Geld & Recht alle pijlers

Levenstestament belangrijk of is alleen een testament ok

20-11-2023 20:16 110 berichten
Alle reacties Link kopieren Quote
Juni dit jaar ben ik getrouwd. Mijn man en ik hebben allebei kinderen uit een eerdere relatie dus zijn bezig een testament op te stellen om dit goed te regelen. Nu gaf de notaris aan dat een levenstestament ook belangrijk is indien één van de twee wilsonbekwaam wordt. Is dit echt zo? Is een levenstestament belangrijk?
Alle reacties Link kopieren Quote
Hoeveel iedereen ook van je hield toen je nog in orde was; iedereen zal de kwestie uitleggen in de richting van zijn eigen opvatting en belang als je niet expliciet je wil vastlegt. Hoewel je eigen wil toch ook maar een momentopname is en iedere betrokkene veranderen kan biedt dit wel de grootste zekerheid.
Dan moet het maar zoals het kan
Alle reacties Link kopieren Quote
Trixie schreef:
20-11-2023 20:41
Ik heb bij mijn moeder en schoonvader meegekeken en die kennis geprojecteerd op mijn eigen situatie. Ik voorzie geen problemen die niet ook prima op een andere manier opgelost kunnen worden mocht mijn partner wilsonbekwaam raken.
Mocht je partner door ziekte/ ongeval handelingsonbekwaam raken en je hebt niks geregeld dan je bijvoorbeeld je koophuis niet verkopen mocht je dat willen. Een levenstestament is echt ontzettend belangrijk. In het geval van TO, van allebei al kinderen hebben, kun je in een testament de kinderen gelijk trekken. Dat hebben mijn schoonouders ook gedaan en is ook erg belangrijk.
Listen to the wind blow, watch the sun rise
Alle reacties Link kopieren Quote
Oude_Man_2 schreef:
20-11-2023 22:39
Ja, dat is inderdaad iets om nog eens te regelen. Maar dat ga ik niet aan nabestaanden overlaten. Voor je het weet gaan die toch teveel vanuit eigen belang redeneren. Ik denk dus meer aan een tatoeage in de hartstreek: “Niet reanimeren! Absoluut nooit!”
Ik weet niet hoe serieus deze reactie is, maar ik hoop dat je je realiseert dat het ontbloten van het bovenlijf voor het aanvangen van de reanimatie niet in het protocol staat? Mocht je bijvoorbeeld tijdens een rondje hardlopen een hartstilstand krijgen blijft de bovenkleding initieel gewoon aan bij het reanimeren. Pas als de stickers van een AED geplakt worden, wordt de kleding verwijderd.
(Eerlijk gezegd weet ik niet of de actieve reanimatie beëindigt wordt als hulpverleners op dat moment zo'n tatoeage tegen zouden komen)
Omstanders hoeven ook niet eerst op zoek naar mogelijke armbandjes of penningen, tijdens de cursus leer je dat elke seconde telt en dat je zo snel mogelijk moet beginnen met reanimeren.
'Every new beginning comes from some other beginning's end.'
Alle reacties Link kopieren Quote
Oude_Man_2 schreef:
20-11-2023 21:33
Onze notaris, vriendelijke man trouwens en niet erg commercieel, heeft ons vrij grondig uitgelegd dat een testament geldverspilling was, en een levenstestament ook niet erg nuttig.

Helaas, ik ben de uitleg zelf vergeten. Heb alleen onthouden dat ik de uitleg snapte, en dat die klopte voor zover ik kon nagaan.
Nou, tijd voor die beste man om met pensioen te gaan dan, wat een figuur...

In alle gevallen waarin je (samen) bezittingen hebt en/of belasting wilt besparen is een (levens)testament nuttig dus er zijn maar weinig gevallen waarin je er echt niks aan hebt.
Zullen we proberen het een beetje gezellig te houden?!
Alle reacties Link kopieren Quote
Underhype schreef:
21-11-2023 00:15
Dit heeft niets met een levenstestament te maken.

Een levenstestament heeft beperkte toegevoegde waarde. Je wijst iemand aan die namens jou medische beslissingen neemt als je dat niet meer kan. In de care kan dat nuttig zijn, in de cure nauwelijks. Het is overigens ook niet zo dat een vertegenwoordiger bevoegd is om te beslissen 'om de stekker er uit te trekken'. Die beslissing is aan de arts.
Maar ook mbt financiële zaken is het fijn, het maakt het verkopen van de woning makkelijker als de eigenaar nog leeft.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik heb van dichtbij een situatie meegemaakt waarbij iemand op redelijk jonge leeftijd in het verpleeghuis kwam en handelingsonbekwaam werd. Dan krijg je dus een situatie waarbij iemand geen besluiten meer mag nemen terwijl er wel zaken op zijn of haar naam staan. Iemand is niet overleden dus je hebt niet de vrijheid die een erfgenaam heeft. De overgebleven partner kon bijvoorbeeld het gezamenlijke huis of zijn auto's en motoren niet verkopen. Daarvoor moest vervangende toestemming komen. Ook moest ze jaarlijks verantwoordelijkheid afleggen bij de rechtbank over zijn bezit en hun gezamenlijke rekeningen. Hij was immers nog in leven dus besteden zoals ze wilde kon niet zomaar. Het leverde veel gedoe op in de praktijk. En de situatie dat een derde mee kan beslissen over jouw leven is zeer vervelend. De situatie is al moeilijk genoeg. Met een levenstestament kan je volledige zeggenschap krijgen over alle financiën en medische zaken. Dus het stoppen of beginnen van behandelingen of waar iemand gaat wonen. Het gaat heel erg ver. Ook een goede bescherming tegen kwaadwillenden (bijvoorbeeld innemen bankpas of rekeningen zo wijzigen dat iemand er geen rare dingen meer mee kan doen).
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik werk bij een bank en kom regelmatig schrijnende verhalen tegen als het niet geregeld is. Mensen denken dat als ze een volmacht regelen bij de bank dat het klaar is. Maar dat is niet zo. Een bankvolmacht vervalt bij wilsonbekwaamheid. Een bankvolmacht geldt niet bij verzekering, hypotheek, adreswijziging etc. Het gaat puur over de betaal/spaarrekening. En het kan allemaal wel geregeld worden via een rechter qua bewindvoering maar dat kost veel tijd en gedoe. Hou er wel rekening mee dat bij meerdere gemachtigden die gezamenlijk verantwoordelijk zijn in een levenstestament het technisch voor een bank niet te doen is om alle gemachtigden gezamenlijk te laten internetbankieren of een bankpas te geven. Hou in het levenstestament de mogelijkheid voor een ondervolmacht open zodat je niet voor elk overboeking met alle gemachtigden naar de lokale bank moet. Bij een ondervolmacht geven de gemachtigden elkaar een bankvolmacht om alleen te handelen. En iedere bank gaat anders met een levenstestament om. Sommige banken accepteren het niet. Bij een andere bank moet je zelf een rekening hebben bij die bank om te mogen internetbankieren en zo de volmacht uit te voeren etc. Als zoiets speelt en de dementie is nog niet zo ver gevorderd dan controleer hoe de bank er mee om gaat. Bij de diagnose dementie ben je niet gelijk wilsonbekwaam. Je moet bij de notaris (maar ook bij de bankvolmacht regelen) wel begrijpen wat er geregeld gaat worden en kunnen aangeven hoe je het geregeld wil hebben.
Alle reacties Link kopieren Quote
Oude_Man_2 schreef:
20-11-2023 22:40
Ik wil je graag geloven, en wellicht ben je veel deskundiger dan onze notaris. Maar net als bij onze notaris: ik geloof dingen pas als ik de uitleg begrijp.
Andersom heeft echt gelijk, maar dit gaat inderdaad om een regulier testament. Met een goed testament kan je erfbelasting besparen als je vermogen hebt.


https://www.infotaris.nl/blogs/een-erfs ... het-werkt/
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik ben 37, getrouwd en wij hebben ook levenstestamenten. Ik snap gewoon niet dat Nederlandsers altijd zo notaris schuw zijn. Het zijn hele belangrijke kwesties, dat wil je toch niet aan het toeval overlaten. Volgems mij zijn Nederlanders gek op verzekeringen maar de notaris wordt niet bezocht. Ja, het kost geld maar dingen goed regelen is belangrijk, ook voor je nabestaanden.
Alle reacties Link kopieren Quote
Trixie schreef:
20-11-2023 22:22
Dus eigenlijk weet je het niet. 😂

Edit: ik heb even opgezocht.

Een levensgezel kan een niet-benoemd wettelijk vertegenwoordiger zijn.

Bron: https://www.regelhulp.nl/onderwerpen/we ... r-curatele

En nog voor de duidelijkheid. Ik heb een inschatting gemaakt van de nut en noodzaak van een levenstestament in mijn/onze persoonlijke situatie.

Er zijn vast allerlei situaties waarin je tot een andere conclusie kan komen. Maar ik voorzie geen problemen die niet op een andere manier opgelost kunnen worden.

Dat betekent dus niet dat ik denk dat er geen problemen kunnen komen. Maar dat ik heb geconcludeerd dat een levenstestament niet de enige of beste manier is om dat te voorkomen of op te lossen.
Het kan beslist zo zijn dat jij moreel (gevoelsmatig) geen problemen voorziet. Helaas is het in de praktijk (wettelijk gezien) anders. Misschien kan ik het illustreren aan de hand van een voorbeeld. Wij hadden overburen op leeftijd in een koopwoning met uitwonende volwassen kinderen. De man werd dement en opgenomen in een zorginstelling. De vrouw werd slecht ter been en wilde het huis te koop zetten om kleiner te gaan wonen. Bij de verkoop en alle handelingen die daarbij horen was de man nodig en dat was niet meer mogelijk. De man vrouw stond daardoor tegen de muur en heeft tot de dood van de man in het huis moeten wonen. Dat heeft 8 jaar geduurd. Deze situatie heeft ons doen besluiten om het wettelijk te regelen.
Alle reacties Link kopieren Quote
Trixie schreef:
20-11-2023 20:41
Ik heb bij mijn moeder en schoonvader meegekeken en die kennis geprojecteerd op mijn eigen situatie. Ik voorzie geen problemen die niet ook prima op een andere manier opgelost kunnen worden mocht mijn partner wilsonbekwaam raken.
Moet je maar hopen dat alle naasten (kinderen) hetzelfde over zaken denken.
Alle reacties Link kopieren Quote
Dahlia74 schreef:
21-11-2023 08:58
Maar ook mbt financiële zaken is het fijn, het maakt het verkopen van de woning makkelijker als de eigenaar nog leeft.
Nee niet makkelijker maar mogelijk.
Ik kende een oude man waarvan de partner in een verzorgingshuis zat en hij gevangen in een oud huis. Hij kon zijn huis niet verkopen omdat zijn vrouw niet handelingsonbekwaam was en een levenstestament ontbrak. Toen zijn vrouw overleed kon hij eindelijk naar het verzorgingshuis.
Listen to the wind blow, watch the sun rise
Alle reacties Link kopieren Quote
Volgens onze notaris is het volmacht houderschap vooral gekomen om gedoe bij de banken te voorkomen. Mijn man is volmacht houder en ik kan uit ervaring zeggen dat banken dan nog ontzettend moeilijk doen en heel vaak de boel niet in orde hebben. Vier jaar na overlijden schoonmoeder kwam er nog een brief op haar oude adres dat ze een update van gegevens wilden. :bonk:
Listen to the wind blow, watch the sun rise
Alle reacties Link kopieren Quote
Bergje65 schreef:
21-11-2023 09:36
Het kan beslist zo zijn dat jij moreel (gevoelsmatig) geen problemen voorziet. Helaas is het in de praktijk (wettelijk gezien) anders. Misschien kan ik het illustreren aan de hand van een voorbeeld. Wij hadden overburen op leeftijd in een koopwoning met uitwonende volwassen kinderen. De man werd dement en opgenomen in een zorginstelling. De vrouw werd slecht ter been en wilde het huis te koop zetten om kleiner te gaan wonen. Bij de verkoop en alle handelingen die daarbij horen was de man nodig en dat was niet meer mogelijk. De man vrouw stond daardoor tegen de muur en heeft tot de dood van de man in het huis moeten wonen. Dat heeft 8 jaar geduurd. Deze situatie heeft ons doen besluiten om het wettelijk te regelen.

En dan kon de vrouw het nog allemaal betalen.

Stel, op dit moment wordt mijn man die hersenletsel handelingsonbekwaam, dan kan ik het huis niet verkopen. Ondertussen heeft hij dan mogelijk een ander inkomen dan nu, en van mijn salaris kan ik het niet betalen in mijn eentje.

Dan erven mijn kinderen uiteindelijk alleen schulden.
Alle reacties Link kopieren Quote
Andersom schreef:
21-11-2023 10:36
En dan kon de vrouw het nog allemaal betalen.

Stel, op dit moment wordt mijn man die hersenletsel handelingsonbekwaam, dan kan ik het huis niet verkopen. Ondertussen heeft hij dan mogelijk een ander inkomen dan nu, en van mijn salaris kan ik het niet betalen in mijn eentje.

Dan erven mijn kinderen uiteindelijk alleen schulden.
In dat geval zouden je kinderen kunnen verwerpen of benefiair aannemen als ze van de schulden weten.
Toen ons huis een aantal jaren geleden onder water stond heb ik de kinderen dit ook aangeraden.
Listen to the wind blow, watch the sun rise
Alle reacties Link kopieren Quote
smulrol schreef:
20-11-2023 22:18
Wat ik heb gelezen van een medisch ethicus is dat als je wil bepalen wat er medisch met je gebeurt als je ernstig ziek bent en zelf niet meer goed kan communiceren dat je dat in vroeg stadium met je huisarts moet bespreken (wel/niet reanimeren, wel/niet naar ic etc)
Ze schijnen in medisch noodgeval niks te (mogen) doen met wat je ooit jaren eerder op papier hebt laten zetten


De huisartsen praktijk waar ik werkte had als "regel" dat mensen die hun levenstestament kenbaar hadden gemaakt bij de huisarts, dit ieder jaar opnieuw moesten bekrachtigen. Of bij wijzigingen dit direct moesten doorgeven.
Alle reacties Link kopieren Quote
Bergje65 schreef:
21-11-2023 09:36
Het kan beslist zo zijn dat jij moreel (gevoelsmatig) geen problemen voorziet. Helaas is het in de praktijk (wettelijk gezien) anders. Misschien kan ik het illustreren aan de hand van een voorbeeld. Wij hadden overburen op leeftijd in een koopwoning met uitwonende volwassen kinderen. De man werd dement en opgenomen in een zorginstelling. De vrouw werd slecht ter been en wilde het huis te koop zetten om kleiner te gaan wonen. Bij de verkoop en alle handelingen die daarbij horen was de man nodig en dat was niet meer mogelijk. De man vrouw stond daardoor tegen de muur en heeft tot de dood van de man in het huis moeten wonen. Dat heeft 8 jaar geduurd. Deze situatie heeft ons doen besluiten om het wettelijk te regelen.
Je zal het vast goed bedoelen. Maar ik snap niet wat er zo ingewikkeld is aan een persoonlijke afweging op basis van de huidige situatie. Dus de situatie nu en in de nabije toekomst die uniek is voor mij en mijn partner. Je haalt als voorbeeld een situatie aan van bejaarden mensen. Misschien kom ik bejaard over, maar wij zijn 40’ers. :biggrin:

Dat wij nu geen levenstestament hebben, bekent niet dat we die nooit zullen maken. Dat betekent alleen maar dat we ‘m nu niet nodig vinden. Niet omdat ik geen problemen voorzie. Maar omdat ik geen problemen voorzie die niet ook op een andere manier kunnen worden opgelost. In onze specifieke situatie dus. Niet in allerlei hypothetische niet bestaande situaties die niet op ons van toepassing zijn.
Alle reacties Link kopieren Quote
Joppie schreef:
21-11-2023 10:44
In dat geval zouden je kinderen kunnen verwerpen of benefiair aannemen als ze van de schulden weten.
Toen ons huis een aantal jaren geleden onder water stond heb ik de kinderen dit ook aangeraden.

Dat kan, maar is wel heel zonde als je het gewoon wel goed had kunnen regelen
Alle reacties Link kopieren Quote
Trixie schreef:
21-11-2023 11:46
Je zal het vast goed bedoelen. Maar ik snap niet wat er zo ingewikkeld is aan een persoonlijke afweging op basis van de huidige situatie. Dus de situatie nu en in de nabije toekomst die uniek is voor mij en mijn partner. Je haalt als voorbeeld een situatie aan van bejaarden mensen. Misschien kom ik bejaard over, maar wij zijn 40’ers. :biggrin:

Dat wij nu geen levenstestament hebben, bekent niet dat we die nooit zullen maken. Dat betekent alleen maar dat we ‘m nu niet nodig vinden. Niet omdat ik geen problemen voorzie. Maar omdat ik geen problemen voorzie die niet ook op een andere manier kunnen worden opgelost. In onze specifieke situatie dus. Niet in allerlei hypothetische niet bestaande situaties die niet op ons van toepassing zijn.
Je komt niet als bejaard over hoor. Maar je maakt ergens een denkfout. Met een levenstestament houden jullie de regie in handen tijdens jullie leven. Dat staat buiten jullie leeftijd. Die regie kan gaan over legio onderwerpen en hebben betrekking op bijvoorbeeld financiën en medische zaken. Jij of je partner kan vandaag nog iets overkomen. De ander is dan automatisch de dupe want kan en mag niks beslissen over bijvoorbeeld:
Wensen voor de verkoop van uw huis
Het regelen van bank- en verzekeringszaken
Het doen van schenkingen
Het aanstellen van een gevolmachtigde
Wel of niet reanimeren
Wel of geen toestemming voor behandelingen
Wel of geen euthanasie
Alle reacties Link kopieren Quote
Trixie schreef:
21-11-2023 11:46
Je zal het vast goed bedoelen. Maar ik snap niet wat er zo ingewikkeld is aan een persoonlijke afweging op basis van de huidige situatie. Dus de situatie nu en in de nabije toekomst die uniek is voor mij en mijn partner. Je haalt als voorbeeld een situatie aan van bejaarden mensen. Misschien kom ik bejaard over, maar wij zijn 40’ers. :biggrin:

Dat wij nu geen levenstestament hebben, bekent niet dat we die nooit zullen maken. Dat betekent alleen maar dat we ‘m nu niet nodig vinden. Niet omdat ik geen problemen voorzie. Maar omdat ik geen problemen voorzie die niet ook op een andere manier kunnen worden opgelost. In onze specifieke situatie dus. Niet in allerlei hypothetische niet bestaande situaties die niet op ons van toepassing zijn.
Wie zegt dat je "bejaard" gaat halen dan? Je kunt over een week wel dood en begraven zijn. Ik vind dit echt heel naïef.
Alle reacties Link kopieren Quote
Andersom schreef:
21-11-2023 12:12
Dat kan, maar is wel heel zonde als je het gewoon wel goed had kunnen regelen
Ja eens
Listen to the wind blow, watch the sun rise
Alle reacties Link kopieren Quote
Flipflop schreef:
21-11-2023 12:36
Wie zegt dat je "bejaard" gaat halen dan? Je kunt over een week wel dood en begraven zijn. Ik vind dit echt heel naïef.
Eens, leven is kwetsbaar. Iedere dag kun je een ongeluk, hersenvlies/ infarct krijgen en dan kun je te laat zijn.
Listen to the wind blow, watch the sun rise
Alle reacties Link kopieren Quote
Dit topic gaat over een levenstestament, niet over een gewoon testament.
Aan een levenstestament heb je helemaal niks als je over een week dood bent.
Alle reacties Link kopieren Quote
Pelle schreef:
21-11-2023 12:54
Dit topic gaat over een levenstestament, niet over een gewoon testament.
Aan een levenstestament heb je helemaal niks als je over een week dood bent.
Als to of partner morgen een hersenbloeding krijgt en in een coma op een ic terecht komt, kan het wel degelijk van belang zijn.

Ik ken het verschil tussen een testament en een levenstestament.
Alle reacties Link kopieren Quote
Flipflop schreef:
21-11-2023 13:17
Als to of partner morgen een hersenbloeding krijgt en in een coma op een ic terecht komt, kan het wel degelijk van belang zijn.

Ik ken het verschil tussen een testament en een levenstestament.
je zei: je kunt over een week wel dood en begraven zijn..

Gebruikersavatar
Anonymous
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Terug naar boven