Geen resultaten gevonden Probeer een andere zoekterm

Zoekfilters:

Geld & Recht alle pijlers

BTW podiumkunsten naar 6% en berekening prijs kaartje

30-05-2012 19:10 23 berichten
Alle reacties Link kopieren Quote
Halloeven een vraag je voor mensen met verstand van prijsberekeningen.Ik ga regelmatig in de schouwburg naar concerten. Verleden jaar is de BTW voor podiumkunsten omhoog gegaan naar 19% en dit bedrag is doorberekend aan ons klanten. Nu gaat de BTW weer omlaag naar 6%, maar de schouwburg waar ik altijd heen ga geeft aan dit niet door te berekenen aan de klanten omdat er al afspraken zijn gemaakt met artiesten over gages etc. Dit lijkt me een rare reden omdat BTW wordt berekend bovenop de prijs van een kaartje en dus m.i. niets te maken heeft me de gages van artiesten etc.

Voor zover ik weet wordt een prijs voor een kaartje ongeveer als volgt opgebouwd:

kosten van artiesten 15 euro

+ exploitatiekosten (personeel, licht, elektriciteit etc) 2.50 euro

+ winst 2.50 euro

= prijs ex. BTW 20 euroAls de prijs 20 euro is moet ik nog 19% (=3.80) BTW betalen. De totale prijs is dan 23.80

Als ik nu 6% BTW betaal is de totale prijs 21.20 euro. Maar aan het bedrag zonder BTW verandert niets!

Klopt dit? of zie ik iets over het hoofd?

(ben zelf niet zo economisch onderlegd hahaha)Zoals het nu bij mij overkomt is dat de schouwburg gaat beslissen dat ik alsnog 19% BTW moet betalen, terwijl de overheid heeft beslist dat het 6% is. Dat lijkt me niet kunnen? (bovendien zijn kaartjes toch al erg duur en ben ik ook benieuwd wat er dan met die overgebleven 13% BTW gebeurt!)
Alle reacties Link kopieren Quote
Heeft misschien ook wat te maken met de bezuinigingen op de kunst? Dat ze op deze manier toch net wat meer geld verdienen, en hopen dat het niet opgemerkt wordt.
Alle reacties Link kopieren Quote
Tja, dat denk ik dus ook, maar ik vind het niet kloppen als het zo is.
Alle reacties Link kopieren Quote
Dat snap ik. Is ook oneerlijk voor de mensen die naar die concerten toekomen.

Ik merk het zelf ook. Studeer zelf aan het conservatorium. (In de hoop dat er nog een baan te vinden is als ik straks klaar ben.) Ik kon eerst voor een studententarief van 5 euro naar alle concerten toe. Zelfs dit is (vanwege de bezuinigingen) duurder geworden.
Alle reacties Link kopieren Quote
Kunst wordt zo gekort dat er ergens compensatie moet komen. Anders kunnen ze zich bv niet meer permitteren bepaalde stukken in hun repertoire op te nemen/behouden. Om salarissen even buiten beschouwing te laten.
Snap ook niet dat de btw zo laag moet zijn op dit soort dingen. Zolang mensen nog grof 100 euro betalen om in uitverkochte zalen van musicals of popsterren te kunnen zitten, maar gaan jammeren over 'n kaartje van 20 euro voor een of andere onpopulaire podiumkunst, dan is dat toch gewoon 'n kwestie van vraag en aanbod geworden? Ze kunnen beter de accijns op benzine 'ns verlagen, daar heeft iedereen wat aan.
elfje26 schreef op 30 mei 2012 @ 19:23:

Kunst wordt zo gekort dat er ergens compensatie moet komen. Anders kunnen ze zich bv niet meer permitteren bepaalde stukken in hun repertoire op te nemen/behouden. Om salarissen even buiten beschouwing te laten.
Blijkbaar is er dan geen markt voor en kan het beter stoppen ipv dat ze het blijven subsidieren. Waarom krijgen die musicals wel dag na dag volle zalen? Dat kost 'n kapitaal om naartoe te gaan, maar het is wel zo populair dat men er uit alle lagen van de bevolking naartoe gaat.
Alle reacties Link kopieren Quote
De BTW in de podiumkunsten gaat waarschijnlijk pas per 1 januari 2013 weer naar 6%. Ik ben via mijn werk goed op de hoogte hiervan.Ik denk dat de medewerker die TO gesproken heeft ook niet precies wist hoe het zat en daarom maar wat riep. Niet echt handig maar de kassamedewerkers weten vaak weinig van dit soort dingen.
Alle reacties Link kopieren Quote
Als er al afspraken zijn gemaakt met artiesten is dat tegen het huidige btw tarief. Dus daar zit de ondernemer (zaal) aan vast denk ik.
Alle reacties Link kopieren Quote
elninjoo schreef op 30 mei 2012 @ 19:27:

[...]Blijkbaar is er dan geen markt voor en kan het beter stoppen ipv dat ze het blijven subsidieren. Waarom krijgen die musicals wel dag na dag volle zalen? Dat kost 'n kapitaal om naartoe te gaan, maar het is wel zo populair dat men er uit alle lagen van de bevolking naartoe gaat.
De nivellering van de kunstsector. Allemaal SBS6 zooi houden we over als jij je zin krijgt.
Alle reacties Link kopieren Quote
Er zijn ook genoeg orkesten die wél volle zalen trekken hoor, en waar genoeg vraag naar is ;)
willem1959 schreef op 30 mei 2012 @ 19:40:

[...]De nivellering van de kunstsector. Allemaal SBS6 zooi houden we over als jij je zin krijgt.
Blijkbaar is daar markt voor. Niet door mij overigens. Het selecte groepje wat geinteresseerd is in wat minder toegankelijke optredens moeten ook maar het soort prijzen betalen zoals de musicalliefhebbers dat doen. En als ze het met 20 euro 'n kaartje niet redden dan maken ze er 50 euro van. Iemand die het echt wil zien haakt toch niet af op de prijs?
Alle reacties Link kopieren Quote
elninjoo schreef op 30 mei 2012 @ 19:46:

[...]Blijkbaar is daar markt voor. Niet door mij overigens. Het selecte groepje wat geinteresseerd is in wat minder toegankelijke optredens moeten ook maar het soort prijzen betalen zoals de musicalliefhebbers dat doen. En als ze het met 20 euro 'n kaartje niet redden dan maken ze er 50 euro van. Iemand die het echt wil zien haakt toch niet af op de prijs?
Tuurlijk wel. Popcentra kosten een flinke bom duiten. En dan hebben we het nog niet eens over de artiesten die ze ontvangen.
Maar voor popoptredens heeft men grof geld over. Het zijn juist die vage kunstzinnige dingen die tot in den treure gesubsidieerd worden. Dan denk ik kap er dan mee als er niet genoeg markt voor is om jezelf te kunnen bedruipen.
Alle reacties Link kopieren Quote
Popoptredens grof geld? Ik weet niet waar je dat vandaan hebt, die info. Zeker nog nooit ergens wezen kijken. Het is betaalbaar in de meeste gevallen.
Ik heb 't over bekende buitenlandse artiesten, niet over amateurbandjes. Las op dit forum iets van meer dan 100 euro voor Madonna bijv.
Alle reacties Link kopieren Quote
De BTW percentage wordt teruggedraait vanaf 1 aug '12. Bandjes schijnen dit percentage ook moeten doorberekenen dus vandaar dat de schouwburg heeft gezegd het verschil van 13% niet door te berekenen aan hun klanten..Toen ik het bericht over de terugdraaien vab BTW-tarief hoorde vroeg ik mij ook meteen af of er een vergoeding komt voor het Lowlandskaartje dat ik gekocht heb. Ik las namelijk dat Mysteryland na deze berichtgeving haar klanten wel de gelegenheid biedt om het verschil in kosten terug te vragen...In dit artikel wordt er ook meer uitgelegd:

http://3voor12.vpro.nl/ni ... unsten-terug-naar-6-.html
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik ga toevallig samen met een collega naar het concert van Madonna op 7 juli. Hebben zitplaatsen, ¤ 45,- per stuk + ¤ 4,50 per kaartje aan servicekosten.Het is maar wat je er voor over hebt....en je kunt het jezelf net zo duur of goedkoop maken.Die kaarten die voor ¤ 100,- verkocht zijn, dat zijn geen standaardkaarten. Je hebt dan plek dichtbij het podium. Tja, en daar betaal je dan voor. En die keus maak je uiteindelijk voor jezelf.
Alle reacties Link kopieren Quote
Prijsafspraken met impresariaten worden gemaakt incl. BTW.

Wellicht kun je het even navragen bij de marketingafdeling van het theater. Ik ken een theater dat al wel besloten heeft het geld terug te geven. Veel andere theaters hebben nog geen definitieve beslissing genomen. Het geld (het verschil tussen 6 & 19% btw) is niet zo maar met een druk op de knop terug te boeken, daar moet goed over nagedacht worden, is een grote administratieve ingreep.
Alle reacties Link kopieren Quote
Om even te nuanceren: voor de bekende artiesten wordt inderdaad goed betaald. Maar hoe zijn die artiesten bekend geworden? Door eerst in kleine zaaltjes voor weinig mensen en nog minder geld te staan. Daarom wil je niet dat alleen de optredens "waar een markt voor is" nog mogelijk zouden zijn.

Mensen gaan gewoon niet veel geld betalen voor een onbekende artiest, maar zonder die oefening wordt die onbekende artiest nooit een bekende artiest.Ik werk bij een concertzaal die is gespecialiseerd in die beginnende kleine bandjes en artiesten. Veel van die artiesten trekken geen volle zaal, en om het wel toegankelijk te houden moeten we de toegangsprijzen laag houden. Juist in onze sector merk je het verschil na de verhoging van het BTW tarief enorm, want we waren al niet duur qua kaartprijs, maar met het nieuwe tarief werden we toch weer wat duurder, en dan merk je dat er minder mensen een kaartje komen voor een relatief onbekend bandje. Doodzonde, dus ik ben heel blij dat het BTW tarief weer omlaag gaat!!
Alle reacties Link kopieren Quote
elninjoo schreef op 30 mei 2012 @ 20:05:

Ik heb 't over bekende buitenlandse artiesten, niet over amateurbandjes. Las op dit forum iets van meer dan 100 euro voor Madonna bijv.
Er zit ook nog iets tussen buitenlandse artiesten en amateurbandjes. Bovendien zijn er ook nog kleine producties van klassieke werken. Dan moeten er allelei mensen ingehuurd worden. Wat een verschraling zou er zijn als jouw voorstel gemeengoed zou worden. Maar ja, thuis achter SBS6 merk je daar natuurlijk niet veel van.
Alle reacties Link kopieren Quote
Dat ze alleen korten op gezelschappen die weinig publiek trekken is pertinent niet waar. Er zijn gezelschappen die avond na avond volle zalen hebben in binnen en buitenland, die vervolgens toch enorm gekort worden. Met als gevolg minder geld om stukken te kopen met als gevolg daar dan weer van dat je stukken vaker moet gaan herhalen, en dan blijft je publiek dus wel weg.

Volle zalen staat jammer genoeg niet gelijk aan veel geld en al helemaal niet voor de artiesten.
Alle reacties Link kopieren Quote
Site belastingdienst:Privé ›Nieuws › Verlaagd btw-tarief podiumkunsten en kunstvoorwerpenBelastingdienst actueelLees voor

Nieuws volgen via RSS

Verlaagd btw-tarief podiumkunsten en kunstvoorwerpen

29-05-2012

Per 1 juli 2012 wordt goedgekeurd dat voor podiumkunsten en kunstvoorwerpen het verlaagde btw-tarief geldt. Dit vooruitlopend op de wetgeving.Het verlaagde btw-tarief mag vanaf 25 mei worden toegepast op de aankoop van kaarten voor podiumkunsten die na 30 juni 2012 plaatsvinden.Dit om te voorkomen dat de aankoop van kaarten voor podiumkunsten die na 30 juni 2012 plaatsvinden, wordt uitgesteld.Het theater mag dat niet dus want pas bij kaartjes die na 25 mei zijn verkocht. En die BTW heeft het theater natuurlijk allang aan de belastingdienst overgemaakt en die gaat het niet terugbetalen. Als het theater jouw dus geld gaat geven moeten ze dat uit eigen zak betalen.

Anonymous

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Terug naar boven