Gezondheid alle pijlers

Bedplassen bij volwassenen

01-03-2008 22:26 15 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hallo ik ben 18 jaar en heb al m'n hele leven een geheim. Ik plas namelijk nog steeds in bed. We hebben al zoveel geprobeerd om er van af te komen maar uiteindelijk ben ik nooit helemaal droog geworden. Plaswekkers maakten vooral mijn vader en moeder en zusje wakker maar mij vaak niet. Als ik een schoolkamp had kreeg ik Minrin dat hielp wel redelijk maar dat kun je niet lang gebruiken. Homeoptahie en hypnotherapie werd ook niets. Soms ben ik een paar dagen droog maar soms ook meerdere dagen achter elkaar gaat het mis. Mijn matras is altijd beschermd. Nu ga ik in september op kamers en daar kan ik niet wassen. Dat wordt een groot probleem. Thuis draag ik meestal geen luiers, maar straks kan het bijna niet anders. Maar ik ben bang dat andere er achter komen. En zo worstel ik al zo lang hiermee. Zijn er meer studenten of volwassenen die dit nog hebben? Is er nog een kans dat ik er toch nog overheen groei?
Alle reacties Link kopieren
Nee, helaas weet ik er weinig van, maar ik wil je wel even sterkte wensen, want ik vind het wel superknap dat je wel op kamer gaat!



Wel heb ik gehoord dat er bepaalde ziekenhuizen zijn die zijn gespecialiseerd in bedplassen, ben je daar ook geweest?
Alle reacties Link kopieren
Het Nederlands Droogbedcentrum is een landelijke organisatie voor informatie over, onderzoek naar en behandeling van bedplassen. Het Nederlands Droogbedcentrum valt onder het Incontinetiecentrum Meppel.



Het Nederlands Droogbedcentrum bestaat uit:



Incontinentiecentrum Meppel

Droogbedcentrum

Stichting Bedplassen Nederland

Kenniscentrum Bedplassen





Incontinentiecentrum Meppel

Het Incontinentiecentrum Meppel is een afdeling binnen het Diaconessenhuis Meppel, waar verschillende diensten met betrekking tot incontinentie aangeboden worden:



Droogbedcursus voor volwassenen vanaf 12 jaar;

Poliklinische training;

Cognitieve training in dagbehandeling;

Onderzoek;

Voorlichting.

[bewerkt door moderator, ivm vermelding NAW gegevens]

E-mail: info@droogbedcentrum.nl



U kunt vragen stellen per e-mail: info@droogbedcentrum.nl



Droogbedcursus voor volwassenen

De droogbedcursus in groepsverband is een trainingsprogramma voor personen vanaf twaalf jaar die last hebben van hardnekkig bedplassen of die onafhankelijk willen zijn van medicijnen, die bedplassen verminderen.



De deelnemers verblijven meestal vier nachten in het Incontinentie-centrum met als doel de manier van slapen zodanig te veranderen dat zij wakker worden van signalen van de blaas.

De locatie in een andere ambiance dan de ziekenhuissfeer heeft een positieve invloed op het resultaat. Deelnemers krijgen overdag een activiteitenprogramma met een recreatief karakter aangeboden, dat gebaseerd is op het bevorderen van het groepsproces en de gunstige invloed van lotgenotencontact. Na de cursus hebben de deelnemers gedurende drie maanden telefonisch contact.





Folder: droogbedcursus (pdf)



Cognitieve training in dagbehandeling

De cognitieve training in dagbehandeling is een intensievere behandelmethode voor kinderen met functionele incontinentie. Bij functionele incontinentie is de samenwerking tussen de sluitspier, bekkenbodem en de blaas niet goed, er is dan geen anatomische of neurologische oorzaak voor de incontinentie.

Het kan ook zijn dat er geen sprake is van incontinentie maar dat het gaat om steeds terugkerende blaasontstekingen op basis van dit verkeerde plasgedrag. Voor de behandeling worden de kinderen gedurende vijf dagen om negen uur 's ochtends gebracht en om vier uur 's middags op-gehaald . Na het weekend is er direct de maandag erop een evaluatie met en bespreking van de verdere training thuis. De kinderen komen na de sessie meestal nog twee keer voor poliklinische controle en hebben gedurende drie maanden telefonische consulten.



Folder: cognitieve blaastraining (pdf)



Stichting Bedplassen Nederland

De Stichting Bedplassen Nederland is een patiëntenvereniging, die opkomt voor de belangen van bedplassers. De vereniging brengt bedplassen onder de aandacht van het grote publiek, zodat het onderwerp uit de taboesfeer wordt gehaald. De Stichting Bedplassen Nederland organiseert voorlichtingsbijeenkomsten.





[bewerkt door moderator, ivm vermelding NAW gegevens]





Kenniscentrum Bedplassen

Het KCB is een landelijke organisatie, die zich zowel op patiënten als hulpverleners richt. Het KCB houdt zich bezig met onderzoek naar oorzaken van bedplassen en het stimuleren en ontwikkelen van nieuwe behandelmogelijkheden. Het KCB heeft informatie op het gebied van bedplassen, zoals onderzoeken, nieuwe behandelmogelijkheden, literatuur en namen, adressen en telefoonnummers van specialisten en leveranciers.



[bewerkt door moderator, ivm vermelding NAW gegevens]



www.bedplassen.org





http://www.droogbedcentrum.nl/
Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.
Alle reacties Link kopieren
BEDPLASSEN BIJ VOLWASSENEN



Omdat bij volwassen bedplassers bijna nooit een lichamelijk oorzaak wordt gevonden is de aandoening moeilijk te behandelen. Een voorbeeld van een lichamelijke oorzaak is dat de zenuwen van de blaas, de sluitspier en het bekken niet goed samenwerken.



De behandelmethoden die voor kinderen gebruikelijk zijn hebben bij volwassenen meestal weinig resultaat. Sommige mensen kunnen behandeld worden met medicijnen.



Bij sommige volwassenen bedplassers knijpt de blaas te sterk samen. Behandeling met medicijnen uit de groep van de anticholinergica kan dan helpen. Deze zorgen ervoor dat de blaas minder samenknijpt en daardoor meer urine kan bevatten.





INFORMATIE



Voor meer informatie over onder meer bedplassen kunt u terecht bij de Stichting ISIS. Deze organisatie behartigt de belangen van mensen met incontinentie, het blaaspijnsyndroom, plasproblemen, bedplasproblemen en problemen met overactieve blaas.



[bewerkt door moderator, ivm vermelding NAW gegevens]



Internet: www.inco.nl
Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.
Alle reacties Link kopieren
Ah, dat bedoelde ik, thanks!
Alle reacties Link kopieren
120.000 volwassenen plassen in bed

Door: Peter Schong

Gepubliceerd: woensdag 30 mei 2007 13:35

Update: woensdag 30 mei 2007 15:19





Eén procent van de volwassenen in Nederland plast in bed. Dat zijn naar schatting 120.000 mensen, meldt het Nederlands Droogbedcentrum.



Het gaat dan niet alleen om ouderen, legt Zwaan Mulder, coördinator van het Droogbedcentrum, uit.



“Incontinentie en bedplassen zijn verschillende dingen. Ouderen met incontentie hebben ook overdag problemen met het ophouden van urine. Mensen die in bed plassen hebben overdag geen probleem, alleen ’s nachts als ze slapen.”



Onderbelicht



Volgens Mulder is bedplassen bij kinderen een bekend fenomeen, maar bij volwassen een onderbelicht onderwerp. “Kinderen kunnen naar de schoolarts, de huisarts of de GGD, maar volwassenen die in bed plassen kunnen alleen bij ons terecht.”



Het in 2003 opgerichte Droogbedcentrum heeft een therapie voor het tegengaan van bedplassen ontwikkeld. De patiënt verblijft vier nachten in het Droogbedcentrum in Meppel. Daar wordt de manier van slapen gemonitord. Met concentratieoefeningen moet de bedplassers voor het slapen gaan zichzelf inprenten dat hij wakker moet worden als hij voelt dan zijn blaas vol is.



“Je moet jezelf voornemen dat je wakker wil worden. Net als bij een belangrijke gebeurtenis, bijvoorbeeld dat je vroeg op moet omdat je het vliegtuig moet halen. Je kunt namelijk in je slaap selecteren waarvan je wakker wil worden.”



Geen afwijking



Bedplassen is geen lichamelijke of psychische afwijking, stelt Mulder. “Het is geen afwijking. Mensen die bedplassen worden moeilijk wakker. Ook wordt wel eens gezegd dat het door een kleine blaas of een hoge urineproductie komt. Dat zou kunnen, maar het probleem is vooral het wakker worden.” Stress kan een factor zijn ‘maar dat is te kort door de bocht’. “Veel mensen kunnen überhaupt niet slapen door stress.”



Schaamte



De volwassen bedplasser leeft in schaamte. Om het onderwerp uit de taboesfeer te halen, publiceert het Droogbedcentrum in samenwerking met oud-patiënt Bianca Smits op 12 juni het boek 'Natte lakens, Droge dromen, ik plas nog in mijn bed, maar wil je met me trouwen?’



In het boek beschrijft Smits de grote persoonlijke gevolgen die bedplassen heeft. “Mensen schamen zich en kiezen ervoor om geen relaties aan te gaan. Veel van die mensen zijn bewust alleen. Of ze gaan niet op vakantie”, vertelt Mulder. “Het is een aanslag op je eigenwaarde.”
Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.
Alle reacties Link kopieren
Maxime, ik heb geen ervaring, maar wil je wel succes wensen. Enneh, als ik op een kamer zou komen met jou, en jij zou je verhaal doen, dan zou ik je echt niet anders gaan bekijken.



Hopelijk doet jouw huisgenoot dat ook niet. :hug:
Jeej ja dat is inderdaad lastig als je op kamers gaat. Uberhaubt lastig maar dan dus helemaal. Goh hoop dat je wat kunt met de reeds gegeven info. Succes en sterkte!
Ik zou als huisgenoot ook niet anders tegen je aan gaan kijken. Ik denk zelfs dat ik je elke nacht even richting de wc zou sturen. :)



Echt rot voor je hoor. Je kunt er immers niks aan doen, maar het beheerst waarschijnlijk een groot deel van je leven. Net als wat anderen al zeiden. Top dat je toch op kamers gaat!
Alle reacties Link kopieren
is het echt niet mogelijk om een wasmachine in je studentenhuis neer te zetten? Ik heb binnenkort wel een oudje over....
Alle reacties Link kopieren
En je drinkt niet overmatig veel en hebt veel dorst?

Bovendien zou je minrin neusspay of tabletten in principe ook langdurig mogen gebruiken, mits het goed gecontroleerd wordt. Maar het wordt bij kinderen niet aangeraden om langdurig te gebruiken omdat het meestal iets is wat weer overgaat en ze het zo dus nooit zullen leren.... Het kan dus wel om het langer te gebruiken.
Alle reacties Link kopieren
Joh, wat een vervelend probleem zeg! Ik heb zelf tot m'n 13e ofzo in bed geplast, daarna nog wel eens ongelukjes gehad, maar nu al jaren niet meer. Laatste tijd heb ik wel standaard een inco-matje op bed liggen, maar da's omdat ik door m'n handicap niet zelf m'n bed uit kan komen en 's nachts in een urinaal moet plassen, en da's zeker als vrouw niet zo gemakkelijk ;-]



Maar goed, terug naar jouw probleem: ik zou zeker raad vragen bij een gespecialiseerd centrum. Zou dat geen uitkomst geven, dan zijn er nog andere middelen die je zou kunnen gebruiken. Een medicijn als amitryptiline in lage dosering kan ook helpen tegen bedplassen, en kun je prima langdurig gebruiken. Ook zijn er middelen die de blaas kalmeren (Vesicare, en misschien nog andere?) waardoor je minder aandrang voelt en je urine langer op kunt houden. In theorie hoef je dan dus minder vaak naar de wc, dit kan 's nachs ook schelen. Er moet echter wel in het begin een keer gecontroleerd worden of je met dit middel nog wel je blaas helemaal leegkrijgt, want dat is een mogelijk nadeel ervan.



Verder kun je natuurlijk incontinentiematerialen gebruiken, maar ik kan me goed voorstellen dat je daar als 18-jarige niet echt op zit te wachten. Ik ken trouwens mensen die tot hun 18e of langer in bed geplast hebben en daar alsnog vanzelf 'overheen gegroeid' zijn. Dus geef de moed niet op! :-]
Alle reacties Link kopieren
Hee Maxime,



Ik snap jou situatie helemaal. O_o

Snachts plas ik ook nog in mijn bed en heb het daar ook erg moeilijk mee. Ik ben onderhand ook al 19 jaar en studeer ook verder van huis dus ik zit ook op kamers.



ik ga binnenkort na het droogbedcentrum in meppel. Er komen erg goeie cijfers vanaf en het schijnt echt te helpen. Ik ben benieuwd!! misschien ook een aanrader voor jou?



Groeten
Alle reacties Link kopieren
Meisje19 en Maxime, wat vervelend. Ik heb zelf tot mijn 18de ook in bed geplast. Kreeg toen de plaswekker. Ik was er in drie weken vanaf. Mijn vader hield het steeds tegen en weigerde de borg, toen 300 gulden (dus zeg effe 140 euro) voor te schieten waardoor ik hem niet kreeg. Ik heb alle ziekenhuizen van binnen gezien, mijn vader wilde geen cent uitgeven en meende dat er maar flink aan mij gesleuteld moest worden, 'desnoods dichtnaaien'. Ja, die vaders bestaan ook, maar da's een andere discussie even.

Toen zo ongeveer het laatste ziekenhuis echt meende dat alles 'daaronder' functioneerde zoals het moest, en de plaswekker de enige optie was, ging mijn moeder naar haar vader en leende die 300 piek. Veroorzaakte bijna een scheiding, maar alla.

Moraal van dit verhaal: dit zat 25 jaar geleden nog veel meer in de taboe-sfeer dan nu en mijn oren suizen van al die instellingen die er nu GELUKKIG zijn.

Ik vind het ook top dat je op kamers gaat. Ik zou het wel bespreekbaar maken, zeker als je bijv. een wasmachine met elkaar deelt. Je hebt hem dan toch iets vaker nodig. Bespreek het, geef desnoods aan dat jij vaker waspoeder koopt ofzo. Want je kan het bijna niet verborgen houden.

Wat ik nu wel heb na de bevalling (en mede dankzij bekkeninstabiliteit) is wat meer urineverlies. Weet niet of eea. gerelateerd is, overigens.

Misschien zit ik nu op een reeds uitgeprobeerd pad, maar 's avonds minder drinken en bekkenbodemtrainingen al geprobeerd?

Ik leef echt mee! Ik ben er zelf vanaf, maar logeren was natuurlijk altijd een drama, eerst weer eens een hindernis overwinnen (namelijk: vertellen) alvorens je er met je weekendtas heen ging.

Als je mijn huisgenoot was, zou ik het juist op prijs stellen dat je dit met mij zou delen, en ik zou je helpen waar ik kon.
Alle reacties Link kopieren
Hee



Woo, dat is ook heftig!

Wel erg tof van je moeder dat ze toen toch die 300 gulden heeft geleend heeft van haar vader.

Echt super lief! Dat ze al die ruzie daar voor over had.



Ik raad hem idd ook aan om een wasmachine aan te schaffen. Alleen het gaat daar dan wel erg opvallen dat hij zo vreselijk veel was heeft. Dat klinkt miss stom maar is wel zo. plus dat het ook gaat opvallen dat je elke dag je bed verschoont. Mensen krijgen dan wel vragen. Of je moet een droger hebben, maar ik denk dat het dan nog gaat opvallen. Ik gebruik luiers.. Het is ook niet echt een fijne oplossing want als 19 jarige studente zit je daar niet echt op te wachten. Mijn huisgenoten weten er allemaal helemaal niets van af :) . zoiets kan je best voor jezelf houden. Maar als nog is het absoluut geen ideale situatie! Ik heb echt geen idee of je er over heen groeit. Ik denk soms wel eens dat ik er nooit meer vanaf kom. maar dat is ook niet echt een gemotiveerd antwoord :S .



Ik weet niet of je hier prive berichtjes kan sturen, maar als je contact met me zou willen dan moet je dat maar laten horen.



Liefs

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven