
recept steak tartare?
donderdag 27 mei 2010 om 16:27
Wie heeft er voor mij een lekker recept voor steak tartare?
Ik vind het altijd zo lekker! En nu na enig aandringen mijn vriend het een paar keer heeft geprobeerd is hij ook om. (In zijn cultuur zijn mensen nogal angstig voor rauwe dingen en wordt het meeste vlees dan ook tot leer gekookt, dus het koste me wat dwang overredingskracht)
Nu is hij de kok in huis en wilde hij het binnenkort eens voor zn vrienden maken, maar de recepten die ik op internet vind verschillen een beetje. Met/zonder anchovis, kippeneieren/kwarteleieren, met/zonder kappertjes... ik weet het niet meer...
Wie heeft er een succes recept voor steak tartare?
Ik vind het altijd zo lekker! En nu na enig aandringen mijn vriend het een paar keer heeft geprobeerd is hij ook om. (In zijn cultuur zijn mensen nogal angstig voor rauwe dingen en wordt het meeste vlees dan ook tot leer gekookt, dus het koste me wat dwang overredingskracht)
Nu is hij de kok in huis en wilde hij het binnenkort eens voor zn vrienden maken, maar de recepten die ik op internet vind verschillen een beetje. Met/zonder anchovis, kippeneieren/kwarteleieren, met/zonder kappertjes... ik weet het niet meer...
Wie heeft er een succes recept voor steak tartare?
donderdag 27 mei 2010 om 16:35
donderdag 27 mei 2010 om 16:56
Ik doe door mijn tartaar (die ik overigens van ossenhaas maak, die of dezelfde dag is afgesneden door de slager of uit het vacuum komt) altijd het volgende:
fijn gesnipperd rood uitje
gehakte geroosterde pijnboompitten
fijngesneden gedroogde tomaatjes
gehakte kappertjes
gehakte olijven
knoflook
mayonaise
peper & zout
Lekker met een beetje rucola, flinters van parmezaanse kaas en crostini.
Het vlees hak ik met een molentje (maar ik hou van een redelijk gladde structuur), de rest gewoon met een mes.
Met rauw vlees heb ik geen enkel probleem, maar rauw ei, brrr. De dooier blijft dus achterwege.
fijn gesnipperd rood uitje
gehakte geroosterde pijnboompitten
fijngesneden gedroogde tomaatjes
gehakte kappertjes
gehakte olijven
knoflook
mayonaise
peper & zout
Lekker met een beetje rucola, flinters van parmezaanse kaas en crostini.
Het vlees hak ik met een molentje (maar ik hou van een redelijk gladde structuur), de rest gewoon met een mes.
Met rauw vlees heb ik geen enkel probleem, maar rauw ei, brrr. De dooier blijft dus achterwege.

donderdag 27 mei 2010 om 17:16
donderdag 27 mei 2010 om 17:28
quote:Ayh schreef op 27 mei 2010 @ 16:56:
Ik doe door mijn tartaar (die ik overigens van ossenhaas maak, die of dezelfde dag is afgesneden door de slager of uit het vacuum komt) altijd het volgende:
fijn gesnipperd rood uitje
gehakte geroosterde pijnboompitten
fijngesneden gedroogde tomaatjes
gehakte kappertjes
gehakte olijven
knoflook
mayonaise
peper & zout
Lekker met een beetje rucola, flinters van parmezaanse kaas en crostini.
Het vlees hak ik met een molentje (maar ik hou van een redelijk gladde structuur), de rest gewoon met een mes.
Met rauw vlees heb ik geen enkel probleem, maar rauw ei, brrr. De dooier blijft dus achterwege.
Hier idem. Maar dit receptje is hoe ik het ook het lekkerst vind. Met al die salmonella geen rauw ei voor mij. Niet helemaal eerlijk want ik heb het nooit gegeten .
Ik heb nog het kookboek De Zilveren Lepel, ik zal eens kijken of daar ook nog iets over een receptje ervan staat.
Ik doe door mijn tartaar (die ik overigens van ossenhaas maak, die of dezelfde dag is afgesneden door de slager of uit het vacuum komt) altijd het volgende:
fijn gesnipperd rood uitje
gehakte geroosterde pijnboompitten
fijngesneden gedroogde tomaatjes
gehakte kappertjes
gehakte olijven
knoflook
mayonaise
peper & zout
Lekker met een beetje rucola, flinters van parmezaanse kaas en crostini.
Het vlees hak ik met een molentje (maar ik hou van een redelijk gladde structuur), de rest gewoon met een mes.
Met rauw vlees heb ik geen enkel probleem, maar rauw ei, brrr. De dooier blijft dus achterwege.
Hier idem. Maar dit receptje is hoe ik het ook het lekkerst vind. Met al die salmonella geen rauw ei voor mij. Niet helemaal eerlijk want ik heb het nooit gegeten .
Ik heb nog het kookboek De Zilveren Lepel, ik zal eens kijken of daar ook nog iets over een receptje ervan staat.
Als je tot je oren in de soep zit, zie je de gehaktballen pas naast je drijven.
donderdag 27 mei 2010 om 17:31
quote:gember999 schreef op 27 mei 2010 @ 17:16:
@ dangeensuus... volgens mij heb ik ook wel eens gehoord dat je gepasteuriseerde eieren kunt kopen, die zijn dus wel 'rauw', maar zonder salmonella-risico...Succes met het kopen ervan. Ik heb een recept van AH waar je het nodig had. Nou alle AH, zelfs de XL verkopen het niet meer. En ik heb veel zaken in NH gebeld maar niemand verkocht het. Het zal te krijgen zijn maar het is denk ik even zoeken. Ik heb het niet gevonden.
@ dangeensuus... volgens mij heb ik ook wel eens gehoord dat je gepasteuriseerde eieren kunt kopen, die zijn dus wel 'rauw', maar zonder salmonella-risico...Succes met het kopen ervan. Ik heb een recept van AH waar je het nodig had. Nou alle AH, zelfs de XL verkopen het niet meer. En ik heb veel zaken in NH gebeld maar niemand verkocht het. Het zal te krijgen zijn maar het is denk ik even zoeken. Ik heb het niet gevonden.
Als je tot je oren in de soep zit, zie je de gehaktballen pas naast je drijven.

donderdag 27 mei 2010 om 17:52
quote:dangeensuus schreef op 27 mei 2010 @ 17:34:
Misschien een hele domme vraag hoor maar pasteuriseren is toch het onschadelijk maken van bacteriën dmv verhitting? Wat ze met melk ook doen? Hoe kun je nou een rauw ei verhitten en het rauw laten? Een ei stolt toch bij verhitting?
Ja klopt. De firma Danegg verkocht het vroeger maar AH heeft het niet meer in de schappen. Volgens zeggen is het veilig voor zwangere vrouwen en ouderen?!. Ik ken het verder niet, hier een plaatje;
Misschien een hele domme vraag hoor maar pasteuriseren is toch het onschadelijk maken van bacteriën dmv verhitting? Wat ze met melk ook doen? Hoe kun je nou een rauw ei verhitten en het rauw laten? Een ei stolt toch bij verhitting?
Ja klopt. De firma Danegg verkocht het vroeger maar AH heeft het niet meer in de schappen. Volgens zeggen is het veilig voor zwangere vrouwen en ouderen?!. Ik ken het verder niet, hier een plaatje;
Als je tot je oren in de soep zit, zie je de gehaktballen pas naast je drijven.
donderdag 27 mei 2010 om 18:22
donderdag 27 mei 2010 om 21:07
vrijdag 28 mei 2010 om 10:33
Ja, ik had er alleen maar van gehoord, die gepasteuriseerde eieren, heb ze zelf nog nooit gebruikt. Ik vroeg me dat ook altijd af, hoe ze dat nou doen zonder het ei te laten stollen. Misschien met juist hele lage temperaturen ofzo? Een soort bevriezing? Ik weet eht ook niet.
Nog een dom vraagje: als je geen rauwe eieren wil/mag eten: mayonaise wordt toch ook gemaakt van eierdooiers: mag dat dan wel?
En Aureel: Worcester saus, vind ik er ook lekker bij! Nog een weekje of acht, dan kun je er weer van genieten! Wat een heerlijk after-bevallings-ontbijt
Nog een dom vraagje: als je geen rauwe eieren wil/mag eten: mayonaise wordt toch ook gemaakt van eierdooiers: mag dat dan wel?
En Aureel: Worcester saus, vind ik er ook lekker bij! Nog een weekje of acht, dan kun je er weer van genieten! Wat een heerlijk after-bevallings-ontbijt

vrijdag 28 mei 2010 om 11:19
zaterdag 29 mei 2010 om 23:27
En als je een spiegelei bakt, zoals voorgesteld, is de dooier als hij vloeibaar is nog steeds een mogelijke bron van Salmonella.
Ik (voedingskundige opleiding) eet mijn eitjes bij voorkeur zacht gekookt en mijn spiegelei "sunnyside up", dus met vloeibare dooier.
Ten eerste is lang niet elk ei met Salmonella besmet. Ten tweede wordt je niet van het eten van elk besmet ei meteen ziek, als het aantal bacteriën binnen de grens blijft, kan je maag (=zuur, bacteriedodend) het meestal prima aan. En ten derde, als je dan al ziek wordt, heb je als gezond mens voldoende weerstand om daar geen grote schade van op te lopen, hoe vervelend een voedselvergiftiging ook is.
Ik doe het al jaren zo, eet elk weekend minstens 2 eieren semi-rauw (uitgezonderd tijdens mijn zwangerschappen) en ik kan me niet herinneren wanneer ik voor het laatst een voedselvergifitiging gehad heb.
Niet om jullie te vervelen (tis mijn stokpaardje, ben afgestudeerd op voedsel en microbiologische veiligheid) maar de meeste voedselvergiftigingen ontstaan niet door besmette producten, maar door het verkeerd omgaan met producten. In principe zijn heel veel rauwe voedingsmiddelen "besmet" met schadelijke bacteriën. Vlees, vis, eieren, maar ook groentes hebben allemaal hele bacteriekolonies bij zich. Dat geeft niets, op het moment dat je voedsel goed bereidt en bewaart. En daar schort het aan. Bbq's waar bereid voedsel op hetzelfde bord terecht komt als het rauwe vlees, het te lang of te warm bewaren van kliekjes, het buiten de koelkast ontdooien van diepvriesvlees, dát zijn de risico's.
Ik (voedingskundige opleiding) eet mijn eitjes bij voorkeur zacht gekookt en mijn spiegelei "sunnyside up", dus met vloeibare dooier.
Ten eerste is lang niet elk ei met Salmonella besmet. Ten tweede wordt je niet van het eten van elk besmet ei meteen ziek, als het aantal bacteriën binnen de grens blijft, kan je maag (=zuur, bacteriedodend) het meestal prima aan. En ten derde, als je dan al ziek wordt, heb je als gezond mens voldoende weerstand om daar geen grote schade van op te lopen, hoe vervelend een voedselvergiftiging ook is.
Ik doe het al jaren zo, eet elk weekend minstens 2 eieren semi-rauw (uitgezonderd tijdens mijn zwangerschappen) en ik kan me niet herinneren wanneer ik voor het laatst een voedselvergifitiging gehad heb.
Niet om jullie te vervelen (tis mijn stokpaardje, ben afgestudeerd op voedsel en microbiologische veiligheid) maar de meeste voedselvergiftigingen ontstaan niet door besmette producten, maar door het verkeerd omgaan met producten. In principe zijn heel veel rauwe voedingsmiddelen "besmet" met schadelijke bacteriën. Vlees, vis, eieren, maar ook groentes hebben allemaal hele bacteriekolonies bij zich. Dat geeft niets, op het moment dat je voedsel goed bereidt en bewaart. En daar schort het aan. Bbq's waar bereid voedsel op hetzelfde bord terecht komt als het rauwe vlees, het te lang of te warm bewaren van kliekjes, het buiten de koelkast ontdooien van diepvriesvlees, dát zijn de risico's.