Eten
alle pijlers
Goed gevulde gezonde lunch soep
woensdag 6 februari 2013 13:18
woensdag 6 februari 2013 13:23
Tomaten/paprika soep (staafmixer nodig)
2 grote rode paprika's
1 kilo mooie rijpe tomaten
1 grote ui
6 tenen knoflook
olijfolie
bosje verse basilicum
eventueel bouillonblokjes
* ui en knoflook klein snijden en fruiten in olijfolie
* gesneden tomaten en paprika toevoegen met wat water/bouillon en tien minuten laten koken
* pureren met de staafmixer
* eventueel water toevoegen om de juiste dikte te verkrijgen
* op smaak brengen met kruiden zeezout
* fijngehakte basilicum toevoegen en niet meer laten koken
2 grote rode paprika's
1 kilo mooie rijpe tomaten
1 grote ui
6 tenen knoflook
olijfolie
bosje verse basilicum
eventueel bouillonblokjes
* ui en knoflook klein snijden en fruiten in olijfolie
* gesneden tomaten en paprika toevoegen met wat water/bouillon en tien minuten laten koken
* pureren met de staafmixer
* eventueel water toevoegen om de juiste dikte te verkrijgen
* op smaak brengen met kruiden zeezout
* fijngehakte basilicum toevoegen en niet meer laten koken
woensdag 6 februari 2013 13:24
Ik ben gek op broccoli soep!
* 1 broccoli
* 2 groentenbouillonblokjes uit de natuurwinkel
* 1 wortel.
* ruite liter water.
Dit bij elkaar laten koken, blenderen en dan kruiden zoals je het lekker vind, met bv italiaanse kruiden, rash al hanout of gewoon peper en zout. Ook lekker met een klein lepeltje creme fraiche en wat reepjes gerookte ham.
Door de wortel wordt het iets meer gebonden en zoeter van smaak.
* 1 broccoli
* 2 groentenbouillonblokjes uit de natuurwinkel
* 1 wortel.
* ruite liter water.
Dit bij elkaar laten koken, blenderen en dan kruiden zoals je het lekker vind, met bv italiaanse kruiden, rash al hanout of gewoon peper en zout. Ook lekker met een klein lepeltje creme fraiche en wat reepjes gerookte ham.
Door de wortel wordt het iets meer gebonden en zoeter van smaak.
woensdag 6 februari 2013 13:42
Eigenlijk kan je alle soorten groenten wel pureren en tot soep maken! Als je aanhoudt: uitje en knoflook fruiten, groenten erop en bouillon erbij zodat de groenten net onderstaan en koken. Als de groenten gaar zijn pureren en op smaak brengen. Je kan er dan als bite bijvoorbeeld uitgebakken spekjes, kaas, croutons, gesneden lente uitje, achter gehouden groenten door doen. En eventueel wat room of creme fraiche.
Ik doe dit vaak met:
Spinazie/rucola/waterkers
Pompoen (op smaak brengen met komijn en korianderpoeder en blokjes pompoen achter houden voor het pureren)
Broccoli
Gisteren nog met bloemkool
Tuinerwtjes (garneren met ham)
Wortel en koriander
Groene asperges
Etc, etc.
Ik doe dit vaak met:
Spinazie/rucola/waterkers
Pompoen (op smaak brengen met komijn en korianderpoeder en blokjes pompoen achter houden voor het pureren)
Broccoli
Gisteren nog met bloemkool
Tuinerwtjes (garneren met ham)
Wortel en koriander
Groene asperges
Etc, etc.
'It's better to be absolutely ridiculous, than absolutely boring'
woensdag 6 februari 2013 14:31
Wat al gezegd is, de basis van knoflook/ui/groenten/bouillon werkt voor bijna alle varianten.
Om het wat steviger te maken, zijn er verschillende opties. Zo kun je idd wat kookroom toevoegen, wat aardappelen erbij gooien, bonen erbij doen, of (liefst in een heldere soep) een handje risotto (die je dan gelijk even meebakt met de ui/knoflook).
Ook kun je, als de soep klaar is, deze nog wat extra opleuken door bijv verse kruiden, een ei (in plakjes), gerookt of gegrild kipfiletje, of zalmsnippers toe te voegen.
Om het wat steviger te maken, zijn er verschillende opties. Zo kun je idd wat kookroom toevoegen, wat aardappelen erbij gooien, bonen erbij doen, of (liefst in een heldere soep) een handje risotto (die je dan gelijk even meebakt met de ui/knoflook).
Ook kun je, als de soep klaar is, deze nog wat extra opleuken door bijv verse kruiden, een ei (in plakjes), gerookt of gegrild kipfiletje, of zalmsnippers toe te voegen.
woensdag 6 februari 2013 14:36
Mmmm lekker allemaal. Mijn snelste gezonde vullende soep, al wel eens opgeschreven.
Ui en knoflook fruiten.
Blik gepelde tomaten erbij.
Blik goed afgespoelde kikkererwten erbij.
Kruiden en specerijen naar smaak (kerrie/peterselie/koriander wat je maar lekker vindt)
Even verwarmen.
Blenderen/staafmixeren en met gekookt water of bouillon verdunnen zoveel of weinig je wil.
Ui en knoflook fruiten.
Blik gepelde tomaten erbij.
Blik goed afgespoelde kikkererwten erbij.
Kruiden en specerijen naar smaak (kerrie/peterselie/koriander wat je maar lekker vindt)
Even verwarmen.
Blenderen/staafmixeren en met gekookt water of bouillon verdunnen zoveel of weinig je wil.
woensdag 6 februari 2013 14:40
woensdag 6 februari 2013 14:50
Ik heb van de week sunshine soep gemaakt van de AH.
Zal even kijken of de link werkt en anders even kijken op de recepten van AH. Ik had alleen geen gember, teentje knoflook gebruikt. Ingrediënten
3 sjalotten
450 g winterpeen
4 el olijfolie
1 citroen, schoongeboend
1 cm verse gember (zakje 150 g), geschild
3 tuinkruidenbouillontabletten
1/2 bakje verse tijm (a 15 g) +
1 rode ui, gesnipperd
1 el donkerbruine basterdsuiker
Was heerlijk, nu alleen die sunshine nog! )
http://www.ah.nl/allerhande/recepten/88 ... shine-soep
Bereiden
1. Snipper de sjalotten. Schil de winterpeen, halveer in de lengte en snijd in stukjes van 1/2 cm. Verhit 2 el olie in een soeppan en voeg de sjalotten en peen toe. Bak 10 min. op middelhoog vuur. Schep regelmatig om.1. Snipper de sjalotten. Schil de winterpeen, halveer in de lengte en snijd in stukjes van 1/2 cm. Verhit 2 el olie in een soeppan en voeg de sjalotten en peen toe. Bak 10 min. op middelhoog vuur. Schep regelmatig om.
2. Rasp de gele schil van de citroen en pers de helft van de vrucht uit. Snijd de gember fijn. Voeg het rasp, sap en de gember toe aan de peen. Voeg 1.1 liter kokend water en de bouillontabletten toe. Breng aan de kook en laat 1 uur op laag vuur zachtjes koken.
3. Ris ondertussen de blaadjes van de takjes tijm. Verhit de rest van de olie in een koekenpan en fruit de tijmblaadjes 1 min. Voeg de rode ui toe en bak 2 min. Voeg de suiker toe en bak 15 min. op laag vuur tot de suiker is gekaramelliseerd. Roer regelmatig. Zet het vuur uit en laat staan.
4. Haal de pan soep van het vuur en pureer met de staafmixer egaal. Breng op smaak met peper en zout. Verdeel de gekaramelliseerde ui over 4 soepkommen en schep de soep erop.
Zal even kijken of de link werkt en anders even kijken op de recepten van AH. Ik had alleen geen gember, teentje knoflook gebruikt. Ingrediënten
3 sjalotten
450 g winterpeen
4 el olijfolie
1 citroen, schoongeboend
1 cm verse gember (zakje 150 g), geschild
3 tuinkruidenbouillontabletten
1/2 bakje verse tijm (a 15 g) +
1 rode ui, gesnipperd
1 el donkerbruine basterdsuiker
Was heerlijk, nu alleen die sunshine nog! )
http://www.ah.nl/allerhande/recepten/88 ... shine-soep
Bereiden
1. Snipper de sjalotten. Schil de winterpeen, halveer in de lengte en snijd in stukjes van 1/2 cm. Verhit 2 el olie in een soeppan en voeg de sjalotten en peen toe. Bak 10 min. op middelhoog vuur. Schep regelmatig om.1. Snipper de sjalotten. Schil de winterpeen, halveer in de lengte en snijd in stukjes van 1/2 cm. Verhit 2 el olie in een soeppan en voeg de sjalotten en peen toe. Bak 10 min. op middelhoog vuur. Schep regelmatig om.
2. Rasp de gele schil van de citroen en pers de helft van de vrucht uit. Snijd de gember fijn. Voeg het rasp, sap en de gember toe aan de peen. Voeg 1.1 liter kokend water en de bouillontabletten toe. Breng aan de kook en laat 1 uur op laag vuur zachtjes koken.
3. Ris ondertussen de blaadjes van de takjes tijm. Verhit de rest van de olie in een koekenpan en fruit de tijmblaadjes 1 min. Voeg de rode ui toe en bak 2 min. Voeg de suiker toe en bak 15 min. op laag vuur tot de suiker is gekaramelliseerd. Roer regelmatig. Zet het vuur uit en laat staan.
4. Haal de pan soep van het vuur en pureer met de staafmixer egaal. Breng op smaak met peper en zout. Verdeel de gekaramelliseerde ui over 4 soepkommen en schep de soep erop.
woensdag 6 februari 2013 15:09
mijn favo soep is spruitjes soep van kleine spruitjes van appie heijn.
500 gr spruiten
2 uiten
2 tenen knoflook
liter groentebouillon
ui en knoflook even aanbakken, blussen met liter groente bouillon
dan gaan de spruitjes erbij, ad kook brengen en zachtjes laten koken, klein half uurtje, als de soep koud is de staafmixer er door en smullen maar!
500 gr spruiten
2 uiten
2 tenen knoflook
liter groentebouillon
ui en knoflook even aanbakken, blussen met liter groente bouillon
dan gaan de spruitjes erbij, ad kook brengen en zachtjes laten koken, klein half uurtje, als de soep koud is de staafmixer er door en smullen maar!