Broccolisoep 'mislukt'

29-09-2010 19:33 17 berichten
Alle reacties Link kopieren
Vanavond heb ik voor het eerst zelf broccolisoep gemaakt. Ik heb precies de bereidingswijze gevolgd, maar toch is het ergens fout gegaan. In 't kort: Men neme een soeppan, daarin olie en ui fruiten. Daarna aardappel in blokjes en broccoliroosjes in de pan, 1 liter water erbij en 2 kippenbouillonblokjes. Aan de kook brengen en 15 min. door laten koken. Daarna met de staafmixer erdoor en als laatste crème fraiche erdoorheen roeren. Leek me niet al te moeilijk. Maar er is iets fout gegaan met de crème fraiche want het lostte niet op, nee, er dreven allemaal vieze, witte klonten in mijn soep!! Het is dat ik weet dat het crème fraiche was maar anders... De soep is qua smaak best goed gelukt, maar het zag er dus niet echt uitnodigend uit.

Kan iemand mij vertellen waarom er klontjes in mijn soep zaten en hoe ik de soep een volgende keer zonder klontjes kan maken?

Dan kan ik het restant de volgende keer misschien invriezen. Heb nu de wc maar blij gemaakt met bijna een liter soep.
Alle reacties Link kopieren
Ik gebruik heel veel creme fraiche in gerechten. Tip: Heel goed roeren! Dan lost het echt wel op...tenzij het bedorven is.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb geroerd als een gek en het ook weer aan de kook gebracht maar de klontjes bleven. En over datum was t ook niet.

Gebruik jij ook weleens crème fraiche in de soep? En zo ja, heb je nog nooit klontjes gehad?
Alle reacties Link kopieren
Ik gebruik altijd kookroom in de soep...
Alle reacties Link kopieren
Weet je zeker dat het crème fraîche was en geen cottage cheese?

Klonten cf heb ik namelijk nog nooit gehad...



P.S.: als ik cf toevoeg aan warme gerechten, zorg ik er wel eerst voor dat het al langzaam op temperatuur is gebracht. Misschien is dat een tip?

En daarnaast eet ik het altijd gelijk op, dus ik weet niet hoe het eruit ziet als het afgekoeld is en een paar uur heeft gestaan...
Een mens lijdt het meest onder het lijden dat hij vreest
zet je toch gewoon de staafmixer er weer op!
Alle reacties Link kopieren
Huh, waarom heb je het weggegooid?! Heb je wel geproefd? Als het nog goed gesmaakt had, had je het toch gewoon op kunnen eten?
Alle reacties Link kopieren
Ik zou ook de staafmixer er in zetten. Wel zonde dat je het weg hebt gegooid want er was waarschijnlijk niets mis mee.
Hoe erg het ook is, chocola helpt!
Ik gebruik liever yogurt dan creme fraiche, ivm klonten. Wel zonde idd om weg te gooien als het wel goed smaakt of maakte je je zorgen of het nog wel goed was?
Alle reacties Link kopieren
In het vervolg kookroom gebruiken of eerst de creme fraiche goed glad roeren. En zonde dat je het hebt weggegooid. Eerst hier vragen, dan pas overgaan tot acties
anoniem_101735 wijzigde dit bericht op 29-09-2010 20:30
Reden: -r
% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Ik heb er wel 2 kommen van gegeten, daarom wist ik ook dat het qua smaak best goed gelukt was. Maar eigenlijk vond ik het er zo ranzig uitzien dat ik het niet zag zitten om in te vriezen en weer een keer tegen die klontjes aan te moeten kijken



Zou het er misschien mee te maken kunnen hebben dat de cf uit de koelkast kwam en dus te koud was?



Ik ben niet echt een keukenprinses maar ik dacht dat ik dit recept wel aan kon. Volgende keer ga ik kookroom proberen. Moet ik daar nog ergens op letten (kamertemp oid) of kan ik het er gewoon door roeren?



Bedankt voor jullie tips/adviezen!
Alle reacties Link kopieren
Of een scheut slagroom: de hele boel pureren, vuur uitdraaien, slagroom erin, even roeren en opeten. MMMMM.



Waarschijnlijk was de crème fraiche te dik, dan is het moeilijk om die door de soep te roeren en dat glad te krijgen. De volgende keer roer je de creme fraiche los in een schaaltje, daar doe je een lepel warme soep bij, verder losroeren en dan in de soep doen en weer roeren. Klaar!
Alle reacties Link kopieren
Bedankt voor je tip Appelsientje!

Dat klinkt best logisch dus mocht ik het weer met cf proberen, dan ga ik het zeker op jouw manier proberen!
Alle reacties Link kopieren
Ik doe hetzelfde als Appelsientje. Maar roer de cf eerst glad met een beetje lauwe melk. Zo wordt de koude cf met een tussenstapje op temperatuur gebracht voordat je de hete soep toevoegd. dan het cf 'papje' pas aan de rest vd soep toevoegen. Geen klontjes/schiften meer. Werkt ook bij room.
Alle reacties Link kopieren
Dan denk ik, als ik alle reacties lees, dat de cf te koud is geweest. Maar ja, er stond ook niet in het recept dat ik de cf rustig op temp moest brengen Weer wat geleerd voor de volgende keer!
Alle reacties Link kopieren
Volgens mij heb je creme fraiche speciaal voor in warme gerechten en een andere voor in koude gerechten.

Weet niet of het daar aan zou kunnen liggen?

Als ik die CF speciaal voor warme gerechten gebruik (als basis voor pastasaus bijvoorbeeld) dan lost het allemaal heel mooi op.
Dit topic + broccoli in de bonus bij de AH = vanavond broccoli soep maken!

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven