
Natte rijst? Wat doe ik fout

donderdag 24 december 2009 om 16:02
quote:mylenevalerie schreef op 24 december 2009 @ 15:55:
Giet je de rijst na het koken wel af? Daarna moet je het nog 15 min in de pan met deksel laten staan, dan is die goed.Precies! Voor mensen waar het niet bij lukt wil ook een rijskoker weleens helpen. Vaak voor een prikkie bij de aldi of kruidvat.
Giet je de rijst na het koken wel af? Daarna moet je het nog 15 min in de pan met deksel laten staan, dan is die goed.Precies! Voor mensen waar het niet bij lukt wil ook een rijskoker weleens helpen. Vaak voor een prikkie bij de aldi of kruidvat.

donderdag 24 december 2009 om 16:06
quote:mylenevalerie schreef op 24 december 2009 @ 15:55:
Giet je de rijst na het koken wel af? Daarna moet je het nog 15 min in de pan met deksel laten staan, dan is die goed.Precies! Alleen giet ik de rijst na het koken in een vergiet en dan terug in de pan deksel erop en zo een minuut of 10 laten staan, af en toe met een vork erdoor scheppen.
Giet je de rijst na het koken wel af? Daarna moet je het nog 15 min in de pan met deksel laten staan, dan is die goed.Precies! Alleen giet ik de rijst na het koken in een vergiet en dan terug in de pan deksel erop en zo een minuut of 10 laten staan, af en toe met een vork erdoor scheppen.
donderdag 24 december 2009 om 16:33
Je moet ook geen Lassie-troep kopen.
Koop gewoon een zak Surinaamse rijst, gebruik een ons per persoon, gooi dat in een pan met dunne bodem, laagje water er op tot een vingerkootje. (Even opmeten, vinger in het water).
Dan op zacht vuur totdat het water kookt, dan heel laag draaien en een kookplaatje er onder.
Dan kookt de rijst mooi droog in een minuut of 20, 25.
Zo heb ik het van mijn Javaanse oma geleerd.
Koop gewoon een zak Surinaamse rijst, gebruik een ons per persoon, gooi dat in een pan met dunne bodem, laagje water er op tot een vingerkootje. (Even opmeten, vinger in het water).
Dan op zacht vuur totdat het water kookt, dan heel laag draaien en een kookplaatje er onder.
Dan kookt de rijst mooi droog in een minuut of 20, 25.
Zo heb ik het van mijn Javaanse oma geleerd.
donderdag 24 december 2009 om 16:35
quote:Zuigstengel schreef op 24 december 2009 @ 16:06:
[...]
Precies! Alleen giet ik de rijst na het koken in een vergiet en dan terug in de pan deksel erop en zo een minuut of 10 laten staan, af en toe met een vork erdoor scheppen.
Ik ook! Afgieten gaat niet met de deksel op een kier. Dan blijft er teveel water in. Hup in een vergiet, goed schudden en terug in de pan.
Deksel erop, even laten staan en daarna is het wel goed.
[...]
Precies! Alleen giet ik de rijst na het koken in een vergiet en dan terug in de pan deksel erop en zo een minuut of 10 laten staan, af en toe met een vork erdoor scheppen.
Ik ook! Afgieten gaat niet met de deksel op een kier. Dan blijft er teveel water in. Hup in een vergiet, goed schudden en terug in de pan.
Deksel erop, even laten staan en daarna is het wel goed.
Als je tot je oren in de soep zit, zie je de gehaktballen pas naast je drijven.
donderdag 24 december 2009 om 17:04
Geen lassie rijst nemen, maar echte, lekkere rijst.
Koop bij de Hema een goedkope stoompan.
Dan in een gewone pan rijst doen, kopje per persoon. Daarop water gieten, tot de rijst ene vingerkootje diep onder water staat. Dat aan de kook brengen en blijven roeren tot het water grotendeels is opgenomen. (er ligt geen laagje awter meer op, maar de korrel is gewoon nog hard). Dan alles overscheppen in je stoompan. Wil je een écht droge korrel (nasi), dan leg je onder de deksel een schone theedoek.
Lijkt veel werk, maar is het niet, en de rijst lukt altijd perfect.
Maak altijd een hele grote pan klaar en vries het in per portie. Vanuit de vriezer is het zo weer te ontdooien en lekker.
Koop bij de Hema een goedkope stoompan.
Dan in een gewone pan rijst doen, kopje per persoon. Daarop water gieten, tot de rijst ene vingerkootje diep onder water staat. Dat aan de kook brengen en blijven roeren tot het water grotendeels is opgenomen. (er ligt geen laagje awter meer op, maar de korrel is gewoon nog hard). Dan alles overscheppen in je stoompan. Wil je een écht droge korrel (nasi), dan leg je onder de deksel een schone theedoek.
Lijkt veel werk, maar is het niet, en de rijst lukt altijd perfect.
Maak altijd een hele grote pan klaar en vries het in per portie. Vanuit de vriezer is het zo weer te ontdooien en lekker.
Computer says nooooo
donderdag 24 december 2009 om 17:16
Ik doe het zoals Mylene. Op zich hoeft de rijst niet heel lang op, maar een minuut of tien in ruim kokend water. Soms staat het wel een minuut of wat minder ook, schat ik. Daarna goed afgieten langs een kiertje in het deksel, en met deksel erop terug op de uitgezette gaspit. Nooit problemen. Ik zou wel proberen te voorkomen dat de warmte uit de pan gaat, dus deksel zoveel mogelijk erop houden. Met de simpelste Euroshopper Surinaamse of Basmati rijst.

