Werk & Studie alle pijlers

Hogeschool of universiteit?

27-05-2023 09:08 58 berichten
Alle reacties Link kopieren Quote
Goedemorgen

Mijn dochter is alweer op weg naar haar 5e schooljaar middelbare school (vwo/aso in België)
Hoewel ze nog tijd heeft is ze al wat aan het nadenken over wat ze daarna kan gaan doen. Middelbare school gaat haar vrij gemakkelijk af, ze hoeft er niet veel tijd in te steken en heeft genoeg tijd voor haar bijbaantje en hobby's.

Ze geeft aan dat ze geen universiteit wilt doen, omdat het beeld dat ze ervan heeft is dat van studenten die alleen maar met hun neus in de boeken zitten. Met haar huidige school zitten ze één keer per week (wegens lokalen tekort) in de universiteit. Ze vindt het een dooie saaie boel, iedereen zit ergens boven zijn boeken, de sfeer heel onpersoonlijk en véél te serieus :-)
Naast haar middelbare school zit ook een hogeschool. Ze vertelt dat de sfeer daar heel levendig is, studenten lijken met meer plezier de school in en uit te lopen, het "leeft" enorm.
Ook is ze bang (omdat ze nu dus maar weinig hoeft te studeren-het meeste snapt ze al tijdens de les- dat ze het vele blokken op een uni niet aan gaat kunnen, weinig vrije tijd zal hebben voor een sociaal leven, na een paar jaar eruit vliegt en dat ze dan alsnog opnieuw zal móeten beginnen.

Ik heb zelf een hbo opleiding afgerond in Nederland en eigenlijk had ik na 4 jaar iets van: wat heb ik hier nou in hemelsnaam écht geleerd? Ik had achteraf gezien liever meer de diepte in willen gaan.
Ik denk dat dochter geen hbo profiel heeft en dat ze tijdens haar studie op haar honger zal blijven zitten. Ze is een denker en minder een doener.

Ik heb geen ervaring met studeren op de universiteit. Wel zie ik dat hbo'ers en universitairen na het afstuderen vaak in dezelfde banen terecht komen.
Bij mijn laatste werkgever was dit ook het geval, maar ook van vrienden hoor ik dat collega's met hbo/uni regelmatig dezelfde functie uitoefenen.

Oja dochter wil later iets voor zichzelf beginnen en denkt daarom dat juist een hbo opleiding haar de nodige praktijkervaring zal geven.

Wie kan wat meer vertellen over het verschil tussen hbo/uni?
hanaa wijzigde dit bericht op 27-05-2023 09:32
3.74% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren Quote
TinyTiny schreef:
27-05-2023 09:25

Wat jij zegt: er zijn zeker in het bedrijfsleven heel veel banen waar je zowel met HBO als universiteit terecht kan. Meestal zie ik alleen in echte specialisaties of bij de overheid dat ze echt een universitaire opleiding eisen. Als ik lees wat jouw dochter wil, lijkt me niet dat zij daar had ambitie heeft.
Maar dan is het wel zo dat diegene met universitair diploma vaak (niet altijd) meer betaald wordt. Zeker bij de overheid hangen de lonen heel erg af van het diploma. Ook in het onderwijs is dat zo (in België). Als je bvb. biologieleerkracht wil worden, kan dat zowel met een hogeschooldiploma als met een universitair diploma, alleen zal diegene met het universitair diploma wel een hele carrière lang meer betaald worden. Diegenen met universitair diploma geven dan normaal gezien ook les in de hogere jaren met moeilijkere leerstof. Ik ken genoeg mensen die spijt hebben dat ze niet toch voor een universitair diploma gegaan zijn om deze reden.
Alle reacties Link kopieren Quote
De mate van 'neus in de boeken' is erg afhankelijk van het type opleiding. Ik zou dochter aanraden om niet alleen naar hbo/uni te kijken, maar naar de richting of het type opleiding dat ze wil doen. En vervolgens gaan kijken op welk niveau deze het beste bij haar past (als het op beide niveaus is).

Ik ben met vwo niveau naar het hbo gegaan omdat ik een specifieke opleiding op het oog had. Inmiddels werk ik een een redelijk nieuwe functie, ingeschaald op hbo+ niveau, waarin zowel hbo als universitair geschoold collega's werken. Ik merk dat ik met mijn praktische hbo ervaring echt een voorsprong heb op projectmatig leidinggeven. Maar de universitaire opleidingen die deze kant op komen (veelal bedrijfskundig) zijn heel theoretisch en hebben nooit of nauwelijks projecten en/of stages gedaan. Met een andere studierichting kan dat dus weer heel anders zijn.
Dat gebrek aan praktische ervaring op de universiteit haal je in je werkende leven zo in. Met andere kennis is dat veel moeilijker.
Alle reacties Link kopieren Quote
Wat wil ze later worden? Dat is wel van belang.
Met Uni wordt je opgeleid strategisch te denken, HBO is meer praktijk gericht.
Met Uni kan je prima in een praktijkgerichte functie terecht komen, andersom is dat vaak niet het geval.
Ze zeiden dat het niet kon. Toen kwam er iemand die dat niet wist en die deed het gewoon.
Alle reacties Link kopieren Quote
Het is begrijpelijk dat uw dochter nadenkt over haar toekomst na de middelbare school. Het is belangrijk om te weten dat zowel een hbo-opleiding als een universitaire opleiding hun eigen voordelen en kenmerken hebben. Ik zal proberen het verschil tussen beide uit te leggen.

Hoger Beroepsonderwijs (hbo):

Praktijkgericht: Het hbo legt de nadruk op de praktische toepassing van kennis. Studenten leren vaardigheden en kennis die direct toepasbaar zijn in het werkveld.
Beroepsgericht: Hbo-opleidingen zijn gericht op het voorbereiden van studenten op specifieke beroepen. De studieprogramma's zijn vaak meer gestructureerd en praktisch van aard.
Stage-ervaring: Hbo-opleidingen omvatten vaak langere stages, waarbij studenten de kans krijgen om in de praktijk ervaring op te doen en hun vaardigheden toe te passen.
Kleinschaligheid: Over het algemeen zijn hbo-instellingen kleinschaliger dan universiteiten, waardoor er vaak meer persoonlijke begeleiding en interactie is tussen docenten en studenten.
Praktijkervaring: Hbo-opleidingen richten zich op het ontwikkelen van praktische vaardigheden die direct relevant zijn voor de arbeidsmarkt. Studenten worden voorbereid op specifieke beroepen en het starten van een eigen onderneming.
Universiteit:

Theoretisch: Universitaire opleidingen zijn vaak theoretischer van aard en richten zich op het ontwikkelen van een brede kennisbasis binnen een bepaald vakgebied.
Onderzoek: Universiteiten leggen de nadruk op onderzoek en academische ontwikkeling. Studenten worden gestimuleerd om kritisch te denken, complexe problemen op te lossen en nieuwe kennis te genereren.
Diepgaand: Universitaire programma's bieden de mogelijkheid om dieper in te gaan op specifieke onderwerpen binnen een vakgebied. Studenten kunnen zich specialiseren en expertise ontwikkelen.
Theoretische banen: Universitaire opleidingen zijn vaak nuttig voor banen in onderzoek, wetenschap, onderwijs en andere beroepen waar diepgaande kennis en analytische vaardigheden vereist zijn.
Het is belangrijk om te weten dat deze algemene verschillen tussen hbo en universiteit niet voor elke opleiding en instelling gelden. Er kunnen variaties zijn tussen verschillende opleidingen en hogescholen/universiteiten. Het is raadzaam om de specifieke opleidingen die uw dochter interesseert te onderzoeken en de studieprogramma's te vergelijken om te zien welke het beste aansluit bij haar interesses, leerstijl en carrièredoelen.

Het is ook mogelijk dat uw dochter een tussenweg kan vinden door te kiezen voor een hbo-opleiding met een meer academisch karakter, zoals een hbo-master of een duale opleiding waarbij ze werken en studeren kan combineren.

Het is verstandig dat uw dochter zich goed informeert,
Alle reacties Link kopieren Quote
nitflex schreef:
06-06-2023 10:52
Dat gebrek aan praktische ervaring op de universiteit haal je in je werkende leven zo in. Met andere kennis is dat veel moeilijker.
Mijn ervaring is dus andersom. Collega's met een theoretische achtergrond die al 15+ jaar werken blijven projecten lastig vinden. Theoretische kennis is ook prima bij te leren. Die moet je in veel beroepen sowieso blijven bijhouden.
Ik denk dat het veel meer afhangt van de richting die je kiest.
Alle reacties Link kopieren Quote
De opleiding is in veel gevallen natuurlijk niet geheel bepalend voor je toekomende loopbaan. Voor sommige beroepen moet je een bepaalde opleiding hebben (advocaat, arts...) en kan je met een hbo opleiding dat beroep niet uitoefenen, hoeveel werkervaring je ook hebt. Echter bij veel kantoorbanen is de opleiding alleen het startpunt en zal werkervaring en je eigen keuzes qua baan veel bepalender zijn.

Ik zou in jullie geval eerst vooral kijken naar wat ze graag wil doen qua werk/opleiding en dan pas naar het niveau. Voor sommige beroepen is wo een veel betere keuze, bij andere beroepen hbo, soms maakt het weinig uit en soms is alleen 1 van de 2 mogelijk (verpleegkundige worden kan alleen via hbo of lager.)

Qua persoonlijke leerstijl zou je kunnen kijken wat beter past: meer autonomie, minder projecten, minder stage, minder verslagen, meer theorie, diepgaander, meer analyse = wo, meer stage, projecten, verslagen, groepswerk, schoolsere stijl van leren, meer verplichtingen en structuur = hbo
Alle reacties Link kopieren Quote
Feline schreef:
06-06-2023 12:05
Wat wil ze later worden? Dat is wel van belang.
Met Uni wordt je opgeleid strategisch te denken, HBO is meer praktijk gericht.
Met Uni kan je prima in een praktijkgerichte functie terecht komen, andersom is dat vaak niet het geval.
En waar wil ze gaan wonen. België of toch terug naar Nederland. Een studie Belgisch recht zal in Nederland maar beperkt nut hebben en v.v.

Gebruikersavatar
Anonymous
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Terug naar boven