Werk & Studie alle pijlers

Herstel depressie / cognitie / werk

09-09-2018 19:25 31 berichten
Alle reacties Link kopieren
Dag allemaal,

Ik ben benieuwd of er meer mensen zijn die zich in het volgende herkennen en zo ja, wat jullie er aan hebben gedaan.

De afgelopen drie, vier jaar heb ik op en af last gehad van zware depressies, waardoor ik mijn (grote passie) werk niet meer kon uitvoeren. Afgelopen voorjaar kreeg ik de kans om voor een zelf te bepalen aantal uur (dus geen stress/druk wat dat betreft) soortgelijk werk op te pakken. Het interviewen zelf gaat -qua concentratie en informatieverwerking- goed (het zijn interviews van een uur, met één persoon, dus één -overzichtelijk- verhaal), maar het organiseren/regelen van de interviews en het administratief afhandelen kost me veel moeite.

In het algemeen gaan andere cognitieve vaardigheden ook (nog) erg slecht. Het gaat dan bijvoorbeeld om het wisselen tussen taken (ik raak dan heel erg snel het overzicht kwijt); het opnemen/verwerken van nieuwe en/of wat complexere informatie (wat bijzonder langzaam gaat en ik vaak ook snel weer vergeet), en wat abstracter denken lukt eigenlijk in zijn geheel niet goed (het voelt alsof ik bij wijze van spreken iets van een bovenste plank moet pakken maar waar ik niet bij kom, ook niet als ik op mijn tenen ga staan).

Ik ben hier heel erg van geschrokken. Ergens dacht ik, klaarblijkelijk heel naief, gewoon wel weer te kunnen werken zodra ik me wat beter voelde. Niet dus. Ik baal er zo ontzettend van, ik wil zo graag verder met mijn leven en mijn werk.

Nu heb ik aan verschillende professionals (psycholoog, ggz praktijkondersteuner, huisarts, running-therapeut onderzoeker) gevraagd of zulke zwakke cognitieve vaardigheden na depressie a. normaal is en b. vooral hoe ik dat kan verbeteren. Maar geen van allen konden me echt iets meer vertellen dan 'ja dat komt voor.'

Wie heeft hier ervaring mee en wat hebben jullie gedaan om je cognitieve vaardigheden weer op orde te krijgen (naast gezond eten, veel bewegen, goed slapen, etc)? Zijn er speciale trainingen/oefeningen o.i.d. voor?
Alle reacties Link kopieren
Hobbelster schreef:
12-09-2018 22:25
Toch te prive.
?
Alle reacties Link kopieren
Verbinder schreef:
12-09-2018 03:54
Ik heb zelf ook cognitieve klachten
Ook door depressie(s) ontstaan? En helpt het trainen van je cognitieve vaardigheden je voldoende?
Alle reacties Link kopieren
Renee_ schreef:
11-09-2018 00:19
Vanwege deelname aan een onderzoek naar depressie en running-therapie, is mijn bloed dit jaar twee keer getest en dat was i.i.g. allemaal goed.
Verder is niet naar lichamelijke oorzaken gekeken. Wat kunnen lichamelijke oorzaken zijn?
Bij bloedonderzoek worden de meeste waarden bijna nooit gemeten, of ze moeten echt 10 buisjes bloed bij je afgenomen hebben om alles uit te sluiten.

Lichamelijke oorzaken van cognitief slecht functioneren:

-Slaapproblemen/ slaap tekort/ slechte slaapkwaliteit. Dit kan heel veel oorzaken hebben zoals allergieen, astma, abneu (snurken), te weinig melatonine aanmaak door een teveel aan licht, spelletjes, mobiele telefoon, te laat achter de computer of TV. En uiteraard heel veel psychische oorzaken.
- Depressie ten gevolge van tekorten zoals: vitamine D, magnesium, omega3, zink, b12. Als je daar tekorten van hebt maak je onvoldoende serotonine aan en serotonine wordt ook gebruikt voor de aanmaak van melatonine (slaaphormoon).
-Vitamine B12 tekort wordt direct gelinkt aan cognitief slecht functioneren (voornamelijk bij vegetariers /veganisten).
- Verslavingen. Bijna alle verslavingen: inclusief internet (telkens doorklikken etc), mobiel& social media obsessie, porno, sexverslaving, drugs, gameverslaving, gokverslaving, alcohol, suikerverslaving/fastfood etc. kunnen een oorzaak zijn van de ophoping van deltafos-b in de hersenen (een stofje met een enorme halfwaardetijd van 2 maanden) met als gevolg: slechte concentratie (adhd), slecht geheugen, zeer weinig motivatie, depressie, sociale angst, faalangst, dwangstoornissen. Hoe ernstiger de verslaving hoe slechter de invloed op de cognitie uiteraard.
- Hersenletsel door een ongeluk, zuurstoftekort, vergiftiging/drugsgebruik, hersenbloeding, bloedpropje, etc.
- Allerlei dingen die met de algemene gezondheid te maken hebben. Dichtslibben aderen, benauwdheid etc.

Maar de meest waarschijnlijke verklaring is toch een burnout, depressie, post traumatische stress en dergelijke. Was het maar zo makkelijk als het nemen van een pilletje. Het kan heel lang duren voordat de cognitie hersteld. Het bovenstaande weet ik allemaal omdat ik zelf niet wilde geloven dat het psychisch was. Ik probeer nog steeds te herstellen maar dat gaat lastig.
Alle reacties Link kopieren
Vers van de pers en leuk om hier met lotgenoten te delen: IK HEB EEN BAAN!!! Ik ga aanstaande maandag al beginnen.

Op het niveau waar ik gebleven was voor de ellende begon en het bedrijf kent de ellende van afgelopen 2 jaar op hoofdlijnen.

Gaaf! En super spannend.
wat goed, gefeliciteerd!! heel veel plezier en succes :)
Succes! En zorg heel goed voor jezelf!

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven