Sushi zelf maken
donderdag 2 september 2010 om 13:18
Hallo allemaal,
Ik wil vanmiddag zelf sushi gaan maken, maar ik heb het nog nooit zelf gemaakt. Nu heb ik alle verpakkingen wel gelezen (hoe kook ik de sushirijst, wat voor kruidenmengsel erdoor en hoe rol ik, niets spannends dus ). Ik heb alleen nog een aantal vragen:
- Moet ik de rijst koud rollen of als het nog warm is en daarna het hele spul af laten koelen?
- Hoeveel rolletjes maak ik pp?
Ik heb straks vast nog meer vragen, maar goed first things first
Groet, Stroop
Ik wil vanmiddag zelf sushi gaan maken, maar ik heb het nog nooit zelf gemaakt. Nu heb ik alle verpakkingen wel gelezen (hoe kook ik de sushirijst, wat voor kruidenmengsel erdoor en hoe rol ik, niets spannends dus ). Ik heb alleen nog een aantal vragen:
- Moet ik de rijst koud rollen of als het nog warm is en daarna het hele spul af laten koelen?
- Hoeveel rolletjes maak ik pp?
Ik heb straks vast nog meer vragen, maar goed first things first
Groet, Stroop
donderdag 2 september 2010 om 13:39
Precies wa thiervoor gezegd is: rijst met marinade (of hoe je dat ingekookte azijn mengsel ook wil noemen) af laten koelen, en dan de rolletjes maken. En ik maak altijd zoveel rolletjes als kan. Als de rijst of het zeewier op is, snij ik de overgebleven vis tot sashimi en serveer ik die erbij. Je maakt trouwens nooit teveel sushi
donderdag 2 september 2010 om 13:47
Niet heel koud hoor. Het allerlekkerst is warm mengen, goed uit laten dampen en lauw rollen en eten. maar dan moet je wel goed kunnen rollen... Dus bij de doorsnee hollander (incl. mezelf) zal de sushi gewoon afgekoeld zijn.
Vegetarische sushi (ingemaakte plum, wortel, omelet ed) kun je overigens langer bewaren als je veel over hebt.
Vegetarische sushi (ingemaakte plum, wortel, omelet ed) kun je overigens langer bewaren als je veel over hebt.
Computer says nooooo
donderdag 2 september 2010 om 14:06
quote:summer73 schreef op 02 september 2010 @ 13:47:
Niet heel koud hoor. Het allerlekkerst is warm mengen, goed uit laten dampen en lauw rollen en eten. maar dan moet je wel goed kunnen rollen... Dus bij de doorsnee hollander (incl. mezelf) zal de sushi gewoon afgekoeld zijn.
Vegetarische sushi (ingemaakte plum, wortel, omelet ed) kun je overigens langer bewaren als je veel over hebt.Warm lauwe rijst met rauwe vis is niet echt een aanrader of je moet ze heel snel opeten. Verder is het niet zo lekker voor je nori omdat dat al gauw een slap blaadje sla wordt icm de warmte van de rijst.
Niet heel koud hoor. Het allerlekkerst is warm mengen, goed uit laten dampen en lauw rollen en eten. maar dan moet je wel goed kunnen rollen... Dus bij de doorsnee hollander (incl. mezelf) zal de sushi gewoon afgekoeld zijn.
Vegetarische sushi (ingemaakte plum, wortel, omelet ed) kun je overigens langer bewaren als je veel over hebt.Warm lauwe rijst met rauwe vis is niet echt een aanrader of je moet ze heel snel opeten. Verder is het niet zo lekker voor je nori omdat dat al gauw een slap blaadje sla wordt icm de warmte van de rijst.
donderdag 2 september 2010 om 14:17
Ok, ik had net de rijst bijna te hard laten koken, maar tot nu gaat alles goed... Rijst staat nu dan wel af te koelen, maar het hoeft dus niet heel erg koud te zijn begrijp ik?
Ik heb nu 250 gram rijst gemaakt en kijk dan maar hoeveel rollen ik kan maken. Anders weet ik in ieder geval dat ik een volgende keer meer moet maken (of minder, maar dat zal wel niet).
Overigens maak ik het nu met alleen zalm, ik ben meer van eerst simpel proberen, experimenteren komt daarna wel!!!
Ik heb nu 250 gram rijst gemaakt en kijk dan maar hoeveel rollen ik kan maken. Anders weet ik in ieder geval dat ik een volgende keer meer moet maken (of minder, maar dat zal wel niet).
Overigens maak ik het nu met alleen zalm, ik ben meer van eerst simpel proberen, experimenteren komt daarna wel!!!
donderdag 2 september 2010 om 14:56
donderdag 2 september 2010 om 22:20
vrijdag 3 september 2010 om 08:48
quote:Stroop schreef op 02 september 2010 @ 15:17:
[afbeelding]
Hierbij het resultaat. Ik moet een heel stuk strakker rollen (en genoeg rijst aan de randjes doen). Het flupsje rijst met stukje zalm is een overblijfseltje, had niet genoeg voor nog een rol. Ik hoop dat het vanavond smaakt!!
Smaakte het? Was je rijst wel plakkerig genoeg? Idd strakker oprollen maar dan moet de rijst ook goed genoeg plakken. En bij de uiteinde heb je bijna altijd een iets minder mooi stukje, ik snijd er zelf daar een halve cm gewoon vanaf en dan pas in stukken snijden.
ps, in je OP lijkt het als dat je dit met meerdere ging eten, of was dit voor 1 persoon?
[afbeelding]
Hierbij het resultaat. Ik moet een heel stuk strakker rollen (en genoeg rijst aan de randjes doen). Het flupsje rijst met stukje zalm is een overblijfseltje, had niet genoeg voor nog een rol. Ik hoop dat het vanavond smaakt!!
Smaakte het? Was je rijst wel plakkerig genoeg? Idd strakker oprollen maar dan moet de rijst ook goed genoeg plakken. En bij de uiteinde heb je bijna altijd een iets minder mooi stukje, ik snijd er zelf daar een halve cm gewoon vanaf en dan pas in stukken snijden.
ps, in je OP lijkt het als dat je dit met meerdere ging eten, of was dit voor 1 persoon?
Als je tot je oren in de soep zit, zie je de gehaktballen pas naast je drijven.
zondag 5 september 2010 om 21:41
Hoi!!
Ik wilde nog even vertellen hoe het smaakte: Het was heerlijk!!!! Ook mijn vriend vond het lekker gelukkig. Het enige was dat ik het de volgende keer niet recht uit de koelkast moet serveren, maar even op kamertemperatuur moet laten komen (even niet bij stil gestaan...)
Mijn rijst plakte prima, moest er echt voor zorgen dat het niet aan mijn handen kwam, want dan plakte het helemaal vast...
Het bord van de foto is voor 1 persoon, ik had 2 borden gemaakt (eerst uit proberen, dan pas voor meerdere mensen denk ik altijd maar)
Leuk idee trouwens om van die uiteindes net wat leuks te maken, daar kan inderdaad best wat mee!!!
Ik wilde nog even vertellen hoe het smaakte: Het was heerlijk!!!! Ook mijn vriend vond het lekker gelukkig. Het enige was dat ik het de volgende keer niet recht uit de koelkast moet serveren, maar even op kamertemperatuur moet laten komen (even niet bij stil gestaan...)
Mijn rijst plakte prima, moest er echt voor zorgen dat het niet aan mijn handen kwam, want dan plakte het helemaal vast...
Het bord van de foto is voor 1 persoon, ik had 2 borden gemaakt (eerst uit proberen, dan pas voor meerdere mensen denk ik altijd maar)
Leuk idee trouwens om van die uiteindes net wat leuks te maken, daar kan inderdaad best wat mee!!!