donderdag 24 december 2009 om 17:19
quote:Vl43inder schreef op 24 december 2009 @ 16:05:
Ik doe altijd precies 1,5 delen water op 1 deel rijst. Dus 2 kopjes rijst met 3 kopjes water. Mijn rijst kookt altijd gewoon droog, Lassie, Silvo, maakt niet uit.Zo doe ik het ook maar dan met zo'n zak Surinaamse rijst. Veel goedkoper en ook lekkerder want die Lassie snelkookmeuk daar is alles uitgehaald. ik doe 1 heel groot glas met anderhalf glas heet water, aan de kook brengen, gas op de laagste stand en dan 20-25 minuten met het deksel erop. Kookt prachtig droog. (Turkse oma hier heheh )
Ik doe altijd precies 1,5 delen water op 1 deel rijst. Dus 2 kopjes rijst met 3 kopjes water. Mijn rijst kookt altijd gewoon droog, Lassie, Silvo, maakt niet uit.Zo doe ik het ook maar dan met zo'n zak Surinaamse rijst. Veel goedkoper en ook lekkerder want die Lassie snelkookmeuk daar is alles uitgehaald. ik doe 1 heel groot glas met anderhalf glas heet water, aan de kook brengen, gas op de laagste stand en dan 20-25 minuten met het deksel erop. Kookt prachtig droog. (Turkse oma hier heheh )
donderdag 24 december 2009 om 17:22
quote:Zamirah schreef op 24 december 2009 @ 16:33:
Je moet ook geen Lassie-troep kopen.
Koop gewoon een zak Surinaamse rijst, gebruik een ons per persoon, gooi dat in een pan met dunne bodem, laagje water er op tot een vingerkootje. (Even opmeten, vinger in het water).
Dan op zacht vuur totdat het water kookt, dan heel laag draaien en een kookplaatje er onder.
Dan kookt de rijst mooi droog in een minuut of 20, 25.
Zo heb ik het van mijn Javaanse oma geleerd.
Precies!
En ook zoals Vl43inder dus, wij doen ook 1 kopje rijst op anderhalf kopje water.
Je moet ook geen Lassie-troep kopen.
Koop gewoon een zak Surinaamse rijst, gebruik een ons per persoon, gooi dat in een pan met dunne bodem, laagje water er op tot een vingerkootje. (Even opmeten, vinger in het water).
Dan op zacht vuur totdat het water kookt, dan heel laag draaien en een kookplaatje er onder.
Dan kookt de rijst mooi droog in een minuut of 20, 25.
Zo heb ik het van mijn Javaanse oma geleerd.
Precies!
En ook zoals Vl43inder dus, wij doen ook 1 kopje rijst op anderhalf kopje water.
donderdag 24 december 2009 om 17:53
Ik heb altijd de thaise rijst van de Aldi, en kook eerst het water en gooi dan rijst-naar-behoefte in de pan. Koken volgens de aanwijzingen, afgieten (met deksel, even husselen, nog even afgieten, husselen) en dan laat ik het nog een paar minuten met de deksel er op staan terwijl ik andere dingen klaar maak/pak.
Gaat ook prima.
Kortom: begin eens met een andere soort rijst en dan maar experimenteren wat/welke methode jou het bestel ligt.
Gaat ook prima.
Kortom: begin eens met een andere soort rijst en dan maar experimenteren wat/welke methode jou het bestel ligt.
Ik heb geen wespentaille, ik heb een bijenrompje
donderdag 24 december 2009 om 18:02

donderdag 24 december 2009 om 18:31
quote:Babsjuh schreef op 24 december 2009 @ 15:51:
Na het afgieten de pan even zonder deksel laten staan, minuutje of 5. De bovenste laag rijst koelt ietsjes af, maar als je 't doorroert is dat ook weer opgelost.
Jep!
En de Pandanversie helemaal droogkoken en dan een tijdje laten staan met de deksel eraf.
Na het afgieten de pan even zonder deksel laten staan, minuutje of 5. De bovenste laag rijst koelt ietsjes af, maar als je 't doorroert is dat ook weer opgelost.
Jep!
En de Pandanversie helemaal droogkoken en dan een tijdje laten staan met de deksel eraf.