Gezondheid alle pijlers

Borstverkleining

18-09-2017 13:23 50 berichten
Alle reacties Link kopieren
Eindelijk heb ik de stap durven zetten om een afspraak te maken voor een intakegesprek voor een borstverkleining. Ik heb sinds maart al een verwijsbrief van de huisarts maar ik vond het gewoon te eng om écht die stap te zetten. Ondanks dat ik echt last heb van m'n grote voorgevel, chronische pijn en stijve nek en schouders heb, stelde ik het steeds uit om die afspraak te maken. Omdat ik bang was dat ik na de borstverkleining toch niet tevreden ben (en dan kan je niet meer terug), dat ik voor altijd lelijke littekens heb en ik ben echt een schijterd als het om narcose / prikken / naalden gaat.

Vandaag eindelijk de moed verzameld om te bellen. Ik dacht dat ik over een paar weken dan wel terecht zou kunnen, dat ik nog even kon wennen aan het idee, wat vragen op kon schrijven etc. Wat blijkt: ik kan morgen al terecht! :-o

Het klinkt nu net alsof ik morgen al onder het mes ga, maar ik heb dus gewoon een intakegesprek. Het is dus niet zo dat ik morgen al opengesneden word maar ik vind het toch rete-spannend.

Ik heb cup F en weeg 62 kilo. Ik vind mezelf echt buiten proportie en naast de lichamelijke klachten die ik heb, ben ik het ook zat dat mensen mij omschrijven als ''dat meisje met die grote tieten.'' :thunder: Alsof ik helemaal besta uit 2 bulten met knoppen erop. Ik doe mijn best om me dan ook zo te kleden dat mensen eerst naar mijn ogen kijken en niet zitten te staren naar mijn tieten.

Het lijkt me heerlijk om 's avonds m'n BH uit te doen en niet de zwaartekracht te voelen (alhoewel ze nog niet echt hangen maar het is gewoon veel gewicht), ik kijk uit naar hoe het voelt om geen stijve nek en schouders meer te hebben en ook lijkt het me heerlijk om eens leuke blousejes, jurkjes en lingerie te kopen zonder dat ik me vierkant voel.

Anyway, ik heb dit topic eigenlijk geopend om te vragen of er nog meer vrouwen zijn die een borstverkleining hebben gehad. Wat voor klachten had je daarvoor? En hoe kijk je er nu tegen aan? Heb je geen spijt van je beslissing? Bleef je de littekens lang zien? Waar moet ik op letten? En hoe lang duurde het (ongeveer) voordat je hersteld was? Ik lees verhalen variërend van 2 tot 8 weken en vroeg me af wat jullie ervaring hiermee is. Ik ben benieuwd!
owlyone wijzigde dit bericht op 18-09-2017 14:12
0.20% gewijzigd
Consistency compounds.
Alle reacties Link kopieren
Zelf geen ervaring, wel vriendinnen die zeggen dat ze het 10 jaar eerder hadden moeten doen!
Heel veel succes morgen!
Ik heb het anderhalf jaar geleden laten doen.

Mijn klachten waren vooral rugpijn, pijn in de schouders en bij mij hingen ze ook heel erg. Die klachten zijn nu wel weg. Heel gek: ik vergeet nu soms dat ik geen BH aan heb. Het echt weer borsten alsof ik 16 ben ofzo :yes:

Achteraf gezien heb ik opzich geen spijt van de beslissing. Wel vind ik dat mijn lichaam nu niet goed meer in proportie is. Ik heb nu optisch gezien opeens een veel dikkere buik. Mijn grote borsten camoufleerden dat altijd.

De littekens zijn nu, na anderhalf jaar, nog steeds zichtbaar op sommige plekken. Rond de tepels is het wel goed genezen gelukkig, maar in de plooien onder mijn borsten zijn de littekens wel vrij dik.

Wat ik zelf wel heel vervelend vind is dat ik geen enkel gevoel meer heb in mijn tepels.

Qua herstel weet ik het eerlijk gezegd niet echt meer. Ik geloof een week of 6.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb het niet zelf gedaan, maar mijn moeder wel. Ze had na drie kinderen cup H en de boel hing behoorlijk, zeg maar. Ze heeft er na de ingreep wel vrij veel last van gehad. Ze hebben veel meer weefsel weggehaald dan gedacht - anderhalve kilo! - en ze moest een nacht in het ziekenhuis blijven. De dagen erna heeft ze wel wat pijn gehad, wat met pijnmedicatie goed te doen was, maar ook wel wat complicaties in de vorm van bloedingen en verstopte drains (niks levensbedreigends, alleen vervelend). Ze voelde zich ook een paar dagen erg slap en flauw. Het heeft wel anderhalve maand geduurd voor ze helemaal de oude was en ze is ongeveer een week écht futloos geweest, maar na twee weken kon ze wel al weer gewoon boodschappen doen en zo.

Maar ze heeft er geen moment spijt van gehad. Ze heeft minder rugklachten en kleding zit een stuk beter. Bovendien is de boel flink gelift, wat misschien voor jou nog niet zo relevant is maar voor een 50-jarige na drie kinderen wel heel fijn was ;) De littekens zie je nog wel maar na een jaar of wat is er weinig meer van over, alleen wat lichte lijntjes (je moet er echt met je snufferd bovenop staan wil je ze zien; een plastisch chirurg kan goed hechten!). Ze is er echt heel blij mee en zegt dat ze het jaren eerder had moeten doen.
Kijk uit malloot, een kokosnoot.
Alle reacties Link kopieren
Geen eigen ervaring wel van twee vrouwen in mijn omgeving, beide hadden ongeveer dezelfde klachten als jij en zijn daar nu vanaf. Beide zeggen achteraf dat ze het jaren eerder hadden moeten doen dus het was het zeker waard. Bij de vriendin waarvan ik het gezien heb ik het heel netjes geworden, bij mijn collega ook zegt ze (heb ik niet zelf gezien maar ik geloof haar natuurlijk)
Difficulty is inevitable, drama is a choice.
Alle reacties Link kopieren
In 2003 laten doen, beste beslissing van mijn leven.

Ik ben van cup G/H teruggegaan naar C/D.

Ik heb een sleutelgat litteken en daar zie je nauwelijks nog wat van. Wel is het gevoel minder geworden (mijn tepels zijn namelijk verplaatst). Mijn herstel was vrij vlot. Heeft zeker geen 8 weken geduurd. Na 2 weken was ik weer volledig aan het werk
Alle reacties Link kopieren
Ook geen persoonlijke ervaring, maar wel in mijn omgeving gezien. Van haar begreep ik dat het een zware operatie is met een flink herstel. Zij heeft er nog echt wel even last van gehad, maar is er wel enorm blij mee.
Freedom is just another word for nothing left to lose - Janis Joplin
Jaren terug laten doen. Ik was 22 en had cup G. Zelfs met mn 80 kg en 1meter80 veel te groot. Toen heb ik een paar dagen in het ziekenhuis gelegen maar dat was toen heel normaal.
Mn klachten waren was jij ook hebt. En hoewel ik nog steeds goed zichtbare litteken heb (vooral onder mn armen) is het nog steeds één van mn beste beslissingen ooit geweest
Alle reacties Link kopieren
25 jaar geleden een borstverkleining gehad. Ik ben er nog steeds heel blij mee.
Inderdaad wel 8 weken herstel, maar dat is misschien nu wel wat minder. Ik heb ook 4 dagen in het ziekenhuis gelegen.
Ik heb de ingreep laten doen voor ik kinderen kreeg en heb daardoor geen borstvoeding kunnen geven. Ik vond dat geen probleem, maar dat kan een reden zijn om het uit te stellen. Er is bij mij behoorlijk veel weefsel weggehaald, de littekens lopen door tot ver onder mijn oksel. Die littekens zijn ook niet mooi. Rondom de tepel en onder de borst zijn ze wel heel mooi geworden.
Ik ben niet het gevoel in mijn tepels kwijt geraakt. Voor de verkleining mocht er eigenlijk niemand aankomen, daarna is dat alleen maar beter geworden.
The mind, once stretched by a new idea, never returns to its original dimensions
Alle reacties Link kopieren
Geen ervaring mee, maar ik wilde je veel succes wensen en een goed herstel!
Alle reacties Link kopieren
Ik heb het laten doen doen ik 17 was, beste beslissing van mijn leven!
Voor mijn operatie had ik ontzettend veel last van mijn nek, tot op het punt dat ik een dubbele set boeken op school had omdat ik mijn boekentas niet meer kon dragen. Meedoen met gym was al helemaal geen optie meer.

De littekens zie ik nu nog steeds wel een beetje hoor, maar dat boeit me dan niet zo heel erg. Niemand die ze ziet onder normale omstandigheden. Ik heb er zelfs een tattoo omheen laten zetten, omdat ik het zo'n leuke plek vond. Ik weet dat ik met een week of 4 weer naar school ging, maar als je kinderen hebt denk ik dat je misschien iets langer moet herstellen.
Twee nadelen, ik heb minimaal gevoel in mijn tepels. En een aantal jaar na mijn operatie ben ik 20+ kilo afgevallen en daardoor heb ik nu een cup AA ipv een C. Maar goed, dat wist ik niet en zelfs als ik het wel had geweten had ik het nog gedaan, want dan was het nu nog uit verhouding geweest.

Ik zeg: doen!!
Valhalla! Where the brave may live Forever!
Alle reacties Link kopieren
Bedankt voor alle reacties allemaal!
Ook bedankt voor de mensen die me succes wensen :) !

Tot nu toe wel positieve verhalen gelukkig, dat stelt me wel gerust.

Weet iemand wat de eisen zijn om een borstverkleining vergoed te krijgen van je verzekeraar? Voor zover ik weet mag je geen overgewicht hebben (heb ik niet) en volgens mij moet je qua lengte / gewicht / cup binnen een bepaalde ''range'' vallen.

Ik hoop echt van harte dat mijn verzekeraar vergoeden anders moet ik eerst duizenden euro's sparen en ben bang dat ik over een paar jaar echt niet meer durf.

Zijn jullie in een ziekenhuis geweest of in een kliniek?
Ik heb zelf de voorkeur voor een kliniek omdat ik het idee heb dat je in een ziekenhuis een nummertje bent en dat je in een kliniek wat meer persoonlijke aandacht krijgt. Ik weet niet of dat waar is want ik heb er geen ervaring mee, maar mijn gevoel zegt dat een kliniek wat meer gespecialiseerd is.

Ik schrik wel een beetje van de verhalen waarbij je littekens tot onder je oksels / armen hebt. Is dat die ankermethode? En wanneer wordt die toegepast?
Consistency compounds.
snipsnaps schreef:
18-09-2017 13:47
25 jaar geleden een borstverkleining gehad. Ik ben er nog steeds heel blij mee.
Inderdaad wel 8 weken herstel, maar dat is misschien nu wel wat minder. Ik heb ook 4 dagen in het ziekenhuis gelegen.
Ik heb de ingreep laten doen voor ik kinderen kreeg en heb daardoor geen borstvoeding kunnen geven. Ik vond dat geen probleem, maar dat kan een reden zijn om het uit te stellen. Er is bij mij behoorlijk veel weefsel weggehaald, de littekens lopen door tot ver onder mijn oksel. Die littekens zijn ook niet mooi. Rondom de tepel en onder de borst zijn ze wel heel mooi geworden.
Ik ben niet het gevoel in mijn tepels kwijt geraakt. Voor de verkleining mocht er eigenlijk niemand aankomen, daarna is dat alleen maar beter geworden.
Hier exact hetzelfde, ook 25 jaar geleden.

Littekens blijf je inderdaad zien maar dat vond/vind ik geen enkel probleem hoeveel positiefs het heeft opgeleverd.
Ik heb 't laten doen op mijn 17e, nu ruim 10 jaar geleden, en dat was de beste beslissing ooit. Mijn littekens zijn nauwelijks meer zichtbaar; op de borst zelf helemaal niet, en verder alleen nog een beetje waar het litteken altijd tegen de beugel van mijn BH aan zit (dus aan de buiten-zijkant van de borst). Verder zijn de littekens zover weg dat je het eigenlijk niet ziet als je niet weet dat ik geopereerd ben, maar (!) dat heeft wel een aantal jaren geduurd. Tot die tijd werden ze snel zichtbaar, vooral als ik het bijvoorbeeld koud had, dan waren de littekens blauwrood terwijl ik een hele witte huid heb.

Ik ben zelf geopereerd in een ziekenhuis, door een vrouwelijke plastisch chirurg, en was daar ontzettend tevreden over. Fijn ziekenhuis, goede zorg. Drie dagen daar gebleven, daarna weer naar school gegaan na een week of 1,5-2 geloof ik - eerst halve dagen, boekenpakket in mijn kluisje, daarna weer hele dagen. En over die specialisatie; zowel in een kliniek als een ziekenhuis is een plastisch chirurg gespecialiseerd in dit soort operaties, dus ik zou daar niet te veel naar kijken. Het gebeurt in beide gevallen zo vaak dat een chirurg echt goed weet wat 'ie doet.

Littekens tot je oksels: ja, je hebt een ankermethode, die had ik ook (ruim een kilo weggehaald in totaal). Wat ik al zei: praktisch onzichtbare littekens na een aantal jaren, en verder hele mooie borsten die goed in verhouding zijn. Ik zou 't zo weer doen.
Alle reacties Link kopieren
Monti schreef:
18-09-2017 14:25
Hier exact hetzelfde, ook 25 jaar geleden.

Littekens blijf je inderdaad zien maar dat vond/vind ik geen enkel probleem hoeveel positiefs het heeft opgeleverd.
Hoe zichtbaar zijn die littekens? Ik bedoel, zijn het echt van die die littekens zeg maar? Of is het meer zichtbaar door het littekenweefsel?
Consistency compounds.
Bij mij zei de arts trouwens dat ik wel borstvoeding zou kunnen geven, omdat mijn tepel verplaatst is, maar niet los van het lichaam is geweest (en de belangrijkste melkleiders dus nog in tact zijn). Ik heb ervoor gekozen dat niet te doen, omdat ik tijdens mijn zwangerschap merkte dat mijn littekens 'zachter' werden (door dezelfde hormonen die bekkeninstabiliteit veroorzaken). Ik wilde het risico niet lopen dat mijn littekens door borstvoeding en hormonen breder en lelijker zouden worden, vooral omdat de littekens ook heel gevoelig waren in de zwangerschap, en ik een beetje een schrikbeeld had van voor altijd brede en pijnlijke littekens. Dus ik heb flesvoeding gegeven.
Alle reacties Link kopieren
@Bloemetjesolifant Bedankt voor je reactie.
Dat is dus iets waar ik wel 'bang' voor ben. Dat het jaren duurt voordat het resultaat echt zichtbaar is. Ik ben bang dat ik niet door die littekens heen kan kijken en daardoor alsnog spijt krijg van de ingreep. Alhoewel ik nu wel zover ben dat ik liever gewoon van mijn klachten af wil.

En je hebt gelijk voor wat betreft de deskundigheid van de plastisch chirurgen in een ziekenhuis of in een kliniek. Ik weet ook niet goed waarom mijn voorkeur dan uitgaat naar een kliniek want ik probeer natuurlijk niet te zeggen dat de chirurgen in het ziekenhuis maar wat aanrommelen. Het is denk ik meer dat een ziekenhuisomgeving me gewoon geen gerust gevoel geeft. De kliniek waar ik naartoe ga heeft geprobeerd de inrichting een beetje modern / huiselijk te houden en dat trekt me denk ik toch wat meer.

Fijn te horen dat je er nu nog steeds zo blij mee bent! Ik hoop dat ik dat daarna ook kan zeggen! :)
Consistency compounds.
Alle reacties Link kopieren
Ankermethode; rondje rond je tepels, recht naar beneden, boogje onder je tiet. Bij mij zie je daar echt he-le-maal niets meer van. Ik ging zo weer en ik was net zo nerveus als jij hoor.

Destijds (ruim 20 jaar geleden) van cup F naar C gegaan, inmiddels een mooie D. Niks mis mee en prima in verhouding. Ik ben in het ziekenhuis geweest, maar goed, klinieken werden echt nog afgeraden in die tijd.
Mocht je wel moeten sparen kun je wel eens kijken naar de prijzen in Belgie, dat scheelt flink en een plastisch chirurg is een plastisch chirurg. Niet te verwarren met een cosmetisch chirurg!!!!!!!!!!
Vraag je daarnaast af wat je erger vindt; een leven lang nek- en hoofdpijn of een leven lang een litteken?

Verkijk je alleen niet op die leuke kleren. Er zullen altijd kleren zijn die je leuk vindt en die niet bij je passen. Daarnaast kunnen ze veel, maar de breedte van je borsten blijft gelijk. Qua bh´s kan het dus tegenvallen. Ik kan bijvoorbeeld geen voorgevormde bh´s dragen omdat die niet aansluiten bij mijn, toch ietwat onnatuurlijke, vorm. Bikini is ook een enorme zoektocht geweest. Daar moet je het dus absoluut niet voor doen.

Voor alle dames die hier reageren, een kleine waarschuwing. Er is iemand die op dit soort topics met pb´s reageert omdat ze twijfelt maar ze wil graag van je weten hoe dat dan is met topless zonnen. Heul erg belangrijk voor haar. Of hem....
De tand des tijds kan een antieke kast nou juist nét dat karakter geven. Zonde om over te schilderen. Avena.
Alle reacties Link kopieren
Ceylon schreef:
18-09-2017 14:33
Ankermethode; rondje rond je tepels, recht naar beneden, boogje onder je tiet. Bij mij zie je daar echt he-le-maal niets meer van. Ik ging zo weer en ik was net zo nerveus als jij hoor.

Destijds (ruim 20 jaar geleden) van cup F naar C gegaan, inmiddels een mooie D. Niks mis mee en prima in verhouding. Ik ben in het ziekenhuis geweest, maar goed, klinieken werden echt nog afgeraden in die tijd.
Mocht je wel moeten sparen kun je wel eens kijken naar de prijzen in Belgie, dat scheelt flink en een plastisch chirurg is een plastisch chirurg. Niet te verwarren met een cosmetisch chirurg!!!!!!!!!!
Vraag je daarnaast af wat je erger vindt; een leven lang nek- en hoofdpijn of een leven lang een litteken?

Verkijk je alleen niet op die leuke kleren. Er zullen altijd kleren zijn die je leuk vindt en die niet bij je passen. Daarnaast kunnen ze veel, maar de breedte van je borsten blijft gelijk. Qua bh´s kan het dus tegenvallen. Ik kan bijvoorbeeld geen voorgevormde bh´s dragen omdat die niet aansluiten bij mijn, toch ietwat onnatuurlijke, vorm. Bikini is ook een enorme zoektocht geweest. Daar moet je het dus absoluut niet voor doen.

Voor alle dames die hier reageren, een kleine waarschuwing. Er is iemand die op dit soort topics met pb´s reageert omdat ze twijfelt maar ze wil graag van je weten hoe dat dan is met topless zonnen. Heul erg belangrijk voor haar. Of hem....
Misschien een stomme vraag maar hoe kan het dan dat anderen littekens tot onder hun oksels hebben? Is dat een andere methode?
En je hebt gelijk: ik wil niet mijn hele leven met die klachten lopen. Soms had ik periodes dat het wel ging met de pijn (of inmiddels gewend geraakt aan altijd spanning) en dan vond ik het niet nodig om zo'n zware ingreep te doen. Maar ik ben nu jaren verder en de klachten komen toch altijd weer terug, helaas.

Oh, dat wist ik niet dat de breedte van je borst gelijk bleven. Op zich wel logisch nu ik erover nadenk ;) maar zeker een goede om rekening mee te houden inderdaad want ik zag mezelf al helemaal flaneren in mooie jurkjes en sexy lingerie. Maar daar moet ik misschien niet al te veel verwachten inderdaad.

En goed dat je waarschuwt over die persoon die PB's stuurt, vreemd verhaal!
Consistency compounds.
Alle reacties Link kopieren
Mijn littekens lopen ver door. Dat zal bij iedereen anders zijn. Ook ligt het aan je huid, iedereen "maakt" andere littekens.
Ik ben in het ziekenhuis geholpen, volledig vergoed. Maar 25 jaar geleden was dat geloof ik wel makkelijker.
Die littekens had ik later nog kunnen laten "verbeteren" ik heb daar alleen nooit behoefte aan gehad.
The mind, once stretched by a new idea, never returns to its original dimensions
OwlyOne: misschien dat daar het verschil zit. Ik zie als 'resultaat' borsten die in verhouding zijn, geen klachten geven, en in kleding passen die bij de rest van mijn lichaam past. Als ik mijn hele leven blauwe littekens had gehouden was ik óók tevreden geweest. Het feit dat die littekens nu bijna onzichtbaar zijn is een hele fijne bijkomstigheid, maar de zichtbaarheid van de littekens was voor mij sowieso geen dealbreaker geweest, helemaal omdat dat normaliter gewoon onder mijn (nu veel leukere) kleding zit.
Alle reacties Link kopieren
Ik lees bij een vergoeding onder andere de voorwaarde: ''Andere behandelingen hebben niet geholpen tegen uw klachten.''
Ik heb geen fysio gehad of iets dergelijks voor mijn rug- en nekklachten omdat ik dacht dat dat toch niet veel zin had op lange termijn; de grote borsten blijven en zolang daar niks aan gebeurd, zullen de klachten terug blijven komen.

Hebben jullie wel andere behandelingen (wat bestaat er nog meer naast fysio?) gedaan alvorens jullie een borstverkleining gingen doen?
Consistency compounds.
Alle reacties Link kopieren
Bloemetjesolifant schreef:
18-09-2017 14:51
OwlyOne: misschien dat daar het verschil zit. Ik zie als 'resultaat' borsten die in verhouding zijn, geen klachten geven, en in kleding passen die bij de rest van mijn lichaam past. Als ik mijn hele leven blauwe littekens had gehouden was ik óók tevreden geweest. Het feit dat die littekens nu bijna onzichtbaar zijn is een hele fijne bijkomstigheid, maar de zichtbaarheid van de littekens was voor mij sowieso geen dealbreaker geweest, helemaal omdat dat normaliter gewoon onder mijn (nu veel leukere) kleding zit.
Ja, inderdaad. Ik switch nog heel erg tussen: ''ik wil gewoon van die klachten af'' naar ''ik ben nog jong en wil wel dat het er daarna nog mooi en aantrekkelijk uitziet en dat ik me zeker voel als ik naakt voor de spiegel sta''.

Waarschijnlijk ben ik na de operatie allang blij dat er letterlijk een last van mijn schouders af is door het dat gewicht verwijderd wordt. Althans, dat hoop ik dan maar :P
owlyone wijzigde dit bericht op 18-09-2017 14:56
0.20% gewijzigd
Consistency compounds.
Alle reacties Link kopieren
Bij mij loopt het ook vrij ver door, ik denk dat het te maken heeft met hoeveel ze moeten verwijderen.

Ik ben trouwens in België in het ziekenhuis geholpen. De arts die mij toen heeft geopereerd had ook nog een eigen kliniek. De operatie is in het ziekenhuis uitgevoerd, alle gesprekken in de kliniek.
OwlyOne schreef:
18-09-2017 14:54
Ja, inderdaad. Ik switch nog heel erg tussen: ''ik wil gewoon van die klachten af'' naar ''ik ben nog jong en wil wel dat het er daarna nog mooi en aantrekkelijk uitziet en dat ik me zeker voel als ik naakt voor de spiegel sta''.
Maar als je van die klachten af bent en je borsten in verhouding beter bij je lichaam passen dan zie je er toch veel mooier en aantrekkelijker uit. Zeker als je dan de kleding aan kunt die je graag aan zou willen.
Hoe vaak sta je nu daadwerkelijk naakt voor de spiegel?
v1k1ng wijzigde dit bericht op 18-09-2017 15:20
48.73% gewijzigd
Valhalla! Where the brave may live Forever!
Alle reacties Link kopieren
OwlyOne schreef:
18-09-2017 14:51
Ik lees bij een vergoeding onder andere de voorwaarde: ''Andere behandelingen hebben niet geholpen tegen uw klachten.''
Ik heb geen fysio gehad of iets dergelijks voor mijn rug- en nekklachten omdat ik dacht dat dat toch niet veel zin had op lange termijn; de grote borsten blijven en zolang daar niks aan gebeurd, zullen de klachten terug blijven komen.

Hebben jullie wel andere behandelingen (wat bestaat er nog meer naast fysio?) gedaan alvorens jullie een borstverkleining gingen doen?
Ja, ik had al een hele historie van fysio/ergo/mensendieck/ weet ik veel achter de rug. Over gewicht is niet gesproken (strikt genomen was ik 5 kilo te zwaar).

Kreeg alles vergoed, maar dat is dus wel meer dan 10 jaar geleden.

Ik heb een sleutelgat litteken, rondje om tepel en streepje naar beneden. Meer niet.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven