik snap juist graag het mechanisme, dan vind ik de toepassingen ook logischer
Life isn't about waiting for the storm to pass, it's about learning how to dance in the rain
vrijdag 6 november 2009 om 15:27
Verder lijkt mij dat gezonde mensen wel een goede balans hebben, omdat het lichaam het teveel aan natrium uitscheidt.
Eigenlijk raar dat er zoveel ophef is rond calorieën en overgewicht, maar zo weinig over zout. Kennelijk valt daar niet genoeg geld in te verdienen
Eigenlijk raar dat er zoveel ophef is rond calorieën en overgewicht, maar zo weinig over zout. Kennelijk valt daar niet genoeg geld in te verdienen
Life isn't about waiting for the storm to pass, it's about learning how to dance in the rain

zaterdag 7 november 2009 om 07:23
quote:Moonlight82 schreef op 06 november 2009 @ 15:27:
Eigenlijk raar dat er zoveel ophef is rond calorieën en overgewicht, maar zo weinig over zout. Kennelijk valt daar niet genoeg geld in te verdienen
Misschien omdat meer mensen last van overgewicht hebben dan van nadelige lichamelijke consequenties wegens zout.
Ik let op verpakkingen ook eigenlijk alleen op het totaal kcal en eventueel ook nog op de verhouding koolhydraat/vet, want ik kies dan liever voor meer vet en minder koolhydraten als het totale aantal kcal gelijk blijft.
Dat op die chips ging trouwens om natrium.
Eigenlijk raar dat er zoveel ophef is rond calorieën en overgewicht, maar zo weinig over zout. Kennelijk valt daar niet genoeg geld in te verdienen
Misschien omdat meer mensen last van overgewicht hebben dan van nadelige lichamelijke consequenties wegens zout.
Ik let op verpakkingen ook eigenlijk alleen op het totaal kcal en eventueel ook nog op de verhouding koolhydraat/vet, want ik kies dan liever voor meer vet en minder koolhydraten als het totale aantal kcal gelijk blijft.
Dat op die chips ging trouwens om natrium.
zaterdag 7 november 2009 om 14:04
quote:qwertu schreef op 06 november 2009 @ 23:21:
Met toepassingen bedoel ik: onthouden hoeveel van wat nou precies waarin zit en wat voor gevolgen dat heeft voor de rest van mijn dag- en weekmenu.
Ik snap wat je bedoelt Quertu. Maar ik vind het juist leuk om te weten hoe het principe werkt. En of zweten bijv ook goed is, of dat je daarmee ook weer veel kalium kwijtraakt... dat soort dingen.
(even een zijspoor maak ik heb net een heel boek gekocht via marktplaast over 'Physiology of sports and excercise', ook daarvan vind ik het leuk om te snappen hoe die processen werken. Hoef me niet te vervelen deze winter, t is een enorm boek )
Met toepassingen bedoel ik: onthouden hoeveel van wat nou precies waarin zit en wat voor gevolgen dat heeft voor de rest van mijn dag- en weekmenu.
Ik snap wat je bedoelt Quertu. Maar ik vind het juist leuk om te weten hoe het principe werkt. En of zweten bijv ook goed is, of dat je daarmee ook weer veel kalium kwijtraakt... dat soort dingen.
(even een zijspoor maak ik heb net een heel boek gekocht via marktplaast over 'Physiology of sports and excercise', ook daarvan vind ik het leuk om te snappen hoe die processen werken. Hoef me niet te vervelen deze winter, t is een enorm boek )
Life isn't about waiting for the storm to pass, it's about learning how to dance in the rain
zaterdag 7 november 2009 om 14:06
quote:qwertu schreef op 07 november 2009 @ 11:01:
Is dat zo, Elninjoo? Is overgewicht slechter voor je gezondheid dan de gevolgen van te zout eten? Of zou het misschien te maken hebben met het feit dat het één (overgewicht) zichtbaarder en ook sneller zichtbaar is dan het ander?Volgens mij bedoelt Elninjoo dat er meer mensen in Nederland zijn die last hebben van gevolgen van overgewicht, dan dat er mensen zijn die last hebben van de gevolgen van zout eten.
Dus niet dat het één slechter is dan het ander, maar dat het één meer voorkomt dan het ander.
Is dat zo, Elninjoo? Is overgewicht slechter voor je gezondheid dan de gevolgen van te zout eten? Of zou het misschien te maken hebben met het feit dat het één (overgewicht) zichtbaarder en ook sneller zichtbaar is dan het ander?Volgens mij bedoelt Elninjoo dat er meer mensen in Nederland zijn die last hebben van gevolgen van overgewicht, dan dat er mensen zijn die last hebben van de gevolgen van zout eten.
Dus niet dat het één slechter is dan het ander, maar dat het één meer voorkomt dan het ander.
Life isn't about waiting for the storm to pass, it's about learning how to dance in the rain