Geld & Recht alle pijlers

ervaringen met beleggen/investeren in opties

25-08-2013 12:44 23 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ha medeforummers!Ik zit te overwegen om te investeren/beleggen in opties, maar heb hier geen tot weinig kaas van gegeten. Je hebt allerlei online brokers/banken zoals binckbank en Alex. Zijn er mensen die ervaring hebben met opties? Zoja wat zijn jullie ervaringen en hoe zijn jullie aan de benodigde kennis gekomen om in opties te investeren?Dank je!
Alle reacties Link kopieren
hoi hoi,iik heb toevallig onlangs via binck een rekening geopend.

Ik ga beginnen met aandelen. mijn vader gaat me erbij helpen.Als je wil gaan beleggen oid zou ik starten met aandelen, dat is makkelijker dan optis of obligaties.

Ik wil het graag zelf beheren en niet uitbesteden aan een ander zodat ik zelf de touwtjes in handen heb en niemand anders dan mezelf kan verwijten als het de mist ingaat.Een tip is om in elk geval je investeringen te spreiden over diverse fondsen in diverse sectoren.

Werk niet met sprinters oid. Hoewel dit erg gepromoot wordt (bedrag wordt met factor X vermenigvuldigd) zitten er veel risicos aan. Je kan met factor X winst maken, maar natuurlijk ook verliezen.Naar Alex heb ik ook gekeken maar dat is meer een belegginsfonds waarin anderen jouw geld beheren en was ook relatief duur..Kies ook je eigen strategie en laat je neit teveel leiden door zogenoemde experts, ook die kunnen er naast zitten.

over strategieen kun je wel eea op internet vinden.

zoek evt, iemand in je omgeving die er ervaring in heeft en je eea kan uitleggen.
Alle reacties Link kopieren
Hier kun je toch vast online ontzettend veel over lezen en leren? Financiële kranten, blogs, et cetera. Begin es met heel veel over het onderwerp te lezen.
Alle reacties Link kopieren
Wat is het vermogen waarmee je begint?Opties zou ik altijd afraden als beginner.... aandelen eigenlijk ook, het is voor leken gewoon een loterij.
Alle reacties Link kopieren
Eerste tip:

koop alleen producten die je begrijpt.tweede tip:

als je het risico loopt jouw geld kwijt te raken, doe het dan alleen met geld dat je kunt missen.derde tip:

als het makkelijk was om geld te verdienen, deed iedereen het.
Wat is de vraag die ik niet weet maar wel moet stellen?
Wie kan er nou geld missen? Ikke niet! Het is juist je hebzucht waardoor je eraan begint. Ik denk dat je veel mensenkennis moet hebben en volksemoties moet kunnen voorspellen.
Ik ken iemand die had geleend en dat belegd en die persoon moest toen heel snel van de ene dag op de andere bijlenen anders kwam hij in zeer grote problemen.Zou niks voor mij zijn.
Alle reacties Link kopieren
@blommit;het lijkt me sowieso niet verstandig om geld te lenen en dat te investeren. net zoals eerder genoemd lijkt het me handig om geld te investeren dat je kunt missen.@haarklover: thnx voor je tips over het begrijpen van de producten! das idd wel een goede.mislexie: je kunt inderdaad veel lezen op internet, maar ik ben ook benieuwd naar ervaringen.Sannietje: ik heb zon brochure aangevraagd bij Binck. Alex is een onderdeel van Binck las ik. Handig dat je vader erbij helpt. Ik begreep echter dat je bij aandelen meer risico loopt dan bij opties, vandaar dat ik in eerste instantie voor opties ga. Eerst ga ik natuurlijk me meer verdiepen in de stof:DBedankt voor de tips mensen!
Alle reacties Link kopieren
Nee hoor opties kunnen veel meer risico geven. Als je dit al niet begrijpt....

Het risico bij aandelen is dat het aandeel minder waard is of wordt op een gegeven moment. Als je (veel) geduld hebt of op juiste moment gekocht dan kan de waarde ook stijgen en dàt maakt aandelenhandel natuurlijk ook leuk,

Bij bepaalde opties ga je een plicht aan om het onderliggende fonds (vaak aandelen) te kopen als het een bepaalde waarde bereikt, dit kan voor serieuze problemen zorgen mocht je niet het geld hebben om de aandelen te kopen.

Ik zou eerst gewoon eens in een beleggingsfonds gaan via je eigen bank. Begin klein ( 50 eur) en kijk wat er gebeurt, kosten zijn dan ook heel weinig. En zo langzamerhand een beetje gevoel voor kweken.
Alle reacties Link kopieren
Opties geen risico??? Dat zijn zo'n beetje de meest risicovolle instrumenten die er zijn.... ik raad je nu helemaal af om ermee te beginnen.Beleggingsfondsen zijn qua spreiding altijd het beste, aangezien de gemiddelde leek toch nooit zelf dat soort onderzoek kan doen of überhaupt begrijpen.Maar de kosten zijn bij kleine transacties vaak onevenredig hoog.
quote:miszlady schreef op 25 augustus 2013 @ 19:11:

@blommit;het lijkt me sowieso niet verstandig om geld te lenen en dat te investeren. net zoals eerder genoemd lijkt het me handig om geld te investeren dat je kunt missen.@haarklover: thnx voor je tips over het begrijpen van de producten! das idd wel een goede.mislexie: je kunt inderdaad veel lezen op internet, maar ik ben ook benieuwd naar ervaringen.Sannietje: ik heb zon brochure aangevraagd bij Binck. Alex is een onderdeel van Binck las ik. Handig dat je vader erbij helpt. Ik begreep echter dat je bij aandelen meer risico loopt dan bij opties, vandaar dat ik in eerste instantie voor opties ga. Eerst ga ik natuurlijk me meer verdiepen in de stof:DBedankt voor de tips mensen!Beter ga je je inlezen over opties.
Alle reacties Link kopieren
Beleggen in opties is nogal specialistisch, niet voor amateurs en beginners.Vooral de prijsvorming van een optie kan nogal ingewikkeld zijn, omdat de prijs door verschillende dingen bepaald word, tijd naar expiratie, interinsieke waarde, geschatte marktvolatiliteit enz enz. Meestal word dit aan de hand van het 'Black & Scholes' model gedaan.Verder heb je verschillen in oa amerikaanse opties en europese opties, dat heeft oa met early excersise te maken (oa bij opties op aandelen) Sommige opties zijn alleen cash settlement enz.Voor sommige opties krijg je ook te maken met margin requirements, als je opties verkoopt/short gaat. Moet je meestal een speciale margin account voor hebben.Het gemiddelde beleggersboek besteed 1 of 2 pagina's aan opties maar trap daar niet in die materie is veel complexer.Een heel goed begin voor een optiebelegger is het boek 'Option Pricing & Volatility' van Sheldon Natenburgh.@Sannietje1985 je kan op zich best beleggen met sprinters enz ik doe dat ook wel eens. Maar net zoals met elke andere vorm van derivaten (opties, futures, turbo's enz) moet je gewoon weten wat je eigenlijk koopt. Het is geen rocketscience, gewoon rekenen.Ik gebruik zelf wel eens een combi van opties en turbo's bijvoorbeeld om bepaalde zaken af te dekken.
Alle reacties Link kopieren
Mja Fiveaces, ik bedoelde ook niet dat je het niet moet doen...Maar wel dat het rooskleuriger wordt voorgesteld als je gaat zoeken.

En je moet goed weten waar je aan begint en wat de risico'zijn met dergelijke producten, maar dat geldt uiteraard net zo goed voor opties, aandelen en obligaties.
Nog een advies, werk eerst een hele tijd op papier of met een demoaccount. Tegen de tijd dat je je product begrijpt kun je voorzichtig eens in het echt proberen.
Interessante column van 27 januari 2009 van Michael Kraland om mee aan te geven dat het allemaal niet zo makkelijk is ook voor ervaren beleggers.Nul financials en toch fout

Lessen van een slecht beursjaar. Dit verhaal is mijn Mea Culpa.Het afgelopen jaar was mijn slechtste jaar ooit en ik ga de fout niet zoeken bij de markt, maar bij mijzelf.

Door de fouten die ik het afgelopen jaar maakte heb ik veel geld verloren maar erger is dat ik weet dat ik door een deel van de lezers gevolgd word. Dit heeft ons allemaal geld gekost.Lees verder in: Nul financials en toch fout

Kraland formuleert hierin 8 lessen van dat jaar.
Alle reacties Link kopieren
Bedoel je obligaties ipv opties...? Dat is de minst risicovolle manier van beleggen dacht ik, daarna aandelen en dan opties...
Alle reacties Link kopieren
Ja Aatje dat lijkt me een meer logische volgorde qua risico ipv eerst met opties beginnen.
ga een cursus doen.
Alle reacties Link kopieren
Verdiep je je er eerst goed in en dan kom je zelf tot de conclusie,begin er alleen aan als je er niet wakker van ligt als je al je inleg kwijt raakt....
Alle reacties Link kopieren
Beleggen in opties is iets voor specialisten, niet voor jan en alleman. Je speculeert bij opties feitelijk op de toekomstige ontwikkeling van de koers van een aandeel. Het komt er in feite op neer dat als je goed gokt je een heleboel geld kunt verdienen en als je verkeerd gokt alles kwijt raakt. Met aandelen loop je veel minder risico, het komt niet vaak voor dat aandelen op korte termijn al hun waarde kwijt raken, opties kunnen wel compleet waardeloos worden van het ene op het andere moment.Stel je hebt een bedrijf A waarvan het aandeel 100 euro kost. Jij koopt opties voor 5 euro per optie dat je over 6 maanden aandelen van bedrijf A tegen 98 euro kunt kopen. Je doet dat omdat je denkt dat bedrijf A over drie maanden geode resultaten bekend zal maken en de koers omhoog kan gaan. dat betekent dan dat de prijs van die opties sterk zal stijgen en je dus de opties met grote winst kan verkopen of da tje de optie gebruitk omde aandelen te kopen tegen 98 euro terwijl de prijs van het aandeel zal stijgen tot meer dan de 100 euro van nu, dus ook winst.

Maar dan, resultaat valt tegen van bedrijf A, niks bijzonders, maar minder winst dan gedacht, koers van aandeel daalt naar 90 euro, je opties zijn nu waardeloos, nul cent meer waard en je moet nu, na 6 maanden aandelen van bedrijf A kopen tegen 98 euro. Je verliest nu dubbelop, het geld dat je betaalt hebt voor de optie plus koersverlies op het aandeel. Had je het aandeel van bedrijf A gekocht tegen hodnerd euro, had je nog steeds 90 euro gehad, plus evt. wat dividend.Kortom, opties, niet aan beginnen als particulier.
Alle reacties Link kopieren
quote:miszlady schreef op 25 augustus 2013 @ 12:44:

Ik zit te overwegen om te investeren/beleggen in opties

Wat is precies je doel? En wat is je horizon?Wil je gaan beleggen voor de spanning? Of om je huis sneller te kunnen aflossen? Of een appeltje voor de dorst, voor later?Hoelang ben je van plan om te beleggen? Korter dan een jaar? Jaren? Decennia? Korter dan een jaar, dat zou ik eerder "speculeren" noemen in plaats van beleggen.
Alle reacties Link kopieren
Net Aaltj vraag ik mij ook of of je opties en obligaties niet door elkaar haalt..
Alle reacties Link kopieren
Als beginner zou ik zeer voorzichtig zijn met opties.

Voor beleggen geldt dat je een visie moet hebben waar je in gelooft. Ook moet je je verlies nemen als je visie niet uitkomt.

Wil je toch beleggen in opties, beleg dan in opties met een lange looptijden. Neem nu de Shell dec 2017 call 30. Je betaalt nu 97 euro. Ruim 4 jaren doe je mee voor een mooi rendement.Stel een koers vast waar je winst neemt. Idem voor je verlies!

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven