Geld & Recht alle pijlers

Scheiden van man/vader die emotioneel mishandelt

18-05-2024 02:10 46 berichten
Alle reacties Link kopieren Quote
Bijna vier jaar geleden vroeg ik om hulp bij emotionele mishandeling in dit topic. Ik schreef toen dit:

Hoe zit het als je slachtoffer bent van een partner die je emotioneel mishandelt? Maar je kunt niet bij diegene weg, want je bent afhankelijk, bijv. financieel, sociaal of door samen kinderen te hebben?

Ik vraag me af of er iemand is die hulp heeft gekregen van een professionele instantie bij het ontsnappen uit een relatie met veelvuldig emotioneel geweld. Hiermee bedoel ik dat je vernederd wordt ('Je moeder is een kutwijf', zegt hij tegen je 6-jarige dochter), genegeerd (hij praat dagenlang niet tegen je), opzij gezet (hij laat je in je eentje voor de kinderen zorgen; gaat bewust niet mee op uitstapjes), gekleineerd ('Wat ben je toch een zielig wijf met een stom baantje'), gekwetst ('logisch dat niemand met jou wil omgaan, wat een saai mens ben je zeg'), bang gemaakt (hij gooit met spullen, dreigt je te gaan slaan; maar doet het dan toch niet), etc.
Maar je kunt dus niet weg, omdat je een vrouw bent met (licht) autisme, en geen steun uit de omgeving. Omdat hij sterker in zijn schoenen staat en sociaal vaardiger is.
Het emotionele geweld wordt uiteindelijk fysiek merkbaar doordat je (voor het eerst in je leven) paniekaanvallen krijgt, met druk op de borst en hartkloppingen, en doordat je lijdt aan extreem haarverlies.
Maar het geweld is louter emotioneel. Word je dan serieus genomen door professionele instanties, of is het zo van 'Je bent een volwassen vrouw, regel het zelf gewoon'?


>>>

3,5 jaar later. Door omstandigheden gaan man en ik scheiden. Dat is duidelijk sinds 2 maanden.
Hij heeft geld van zijn moeder en neemt een dure advocaat. Ik ben aangewezen op een advocaat met rechtsbijstand, die minder gehaaid en betrokken is.

De kinderen zijn 6,5 dag per week bij mij. Ik krijg geen hulp uit mijn omgeving. Ik werk fulltime (vaak in de avonden en nachten, zodat ik overdag tijd heb voor de kinderen). Hij zit bij zijn moeder, wordt verzorgd, maakt uitstapjes en bekokstooft van alles met familieleden en zijn dure advocaat. Ik zit in een survivalmodus.

We hadden deze week voor het eerst het gesprek met onze advocaten over het ouderschapsplan. Hij wil de kinderen het grootste deel van de week, terwijl hij nooit naar ze heeft omgekeken (nu eigenlijk nog steeds niet naar ze omkijkt) en ze regelmatig aan het huilen maakt. Ik ben daar per ongeluk mondeling mee akkoord gegaan, want het drong niet zo goed tot me door (het gesprek duurde bijna 4 uur in een warme ruimte, zijn advocaat zette me erg onder druk).
Ik belde mijn advocaat er na afloop over, dat ik minimaal één dag wil terugdraaien; mijn advocaat heeft duidelijk geen zin om ervoor naar de rechter te gaan maar wil dat wel als ik dat per se wil. Mijn advocaat doet sowieso wat geïrriteerd tegen me.

Hoe dan ook: hij pakt me via mijn kinderen. Ik kan niet geloven dat dit echt kan gebeuren, maar mijn advocaat zegt dat de rechter alleen kijkt naar of kinderen ook bij de vader woonde. Aangezien er nooit een officiële instantie tussenbeide is gekomen, denkt zij dat de rechter ons 50/50 de kinderen zou toewijzen als ik naar de rechter ga.

Ik heb dossiers bij de huisarts, Veilig Thuis en maatschappelijk werk, maar alleen in het laatste geval zijn we daadwerkelijk bij hulpverleners geweest. Mijn advocaat zegt dat dat allemaal mijn verhaal is. Wil ze me niet helpen, kan ze me niet helpen of heeft ze gewoon een punt? Ik weet het niet.

Ik heb twee geluidsopnames waarop hij gewelddadig is.

En de kinderen zelf voelen zich niet fijn bij hem, maar ze zijn nog een paar jaar jonger dan 12 jaar. Hun stem geldt dus niet, volgens mijn advocaat.

Hoe dan ook, ik heb echt hulp nodig voor mijn gevoel en vind die niet bij mijn advocaat. Weet iemand naar welke instantie ik kan gaan?

Mijn man zet me nu onder druk. Ik moet naar het ouderschapsplan kijken zoals zijn advocaat dat heeft opgesteld en dan met een definitief tegenvoorstel komen. In hoeverre kan hij dát afdwingen?

Ik wil de omgang met hun vader niet verhinderen. Maar zoveel dagen per week (vier!!) bij hem verblijven zal hen emotioneel beschadigen. Als ik al kijk naar wat het met mij heeft gedaan om zoveel jaren (bijna 20 jaar) met hem samen te leven, dan raak ik echt in paniek over wat zijn gedrag met de kinderen zal doen.

Ik hoop dat iemand me kan helpen.
Alle reacties Link kopieren Quote
Superuser2023 schreef:
18-05-2024 11:58
Of deze vader krijgt de kans niet om voor zijn kinderen te zorgen….
Je weet dat emotionele mishandeling overgaat op kinderen?
Alle reacties Link kopieren Quote
Superuser2023 schreef:
18-05-2024 11:58
Of deze vader krijgt de kans niet om voor zijn kinderen te zorgen….
Ik gok zomaar dat die 4 dagen twee weekenddagen zijn. En ik gok ook zomaar dat de rest een ingenieuze rekensom is rond zon-en feestdagen en vakanties, en to een soort rooster voorgeschoteld krijgt waarbij zij de clubjes en de schooldagen moet gaan doen.
En dat dan over een jaar blijkt dat zelfs een gezellig vakantierooster niet haalbaar is voor deze meneer.
Wilde gok hoor.
Alle reacties Link kopieren Quote
Surebaby schreef:
18-05-2024 12:03
Ik gok zomaar dat die 4 dagen twee weekenddagen zijn. En ik gok ook zomaar dat de rest een ingenieuze rekensom is rond zon-en feestdagen en vakanties, en to een soort rooster voorgeschoteld krijgt waarbij zij de clubjes en de schooldagen moet gaan doen.
En dat dan over een jaar blijkt dat zelfs een gezellig vakantierooster niet haalbaar is voor deze meneer.
Wilde gok hoor.
Precies. En die de avond van tevoren mededeelt dat ‘het toch niet helemaal lekker uitkomt morgen’, dat soort stunts.
Alle reacties Link kopieren Quote
Mijn man zet me nu onder druk. Ik moet naar het ouderschapsplan kijken zoals zijn advocaat dat heeft opgesteld en dan met een definitief tegenvoorstel komen. In hoeverre kan hij dát afdwingen?
Bedoel je het ouderschapsplan afdwingen, of afdwingen dat je met een tegenvoorstel komt?

Ja, je (advocaat) zult of zelf een plan moeten schrijven, of je moet reageren op wat er ligt. Hoe kun je anders je wensen kenbaar maken?

Kun je bij je advocaat aangeven waarom je je niet gesteund voelt? Misschien is er een verklaring voor, of begrijpen jullie elkaar verkeerd. Heb je echt helemaal niemand die met je mee kan kijken?
Alle reacties Link kopieren Quote
Stippestaartje schreef:
18-05-2024 12:38
Precies. En die de avond van tevoren mededeelt dat ‘het toch niet helemaal lekker uitkomt morgen’, dat soort stunts.
Ik denk dat hij op zijn moeder zal bouwen.
Alle reacties Link kopieren Quote
Heel erg bedankt voor alle lieve, meedenkende reacties. Met inderdaad heel goede tips.

Ik zal proberen wat antwoorden te geven om dingen te verduidelijken.

Wat het fulltime werken betreft: ik wil vanwege anonimiteit niet te veel details delen, maar ik werk hybride. Deels op kantoor, deels thuis. Als ik zou willen zou ik zelfs geheel thuis kunnen werken. Dat betekent dat ik vaak de laptop openklap als ik de kinderen op bed heb gelegd. Ook gaan ze naar school en één dag naar de NSO. Dus in die uren werk ik ook. En in het weekend. Ze spelen ook zelfstandig buiten, dus dan pak ik soms ook een moment tussendoor.

Ik heb mijn fulltime baan juist nu nodig, want de huur (vrije sector) van deze woning is eigenlijk net te hoog in mijn eentje. Daarom wil/kan ik geen extra verlof opnemen of zoiets.

Ik vind het fijn om te lezen dat mondeling akkoord gaan niet meteen het ouderschapsplan geldig maakt. Dank jullie wel. Inderdaad, dat ik ermee instemde geeft aan dat ik echt oververmoeid ben. Ik val tegenwoordig meestal 's avonds een paar uur in slaap, word dan wakker en werk vanaf middernacht een paar uur. Dan slaap ik vanaf 4 uur of zo nog even verder. Ik haal de zes uur slaap per nacht al weken niet.

Veilig Thuis heeft destijds geen actie ondernomen. Dat komt omdat ik zelf een schijterd ben. Ik wil geen conflicten, geen gezeik. Dus ik bagatellisseerde het probleem. Ik ben van het 'pappen en nathouden'. Het lukte me al die jaren om de situatie (over)leefbaar voor mij en de kinderen te houden, door te pleasen en ertussen te springen als hij boos werd, maar twee maanden geleden ging het mis en nu is het zeker dat we gaan scheiden. Hij heeft een excuus gevonden om mij te verlaten, vol haat. Hij heeft gezegd dat hij me kapot gaat maken.
Hoe dan ook, het is idd een eenzijdig verhaal bij Veilig Thuis.

De geluidsopnames zijn wel heel heftig moet ik zeggen. In de eerste dreigt hij me te slaan. In de tweede noemt hij me een k*nkergezwel en een k*nkerhoer en schreeuwt hij zo vol haat (daarbij komt dat hij ook nog eens een stuk groter en zwaarder is dan ik) dat ik er nog steeds rillingen van krijg. De kinderen waren op dat moment in huis. Een van hen werd er wakker van en kwam naar beneden.

Mijn dochter heeft ook (licht) autisme en bouwt heel erg op mij als verzorger. Ik reageer altijd adequaat op haar. Dat kan hij niet. Daarbij helpt het niet dat ze begint te puberen. In de periode voorafgaand aan de start van de scheiding viel hij bijna elke ochtend aan de ontbijttafel tegen haar uit. Hij schold haar ook regelmatig uit voor 'kutautist' en 'teringkind' en smeet met dingen. Huilend rende ze dan naar haar kamer. Dan negeerde hij haar, praatte het niet uit.

Sinds de scheiding begonnen is (twee maanden geleden dus) heeft hij de kinderen steeds hooguit één dag in de week opgehaald. Hij verblijft in zijn ouderlijk huis. Soms probeert hij ze te bellen om 7 uur 's avonds, maar meestal vergeet hij dat. Vaak ook is hij uit eten met vrienden ('Ik heb effe geen tijd om te bellen'), of iets anders voor zijn ontspanning aan het doen. Eerder deze week zou hij ze ophalen uit de NSO, toen zei hij door de telefoon dat hij 'meer dingen te doen had' en heb ik ze opgehaald. De kinderen zijn het gewend dat ze niet op hem hoeven te rekenen. Ik vang ze daar altijd in op.
Hij wil ze met het ouderschapsplan wél officieel meer zien om mij pijn te doen. Dat klinkt raar, maar hij weet dat zij de reden zijn dat ik al die jaren alles van hem slikte. Ze bij mij weghalen is dé manier om mij te raken. Geloof me: hij vindt het niks om zoveel dagen voor de kinderen te zorgen. Hij mist ze niet. Hij denkt alleen aan zichzelf. Hooguit vindt hij het belangrijk dat hij wel een leuke papa is in de ogen van anderen.

Hij raakt me ook door moeilijk te doen over de financiën. Of eigenlijk: door niet te reageren als ik vraag of hij geld wil overmaken. Hij verdient een stuk meer dan ik. Maar ik draai nu volledig voor alle kosten op en heb nog geen recht op financiële regelingen omdat we officieel nog getrouwd zijn en hij hier woont en alles.
Daarom loop ik nu financieel langzaam leeg, ook nog een punt van zorg.

Mijn advocaat noemde als reden om niet naar de rechter te gaan, dat de rechter voor een 50/50-verdeling zou kunnen kiezen. Maar dat is inderdaad nog altijd minder erg dan hij 4 dagen en ik 3.
Hij heeft het schema nu aangepast in overleg met zijn advocaat maar nog niet met mij gedeeld. Hij wil er evenmin over communiceren, volgens mij geeft het hem een kick om mij er in onzekerheid over te laten. Ik wil zeker naar de rechter gaan als zijn voorstel niet goed is.

Ik gun hem contact met onze kinderen en ik gun onze kinderen hun vader in hun leven. Echt.
Maar als ik het helemaal voor het zeggen had, zou hij gewoon twee dagen in de week overdag met ze omgaan, zou hij af en toe eens blijven eten en ze op bed leggen (bij ons altijd een uitgebreid ritueel), en weet ik het. Soms logeren. Omdat ik weet dat hij ze pijn gaat doen als hij te lang met ze is.

Maar dat zou de rechter niet goedkeuren, gaf mijn advocaat al aan. Vandaar dat ik als compromis akkoord wilde gaan met drie dagen (en twee nachten).
Alle reacties Link kopieren Quote
Wat heftig, dat verhaal over hoe hij met jullie kind omgaat, to.
Goed dat je bent weggegaan. Ik hoop dat je verder nog goede tips krijgt.
Alle reacties Link kopieren Quote
[...]
moderatorviva wijzigde dit bericht op 19-05-2024 14:07
Reden: Diagnose stellen.
98.67% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren Quote
Wat een verschrikkelijke vent! Sterkte to!

Ten eerste: misschien een een informerend gesprek voeren met een andere familierecht advocaat. Er wordt echt niet altijd blind 50/50 toegekend. Zeker in deze situatie, dat vader geen eigen huisvesting heeft.

Is het vaders bedoeling dat ze bij hem en oma gaan logeren?

Ten tweede maak in je zorgoverzicht ook een speciale notitie van elke keer dat hij zijn zorgtijd afzegt met bewijsstuk erbij.

Een rechter zal niet mild zijn voor een vader die net doet of hij meer zorgtijd wil, maar in de praktijk steeds afzegt.
Alle reacties Link kopieren Quote
Als hij nu bezig is met aanpassingen in zijn voorstel, dan zou ik dat rustig afwachten. Dat hij dat niet met je deelt hoeft geen treiteren te zijn. Jullie hebben besloten het via advocaten te regelen, dus dat doet hij dan ook.

Is er een aanvraag voor een vooorlopige voorziening? Want als duidelijk is dat het scheidingsverzoek is ingediend/wordt ingediend, kun je wel degelijk voor toeslagen in aanmerking komen als jullie niet meer samenwonen.
Ook helpt het als je advocaat een berekening en een voorstel neer legt voor voorlopige bijdrage in de kosten. Ook als je ex dat weigert of er tegen in verweer gaat, dan kan de advocaat later wel die datum gebruiken als richtdatum in een procedure en met terugwerkende kracht vorderen. Vraag dit goed na bij je advocaat.

Er wordt dan namelijk vanuit gegaan dat je ex kon weten dat hij moest bijdragen in de kosten van de kinderen en evt partneralimentatie vanaf dat moment, en dan loont het weigeren niet in de zin dat hij pas hoeft te betalen als de rechter dat zegt aan het einde van de scheidingsprocedure. Dan is hij dus alimentatie verschuldigd vanaf het moment dat jij dat hebt verzocht.
Lees je in in ouderverstoting want klinkt alsof dit al speelt of gaat spelen.

Heb je advocaat door toevoeging of heb je optie om andere advocaat te zoeken, dan 1 zoeken die hier ervaring mee heeft

Sterkte !
Op fb zijn groepen waarin je wellicht advies kunt halen .
Alle reacties Link kopieren Quote
Sasha schreef:
19-05-2024 09:19
Lees je in in ouderverstoting want klinkt alsof dit al speelt of gaat spelen.
Maar dan eerder de andere kant op: TO wil dat ex de kinderen alleen bij haar in bed komt stoppen en wellicht mee-eten. Terwijl, de vader moet na een scheiding natuurlijk ook voor zijn kinderen kunnen zorgen.

We lezen hier heel erg het verhaal van to en het klinkt nogal gekleurd. Dat hij het bijvoorbeeld nu niet met to wil hebben over de verdeling komt op mij niet over als to willen pesten, maar als iemand die met de advocaat gewoon de procedure volgt.
En to klinkt erg wantrouwend en gestresst.

Zelf ‘s nachts werken en geen 6 uur per dag slapen is onhoudbaar, dat zal een rechter toch ook geen goed plan vinden. Dus kinderen bij vader en oma is wellicht niet ideaal, maar dit ook niet. Stel dat oma een kinderkamer heeft en daar voor opvang kan zorgen terwijl vader werkt, dan is het misschien helemaal niet verkeerd. En misschien ook juist een geruststelling voor to dat vader niet met de kinderen alleen is?
Alle reacties Link kopieren Quote
Er zijn heel wat mensen die genoeg hebben aan 6 uur slaap.
De opvang bij Oma is tijdelijk, vader zal t.z.t. voor eigen woonruimte moeten zorgen.
De sterren wandlen, de tijd gaat, de klok zal slaan,.
Alle reacties Link kopieren Quote
Miura schreef:
19-05-2024 13:46
Maar dan eerder de andere kant op: TO wil dat ex de kinderen alleen bij haar in bed komt stoppen en wellicht mee-eten. Terwijl, de vader moet na een scheiding natuurlijk ook voor zijn kinderen kunnen zorgen.

We lezen hier heel erg het verhaal van to en het klinkt nogal gekleurd. Dat hij het bijvoorbeeld nu niet met to wil hebben over de verdeling komt op mij niet over als to willen pesten, maar als iemand die met de advocaat gewoon de procedure volgt.
En to klinkt erg wantrouwend en gestresst.

Zelf ‘s nachts werken en geen 6 uur per dag slapen is onhoudbaar, dat zal een rechter toch ook geen goed plan vinden. Dus kinderen bij vader en oma is wellicht niet ideaal, maar dit ook niet. Stel dat oma een kinderkamer heeft en daar voor opvang kan zorgen terwijl vader werkt, dan is het misschien helemaal niet verkeerd. En misschien ook juist een geruststelling voor to dat vader niet met de kinderen alleen is?
Helemaal mee eens. Het verhaal is erg eenzijdig en mensen maken de vader meteen een narcist en weet ik het wat allemaal. Eerlijk gezegd klinkt to niet stabiel en is het goed als kinderen bij beide ouders kunnen wonen.
Alle reacties Link kopieren Quote
xiongmao schreef:
19-05-2024 15:07
Eerlijk gezegd klinkt to niet stabiel
Niet stabiel zijn tijdens een scheiding is niet zo vreemd. 1 van de meest heftige gebeurtenissen in je leven.

Verscheurd door rouw om je gezin en angst voor de toekomst.

Hoe zou to stabiel moeten zijn in de periode waarin ze gaat scheiden van een man waar ze bang voor is. En die haar nu klem zet, door haar niet de alimentatie te betalen waar ze straks recht op zal hebben.

Financiële mishandeling is dat. TO moet zichzelf over de kop werken, omdat ze anders geen eten heeft.
xiongmao schreef:
19-05-2024 15:07
Helemaal mee eens. Het verhaal is erg eenzijdig en mensen maken de vader meteen een narcist en weet ik het wat allemaal. Eerlijk gezegd klinkt to niet stabiel en is het goed als kinderen bij beide ouders kunnen wonen.
Mag je vinden.
Ik ben voor contact met beide ouders. Er zijn voor niet beide ouders maar een paar uitzonderingen wat mij betreft.

Mijn verhaal ga ik hier niet delen. Ouderverstoting en kind kwijt.
Als ik mijn verhaal zou vertellen zal denk 90% zeggen/ denken.. jaja.. en nu het echte verhaal.

Of het verhaal van TO gekleurd is dat zal ongetwijfeld, zoals in principe elk verhaal hier waar ruzie is of een scheiding.

Bij mij zei iedereen , komt wel goed, geef het tijd, rust.
Niet dus.
TO kan voor zichzelf bepalen of het überhaupt aan de orde kan zijn en hier wel/ niet iets mee te doen.
Alle reacties Link kopieren Quote
Beste TO, ik wil je een hart onder de riem steken. Ik zit helaas in een vergelijkbare situatie.

Wat mij opviel in je verhaal is dat jij naar hem toe beweegt in het aantal dagen dat hij de kinderen eist. Terwijl er volgens je advocaat geen enkele reden toe is omdat een rechter een 50/50 verdeling zal toewijzen. Ik zou daarom niet op zijn eisen in gaan en een 50/50 verdeling eisen. Meer dagen lukt hem toch niet dus hou je poot stijf.

Je wil de kinderen begrijpelijkerwijze nog meer dagen hebben. Maar onder geen beding geef toe want meer dan 50/50 krijgt hij juridisch toch niet. Dat jij mondeling iets toe hebt gezegd doet er niet toe zolang er geen juridisch afdwingbare overeenkomst is kun je op alles terugkomen.

Verder is er nog heel veel wat ik zou kunnen vertellen maar ik laat het voor nu even hierbij. Het is een rotsituatie en ik begrijp je 100%. Als je hulp wilt stuur maar een DM.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik denk dat hij vooral op papier een regeling wil hebben waarin hij de kinderen veel heeft, maar dat niet daadwerkelijk gaat uitvoeren (want hij heeft helemaal geen zin in de kinderen zo te lezen).
Maar als ze op papier veel bij hem zijn, hoeft hij jou erg weinig kinderalimentatie te betalen.

Als na het vaststellen van de kinderalimentatie de kinderen toch veel bij jou zijn (omdat hij ze gewoon niet ophaalt o.i.d.), gaat hij er vanuit dat jij niet opnieuw naar de rechter gaat om de financien te laten aanpassen.

Hij is een spelletje aan het spelen.

Ervaring leert dat een vader die graag zijn kind negeert, aan de kant zet, uitscheldt en gewoon niet ophaalt omdat hij liever gaat stappen/uit eten gaat etc, zich niet aan de omgangsregeling gaat houden.
Ik denk dat dit puur 'moeilijk maken' is.
Alle reacties Link kopieren Quote
TijgerindeNacht schreef:
18-05-2024 02:10
De kinderen zijn 6,5 dag per week bij mij. Ik krijg geen hulp uit mijn omgeving. Ik werk fulltime (vaak in de avonden en nachten, zodat ik overdag tijd heb voor de kinderen).
Ten eerste: jij bepaalt welk geluid je laat horen bij een rechter, je advocaat is je spreekbuis. Als jij mondeling akkoord bent gegaan in een vooroverleg, kan je dat schriftelijk weer ongedaan maken en ik zou dat snel doen, voor dat het behandeld gaat worden. Schrijf voor jezelf op wat voor jou de ideale omgangsregeling is en laat dat door je advocaat aan de advocaat van je ex sturen.

Ik heb bovenstaande even gequote omdat ik het niet snap. De kinderen zijn nu toch gewoon altijd bij jou én je man/ex?
Is het niet beter dat hij ook 50% van de zorg krijgt? Als jij 's avonds en 's nachts werkt is dat toch anders geen doen?
Alle reacties Link kopieren Quote
Je gaat niet in op de vraag waarom je deze advocaat aanhoudt.

Kun je van advocaat veranderen? Doe dat dan.
Alle reacties Link kopieren Quote
O, oud topic
Even geen inspiratie.

Gebruikersavatar
Anonymous
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Terug naar boven