Natte rijst? Wat doe ik fout

24-12-2009 15:48 20 berichten
Alle reacties Link kopieren
Het gebeurt me altijd, de rijst blijft nat

niks geen droge korrel maar nat

ik heb gewoon lassie rijst en kook het volgens het pakje

wat doe ik fout?
Alle reacties Link kopieren
Hoi,



Ik ken je probleem en heb ook de rijst van Lassie.



Ik zet de pan na het afgieten nog even op het vuur terug. Schud een aantal keer en dan is de rijst wel droog.



Succes!
Alle reacties Link kopieren
Na het afgieten de pan even zonder deksel laten staan, minuutje of 5. De bovenste laag rijst koelt ietsjes af, maar als je 't doorroert is dat ook weer opgelost.
Iets anders
Alle reacties Link kopieren
Giet je de rijst na het koken wel af? Daarna moet je het nog 15 min in de pan met deksel laten staan, dan is die goed.
Als je tot je oren in de soep zit, zie je de gehaktballen pas naast je drijven.
quote:mylenevalerie schreef op 24 december 2009 @ 15:55:

Giet je de rijst na het koken wel af? Daarna moet je het nog 15 min in de pan met deksel laten staan, dan is die goed.Precies! Voor mensen waar het niet bij lukt wil ook een rijskoker weleens helpen. Vaak voor een prikkie bij de aldi of kruidvat.
Ik doe altijd precies 1,5 delen water op 1 deel rijst. Dus 2 kopjes rijst met 3 kopjes water. Mijn rijst kookt altijd gewoon droog, Lassie, Silvo, maakt niet uit.
Alle reacties Link kopieren
quote:mylenevalerie schreef op 24 december 2009 @ 15:55:

Giet je de rijst na het koken wel af? Daarna moet je het nog 15 min in de pan met deksel laten staan, dan is die goed.Precies! Alleen giet ik de rijst na het koken in een vergiet en dan terug in de pan deksel erop en zo een minuut of 10 laten staan, af en toe met een vork erdoor scheppen.
Alle reacties Link kopieren
Of een rijststomer nemen, zijn niet zo duur bij de toko.
Alle reacties Link kopieren
Je moet ook geen Lassie-troep kopen.



Koop gewoon een zak Surinaamse rijst, gebruik een ons per persoon, gooi dat in een pan met dunne bodem, laagje water er op tot een vingerkootje. (Even opmeten, vinger in het water).



Dan op zacht vuur totdat het water kookt, dan heel laag draaien en een kookplaatje er onder.



Dan kookt de rijst mooi droog in een minuut of 20, 25.



Zo heb ik het van mijn Javaanse oma geleerd.
Alle reacties Link kopieren
quote:Zuigstengel schreef op 24 december 2009 @ 16:06:

[...]





Precies! Alleen giet ik de rijst na het koken in een vergiet en dan terug in de pan deksel erop en zo een minuut of 10 laten staan, af en toe met een vork erdoor scheppen.



Ik ook! Afgieten gaat niet met de deksel op een kier. Dan blijft er teveel water in. Hup in een vergiet, goed schudden en terug in de pan.

Deksel erop, even laten staan en daarna is het wel goed.
Als je tot je oren in de soep zit, zie je de gehaktballen pas naast je drijven.
Alle reacties Link kopieren
Geen lassie rijst nemen, maar echte, lekkere rijst.

Koop bij de Hema een goedkope stoompan.

Dan in een gewone pan rijst doen, kopje per persoon. Daarop water gieten, tot de rijst ene vingerkootje diep onder water staat. Dat aan de kook brengen en blijven roeren tot het water grotendeels is opgenomen. (er ligt geen laagje awter meer op, maar de korrel is gewoon nog hard). Dan alles overscheppen in je stoompan. Wil je een écht droge korrel (nasi), dan leg je onder de deksel een schone theedoek.



Lijkt veel werk, maar is het niet, en de rijst lukt altijd perfect.

Maak altijd een hele grote pan klaar en vries het in per portie. Vanuit de vriezer is het zo weer te ontdooien en lekker.
Computer says nooooo
Alle reacties Link kopieren
Ik doe het zoals Mylene. Op zich hoeft de rijst niet heel lang op, maar een minuut of tien in ruim kokend water. Soms staat het wel een minuut of wat minder ook, schat ik. Daarna goed afgieten langs een kiertje in het deksel, en met deksel erop terug op de uitgezette gaspit. Nooit problemen. Ik zou wel proberen te voorkomen dat de warmte uit de pan gaat, dus deksel zoveel mogelijk erop houden. Met de simpelste Euroshopper Surinaamse of Basmati rijst.
quote:Vl43inder schreef op 24 december 2009 @ 16:05:

Ik doe altijd precies 1,5 delen water op 1 deel rijst. Dus 2 kopjes rijst met 3 kopjes water. Mijn rijst kookt altijd gewoon droog, Lassie, Silvo, maakt niet uit.Zo doe ik het ook maar dan met zo'n zak Surinaamse rijst. Veel goedkoper en ook lekkerder want die Lassie snelkookmeuk daar is alles uitgehaald. ik doe 1 heel groot glas met anderhalf glas heet water, aan de kook brengen, gas op de laagste stand en dan 20-25 minuten met het deksel erop. Kookt prachtig droog. (Turkse oma hier heheh )
Alle reacties Link kopieren
quote:Zamirah schreef op 24 december 2009 @ 16:33:

Je moet ook geen Lassie-troep kopen.



Koop gewoon een zak Surinaamse rijst, gebruik een ons per persoon, gooi dat in een pan met dunne bodem, laagje water er op tot een vingerkootje. (Even opmeten, vinger in het water).



Dan op zacht vuur totdat het water kookt, dan heel laag draaien en een kookplaatje er onder.



Dan kookt de rijst mooi droog in een minuut of 20, 25.



Zo heb ik het van mijn Javaanse oma geleerd.



Precies!



En ook zoals Vl43inder dus, wij doen ook 1 kopje rijst op anderhalf kopje water.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb altijd de thaise rijst van de Aldi, en kook eerst het water en gooi dan rijst-naar-behoefte in de pan. Koken volgens de aanwijzingen, afgieten (met deksel, even husselen, nog even afgieten, husselen) en dan laat ik het nog een paar minuten met de deksel er op staan terwijl ik andere dingen klaar maak/pak.

Gaat ook prima.



Kortom: begin eens met een andere soort rijst en dan maar experimenteren wat/welke methode jou het bestel ligt.
Ik heb geen wespentaille, ik heb een bijenrompje
Alle reacties Link kopieren
Ik doe zeker wat fout ik meet het water en de rijst nooit

kiep het in de pan, kook het zonder deksel en afgieten maar, laat het wel altijd even drogen maar dan nog nat

ga ook maar andere rijst kopen want het smaakt niet echt ergens naar
quote:Babsjuh schreef op 24 december 2009 @ 15:51:

Na het afgieten de pan even zonder deksel laten staan, minuutje of 5. De bovenste laag rijst koelt ietsjes af, maar als je 't doorroert is dat ook weer opgelost.





Jep!



En de Pandanversie helemaal droogkoken en dan een tijdje laten staan met de deksel eraf.
Alle reacties Link kopieren
.
Alle reacties Link kopieren
Dan gebruik je teveel water
Alle reacties Link kopieren
Wat houdt zo een stomer precies in? Wou er eentje voor mijn moeder halen! Is een stomer anders dan een rijstkoker?

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven