Geen resultaten gevonden Probeer een andere zoekterm

Zoekfilters:

Gezondheid alle pijlers

Opa heeft gordelroos. Wat is dat precies ?

01-05-2007 19:09 5 berichten
Alle reacties Link kopieren
Eerst had mijn oma het en nu opa ook al.....Hoe komt het en wat is het ?
Alle reacties Link kopieren
Gordelroos, ook wel Herpes zoster genoemd, is een lastige huid infectie die gepaard gaat met rode huidplekken en met vocht gevulde blaasjes die ineens kan opkomen. Een gordelroos infectie wordt veroorzaakt door hetzelfde virus dat bij kinderen de welbekende waterpokken veroorzaakt, het Varicella zoster virus.Indien men ooit eens waterpokken heeft gehad, dan raakt men het Varicella zoster virus, de veroorzaker van waterpokken, nooit meer helemaal kwijt. Het blijft het hele leven in bepaalde zenuwcellen in het ruggenmerg aanwezig. Vooral bij een verlaagde weerstand van het lichaam kan het virus jaren later ineens weer actief worden. Statistisch gezien komt gordelroos bij mensen het meest voor na het zestigste levensjaar. Lees meer in het onderdeel oorzaak van gordelroos.Gordelroos begint vaak met jeuk, pijn en tintelingen op een bepaalde plek op de huid, meestal rond de buik of taille. Na enkele dagen komen dan vochtige blaasjes op, die na een aantal weken overgaan in korstjes en daarna ineens weer verdwenen zijn. Lees meer over de symptomen van gordelroos in het onderdeel gordelroos symptomen.Gordelroos is besmettelijk, vooral als de blaasjes op de huid aanwezig zijn kan het virus worden overgedragen door de lucht of via het vocht van de blaasjes. Meer feiten vindt u in het onderdeel gordelroos feiten.In het onderdeel gordelroos foto vindt u een afbeelding van een met gordelroos geïnfecteerde huid.Indien gordelroos op het gezicht of bij de ogen voorkomt, raadpleeg dan altijd een dokter of (oog)arts, aangezien het virus rond deze plekken gevaarlijk kan zijn en het gezichtsvermogen kan aantasten.Gordelroos geneest over het algemeen spontaan. Meestal kan worden volstaan met pijnbestrijding en een therapie voor de blaasjes. Meer informatie over de behandeling van gordelroos is te vinden in het onderdeel gordelroos behandeling.
Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.
Alle reacties Link kopieren
Personen die nog nooit waterpokken hebben gehad kunnen door iemand die aan gordelroos lijdt met het virus besmet worden, de besmetting kan plaatsvinden door het vocht dat vrijkomt uit de blaasjes of door de lucht.Indien men eens (meestal in de kinderjaren) waterpokken heeft gehad, dan raakt men het Varicella zoster virus, de veroorzaker van waterpokken, nooit meer helemaal kwijt. Het blijft namelijk het hele leven in bepaalde zenuwcellen in het ruggenmerg aanwezig.Bij mensen met een verminderde weerstand die in contact komen met kinderen met een waterpokken infectie kan het virus ineens weer actief worden. Dit heeft dan een gordelroos infectie tot gevolg. Meestal doet de ziekte zich voor na het zestigste levensjaar.Over het algemeen krijgt men maar één maal gordelroos.

Gordelroos begint vaak met pijn en tintelingen op een bepaalde plek op de huid. De pijn wordt vaak omschreven als dof, brandend, jeukend of elektrisch. Op dat moment is er nog niets op de huid te zien.De brandende, stekende pijn gaat soms gepaard met koorts of een ziek gevoel. Na enkele dagen komt een rode huiduitslag met kleine, met vocht gevulde blaasjes op. Deze met vocht gevulde blaasjes kunnen heftig jeuken en pijnlijk zijn. De pijn is meestal hevig en gaat gepaard met een branderig, klemmend gevoel en overgevoeligheid van de huid. De roodheid duurt ongeveer twee tot zes weken, daarna verdrogen de blaasjes en vormen ze korstjes. Deze korstjes kunnen kleine littekentjes achterlaten.Sommige patiënten houden maanden en soms jaren last van de pijn. Dit wordt ook wel het post herpetische pijn syndroom genoemd.Gordelroos kan overal op het lichaam voorkomen, maar komt meestal voor rond de buik- en taille-streek. Vaak vormt de huiduitslag een soort gordel, vandaar de naam gordelroos. Indien gordelroos op het gezicht, neus of bij de ogen voorkomt, raadpleeg dan altijd een dokter of arts, aangezien het virus rond deze plekken gevaarlijker is.Gordelroos is besmettelijk, vooral als blaasjes op de huid aanwezig zijn kan het virus worden overgedragen door de lucht of via het vocht van de blaasjes.

Een gordelroos infectie komt in de zomer veel meer voor dan in de winterEen gordelroos huid infectie komt voornamelijk voor bij mensen boven het zestigste levensjaarGordelroos is besmettelijk, het virus kan worden overgedragen door de lucht of via het vocht van de gevormde blaasjesRuim 20% van de bevolking krijgt ooit te maken met gordelroosOver het algemeen komt een gordelroos infectie maar éénmalig voor

Gordelroos geneest over het algemeen spontaan. Meestal kan worden volstaan met pijnbestrijding en een therapie voor de blaasjes. Het is belangrijk om zo snel mogelijk met de behandeling te beginnen.Een behandeling bestaat meestal uit pijnbestrijding. Een goede hygiëne kan verspreiding van de gordelroos infectie tegengaan of in ieder geval beperken.Anti-virale medicijnen en andere medicijnen kunnen in bepaalde situaties verbetering geven.Gordelroos kan overal op het lichaam voorkomen, maar komt meestal voor rond de buik en taille. Indien gordelroos op het gezicht of bij de ogen en neus voorkomt, raadpleeg dan altijd uw dokter of arts. Als de aandoening in het gelaat zit kan het zich uitbreiden naar het oog, waardoor deze beschadigd kan worden. Als het oog geïnfecteerd is kan er behandeld worden met oogdruppels, oogzalf, tabletten of een infuus.De meeste patiënten van gordelroos genezen zonder restverschijnselen, maar sommige mensen blijven klachten en pijn houden nadat de gordelroos is verdwenen.
Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.
Alle reacties Link kopieren
He bedankt he, Bianca...Zielig trouwens voor opa' tje....Hopelijk is ie snel weer beter.
Alle reacties Link kopieren
Maarrrrrrrrrrr, wat IK me dan weer afvraag, ................zit er geen zoekmachine op jouw pc ????
Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven