Koemelk + eivrije taart
dinsdag 29 juni 2010 om 16:17
Nog een paar maandjes en dan is onze Saba jarig. Ik ben alvast aan het uitproberen met als resultaat een heel blij hondje en een volle afvalemmer
Vandaag eindelijk een taart die in ieder geval te eten was. Het was appeltaart maar dan met peren (appel lijkt hij ook niet tegen te kunnen) en voor de ei, eivervanger. Alleen door de peer was hij zo slap en liep het perenvocht eruit. Toch geen daverend succes dus. Iemand een idee hoe ik dat kan verbeteren?
Ik wil het liefst een taart maken zonder ei en zonder melk. Hebben jullie tips?
Vandaag eindelijk een taart die in ieder geval te eten was. Het was appeltaart maar dan met peren (appel lijkt hij ook niet tegen te kunnen) en voor de ei, eivervanger. Alleen door de peer was hij zo slap en liep het perenvocht eruit. Toch geen daverend succes dus. Iemand een idee hoe ik dat kan verbeteren?
Ik wil het liefst een taart maken zonder ei en zonder melk. Hebben jullie tips?
dinsdag 29 juni 2010 om 16:23
dinsdag 29 juni 2010 om 16:26
Wajang is best te pruimen alhoewel je het verschil wel proeft. Daar heb ik ook de perentaart mee gemaakt.
Ik las ook iets van custard dat het vocht eruit haalt. Eens googlen of hij dat mag.
Maizena is ook een goede!
Cake zou het leukste wezen omdat daar dan ook wat versiersels ingeprikt kunnen worden. Maar cake met eivervanger is niet bepaald lekker.
Ik las ook iets van custard dat het vocht eruit haalt. Eens googlen of hij dat mag.
Maizena is ook een goede!
Cake zou het leukste wezen omdat daar dan ook wat versiersels ingeprikt kunnen worden. Maar cake met eivervanger is niet bepaald lekker.
dinsdag 29 juni 2010 om 16:37
dinsdag 29 juni 2010 om 16:40
quote:Aruba schreef op 29 juni 2010 @ 16:37:
Bedankt allen!
Vos, had bij de eerste pogingen ook een taartje van 4 maanden liga gemaakt. Saba vond het prima maar voor de gasten.... Moet het mezelf misschien ook niet te moeilijk maken door te willen dat het voor beide lekker is.
Ga sowieso die maizena of custard eens proberen.Custard wordt gemaakt van eieren.
Bedankt allen!
Vos, had bij de eerste pogingen ook een taartje van 4 maanden liga gemaakt. Saba vond het prima maar voor de gasten.... Moet het mezelf misschien ook niet te moeilijk maken door te willen dat het voor beide lekker is.
Ga sowieso die maizena of custard eens proberen.Custard wordt gemaakt van eieren.
dinsdag 29 juni 2010 om 16:45
Daar gaat het toch om, dat Saba het heerlijk vind
De gasten krijgen gewoon een ander soort taart...!
Versieren en kaarsje en een grote glimlach ...
Heb een recept voor eivrije cake gevonden,
wel margarine erin, maar misschien kan je die koemelkvrije
gebruiken.
Komt ie:
315 gr. bloem
1 en half zakje bakpoeder
45 gr. custardpoeder
2 zakjes van. suiker
225 gram witte basterdsuiker
150 gram margarine ( !!)
3 dl water
4 eetl poedersuiker.
De bloem mengen met bakpoeder, custard, van-suiker en basterdsuiker.
Smelt de margarine, schenk water hierbij en v oeg dit al roerende toe aan het suikermengsel, klop het ongeveer 5 min.
Doe de massa in een met bloem bestoven vorm en bak het ong. 1 uur en 15 min, in voorverwarmde oven op 180 graden.
De overn NIET openen.
Af laten koelen en bestrooien met poedersuiker.
(kleine cakejes: 8 vormpjes en 25 min bakken)
Het proberen waard misschien?
Veel succes !!
De gasten krijgen gewoon een ander soort taart...!
Versieren en kaarsje en een grote glimlach ...
Heb een recept voor eivrije cake gevonden,
wel margarine erin, maar misschien kan je die koemelkvrije
gebruiken.
Komt ie:
315 gr. bloem
1 en half zakje bakpoeder
45 gr. custardpoeder
2 zakjes van. suiker
225 gram witte basterdsuiker
150 gram margarine ( !!)
3 dl water
4 eetl poedersuiker.
De bloem mengen met bakpoeder, custard, van-suiker en basterdsuiker.
Smelt de margarine, schenk water hierbij en v oeg dit al roerende toe aan het suikermengsel, klop het ongeveer 5 min.
Doe de massa in een met bloem bestoven vorm en bak het ong. 1 uur en 15 min, in voorverwarmde oven op 180 graden.
De overn NIET openen.
Af laten koelen en bestrooien met poedersuiker.
(kleine cakejes: 8 vormpjes en 25 min bakken)
Het proberen waard misschien?
Veel succes !!
dinsdag 29 juni 2010 om 16:45
Favoriet recept hier:
Chocolade cake zonder ei en zonder boter
Ingrediënten:
1 1/2 kop bloem
1/2 tl zout
1 kop suiker
1/4 kop cacao poeder
1 tl bakpoeder
5 tl plantaardige olie
1 tl azijn
1 tl vanille extract
1 kop koud water
1/2 kop pure chocolade chips
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 175 graden. Bekleed een vierkante ovenschaal met licht ingevet bakpapier.
Mix de droge ingrediënten (bloem, zout, suiker, cacao poeder en bakpoeder) in een schaal. Maak een kuiltje en doe daar de olie, azijn en vanille extract in. Roer met een vork door de droge ingrediënten. Voeg langzaam het koude water toe (soms heb je meer nodig) tot je een glad beslag hebt. Roer de chocolade chips erdoor en giet het beslag in de schaal.
Bak de cake in de oven 30-35 minuten (de cake is gaar als je met een saté prikker in de cake kan prikken en deze komt er droog uit). Laat cake afkoelen en garneer bijvoorbeeld met vers fruit.
Eventueel kan je ook noten toevoegen. Of witte chocolade chips.
Chocolade cake zonder ei en zonder boter
Ingrediënten:
1 1/2 kop bloem
1/2 tl zout
1 kop suiker
1/4 kop cacao poeder
1 tl bakpoeder
5 tl plantaardige olie
1 tl azijn
1 tl vanille extract
1 kop koud water
1/2 kop pure chocolade chips
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 175 graden. Bekleed een vierkante ovenschaal met licht ingevet bakpapier.
Mix de droge ingrediënten (bloem, zout, suiker, cacao poeder en bakpoeder) in een schaal. Maak een kuiltje en doe daar de olie, azijn en vanille extract in. Roer met een vork door de droge ingrediënten. Voeg langzaam het koude water toe (soms heb je meer nodig) tot je een glad beslag hebt. Roer de chocolade chips erdoor en giet het beslag in de schaal.
Bak de cake in de oven 30-35 minuten (de cake is gaar als je met een saté prikker in de cake kan prikken en deze komt er droog uit). Laat cake afkoelen en garneer bijvoorbeeld met vers fruit.
Eventueel kan je ook noten toevoegen. Of witte chocolade chips.
dinsdag 29 juni 2010 om 16:47
quote:Ayh schreef op 29 juni 2010 @ 16:44:
Amandelspijs op de bodem? Is eigenlijk met ei, maar als je zelf amandelen maalt met suiker mengt en mss eivervanger komt het vast ook wel goed.
Amandel met peer is sowieso een klassieke combinatie, dus voor de grote mensen ook lekker.Klinkt inderdaad goed! Alleen weet ik dan weer niet of amandelen kunnen ivm pinda's en noten die je met allergieën maar beter kan mijden.
Amandelspijs op de bodem? Is eigenlijk met ei, maar als je zelf amandelen maalt met suiker mengt en mss eivervanger komt het vast ook wel goed.
Amandel met peer is sowieso een klassieke combinatie, dus voor de grote mensen ook lekker.Klinkt inderdaad goed! Alleen weet ik dan weer niet of amandelen kunnen ivm pinda's en noten die je met allergieën maar beter kan mijden.
dinsdag 29 juni 2010 om 16:57
Die chocolate chips kan je in het bakpad vinden. Als er koemelk in zit of iets anders waar Saba niet tegenkan, kan je zelf een reep chocolade verkruimelen. Ik weet dat de merken Bonvita en Plamil chocolade beide koemelk en eivrij zijn.
Beide zijn ook geschikt als Saba cacao allergie heeft, omdat ze van carobe zijn gemaakt.
Beide zijn ook geschikt als Saba cacao allergie heeft, omdat ze van carobe zijn gemaakt.
dinsdag 29 juni 2010 om 17:00
quote:Cateautje schreef op 29 juni 2010 @ 16:40:
[...]
Custard wordt gemaakt van eieren.
Custardpoeder niet. Dat is maiszetmeel met vanillesmaak en een kleurtje.
Zie wiki: http://nl.wikibooks.org/wiki/Kookboek/Custard
[...]
Custard wordt gemaakt van eieren.
Custardpoeder niet. Dat is maiszetmeel met vanillesmaak en een kleurtje.
Zie wiki: http://nl.wikibooks.org/wiki/Kookboek/Custard
dinsdag 29 juni 2010 om 17:10
Custard is niets anders dan een vanillesaus. Die kan je prima zelf maken:
2 el maïzena (zit geen smaak aan)
250 ml water
200 ml sojamelk (of hypoallergene melk)
3 tl vanillesuiker
Los de maïzena op in 2 eetlepels water, voeg dit toe aan het restant water. Breng het water met de maïzena aan de kook in een ruime pan en laat het 3 minuten koken. Haal de pan van het vuur, voeg al roerende (belangrijk anders gaat het schiften!) de melk en suiker toe.
Blijf roeren tot alles goed gemengd is en laat het mengsel afkoelen.
2 el maïzena (zit geen smaak aan)
250 ml water
200 ml sojamelk (of hypoallergene melk)
3 tl vanillesuiker
Los de maïzena op in 2 eetlepels water, voeg dit toe aan het restant water. Breng het water met de maïzena aan de kook in een ruime pan en laat het 3 minuten koken. Haal de pan van het vuur, voeg al roerende (belangrijk anders gaat het schiften!) de melk en suiker toe.
Blijf roeren tot alles goed gemengd is en laat het mengsel afkoelen.
dinsdag 29 juni 2010 om 17:10
quote:Hermes schreef op 29 juni 2010 @ 16:57:
Die chocolate chips kan je in het bakpad vinden. Als er koemelk in zit of iets anders waar Saba niet tegenkan, kan je zelf een reep chocolade verkruimelen. Ik weet dat de merken Bonvita en Plamil chocolade beide koemelk en eivrij zijn.
Beide zijn ook geschikt als Saba cacao allergie heeft, omdat ze van carobe zijn gemaakt.Reuze bedankt!
Die chocolate chips kan je in het bakpad vinden. Als er koemelk in zit of iets anders waar Saba niet tegenkan, kan je zelf een reep chocolade verkruimelen. Ik weet dat de merken Bonvita en Plamil chocolade beide koemelk en eivrij zijn.
Beide zijn ook geschikt als Saba cacao allergie heeft, omdat ze van carobe zijn gemaakt.Reuze bedankt!
dinsdag 29 juni 2010 om 17:21
Even mam gebeld: dit is de appeltaart zonder appel, koemelk of ei die zijn altijd voor ons maakte (en die wij nog stug appeltaart noemen)
Ingrediënten:
300 gr gezeefde bloem
200 gr wajang in blokjes of een mengsel van 2/3 wajang en 1/3 plantaardige olie
150 gr suiker
zout
1 tot 1,5 kilo zoetzure harde peren (Conference is geschikt), geschild en in plakjes
1 el citroenrasp (kan weggelaten worden)
3 el vanillesuiker
1 el kaneel (kan weggelaten worden)
Kneed bloem, zout, suiker, margarine snel tot een samenhangend deeg (eventueel in de foodprocessor). Laat de deegbal in plasticfolie een uur in de koelkast opstijven.
Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet een taartvorm in, bestrooi met bloem en bekleed de bodem met bakpapier.
Dep de perenschijfjes droog en meng ze met de suiker, citroenrasp en kaneel.
Rol van 3/4 van het deeg een ronde lap en bekleed de bakvorm met het deeg. Prik gaatjes in de bodem en bestrooi de bodem eventueel met maizena of paneermeel. Schep het perenmengsel in de vorm en druk aan met een vork, zodat de vulling goed verdeeld is.
Rol de rest van het deeg dun uit en maak er repen van. Leg deze in een ruitpatroon op de vulling. Bestrijk eventueel met eivervanger, maar dat is niet echt nodig.
Bak de taart in 60 minuten gaar.
Ingrediënten:
300 gr gezeefde bloem
200 gr wajang in blokjes of een mengsel van 2/3 wajang en 1/3 plantaardige olie
150 gr suiker
zout
1 tot 1,5 kilo zoetzure harde peren (Conference is geschikt), geschild en in plakjes
1 el citroenrasp (kan weggelaten worden)
3 el vanillesuiker
1 el kaneel (kan weggelaten worden)
Kneed bloem, zout, suiker, margarine snel tot een samenhangend deeg (eventueel in de foodprocessor). Laat de deegbal in plasticfolie een uur in de koelkast opstijven.
Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet een taartvorm in, bestrooi met bloem en bekleed de bodem met bakpapier.
Dep de perenschijfjes droog en meng ze met de suiker, citroenrasp en kaneel.
Rol van 3/4 van het deeg een ronde lap en bekleed de bakvorm met het deeg. Prik gaatjes in de bodem en bestrooi de bodem eventueel met maizena of paneermeel. Schep het perenmengsel in de vorm en druk aan met een vork, zodat de vulling goed verdeeld is.
Rol de rest van het deeg dun uit en maak er repen van. Leg deze in een ruitpatroon op de vulling. Bestrijk eventueel met eivervanger, maar dat is niet echt nodig.
Bak de taart in 60 minuten gaar.