(echt) lekkere nasi gezocht!

15-09-2010 16:31 26 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hallo allemaal,



Ik houd van nasi, maar eet het zelden, simpelweg omdat ik maar geen lekker recept kan vinden. De kant en klare zakjes en groentemixen en -pakketten vind ik echt helemaal niet lekker. Als ik dat zie op de reclame van Conimex ofzo, ril ik al.



Ooit eens bij een kennis echt heel lekkere nasi gegeten, met kip en satésaus, geen groente erdoorheen, behalve ui geloof ik. Het zag er ook totaal anders uit dan die zakjesnasi, was donkerbruin (sojasaus?). Zij had het weer van een Indonesische kennis, dus het was een 'autenthiek' recept, volgens mij. Ik heb geen contact meer met haar, dus navragen is geen optie.



Wie o wie heeft er een recept voor echt lekkere nasi?

Dank je wel alvast!

Sterre
Alle reacties Link kopieren
En al gegoogled op indonesische nasi?
Alle reacties Link kopieren
Yep, ook allerlei kookboeken doorgeploegd, maar niks gevonden, dat me meteen aansprak. Er zit vast iets bij dat heel lekker is, maar ik dacht: er is vast iemand die dat vaker maakt en mij een tip kan geven.
Alle reacties Link kopieren
sojasaus? nee ketjap.
Alle reacties Link kopieren
Balinese Rode Nasi

--------------------------------------------------------------------------------



Bahan-bahan:

Ingredienten:

1 theel sambal udang (zie recept)

3 eetl olie (arachide)

100 gr. garnalen

175 gr. rundvlees

2 tomaten

100 gr. witte kool

100 gr. kouseband

2 eieren

200 gr. gekookte rijst

peper en zout



Haluskan:

boemboe:

3 rode lomboks

3 tenen knoflook

2 sjalotten



Taburan:

garnering:

bawang goreng (gebakken uitjes)



Cara membuat:

Bereiding:

Snijd het vlees in dunne plakjes en pel de garnalen. Snijd de kool fijn, de kouseband in stukjes en de tomaten in kleine partjes. Klop de eieren op. Wrijf of maal de ingrediënten voor de boemboe fijn tot een pasta en meng dit met de sambal udang. Verhit in een wok/wadjan de olie en fruit hierin de boemboe voor 2 minuten. Voeg dan het vlees, de garnalen, de tomaten, de kool en de kouseband toe en bak dit voor 10 minuten.

Bak van de omelet ondertussen een omelet en snijd deze in reepjes. Voeg de reepjes ei toe aan het vlees-groentemengsel en bak dit 2 minuten mee. Dan de rijst, de peper en het zout toevoegen en onder voortdurende omscheppen het geheel nog 4 minuten bakken. Garneer het met bawang goreng.
Alle reacties Link kopieren
Dit recept stond in de Allerhande. Het was een oud en origineel recept van een Indonesier. Ik heb hem zelf gemaakt en vond hem heel lekker. Veel beter dan die pakjes! Wel even shoppen om alle kruiden bij elkaar te krijgen.



Ingrediënten

* 300 g varkensfilet, in blokjes

* 1 eetlepel sambal

* 4 eetlepels zoute ketjap

* 1 mespunt ketoembar (gemalen koriander)

* 1/2 theelepel gemalen laos

* 1/2 theelepel koenjit (kurkuma)

* 3 theelepels gemalen gemberwortel (djahé)

* 3 eetlepels zonnebloemolie

* 100 g magere spekreepjes

* 2 uien, fijngesnipperd

* 300 g prei, in ringen

* 150 g soepgroente (diepvries)

* 300 g rijst

* 3 teentjes knoflook, geperst

* 2 theelepels suiker



..Bereiden

Kook de rijst gaar. Meng het vlees met de sambal, de helft van de ketjap, de knoflook, 1 theelepel zout, de suiker en de specerijen. Verhit de olie in een braadpan en bak hierin het vlees. Bak intussen in een droge koekenpan de spekjes uit en fruit de uisnippers in het uitgebakken spekvet. Schep het gebakken spek en de ui door het vlees in de braadpan en breng het geheel op smaak met de rest van de ketjap. Voeg de prei en de soepgroente toe en bak ze al omscheppend 5 minuten mee. Roer de gekookte rijst er goed doorheen en bak het geheel nog 10 minuten al omscheppend door. Lekker met satésaus, atjar tjampoer, zilveruitjes, omeletreepjes en een plak ham.
Alle reacties Link kopieren
Ingrediënten



9 soepkommen gare rijst

9 eieren

450 gr fijngesneden ham

3 preien

1 teentje knoflook

6 el zonnebloemolie

ketjap (verdund met wat water en zout) naar smaak

extra voor Indische nasi: trassie

fijn gesneden knoflook

fijn gesneden uien

sambal of lomboks

paprikapoeder (voor de rode kleur)

garnalen (uit blik)

1 prei



Bereidingswijze



Doe olie in de wok en doe daar de hele eieren in en roer deze goed los op middelhoog vuur in 1½ minuten.

Bak de prei in een aparte pan, doe deze dan bij het eimengsel.

Voeg de rijst al roerend toe en laat alles goed door bakken.

Voeg dan de ham, ketjap en (garnalen, paprika, trassie voor de Indische nasi) toe en laat alles al roerend door en door warm worden.
Alle reacties Link kopieren
Benodigdheden:



400 gram witte rijst

400 gram nasivlees

wok- of arachide-olie

3 uien, fijngesnipperd

1 teentje knoflook, uitgeperst

50 gram sperziebonen, fijngesneden

100 gram champignons, fijngesneden

2 preien in ringen

2 theelepels ketoembar

1 theelepel djintan

2 theelepels sambal trassie

2 eetlepels ketjap manis Kook de rijst gaar en laat deze afkoelen.



Verhit de olie en bak het vlees mooi bruin.

Fruit op het laatst de fijngesnipperde uien en de uitgeperste knoflook mee tot de uien glazig zien.

Doe de fijngesneden sperziebonen, champignong en prei erbij en laat deze groenten enkele minuten meebakken.

Voeg de ketoembar, djintan, sambal trassie en ketjap toe en roer het geheel goed door.



Voeg tenslotte de afgekoelde rijst toe, en warm het gerecht onder voortdurend omscheppen goed door. U kunt ook -voordat u de rijst toevoegt- nog 100 - 200 gram Tauge toevoegen.

Verder smaakt een omelet in reepjes over de nasi heen ook bepaald niet verkeerd.
Voor goede nasi moet je rijst in ieder geval goed droog zijn!

Veder heb ik hier op het forum ook eens een lekker recept gelezen waarbij je van te voren 2 eieren losklopt met de kruiden die hierboven in 't recpt staan ( en kno en uien) en daar de rijst in bakt. Ook lekker.

Tip: meng voor extra kleur een beetje tomatenpuree erdoorheen. Anders heb je van die bleekschetenrijst.
Alle reacties Link kopieren
quote:jesper schreef op 15 september 2010 @ 16:41:

Wel even shoppen om alle kruiden bij elkaar te krijgen.



Die staan anders naast elkaar in keurig potjes in het Conimex-schap bij je plaatselijke super .



Lekker recept, ga ik ook zeker uitproberen. Zelf gebruik ik wel een zakje, nl de nasi goreng kruiden van de Conimex. Voor de verandering laatst toevallig eens een potje natte boemboe van de Go-Tan gekocht, kijken of die ook lekker is.

Verder is mijn nasi ook echt goreng, oftewel gebakken: ik bak varkensvlees blokjes lekker bruin met een flinke scheut ketjap, gewelde nasikruiden erop en dan evt groenten naar keuze (ik serveer die persoonlijk liever los of in een ander gerecht (smoor, sajoer of gado-gado), gekookte rijst erbij en flink goed doorbakken met ketjap naar smaak (flinke scheut op zijn minst).

Selamat Makan!
Ik las "Echt lekkere naski gezocht". Ik dacht al, wat is er mis met mij?!
Alle reacties Link kopieren
Ik heb een super eenvoudig recept wat lijkt op jouw recept in je OP:



Varkensvlees vind ik niet zo lekker, dus ik gebruik altijd kip.



Tijd heb je wel nodig.



Vlees een dagje rond laten zwemmen in een badje van:

- Ketoembar (ongeveer een theelepel bij 400gr vlees)

- Loas (ook een theelepel)

- Ketjap Manis (flinke scheut)

- Sambal (naar smaak)



De volgende dag:

Uitje fruiten, vlees inkl marinade in de pan erbij en op hoge temperatuur bakken.

Rijst ondertussen koken en die er doorheen mikken.



Satésaus maken doe ik altijd met pindakaas van de natuurwinkel, ketjap, knoflook, uitje, sambal en een scheutje melk. (en als ik lui ben met knoflook- en uipoeder)



Doe er vaak nog wel wat zuur bij, augurkjes ofzo.



Eitje erbij en klaar is t.
Alle reacties Link kopieren
Naski: !



Lekkere nasi maakt mijn Indische schoonmoeder. Maar dat vind ik. Deze is erg lekker door de kruiden die er in zitten, er zit erg weinig groente in, het is echt een geurig rijst gerecht en niet (-zoals veel Hollanders Nasi of Bami eten- een gevulde éénpansgerecht. Maar die is trouwens ook heerlijk hoor.



Voordat ik haar kende maakte ik een "hollandse' (gevulde) versie, die is ook heel lekker, lijkt erg op recept van Tia. Met flink wat groenten en vlees, iig.



Maargoed. Schoonmoeder dus: (de truuk is de trassie, die doet het hem echt, vind ik...)

-vooraf ong. 4 kopjes rijst in 1,5x de hoeveelheid water gaar koken. (liefst in een stoompan, lekker droog)

-1 ui, flink wat knoflook en goede schep trassie, djinten, ketoembar fruiten.

- 2 handjes julienne gesneden groenten erbij: bijv. prei, peen, champignons.

- handje gare garnalen erbij

- De rijst er door scheppen.

- Scheut ketjap er door.



Het lekkerste is als je erbij van die kleine gebakken visjes van de toko (ikan teri) en gebakken uitjes eet.



En voor de saté erbij :

vlees marineren in:

olie, limoensap, lombok, djinten, ketoembar, scheutje ketjap asin, 1/2 ui - klein gesneden, knoflook naar smaak, stukje verse gember - heel fijn gesneden.



Dan lekker langggg dat vlees marineren, liefst en nacht.

Het vlees rijgen en marinade bewaren! Hier maak je de saus van:

- neem een steelpan, de andere helft van het ui fruiten in wat olie,

- de marinade erbij doen en goed zachtjes meebakken. Neem hier echt rustig de tijd voor.

- paar eetlepels pindakaas erbij

- schep palmsuiker (of evt. rietsuiker is ook prima)

- stukje cocos erbij (uit zo'n pakje, maar ik kom maar niet op de naam.. sorry)

- scheut melk en verder al roerende beetjes water erbij doen, tot de saus verzadigd is.



maar ... je kan ook bij de super van go-tan een zakje boemboe satesaus halen.

Is ook best te doen, proefde ik laatst bij vrienden...
Computer says nooooo
Alle reacties Link kopieren
Ik maak 'm zelf heel simpel. Op smaak brengen met knoflook, sambal, sojasaus, djahé, djinten, kurkuma en ketoembar.

En klaar is kees je nasi!
Alle reacties Link kopieren
ooooow, wat heerlijk allemaal. Hahaha, ik ga er eens goed voor zitten en dan op zoek naar alle ingrediënten. Bedankt allemaal alvast!!
Alle reacties Link kopieren
quote:liselore schreef op 15 september 2010 @ 16:39:

sojasaus? nee ketjap.???
Als je tot je oren in de soep zit, zie je de gehaktballen pas naast je drijven.
quote:mylenevalerie schreef op 15 september 2010 @ 17:38:

[...]





???Waarschijnlijk om te voorkomen dat iemand de Amoy of de Kikkoman pakt. Is echt een groot verschil, heb ik gemerkt
Alle reacties Link kopieren
quote:AgentL schreef op 15 september 2010 @ 17:07:

Ik maak 'm zelf heel simpel. Op smaak brengen met knoflook, sambal, sojasaus, djahé, djinten, kurkuma en ketoembar.

En klaar is kees je nasi!Zo maak ik m ook, geleerd van mijn moeder, die het weer geleerd heeft van een Indonesische klant... Ik zou zeggen: deze doen :-)
Your life could depend on this. Don't blink. Don't even blink. Blink and you're dead. They are fast. Faster than you can believe. Don't turn your back, don't look away, and don't blink! Good luck. - The Doctor
Alle reacties Link kopieren
quote:Hasse88 schreef op 15 september 2010 @ 17:50:

[...]





Zo maak ik m ook, geleerd van mijn moeder, die het weer geleerd heeft van een Indonesische klant... Ik zou zeggen: deze doen :-)Yep, die is helemaal goed.
Volg de oorspronkelijke stem van je hart.
Alle reacties Link kopieren
quote:AgentL schreef op 15 september 2010 @ 17:07:

Ik maak 'm zelf heel simpel. Op smaak brengen met knoflook, sambal, sojasaus, djahé, djinten, kurkuma en ketoembar.

En klaar is kees je nasi!Ik kook niet vaak/nooit met deze kruiden, dus ik heb geen ide ehoeveel ik nodig heb. Heb je een recept of tips?
Alle reacties Link kopieren
quote:Sterre75 schreef op 15 september 2010 @ 19:17:

[...]





Ik kook niet vaak/nooit met deze kruiden, dus ik heb geen ide ehoeveel ik nodig heb. Heb je een recept of tips?



Gewoon wat uit de losse pols er overheen strooien. Kan gewoon niet fout gaan.

Alleen niet de halve fles ketjap er over doen.
Volg de oorspronkelijke stem van je hart.
Alle reacties Link kopieren
quote:Sterre75 schreef op 15 september 2010 @ 19:17:

[...]





Ik kook niet vaak/nooit met deze kruiden, dus ik heb geen ide ehoeveel ik nodig heb. Heb je een recept of tips?



ik doe ongeveer (bij recept 4pp):



knoflook 2grote tenen, sambal 1 eetlepel, sojasaus 4 eetlepels -asin-, djahé 1 theelepel , djinten 1 theelepel , kurkuma 1 theelepel en ketoembar 2 theelepels .
Computer says nooooo
Alle reacties Link kopieren
Hmmmm, klinkt allemaal goed. Ik ga dit weekend, als het lukt, eens aan de slag! Dank je wel allemaal!
Alle reacties Link kopieren
Nasi:



Het is allemaal een beetje uit de losse pols maar komt ook niet zo nauw:



kipfilet in stukjes, of nasi vlees

1 grote ui

1 grote prei

2 grote tenen knoflook

sambal

Een volle pan gekookte rijst

Djahe

Ketoembar

Laos

Zout

Peper

Ketjap



Kip aanbraden, ui en knoflook erbij.

Kruiden eroverheen, van alle 3 de soorten lekker veel.

Prei erbij, in ringen uiteraard.

Nog even bakken en dan rijst er doorheen roeren.

Halve theelepel sambal om te beginnen erdoor, flink veel ketjap, en wat zout en peper.

Roeren, proeven en dan nog meer kruiden en ketjap, tot je het op smaak vindt.



Erbij satesaus:

2 tenen knoflook

halve ui fijn gesnipperd

halve theelepel sambal

bruine suiker, 2 eetlepels oid

eetlepel citroensap

ketjap

pindakaas

melk



In olie uitjes en knoflook fruiten. Sambal erbij.

Citroensap erbij en bruinesuiker, op laag vuur!

Halve pot of meer pindakaas er doorheen roeren.

Weer lekker veel ketjap er doorheen.

Het blijft dun als het goed is, je bindt het door de melk er doorheen te roeren. Ik doe altijd wel flink wat melk, je moet gewoon even kijken.
quote:AgentL schreef op 15 september 2010 @ 17:07:

Ik maak 'm zelf heel simpel. Op smaak brengen met knoflook, sambal, sojasaus, djahé, djinten, kurkuma en ketoembar.

En klaar is kees je nasi!Deze vind ik ook het lekkerst. Die kruiden pluk je gewoon af en toe uit het Conimex schap in de super, dus dat is makkelijk. Maar ik gebruik ook regelmatig zo'n kant en klare kruidenmix.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven