meelworm? maad? iig, goor!
woensdag 8 september 2010 om 16:45
Vanmiddag ging ik eindelijk (ik wilde het al zolang doen) voor het eerst zelf broodbakken.
Althans niet helemaal zelf , met de hulp van 7 jarige zoon.
Na het deeg gemaakt te hebben hebben we het weggezet om het te laten rijzen.
Na een half uur bleek het tot grote vreugde van mijn zoon gerezen te zijn en moesten we volgens recept er op slaan (harstikke leuk natuurlijk!) en duwen om de lucht eruit de krijgen om het daarna weer te laten rijzen .
Maar zover kwam het niet want oppeens ontdekte ik een wormpje in het deeg.
Nu heb ik wel eens gehoord van meelwormen maar deze zag er verdomd veel uit als een maad.
Kort wit met zwart puntje.
Gadverdamme!!!!
Ik heb het deeg en het overgebleven meel weggekeild.
Zoon over de zeik natuurlijk , ontroostbaar...
Maar bij het idee dat ik misschien zo op een maad aan het kauwen ben :puke:
Maargoed, ik wil me niet helemaal uit het veld laten slaan en mijn vraag is dan ook; komt dit vaak voor?
Was het een maad?
Was het omdat het biologisch meel was?
Kan ik ermee terug naar de winkel? (nouja , ligt in de prullenbak)
Hoe voorkom je dit? Meel eerst zeven?
Broodbakkers , kom maar op!!!
Althans niet helemaal zelf , met de hulp van 7 jarige zoon.
Na het deeg gemaakt te hebben hebben we het weggezet om het te laten rijzen.
Na een half uur bleek het tot grote vreugde van mijn zoon gerezen te zijn en moesten we volgens recept er op slaan (harstikke leuk natuurlijk!) en duwen om de lucht eruit de krijgen om het daarna weer te laten rijzen .
Maar zover kwam het niet want oppeens ontdekte ik een wormpje in het deeg.
Nu heb ik wel eens gehoord van meelwormen maar deze zag er verdomd veel uit als een maad.
Kort wit met zwart puntje.
Gadverdamme!!!!
Ik heb het deeg en het overgebleven meel weggekeild.
Zoon over de zeik natuurlijk , ontroostbaar...
Maar bij het idee dat ik misschien zo op een maad aan het kauwen ben :puke:
Maargoed, ik wil me niet helemaal uit het veld laten slaan en mijn vraag is dan ook; komt dit vaak voor?
Was het een maad?
Was het omdat het biologisch meel was?
Kan ik ermee terug naar de winkel? (nouja , ligt in de prullenbak)
Hoe voorkom je dit? Meel eerst zeven?
Broodbakkers , kom maar op!!!
woensdag 8 september 2010 om 18:36
In meel zitten altijd wel een paar eitjes. Die kun je er niet uitzeven en komen bij kamertemperatuur langzaam tot ontwikkeling. Bakkers zeven vanouds hun witmeel daarom ook altijd. Bij volkoren lukt dat niet zo goed omdat de zemelen er dan ook uit gaan.
En ...er is niks vies aan een enkel beestje. Natuurlijk wel als er veel inzitten, maar dat is logisch. Het vieze gevoel zit vooral tussen je oren!
En ...er is niks vies aan een enkel beestje. Natuurlijk wel als er veel inzitten, maar dat is logisch. Het vieze gevoel zit vooral tussen je oren!