Geen resultaten gevonden Probeer een andere zoekterm

Zoekfilters:

Gezondheid alle pijlers

endometriose

12-04-2007 22:24 22 berichten
Alle reacties Link kopieren
hoi dames!HEEL lang geleden, als ik goed gekeken heb is ons topic verdwenen??hoe gaat het met jullie? lukt het een beetje?ja, wat jullie denken klopt: schande: ik heb terug last, en daar ben ik dan weer...erg he, dat als alles weer wat beter loopt je minder komt lezen??? is dit alleen bij mij zo of ook bij jullie? sorry alvast...enfin, ik kom toch ff polsen of jullie nog nood hebben aan een babbel en dan zien we wel weer....liefs, fj
Alle reacties Link kopieren
Hallo,Ik hoop dat iemand mij kan helpen, want zit met een brandende vraag. Mijn moeder heeft toen ze 36 was, door endometriose haar baarmoeder en eierstokken moeten laten verwijderen. Hierdoor was alles vastgekleefd aan haar darmen, die nu haast niet meer werken.Hoe groot is de kans dat ik dit ook kan krijgen? Want ik had ooit medicijnen voor HPU. Hierdoor kwam in de eerste 2 weken bruine afscheiding naar buiten en daar zei de dokter het volgende over: dat zouden kleine cystes zijn geweest die naar buiten zijn gekomen. Maar begint endometriose ook niet zo?

 

Ik ben nogal huiverig nu ik ook al zo jong verkeerde cellen in mijn baarmoederhals heb laten verwijderen. Ben daarom extra zuinig op mijn baarmoedertje.Zou ieman mij kunnen helpen hiermee? Ik heb pas in juli/augustus weer een afspraak met mijn gyneacologe.En wat ik me afvroeg, voelden jullie er veel van?
Alle reacties Link kopieren
Hallo FJ en Lisaatje,ik ben geen bekende op dit forum wat betreft reageren, maar wel altijd veel gelezen. Ook ik heb endometriose, dat is vorig jaar vastgesteld met een kijkoperatie. Wel even schrikken, maar ook wel opgelucht dat alle pijnklachten niet ingebeeld waren ...Sinds kort zijn mijn klachten behoorlijk verergerd (en ja, ook ik ga dan weer naar het forum..haha ) Volgende week ga ik weer terug naar de gyn om verder te praten over behandeling. Tot nu toe heb ik het afgedaan met pil doorslikken en veel, heel veel pijnstillers. Heeft 1 van jullie ervaring met andere medicatie of behandeling? Heeft het goed geholpen etc...Ben benieuwd naar jullie ervaringen....En Lisaatje...sja, ik heb wel veel pijn gehad en heb dat nog steeds. Heb dit al sinds mn 20ste, dus da's nu al zo'n 10 jaar. Ben zo'n drie jaar geleden door een collega getipt om eens met die klachten naar de huisarts te gaan en zo is het balletje gaan rollen. Ook mijn moeder heeft een behoorlijk verleden op dit gebied, maar of de kans dan ook groter is dat je het als dochter krijgt...heb ik echt geen idee van. Maar als je echt twijfelt..kun je de afspraak met de gyn niet naar voren schuiven? Blijf er niet zelf mee sukkelen hoor..dat heb ik er wel van geleerd!
Alle reacties Link kopieren
hoi damesmijn prof zei me dat mijn dochter 7X meer kans heeft om endo te hebben maar het kan evengoed van niet. heb ook bruin verlies gehad maar men heeft dit nooit in verband gebracht met endo...??? het was wel in de periode voor de diagnose gesteld werd.mijn prof vond een nabehandeling niet nodig maar door info te lezen heb ik zelf aan huisarts cerazette gevraagd. is minipil en normaal krijg je dan geen bloeding meer. dit lukt bij mij niet altijd. ben er een half jaar goed mee geweest. ik ga 23/5 terug naar Leuven. Andere prof, andere mening vragen. ben benieuwd... zit er van in een dipje dat het weer minder gaat. was zoooo happy dat ik weer ongeveer mee kon met de rest en nu is het weer bergaf....alsof alle moeite voor niks is geweest he.hebben jullie ook last van andere ontstekingen en allergieën? ik heb veel allergie, astma en vaak huidontstekingen en ontstekingen aan de gewrichten. heb een artikel gelezen op www.endometriose.nl  en daar stond dat men het aan het onderzoeken was, eerst op bavianen, het zou met de endo te maken kunnen hebben... bij die prof heb ik een afspraak gemaakt....hopen maar!!!!blij dat je ook komt lezen als het minder gaat.... lijkt zo egoïstisch he, maar realiteit zeker?liefs, fj
Alle reacties Link kopieren
Dag dames,Nou, ik kom ook mijn gezicht weer even laten zien. Ik heb het ook schandalig verwaarloosd. Op het moment geen lichamelijke klachten voor mij, gelukkig. Maar ik ben sinds de operatie ook pas 2 keer ongesteld geweest. Wel beide keren ontzettend veel angst gehad: wat als het terug komt.Mentaal gezien worstel ik wel nog met mijn gevoelens. Dat is ook deels de reden dat ik weinig gereageerd heb. Wil niet de hele tijd komen zeuren over hoe kl*te ik me voel. Dus daar gaan het nu ook verder niet over hebben :).FJ, fijn om je weer te lezen. Wat naar voor je dat je nog steeds zo'n problemen hebt. Ik hoop dat die nieuwe prof je iets meer kan vertellen. Ik heb ook gehoord van dat onderzoek met die bavianen. Hopelijk levert het iets op.Lisaatje, het allerbelangrijkste is dat je bij twijfel altijd naar de arts moet gaan. Ik heb me te lang laten afwimpelen door de artsen, waardoor het bij mij zo erg is geworden. Neem het heft in eigen hand en maak anders een eerdere afspraak bij je gyn. Kijk sowieso eens op de site www.endometriose.nl Hier staat onder het kopje Endometriose de symptomen. Wie weet zie je veel overeenkomsten, wie weet niet. Hoe meer jij ook weet van je klachten, hoe gerichter de arts ook kan kijken.Of het erfelijk is ja of nee durf ik niet te zeggen. In NL wordt gezegd dat dat nog niet is aangetoond. Toch zie je het vaak terugkomen. Zo heeft mijn moeder ook altijd ernstige klachten gehad. Aan de andere kant komt endometriose relatief veel voor, zodat het niet erfelijk hoeft te zijn als zowel jij als je moeder het hebben.Heb pas een artikel gelezen dat in NL 440.000 vrouwen endo hebben en dat de helft van de vrouwen geeneens weet dat ze het hebben. Vind het overigens ook schokkend om te zien hoeveel vrouwen endometriose niet kennen. Ik was zelf ook zo;n leek tot anderhalf jaar geleden.Noor, waar heb jij de endometriose zitten en hoeveel? Spannend om nou te horen wat er verder gaat gebeuren. Maar zoals ik het lees moet er toch iets aan gebeuren, want met die pijn kun je ook niet door blijven gaan.Mijn endo-specialist heeft mij niet aan de hormonen gebracht. Die zouden mij toch niet meer kunnen helpen. Ik heb in die tijd eigenlijk continu de pil doorgeslikt. Menstruaties waren op het laatst gewoon een hel, zo veel pijn. Ik heb uiteindelijk een buikoperatie gehad. Hierbij hebben ze 20 cm darm, 20% van de blaas, cystes bij de eierstokken heeeeel veel verklevingen verwijderd. 

Vooral de endo bij de darm en blaas waren zo pijnlijk. Van de darmen had ik dagelijk last, had nog geen halve cm ruimte meer in de darm. Van de blaas alleen tijdens de menstruatie. En dat was toch wel de ergste pijn die ik heb gehad. 24 uur non-stop en dat 2 weken achter elkaar. Geen pijnstiller hielp.

Maar wat is het heerlijk om nu pijnvrij te leven!Succes ermee!!Liefs,

Majo
Alle reacties Link kopieren
Hi allemaal !Wel fijn om lotgenoten te horen die meteen begrijpen wat je bedoelt! Hoe lief iedereen ook voor me is, soms begrijpen ze me niet zo goed en dat vind ik wel eens lastig.Majo, wat heftig die grote buikoperatie! Ik weet niet hoe het er bij mij pcies voorstaat op dit moment. Vorige jaar kreeg ik te horen dat ik een lichte vorm heb: enkele endometriose plekjes ontdekt, een verkleefde linker eierstok en dichte eileider. Andere kant was schoon. De arts zei toen 'dit valt wel mee'. Maar gevoelsmatig was het anders. Ik heb er behoorlijk veel klachten van. Op dat moment vond de arts het niet nodig om echt met medicijnen/hormonen iets te doen. Ik sllik zo lang mogelijk de pil door (meestal drie maanden) om zo geen pijn te krijgen. De laaste keer was ik in totaal ook 3 weken ziek met van alles en nog wat. Hel!Arts vertelde mij vorig jaar dat het onwaarschijnlijk is dat de endo zich (snel) zou uitbreiden. Dat heb ik haar wel 10 x gevraagd namelijk (je bent toch op zoek naar geruststelling). Maar nu de klachten toenemen twijfel ik daar toch sterk aan.En idd..ik herken het wel dat je niet altijd alles wil lezen omdat je er dan nog lamlendiger van wordt. En ook ik dip behoorlijk als het zo veel minder gaat. Je dag wordt gewoon verpest door de pijn en ongemakken. Daarnaast heb ik toch schrik in mn lijf over hoe het dan zal gaan met een eventuele zwangerschap. Veel vrienden om mij heen krijgen kinderen en het gaat allemaal (zo lijkt het dan) makkelijk. Dat vind ik wel lastig.FJ: ik heb idd ook veel allergieën..nooit bij stil gestaan dat het verband kan houden. Ik heb hooikoorts (ja ja de medicijnen zitten al in mn tas voor als het los barst), kan niet goed tegen melk en melkproducten, spastische darm, nikkelallergie en idd ook vaak huiduitslag of irritatie. Mmhh...opmerkelijk toch wel dan.Majo: mag ik eens vragen wat voor soort buikklachten je hebt gehad met die endo tegen je darmen enzo? Ik heb nml zelf ook veel buikpijnen (er zijn er verschillende) en veel krampen in mn achterste zeg maar. Die heb ik eigenlijk altijd en dat kan super pijnlijk zijn. Is dat wat jij bedoeld of was het anders?Lisaatje: Ik ben het helemaal met Majo eens. Ga terug naar je arts en geef zo duidelijk mogelijk aan wat je allemaal voelt enzo. En laat je zeker niet afschepen, blijf bij je punt als je denkt dat er echt iets niet goed zit.Groetjes N
Alle reacties Link kopieren
hoi majo!!!leuk om jou ook weer te lezen!!!! wat heerlijk om te horen dat je zonder pijn bent, want het is toch wat geweest toen he!!!

zou het niet kunnen dat je gevoelens lijden onder de hormonen(neem je nog de jasminepil of laat mijn geheugen me hier in de steek?)? bij mij loopt dit altijd gelijk, en je lichaam heeft wel heel lang herstel nodig, je hebt dan wel geen pijn meer maar toch.... op krachten komen is toch wat anders na al die jaren pijn he.aan de andere dames: veel sterkte en zorg goed voor jezelf...pukje, ben je nog aan het meelezen? hoe gaat het met jou?liefs, fj
Alle reacties Link kopieren
Hallo allemaal,Ik kwam het topic 'endometriose' tegen en graag wil ik jullie iets voorleggen. Ik vraag me nl. af of ik ook endometriose heb. Maandag ga ik i.i.g. naar de huisarts voor een doorverwijzing naar de gyneacoloog. De klachten die ik heb zijn:

* Zwaar ongesteld

* Onregelmatig ongesteld (nu ongesteld, anderhalve week terug ook al)

* Flinke klonten/stolsels in het bloed

* Altijd pijnlijke darmen, slecht naar het toilet kunnen

* En ook soms inderdaad van die krampen in m'n achtersteEigenlijk heb ik geen hevige pijn. Soms een lichte menstruatiepijn. Ik heb in augustus 2005 een mirenaspiraal laten plaatsen, maar een dik jaar later er weer uit laten halen. Beviel nl. helemaal niet. Hierna leek mijn menstruatie zich te herstellen, maar nu zit ik dus met bovenstaande klachten.Ook heb ik aan overgang gedacht. Ik ben wel jong (34 jaar), maar m'n moeder was ook rond de 40 toen ze in de overgang ging, dus dat zou niet eens zo gek zijn. Een paar maanden terug is ook een uitstrijkje en een kweekje gedaan (vanwege vele afscheiding), maar die uitslagen waren prima.Ik ga dus maandag naar de huisarts, maar ik ben benieuwd wat jullie er van denken?Groet,

Stien
Alle reacties Link kopieren
Dank jullie wel voor de tips! Ga ik zeker mee aan de slag. Mijn moeder is namelijk ooit bij een HPU-dokter geweest en die zei dat het kleine cystes waren (dat bruine spul) dus de gyneacologe weet hier nog niets vanaf. Ik ga over 2 weken naar weer zo'n HPU dokter om duidelijkheid te krijgen hierover.Maar zijn er ook dames die er nauwelijks last van hebben gehad? Ik slik namelijk nu de pil, maar kan me herinneren dat toen ik de pil nog niet had, ik verging van de pijnen in buik en vooral rug. Ik was ook echt ziek met ongesteld worden. Wel heb ik last van die darmproblemen die je vaak leest.
Alle reacties Link kopieren
Hoi,Ik wil ook graag mee-schrijven en lezen op dit topic. Ik ben ML en ik ben 25.

Ik heb altijd erg veel buikpijn en dat is 2 van de 4 weken. Mijn Gyn. hefet ht vermoeden uitgesproken dat ik ook endo heb, zij het in een beginstadium. Zoals jullie weten is de enige manier om erachter te komen een kijkoperatie te ondergaan maar dat vind ik vooralsnog te drastisch. Want, stel dat ik het inderdaad heb, wat dan?? Is er een behandeling? Afgezien van mijn enorme krampen heb ik geen extreem bloedverlies, maar aangezien zowel mijn moeder als oma het hebben gehad ( en ondertussen geen baarmoeder meer hebben) is het waarschijnlijk dat ik het ook heb gezien mijn klachten.Waar ik het meest mee zit is wat er aan te doen is. Betekent dit dat zolang ik mijn baarmoeder heb, ik mega-buikpijn blijf houden? En..kan je hier onvruchtbaar van worden? Moet ik 2 weken per maand leven op pijnstillers? Ik zit erove te denken om mijn menstrutie weer uit te stellen. Toen ik aan de pil was, werd ik 1x per 4 maanden ongesteld. Nu ben ik aan de Nuvaring en wil ik die gaan doorringen? helpt dat tegen de pijn?alvast bedankt!
Alle reacties Link kopieren
HA dames,Ik ga even op iedereen proberen te reageren.@Noor,

Vreemd dat je arts aangaf dat het niet snel zal uitbreiden. Er zijn vrouwen bij wie het zeer langzaam gaat, maar ook vrouwen waar het snel bij verandert. Ik weet niet of je in enigszins in de buurt van een academisch ziekenhuis woont? In Amsterdam, Nijmegen, Maastricht en Leuven zitten endo-specialisten. Op de site www.endometriose.nl kun je de telefoonnummers vinden van deze artsen. Maak anders eens een afspraak hier. Zij kunnen je zeker gericht helpen.Dat je die gevoelens hebt mbt het krijgen van kinderen, kan ik zeer goed begrijpen. Het lijkt zo oneerlijk. In de tijd dat ik te horen kreeg dat moeilijk kinderen zou kunnen krijgen, was mijn zus, zusje en beste vriendin zwanger. En ondertussen nog eens 6 mensen in mijn naaste omgeving. Mijn zusje en beste vriendin raakten allebei zwanger ondanks de morning-afterpil. Dan heb je helemaal het gevoel van: had ik dat maar.

Maar goed, ik neem aan dat je nog weinig weet omtrent je onvuchtbaarheid, dus probeer positief te blijven.Maar maak zeker een afspraak met een endo-specialist. Dat heeft mijn leven verandert.Even terug naar de darmen. Ik had idd ook last van die kramp in mijn achterste. Heel vervelend. Je kunt niet zitten, liggen enz. Maar wat draaien. Er schijnt trouwens een naam voor te zijn.

Voor de rest waren mijn darmklachten: niet meer naar het toilet kunnen (obstipatie), veel slijm-en bloedverlies via de anus en krampen, krampen, krampen. Vooral de aanvallen waren verschrikkelijk pijnlijk.

Laat je goed nakijken als je ook last van de darmen begint te krijgen.@FJ,

Dat ik vind ik nog het moeilijkst. Je bent lichamelijk gezond, maar geestelijk. Zo zwaar. Mensen nemen ook aan: ach ze heeft geen pijn meer, het gaat wel goed. Maar ik vind deze periode misschien nog wel het zwaarst.

En ja, ik slik nog steeds de Yasmin, maar deze slik ik al 5 jaar, dus daar zal het wel niet aan liggen.@Stien,

Je klachten kunnen overeenkomen met endo, maar ik durf je niet te zeggen of het het ook is. Er zijn vrouwen met endo die er weinig pijn van hebben.

Ben je al bij de huisarts geweest en wat zei deze?@Lisaaatje,

Zoals ik hierboven al schreef verschillen de klachten heel erg per persoon. Er zijn vrouwen die heel weinig endo hebben, maar waar het juist op een zenuw drukt en dus verrekken van de pijn, terwijl andere vrouwen heel ernstige endo hebben en er niets van voelen. Zo komen ook vaak vrouwen die niet zwanger kunnen worden erachter dat ze endo hebben.

Ook mijn klachten waren veel minder heftig tijdens het gebruik van de pil. Op het laatst helaas niet meer, maar dat kwam omdat het al zo uitgebreid was.

Ben benieuwd wat die HPU dokter je gaat vertellen!@ML,

Ik kan me voorstellen dat je een KO heftig vindt, maar in principe is het een relatief kleine ingreep. En je hebt dan wel zekerheid. Tegen mij zeiden ze ook voor de KO dat ik waarschijnlijk een paar kleine plekjes had en toen bleek het zeer ernstig te zijn. Je begrijpt dus dat ik blij ben dat ik het heb laten doen.

Er zijn zeker behandeling. Zo kun je een hormoonbehandeling krijgen die je in de overgang brengt en de endo als het ware "bevriest". Verder kun je er ook aan geopereerd worden. Het belangrijkste is nog wel dat je weet wat er precies in je buik aan de hand is. Het kan natuurlijk ook heel erg meevallen.

Ik heb nog steeds mijn baarmoeder en heb op het moment geen pijn meer. Ik heb 50% kans dat het terugkomt, maar blijf nu wel onder controle, dus het kan nooit meer zo erg worden.Je kunt onvruchtbaar worden van endo. Maar dan in de zin dat de verklevingen en cystes de boel verpesten. Daarom is het des te belangrijker dat je het goed laat nakijken. Gelukkig heb je een arts die het vermoeden uitspreekt. Heb er zelf bijna 9 jaar mee rond gelopen.Over de Nuvaring kan ik je helaas niets vertellen. Geen ervaring mee!Hoop dat ik niets vergeten ben. In ieder geval succes allemaal!!!Liefs,

Majo
Alle reacties Link kopieren
@ML,

Ik kan me voorstellen dat je een KO heftig vindt, maar in principe is het een relatief kleine ingreep. En je hebt dan wel zekerheid.  .Ik ben o.a. zo huiverig voor een operatie omdat ik vorig jaar een cyste heb gehad in mijn vagina. Ik ben 7 weken hondsberoerd geweest van die narcose. Ik kan niet tegen die troep.

Er zijn zeker behandeling. Zo kun je een hormoonbehandeling krijgen die je in de overgang brengt en de endo als het ware "bevriest". Ik ben pas 25 en ik zou over een paar  jaar graag kindjes willen krijgen. Verder kun je er ook aan geopereerd worden.En dan? Halen ze het dan weg? Het belangrijkste is nog wel dat je weet wat er precies in je buik aan de hand is. Het kan natuurlijk ook heel erg meevallen.Dat ben ik met je eens. Ik bedacht me dat als het echt slcht nieuws blijkt e zijn dat je altijd eitjes kan invriezen. tegen de tijd dat ik graag kinderen wil, kan ik iemand zoeken om mijn kindje te dragen.
Bedankt voor je reactie!
Alle reacties Link kopieren
hoi,heb maar ff tijd, maar majo heeft eigenlijk al overal op gereageerd hemajo, heb je eigenlijk al eens een volledige bloedtest laten doen? ivm vitamines, mineralen enz?of mss zit er hier of daar een ontsteking die sluimerend is maar niet echt opkomt... echt, dan voel ik me ook depri en kan ik niet positief denken. mijn darmen zijn dikwijls ontstoken en dan vergaat de wereld precies ...'t zijn maar enkele tips hehou de moed erin heliefs, fj
Alle reacties Link kopieren
Hallo allemaal!

Weer nieuwe mensen aangesloten en opeens veel berichten..ik loop achter zie ik. Majo: bedankt voor je reactie op al mn vragen...ik herken veel van de buikklachten. Ik heb geen verstoppingen, maar het niet kunnen zitten of liggen heb ik steeds vaker. Tijdens stopweek is het niet te harden, de laatste stopweek in feb kon ik bijna niet meer lopen van de pijn. Maar ook tijdens het pilgebruik nemen mn klachten toe zoals idd niet op mn buik kunnen liggen, niet op mn kont kunnen zitten, steken, krampen en druk op mn benen (heel vreemd gevoel).Maar goed...ik ben vorige week naar een nieuwe gyn geweest dichter bij mn nieuwe woonplaats. Dat was een afknapper....geen fijne arts. Ik heb ook besloten om er niet terug te gaan en heb de dag erop mn oude arts gebeld. Daar ga ik volgende week heen. Ik kreeg bij de nieuwe arts geen antwoorden op mn vragen, hij was ronduit bot. Zijn antwoord was: het is niet te zien op de echo, dus is het er niet en kan het ook niet erger worden! Dat was volgens hem onmogelijk tijdens het gebruik van de pil.Ik krijg daarover zoveel verschillende signalen, dus mijn vraag aan jullie: Kan endo zich bij pilgebruik (en dan bedoel ik het langer doorslikken ervan als vorm van medicatie) uitbreiden, nieuwe cystes vormen etc? Volgens deze arts was dat onmogelijk.Daarnaast is er bij mij bij een inwendige echo dus niets te zien. Geen cystes of oneffenheden. Maar vorige jaar bij de kijkoperatie was het wel zichtbaar. Was dat bij jullie ook zo of komt het vaker voor dat het met inwendige echo niet zichtbaar is. De conclusie van de arts was nml : ik zie niks, dus er is niks aan de hand en het heeft zich dus niet uitgebreid. Maar mijn klachten doen mij anders vermoeden....Laatste vraag....hebben jullie wel eens gehoord dat zo'n cyste kan springen en een korte periode hevige pijn kan geven. Ik heb nml een aantal pijnaanvallen gehad die voelden als een soort acute aanval. Huisarts zei dat dit misschien een cyste is geweest die is gesprongen, de gyn moest daar zelfs om lachen: daar had hij nog nooit van gehoord en dat kon onmogelijk.Ben benieuwd wat jullie ervaringen zijn....of wat jullie daarvan weten.En idd...psychisch, tussen de oren zeg maar, is dit zwaar. Ik heb van de week echt tranen met tuiten gehuild dat zo'n arts zomaar kan zeggen dat hij niks ziet en het dus niet zo is, terwijl je leven half verziekt wordt van de pijn en slechte weerstand en alles wat je er gratis bij krijgt. En FJ: ik begrijp die depri aanvallen echt goed! Je wordt er letterlijk en figuurlijk echt niet goed van...Als laatste (het is alweer een heel verhaal) aan MJ:

Ik begrijp goed dat je geen trek hebt om een kijkoperatie te doen als je weet dat je zo naar wordt van die narcose. Maar je weet dan wel wat er met je lichaam is en zeker omdat je aangeeft dat je kinderen wil is het misschien raadzaam om het te weten en het iig te monitoren zodat er ingegrepen kan worden als het erger wordt. Ook voor het behoud van je gezondheid en je vruchtbaarheid. Maar als dit werkt voor jou, moet je zeker je eigen gevoel blijven volgen. Je kent je eigen lichaam het best en doe waar je je zelf goed bij voelt. Maar als de narcose het probleem is om het niet te doen, zou ik dat wel voorleggen aan je arts, misschien is daar iets voor ofzo....(ik weet het niet hoor...)Nou allemaal veel sterkte met de buikies....en lekker genieten van het mooie weer!Groet Noor
Alle reacties Link kopieren
Hi,de naam voor de pijn is je achterste is trouwens Proctalgia Fugax...jaja...Dit komt bij zowel mannen als vrouwen voor, maar bij endo klachten komt het dus ook vaak voor.Gewoon een weetje...
Alle reacties Link kopieren
Ha Noor,Ten eerste: wat een ongelofelijke oen die gyn zeg. Sorry, kan het niet anders verwoorden. Alhoewel, dat kan ik wel, maar dan ga ik schelden :) en laten we dat maar niet doen.

Iig goed dat je niet naar hem terug gaat.De echo: bij mij was idd ook niets te zien. Echter, toen ik bij de endo-specialist kwam kon hij wel wat zien. Dit kwam voornamelijk omdat hij echt gericht keek en dan kan het dus wel. Nogmaals, wat een ezel die gyn dat hij dan zegt dat het er niet is.Over het pilgebruik: als je de pil doorslikt en dus niet ongesteld wordt, kan de endo niet uitbreiden. Endo heeft alles te maken met baarmoederslijmvlies en dat zet zich alleen af tijdens een menstruatie. Ik hoop dat ik het goed vertel. Alleen als je een stopperiode hebt en dus ongesteld wordt, kan de endo uitbreiden. Dus ook daar had hij het weer fout!Het aller ergste vind ik nog dat deze man zegt dat cystes niet kunnen knappen. Dat kan wel degelijk. Dit staat ook bekend als 1 van de meest erge soorten pijn die er is. Toen ik in het ziekenhuis lag, kwam er een vrouw naast me te liggen die per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd werd wegens enorme pijn. Reden: geknapte endo-cyste.

Die pijnaanvallen die jij had, hoe voelden die precies? Ik heb zelf dus herhaaldelijk aanvallen gehad, maar dit ging dus ook gepaard met zeer langdurig toiletbezoek, waarbij alles er uit kwam. Bij mij kwam het dus van de darmen, dacht ik.Wat betreft het psychische stuk, ik ben naar een psych gegaan. Heeft mij erg goed geholpen.Ga als het mogelijk is echt naar een endo-specialist en laat een MRI maken. Daar kunnen ze echt alles op zien.Liefs,

Majo
Alle reacties Link kopieren
quote: Majo1979 reageerde

@ML,

Ik kan me voorstellen dat je een KO heftig vindt, maar in principe is het een relatief kleine ingreep. En je hebt dan wel zekerheid.  .Ik ben o.a. zo huiverig voor een operatie omdat ik vorig jaar een cyste heb gehad in mijn vagina. Ik ben 7 weken hondsberoerd geweest van die narcose. Ik kan niet tegen die troep.

Er zijn zeker behandeling. Zo kun je een hormoonbehandeling krijgen die je in de overgang brengt en de endo als het ware "bevriest". Ik ben pas 25 en ik zou over een paar  jaar graag kindjes willen krijgen. Verder kun je er ook aan geopereerd worden.En dan? Halen ze het dan weg? Het belangrijkste is nog wel dat je weet wat er precies in je buik aan de hand is. Het kan natuurlijk ook heel erg meevallen.Dat ben ik met je eens. Ik bedacht me dat als het echt slcht nieuws blijkt e zijn dat je altijd eitjes kan invriezen. tegen de tijd dat ik graag kinderen wil, kan ik iemand zoeken om mijn kindje te dragen.

Bedankt voor je reactie!
Ha ML,Zoals Noor idd al aangaf, spreek eens met een arts over de narcose. Ze kunnen het ook met een ruggenprik doen. Is misschien een optie.Als je die hormonen krijgt en dus in de overgang komt, dan bevriest de endo als het ware, maar als je er weer mee stopt werkt alles gewoon weer goed hoor. Dus geen belemmering mbt het krijgen van kinderen.Als je geopereerd wordt kunnen ze idd je buik schoonmaken. Wat ze dan kunnen weghalen, halen ze weg. Ze vragen sowieso altijd of je je baarmoeder en eierstokken wilt behouden ivm een kinderwens. Dus dat moet je dan zeker aangeven.Maar laat je echt nakijken. Stel, je laat het zo en het groeit verder waardoor je misschien geen kinderen meer kan krijgen. Dan baal je pas echt!Sterkte!Liefs,

Majo
Alle reacties Link kopieren
Hoi allemaal,Het klinkt heel raar maar wat ben ik blij dat ik jullie gevonden heb!

Eindelijk zie ik sinds twee dagen verhalen van vrouwen die precies hetzelfde hebben als mij...

Ben 31, heb endometriose, vooral in mijn blaas, en wil graag zwanger worden.

Heb afgelopen oktober de Mirena laten verwijderen ivm de kinderwens, en weet daardoor eigenlijk dat ik endo heb. Mijn menstruaties verliepen nooit pijnloos, maar dit spant de kroon.

En dan daarnaast nog eens de huilbuien en de sombere gedachtes...

Ik ben heeeeel benieuwd of jullie mij vanuit jullie ervaringen kunnen helpen. A.s woensdag moet ik weer terug naar het ziekenhuis en hoor ik of een operatie  een van de opties is..

Een andere optie zijn hormonen maar ik wil graag zwanger wordenm dus dat is niet echt een optie.

Zijn er nog alternatieven???Leef met jullie mee, en hoop dat ik hier steun kan vinden!

Thanx

Groetjes Lianne
Alle reacties Link kopieren
Hi!Majo, die gyn is idd werkelijk een ...idd schelden mag niet, maar ik heb het wel gedaan hoor ! In eerste instantie begon ik te huilen toen ik uit zn kamer kwam, maar hoe meer je het er met mensen over hebt hoe bozer ik werd. Hoe durft die man zulke boute uitspraken te doen...die heeft echt empatisch vermogen 0 zeg maar....Wat mij betreft zou hij geen vrouwenarts mogen zijn.

Idd..ik ga er NOOOITTT meer heen!O wat ben ik blij dat je dat zegt over die geknapte cystes! Want ik denk ook dat dit gebeurd is...Wat ik voelde..ik vind het moeilijk te omschrijven. Maar de pijn zat eigenlijk onder mn schaambeen, enorme steken, alsof iemand echt met messen erin zat te steken. Het straalde enorm uit naar mn achterste en naar mn benen aan de voorkant. Ik kon mn benen niet meer bewegen, niet meer uit bed, niet meer lopen. Mn vriend heeft idd de eerste hulp gebeld omdat ik niet meer tegen 'm kon praten van de pijn...ik kon met moeite ademen. Dus zo'n pijn, dat heb ik echt ook nog nooit gehad! Ik wist niet wat me overkwam...maar goed, ik ben bij eerste hulp weggestuurd met dit verhaal en mn huisarts zei het ook. Alleen is het raar dat er geen cystes te zien zijn...dus helemaal snappie snappie doe ik het ook niet hoor..Lianneri : welkom zou ik zeggen ... bij mij is het ook nog steeds het feest der herkenning hoor als ik de verhalen van de andere lees. Stukjes vallen op zn plaats en je kunt idd van alles uitwisselen met elkaar. Als ik je verhaal zo lees denk ik dat een operatie je misschien kan helpen. Dan kunnen ze je buik schoonmaken etc en wellicht lukt het dan wel om zwanger te worden. Hormoonkuren zijn idd (bij mijn weten) alleen geschikt als je nog geen of geen kinderwens (meer) hebt. Ik heb vorige jaar een kijkoperatie gehad, bij mij is het niet schoongemaakt bij mijn weten, maar ze hebben alleen gekeken. Die operatie is op zich goed te doen...een pretje is nooit, maar al met al vond ik het echt te doen en ik ben echt een angsthaas op dat gebied....Ik ga lekker in de zon zitten!Groet Noor
Alle reacties Link kopieren
Hoi meiden,Ik heb een vraagje. Ik heb zelf soms het vermoeden dat ik endometriose heb omdat ik al heel lang buikpijnklachten heb. Ik heb prikkelbare darm maar het is soms ook een soort menstruatie pijn. Ook ben ik altijd vrij heftig ongesteld.

Ik ben bij een gyn maar op de inwendige echo ziet "alles er keurig uit'" en volgens hem zou er bij een kijkoperatie niet veel meer te zien zijn. Is dat zo?Kan je van endometrose ook heel moe worden? Dat heb ik vaak bij mijn buikklachten. Soms ook last van spieren en gewrichten.

Ik heb dan pijn in mijn onderbuik maar ook mijn darmen zijn helemaal verkrampt.

Moedeloos wordt ik er soms van.
Alle reacties Link kopieren
Hallo Tiara,volgens mij staat het al ergens tussen de lappen tekst, maar kijk eens op www.endometriose.nl Hier staat veel beschreven over het klachtenpatroon. Misschien herken je dingen bij jezelf. Als dat zo is zou ik zeker verder laten kijken. Bij mij was ook niets te zien bij de inwendige echo, maar wel met een kijkoperatie. Dat komt volgens mij vaker voor, dus ja dat kan.Zelf heb ik ook een spastische darm, maar ik herken de verschillende buikpijnen wel. De kramp die ik van mn darmen kan hebben lijkt bij mij in het geheel niet op mijn pijn die ik van de endo heb. Die pijn is meer stekerig (bij mij dan) en van mn darmen is het meestal kramperig. Wel staat als een paal boven water dat het met elkaar in verbinding staat en invloed op elkaar heeft en elkaar versterkt.Moe en dat soort dingen zijn altijd vage klachten. Maar als ik mezelf zou omschrijven is het weinig energie en weinig weerstand. Ook veel allergieen en pijntjes hier en daar die dan ook opeens weer weg zijn. Ik weet zelf ook niet hoe dat komt, maar het zou door endometriose kunnen komen.Nou ik hoop dat je er wat aan hebt,Groet Noor
Alle reacties Link kopieren
toen ik dit topic zag ben ik op die site gaan kijken en ik herken me er zo in :SIk heb al maanden last van darmklachten ene moment minder als andere moment... Het was iedere maand tijdens en aantal dagen voor mijn menstruatie ook weer hetzelfde; diarree.... heb ook veel last vna opgezetten buik enz... En ook ben en blijf ik erg moe de hele dag door...

Tijdens de menstruatie ook steeds meer pijn en werd ook steeds meer onregelmatiger (ondanks de pil, dan was ik b.v op zondag ongesteld en een andere keer weer op woensdag.. ene keer 2 dagen andere keer ander halve week) na aandringen werd ik doorgestuurd naar een internist die me de mededeling gaf (zonder verder onderzoek enz); Je hebt last van prikkelbaar darm syndroom...

Ben toen nog een paar keer bij haar geweest voor controle en ze bleef zeggen het is prikkelbaar syndroom en die diarree voor en tijdens de menstruatie is normaal want tja als je ongesteld bent dan is je stoelgang meestal beter en bij jou gaat het nou net wat extremer......

Dus ik ben maar naar huis gestuurd met wat busopan tabletjes voor als ik weer veel buikpijn kreeg.... Nou ik had het maar geaccepteerd allemaal al zegt mn gevoel dat het toch niet helemaal klopt kweet niet???EN nu ik dit heb gelezen ga ik steeds meer twijfelen :S zou ik het kunnen hebben???

EN tja hoe kan ik het laten onderzoeken als men mij voor mijn gevoel niet echt serieus neemt???

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven