Werk & Studie alle pijlers

'Tussenjaar' op je 17e?

17-04-2014 14:53 109 berichten
Alle reacties Link kopieren
Meisje van 17 heeft (door omstandigheden) een bijzonder beroerd jaar achter de rug.

Vorig jaar geslaagd voor VMBO-TG, overgestapt naar Havo 4 en daar is de trubbel begonnen: ze gaat het niet halen.



Inmiddels oriënteren we ons op een vervolgopleiding, maar komen er niet uit. Het staat me tegen om dan toch maar hals-over-kop in te schrijven op een opleiding.



Zojuist sprak ik hierover met een vriendin en zij opperde een tussenjaar, een 'sabatical'. Heeft zij ook met twee van haar kinderen gehad en is haar goed bevallen. Eéntje is een jaar naar Amerika geweest, de andere heeft een jaar als au pair in Engeland gewerkt.



Ik weet al met al niet wat ik ervan moet denken. Heb het eerlijk ook nog nooit als optie overdacht.



Heeft iemand hier ervaring mee? Ben op zoek naar tips and tricks...
conversation = awareness
Alle reacties Link kopieren
quote:zas schreef op 17 april 2014 @ 15:53:

[...]





Wat een ontzettende neerbuigende reactie vind ik dit! Ik wilde advies geven, maar laat maar. Zo onvolwassen, dit... En jij moet een puber opvoeden????Zowel TO als haar stiefdochter zijn blijkbaar het type dat gelijk gemakzuchtig de handdoek in de ring gooit als het moeilijk wordt.
quote:_melon schreef op 17 april 2014 @ 15:56:

[...]



Het lijkt mij ook echt een uitkomst, geld verdienen en na een aantal jaar toch een diploma op zak, maar dan moet je dus wel weten wat je wilt, haha.Ja idd, daar had ik die 2 jaar er tussenuit voor nodig ik kwam bij elke beroepskeuzetest ook uit op zo ongeveer alles een beetje. Er sprong niks echt uit. Vond het zo moeilijk.
Beroepentest en open dagen aflopen.
Anyco, 2 minuten geleden

Ik snap de weerstand tegen een jaar er tussen uit ook niet zo goed.

Ik denk dat verplicht een opleiding doen waar je eigenlijk niet zo gemotiveerd voor bent ook niet veel zoden aan de dijk gaat zetten.

Heb je alsnog een ongemotiveerde en (waarschijnlijk) ongeïnteresseerde puber rondlopen die er met de pet naar gooit en dan?



Dat klopt wel maar die zit dan tenminste nog in het school ritme.

Deze puber van TO komt, zoals ik het lees, gewoon zeer ongeintereseerd. Dit zijn precies de mensen die na een jaar ertussen uit echt niet weer terug gaan naar school. Ook niet voor een BBL. BBL klinkt super maar daarvoor heb je niet eerst een tussenjaar nodig.

Beter van niet. Ze wordt 18 kan nu makkelijkere een BBL plek vinden dan wanneer ze ouder is aangezien ze nu goedkoper is.

En daarbij liggen de banen nog steeds niet voor het oprapen het moet maar net lukken om wat te vinden.
Alle reacties Link kopieren
quote:Desperate_Housewive schreef op 17 april 2014 @ 15:59:

[...]



Ja idd, daar had ik die 2 jaar er tussenuit voor nodig ik kwam bij elke beroepskeuzetest ook uit op zo ongeveer alles een beetje. Er sprong niks echt uit. Vond het zo moeilijk.Ja exact. Zo ging dat bij mij ook, van schoonheidsspecialist tot brandweerman (vrouw). Echt zo moeilijk. Ik snap goed dat scholieren op zo`n leeftijd echt nog geen idee hebben.
quote:Miss_Communicatie schreef op 17 april 2014 @ 15:27:

[...]



Havo 4 overdoen heeft ook mijn sterke voorkeur. Vooralsnog is het geen optie, maar toch zijn we in gesprek met school.Waarom zou dat geen optie zijn? Vanuit de school niet?
Alle reacties Link kopieren
Havo 4 nog een keer doen mag waarschijnlijk van school niet. Dan zou je eerder volwassenenonderwijs moeten overwegen.



Als jullie er het geld voor hebben zou ik een jaar in een buitenlands gastgezin overwegen.
Alle reacties Link kopieren
quote:Miss_Communicatie schreef op 17 april 2014 @ 15:18:

[...]



Blablabla



Dit in combinatie met je nick en je motto



Sorry, nu ga ik de rest lezen.
Alle reacties Link kopieren
Hebben jullie al gekeken of op MBO-niveau ook oriëntatiejaren geboden worden? Weet helaas de officiële naam niet, maar ik weet dat in elk geval op HBO en universitair niveau een soort oriëntatiejaar geboden wordt. Juist voor jongeren die nog niet precies weten hoe verder in de opleiding. Zoiets beslaat een jaar en ze kunnen dan snuffelen aan meerdere opleidingsrichtingen om zo irl te ervaren of het wellicht iets voor ze is i.p.v. meteen aan opleiding X te beginnen en als het niet bevalt een heel studiejaar kwijt te zijn.



Als motivatie en/of toegang voor herhaling havo 4 een probleem is, dan zou zoiets een goede gelegenheid zijn om haar binnen de opleidingen te houden en toch productief bezig te zijn en wie weet loopt ze haar ideale opleiding in dat jaar uitproberen wel tegen het lijf. Zou mij het uitzoeken waard zijn of iets dergelijks ook op mbo-niveau mogelijk is.
when you wish upon a star...
Alle reacties Link kopieren
Je schrijft in de OP dat ze een bijzonder beroerd jaar achter de rug heeft.



Was dat alleen op schoolgebied (als in keihard werken en het steeds niet halen) of bedoel je dat ze een rotjaar had waarbij school ook niet gelukt is?



Als het niet-lukken op school gevolg was van iets anders, dan zou ik haar toch aansporen om het nog eens te proberen. Ook omdat ze anders het gevoel heeft dat ze de havo niet aankon, terwijl ze het onder betere omstandigheden best had gekund.



Ik denk dat een jaar buitenland oid vooral werkt als het initiatief bij t kind zelf vandaan komt.

Ze moet er wel echt zin in hebben en aan toe zijn, anders kan t nog behoorlijk tegenvallen.
Life isn't about waiting for the storm to pass, it's about learning how to dance in the rain
Alle reacties Link kopieren
quote:Bezzzz schreef op 17 april 2014 @ 16:38:

[...]



Dit in combinatie met je nick en je motto



(moet nu rennen, probeer later nog te reageren!)
conversation = awareness
Als haar moeder leren onzin vindt en jij 'ook niet van de studie' bent (hoe zit het met vader?), dan denk ik dat de kans klein is dat ze na dat tussenjaar de schoolbankjes weer in gaat.
Alle reacties Link kopieren
Je hebt nu ook MBO opleidingen waar je in het eerste jaar jezelf oriënteert op wat je leuk vindt. Dit betekend dat je over het hele jaar een beetje van alle opleidingen proeft. Mocht ze dat willen zou ik als ik jullie was gewoon even contact opnemen met de decaan op een ROC in de buurt!
Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd!
Alle reacties Link kopieren
En ohja.. tegenwoordig maakt het niet uit of je 18 bent of niet.. Je bent leerplichtig tot je minimaal een MBO niveau 2 diploma bezit! Succes!!
Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd!
Alle reacties Link kopieren
Ik zou dan toch kijken of je stiefdochter als aupair aan de slag zou kunnen. Lukt het niet in de VS dan misschien Groot Brittanië of Frankrijk ofzo. Pakt ze gelijk een jaar Engels of Frans mee en daar leert ze ook weer van. Als mijn kinderen er zo doorheen zaten, dan is de kans zeker aanwezig dat ze een vervolgopleiding ook niet gaan afronden en dat zou ik dan weer zonde van het geld vinden beter dan een jaar aupairen ofzo en dan weer met frisse moed aan een opleiding beginnen waar ze wel gemotiveerd voor zijn.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb regelmatig leerlingen die niet meer willen. Sommige zijn echt toe aan werken, en zelf wat meer regie hebben. Je kunt als je 18 bent ook vavo doen, en erbij werken.





link naar vavo
Alle reacties Link kopieren
Ik heb zelf een jaar in een supermarkt gewerkt toen ik van de middelbare school kwam. Kon ik nadenken over wat ik wou en ook meemaken dat het werkende leven ook niet alles is. Eigenlijk zou ik dat iedereen aanraden, leer je veel van, je motivatie om te studeren is groter omdat je al een werkende mentaliteit hebt en je waardeert waarde van geld meer. Dat ik uit het schoolritme ben gehaald maakte niets uit, ik wou daarna wel kruipend terug.
Alle reacties Link kopieren
Ik snap soms niet waarom mensen van oudere generaties tegen het nemen van een tussenjaar zijn. Ik heb na de middelbare school i.v.m. omstandigheden een tussenjaar genomen en ik was na een jaartje werken en andere dingen doen gemotiveerder dan ooit.

Het heeft geen zin om een (bijna) volwassene te dwingen iets te doen waar hij of zij niet achter staat. En je wil ook niet hebben dat men ieder jaar stopt met een opleiding.
You can breathe, you can blink, you can cry. Hell, you’re all gonna be doing that.
quote:violetskies schreef op 17 april 2014 @ 18:32:

Ik snap soms niet waarom mensen van oudere generaties tegen het nemen van een tussenjaar zijn. Ik heb na de middelbare school i.v.m. omstandigheden een tussenjaar genomen en ik was na een jaartje werken en andere dingen doen gemotiveerder dan ooit.

.

???

Toen ik van school kwam, meer dan 30 jaar geleden, waren er genoeg die zo'n tussenjaar deden. Au pair, boerderijwerk in Noorwegen, jaar Evangelische hogeschool, jaar vrijwilligerswerk, kinderkampen in Amerika, en dan nog de jongens die eerst hun vervangende dienstplicht deden.

Mijn moeder (75) heeft na de middelbare school ook als au pair gewerkt voor ze verder ging leren.



TO, wat Pixiedust al zei: er zijn verschillende opleidingen die zo'n jaar aanbieden, wat helpt bij de keuze voor een vervolgstudie. Ik weet niet op welk niveau.



Edit: ik zie dat Spruit al verwees naar dat soort opleidingen op mbo-niveau.
Ik weet dat je hier soms reacties krijgt waar je het niet mee eens bent, maar probeer wel te kijken of er een kern van waarheid in zit, TO. Je hebt trollen, maar je hebt ook mensen die gewoon hun mening zeggen. En ik vind dat Zas wel een punt had.



Ik heb heel lang thuisgezeten wegens ziekte, vanaf ongeveer mijn 16e. Leek toen heel relaxt in het begin; lekker doen waar je zin in hebt heel de dag. Ben nu 23 en baal als een stekker. Ik had destijds echt een slechte gezondheid, dus herstellen was echt noodzakelijk. Ik wil dit jaar gaan proberen een HBO studie te gaan doen (21+ toets - heb havo gedaan maar door ziekte niet afgemaakt). Maar ik denk dat dit heel moeilijk voor me gaat worden, omdat ik er al zo lang tussenuit lig. Ik snap dat het moeilijk is als je niet weet wat je wilt gaan studeren. Maar ik zou je echt adviseren; denk hier goed over na. Nu is ze nog jong, en fit om te studeren. Wat als ze na een jaar echt geen puf meer heeft, geen trek meer in die 4 jaar? Dan zit ze daar met een vmbo-diploma. Terwijl er misschien zoveel meer inzit.



Ga inderdaad eens flink wat open dagen/meeloopdagen/proefstudeerdagen af op MBO-niveau (ze kan elk niveau doen, met een VMBO theoretische leerweg-diploma, dus ook het hoogste niveau 4, waarna je door kunt stromen naar het HBO). Weet ze het echt niet? Probeer dan havo 4 nog eens over te doen.



Het is je dochters leven. Maar echt, geloof iemand die er zelf 'tussenuit' is geweest - weer aan de slag gaan is zoveel harder!



Edit: of inderdaad vavo, wat Elindepelin zei. Is misschien ook wel een optie!
violetskies, 56 minuten geleden

Ik snap soms niet waarom mensen van oudere generaties tegen het nemen van een tussenjaar zijn.



Ik ben niet van de oudere generatie.

Ik vind het gewoon geen slimme zet en al helemaal niet voor ongemotiveerde pubers.

Sommigen zijn ook gewoon lui.



Bijna alle mensen die ik ken die er een jaar tussenuit zijn gegaan zijn blijven hangen in wat ze in dat jaar deden, niet erg maar niet wat ze graag wilden. Maar ja, geld, vrijheid en niet weer naar de schoolbanken willen zorgden dat het niet bij dat ene jaar bleef.

En dit gebeurd heel vaak veel vaker dan dat mensen daadwerkelijk er maar een jaar tussen uit gaan.



Wil je er echt een jaar tussenuit? Dan zou ik zorgen dat je goed gemotiveerd bent en ook echt wat maakt van dat jaar en dan weer een opleiding gaan doen. De puber van TO komt niet bepaald gemotiveerd over.
Ik ben op die leeftijd ook gestopt met school, de opleiding die ik deed paste niet bij me en ik wist echt niet wat ik verder wilde.

Na 4 jaar ben ik weer gaan studeren, een beetje laat misschien maar ik heb hierdoor wel een opleiding kunnen doen die echt bij me past.

Ik zou haar zeker niet teveel pushen om een opleiding te gaan doen, dan krijg je alleen maar dat ze er zodra ze achtien is alsnog mee stopt.

De motivatie zal toch uit haarzelf moeten komen.



Op de HBO opleiding die ik gedaan heb zaten trouwens heel veel mensen die eerst iets anders gedaan hebben, er waren er eigenlijk maar weinig die direct na de middelbare school zijn doorgegaan, dus het komt volgens mij vrij veel voor dat mensen dit doen en dat het daarna gewoon goed komt (nou was dat wel een creatieve opleiding, en volgens mij waren er ook heel veel mensen die eerst niet mochten en het daarna alsnog zijn gaan doen )
Alle reacties Link kopieren
Ik vind het een goed idee. Een jaar ouder is ook een jaar meer ervaring en een beter beeld van wat je zou willen gaan doen.
Ondanks dat ik het lastig zou vinden als mijn kind zou willen stoppen met school, denk ik dat ze op deze leeftijd echt zelf keuzes daarin moeten gaan maken. En dan misschien maar een keer op hun bek gaan. Niet studeren betekent niet gelijk dat je mislukt bent hè?



Ik wist het op mijn 17e ook niet, maar mijn ouders gaven me de optie; of leren, of werken. In ieder geval niet niks doen. Net als DesperateHousewive een BBL opleiding gaan doen, vanuit die insteek wist ik in ieder geval wat voor werk me leuk zou lijken. In een winkel beland, MBO4 diploma gehaald en nu werk ik op een inkoopafdeling. Voor mij goed uitgepakt, ik heb in de jaren op de werkvloer meer geleerd dan op school, en doe nu werk op HBO niveau.



Maar ze zal zelf uiteindelijk moeten beslissen wat ze wil (vind ik), jij kunt alleen wel aangeven welke opties ze heeft om haar te sturen.
Alle reacties Link kopieren
Ik ben helemaal niet tegen een tussenjaar, maar wel als dat een soort ontsnapping is. Inderdaad gaan vrij veel mensen na het VWO een jaar reizen of een taal leren, en na de HAVO nog vrij vaak een jaar high school. En daarna weer netjes studeren. Maar die hadden dan dus wel al een diploma afgemaakt, ze gingen niet weg omdat het allemaal niet lukte. En naar het buitenland is een grote stap, die alleen leuk is en iets oplevert als je er zelf ook echt achter staat. En de meesten hadden er ook hard voor gewerkt in bijbaantjes om in elk geval een deel zelf te kunnen betalen. Dan sta je er ook al heel anders in.



Met werken als tussenjaar heb ik slechte ervaringen, bijna niemand is daarna nog weer naar school gegaan. Inderdaad te veel gewend aan 'gewoon geld' en geen huiswerk. En het is tegenwoordig echt heel moeilijk om ergens te komen met alleen VMBO. Werken zou voor mij alleen een optie zijn als het enige alternatief thuis zitten is.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven