HELP: Newborn bijt tijdens borstvoeding (tongriem)

08-06-2023 12:02 26 berichten
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik ben op zoek naar ervaringsdeskundigen.
Onze baby van inmiddels 5 weken krijgt sinds de geboorte een combinatie van live voedingen aan de borst en afgekolfde melk in een flesje.
Het borstvoeden is nooit pijnloos geweest maar werd door de weken heen steeds pijnlijker tot het ongelofelijk pijnlijk werd.
Ook heb ik al vanaf het begin bijna nonstop problemen met mastitis en tepelkloven.
We hebben vorige week een lactatiekundige laten komen (IBCLC) en die zag direct dat hij een te korte tongriempje en lipbandje had. Als gevolg hiervan kon hij niet goed zuigen/drinken met zijn tong maar lag hij te bijten en te kauwen op mijn borst om er melk uit te krijgen.
We zijn ermee naar een gespecialiseerde tandarts geweest en wij herkenden inderdaad ook de klachten die erbij hoorden en het tongriempje en lipbandje zijn afgelopen maandag gelaserd.
Direct erna kwam de lactatiekundige weer langs en ging het voeden een stuk beter (hij sliep toen ze kwam en toen heb ik hem dus wakker gemaakt), maar in de loop van de avond begon hij weer steeds meer te bijten en dinsdagmiddag was het weer zo pijnlijk dat hem voeden echt geen optie was. Ik heb de lactatiekundige benaderd maar kreeg behalve een filmpje met wat mondoefeningen voor de baby geen respons. We zijn uiteraard wel direct begonnen met de oefeningen.
Ik merk dat ik er heel erg ontmoedigd van raak en ook best verdrietig. Mijn productie is goed, ik wil heel graag voeden, en ik heb het gevoel dat ik om hulp vraag maar die niet echt krijg. We zijn inmiddels ruim 300euro kwijt aan consulten en ik weet simpelweg niet hoe ik dit kan oplossen.
Ik heb hem gisteren een keer wakker gemaakt om te voeden om uit te testen, en als hij minder hongerig is gaat het wel beter, dan neemt hij beter de tijd om zijn tong te gebruiken en bijt hij minder. Het is alleen natuurlijk niet handig want er zit uberhaupt maar 2.5u tussen de voedingen en dan is hij alweer echt heel hongerig (ook na een fles en als we dus zeker zijn dat hij veel heeft binnengekregen) dus als ik hem tussendoor ook nog moet wakker maken om te drinken aan de borst slaapt hij wel maar erg kort.

Wie heeft hier ervaring mee? Werd dit automatisch beter naarmate de tijd verstreek, snapte baby automatisch dat de tong beter te gebruiken was? Hebben jullie hier oefeningen voor gedaan? Zo ja, welke? En hoe veel tijd ging hier overheen? Of is dit een verloren zaak?

N.B.: Als dit echt niet opgelost wordt stop ik met bv en is kunstvoeding een optie, maar voor nu is dat niet het advies wat ik in dit topic wil. Ik wil advies over hoe ik hopelijk wel door kan gaan met borstvoeding.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik had altijd mijn pink in de aanslag om in het mondje van de baby te schuiven zodra er een begon te bijten. Dan kan de baby niet doorbijten, want een kloof van het bijten is inderdaad enorm pijnlijk.
Dus pink er voorzichtig in, baby loskoppelen en weer opnieuw beginnen. Bij mij probeerden ze het allemaal een aantal keren, maar stopten ze er na een paar keer die pink ook weer mee. Ik hoop dat dat bij jou ook werkt.
Alle reacties Link kopieren Quote
Op borstvoeding.com staat ook het een en ander over bijten. Misschien heb je daar iets aan.
Alle reacties Link kopieren Quote
Als je liever niet meteen naar kunstvoeding gaat, is dan volledig kolven een oplossing? Dan krijgt hij toch moedermelk, maar heb je niet dat gedoe met bijten?
Ik ben niet helemaal de goede persoon om advies te geven (nooit borstvoeding geprobeerd, zag het niet zitten), maar ik snap wel dat iemand het graag wil. Alleen als het dan langdurige ellende is, is dat toch zonde van deze tijd? En als je door kolven toch de voeding kunt geven die je graag wilt, is dat ook een mogelijkheid.
Alle reacties Link kopieren Quote
Misschien is het gewoon niks voor jullie, en geeft het je rust om te stoppen.

Wakker maken voor voeding is juist geen goed idee namelijk. Volledig vertrouwen op vraag&aanbod en jullie beider lichamen.
Alle reacties Link kopieren Quote
Heb je al tepelhoedjes geprobeerd?

Bij mij is de pijn helaas nooit weggegaan (het voelde alsof er een piranha aan m’n tepel hing) en had ik aan de lopende band tepelkloven, melkblaren en mastitis.

De oefeningen van de lactatiekundige werkten niet. En kolven deed ook pijn. Dus ik ben gestopt.
Ik vond dat in het begin ook heel moeilijk en was er best verdrietig om, maar ik kon een veel leukere moeder zijn toen ik eenmaal niet de hele tijd pijn had.
Alle reacties Link kopieren Quote
Als je graag borstvoeding wilt geven, geef jezelf dan de tijd om wat dingen uit te proberen. Stoppen kan altijd nog (en daar is ook niks mee).

Maar borstvoeding wordt - als het goed gaat - steeds makkelijker en fijner. Ik heb mijn kinderen allemaal een jaar tot anderhalf jaar gevoed, dus ik weet hoe fijn het kan zijn. Maar in het begin is het zwaar en loop je weleens tegen een probleem aan.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik zou even contact opnemen met la leche leage. Borstvoedingsvereniging met heel veel ervaringsdeskundige. Ik hoor hier om mij heen daar veel positieve verhalen over. Het zijn vrijwilligers, dus geen extra consultkosten.
Alle reacties Link kopieren Quote
Jouw baby is natuurlijk al een lange tijd gewend geweest om met een verkeerde techniek te drinken. Dat duurt dus ook weer een tijdje om af te leren. Mijn kinderen hebben niet eerst verkeerd gedronken dus ik weet niet of je het gekeerd krijgt, maar direct afkoppelen als er gebeten wordt is het enige dat je kan doen lijkt mij. Bij mij hebben ze beide ook een paar keer gebeten. Afkoppelen, recht op zetten, beteuterde baby even 10 seconde laten mopperen en weer aanleggen. Al moet je dat elke minuut 2x doen, ik zou het een weekje doorzetten en dan beslissen. Sterkte 🍀
Alle reacties Link kopieren Quote
Bij allebei mijn kinderen is het lipbandje gekliefd door een kno-arts. Gewoon, onder een licht roesje in het ziekenhuis.

Daarna werd de drinktechniek een stuk beter.
Alle reacties Link kopieren Quote
He wat rot To, dat het nog steeds niet lekker loopt!
Ik lees dat je nog om de 2,5 uur voedt, dat moet behoorlijk zwaar zijn, in combinatie met dit gedoe. Ik zou eens nadenken hoe je over een jaar op deze kraamtijd wil terugkijken. Hoe belangrijk is de borstvoeding voor je? Zijn er ook momenten dat je van je kind geniet? Een wandelingetje waarbij je kind voor het eerst de wind op z’n gezicht voelt? Het eerste lachje? Het trekken van een gek gezicht?
De twee hoeven elkaar uiteraard niet uit te sluiten, maar ik gun je fijnere herinneringen dan al die borstontstekingen.
Alle reacties Link kopieren Quote
Heb je toevallig nog last van overproductie? Ik had dat wel, waardoor mijn borsten zo gespannen waren dat het aanhappen daardoor vaak niet zo goed lukte. Tip van de kraamhulp was om even op de borst rondom de tepel te drukken, om dat gebied wat soepeler te maken en het daardoor beter ging. En als het dan alsnog verkeerd ging, gelijk pink erbij en los maken inderdaad. Wel een gedoe allemaal, dus ik kan me ook voorstellen dat je het op een gegeven moment ook voor gezien houdt.

Sterkte ermee!
Alle reacties Link kopieren Quote
Vanillana schreef:
08-06-2023 12:54
Bij allebei mijn kinderen is het lipbandje gekliefd door een kno-arts. Gewoon, onder een licht roesje in het ziekenhuis.

Daarna werd de drinktechniek een stuk beter.
Hier ook door de KNO, zonder verdoving of roesje. Knip, klaar. Hij huilde niet eens. Anywho. TO, het kan wel zo godvergeten zeer doen. Het allerbelangrijkste is de hap, dat echt een groot deel van de tepelhof in de mond van de baby zit. Daar móet de lactatiekundige je bij kunnen helpen, anders verstaat ze haar vak niet. Is de hap niet goed? Loskoppelen en opnieuw, net zolang tot het wel goed is. Hier hielp een tepelhoedje om de hap goed te krijgen. Het bekje moet dan gewoon verder open. Daarnaast had ik hele fijne (en dure helaas) siliconenpleisters voor de kloven die ik al had. Bij mij is het zo op de rit gekomen. Mijn lactatiekundige was super. En nuchter. Ze zei meteen meid, het moet wel leuk blijven, anders stop je ermee.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik heb ook lang een tepelhoedje gebruikt, dat werd niet aangemoedigd maar maakte wel veel verschil voor mij. Bij baby 1 duurde het maanden eer het niet meer echt pijn deed om te voeden. Bij de 2e baby had ik ze ineens niet meer nodig.
Lorem Ipsum
Alle reacties Link kopieren Quote
Mijn dochter ging bijten toen mijn productie was afgenomen (had ik toen niet door). Was achteraf gezien gewoon frustratie omdat ze meer melk wilde. Kan het zo iets zijn? Ben toen overgestapt naar de fles en dat ging meteen prima.
Goeie tips al gelezen!
Zou inderdaad elke keer bij bijten de voeding even stoppen. Super irritant in het begin maar zo gaat baby het leren.
En tepelhoedje kan werken.

Maar ik zou ook de lk vragen om nog eens het tongriempje te checken, ik hoor vaker dat het de eerste keer nier helemaal goed lukt met klieven.
Alle reacties Link kopieren Quote
Achteraf gezien (ben alweer een paar maanden geleden gestopt) denk ik dat mijn baby ook een strakke tongriem heeft, meerdere symptomen die ik herken. Ze is niet gelaserd oid, maar zette oa regelmatig een kaakklem.

Enige wat hier hielp was haar licht 'in' mijn borst duwen, dan pakte ze een grotere hap en dronk ze meteen wat beter. Vacuüm verbreken met de pink boeide haar niet. Gebeurde wel vaak in de loop van een voeding dus wellicht ook ontevreden dat de toestroom verminderde?
Alle reacties Link kopieren Quote
montblanc schreef:
08-06-2023 13:03
He wat rot To, dat het nog steeds niet lekker loopt!
Ik lees dat je nog om de 2,5 uur voedt, dat moet behoorlijk zwaar zijn, in combinatie met dit gedoe. Ik zou eens nadenken hoe je over een jaar op deze kraamtijd wil terugkijken. Hoe belangrijk is de borstvoeding voor je? Zijn er ook momenten dat je van je kind geniet? Een wandelingetje waarbij je kind voor het eerst de wind op z’n gezicht voelt? Het eerste lachje? Het trekken van een gek gezicht?
De twee hoeven elkaar uiteraard niet uit te sluiten, maar ik gun je fijnere herinneringen dan al die borstontstekingen.
Dit is een heel goed punt. Ik heb de kraamtijd van mijn oudste laten vergallen omdat ik per se borstvoeding wilde geven, terwijl het continu pijn deed. Bij de tweede ben ik na de eerste mastitis (na 8 dagen) gestopt en kon ik veel meer genieten van mijn kind.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ken je Teddy Roorda? Te volgen op IG en als consult te boeken. Lactatiekundige met heel veel ervaring, hopelijk kan zij je nog tips geven.
Alle reacties Link kopieren Quote
Volledig kolven heb ik bij dochter gedaan maar lukt nu niet meer qua tijd. Het is behoorlijk vaak kolven en al het schoonmaken, uitkoken en het flesje wat erna alsnog gegeven moet icm 2 kinderen is niet fulltime te doen. Ik kolfde eerst 4x daags en dat was te doen qua tijd maar kreeg als advies/opmerking dat ik daarop niet genoeg productie zal houden.
Ik heb gisteren tepelhoedjes gekocht, maar daar snapt baby niks van. LLL zal ik vanavond eens bellen, zie dat ze dan spreekuur hebben.
Ik koppel hem nu inderdaad elke keer als hij bijt af, maar als ik hem opnieuw laat aanhappen begint hij gewoon weer direct enthousiast opnieuw. Bovendien raakt hij heel gefrustreerd van het loskoppelen, wat het bijten verergert. Zijn aanhap is trouwens prima, het punt is dat hij vervolgens gaat bijten.
Dankjewel allemaal voor het meedenken. Ik voel me best eenzaam hierin.

Stoppen is een optie, als alles geprobeerd is. Heb het gevoel dat nu nog niks geprobeerd is simpelweg omdat ik niet weet wat ik uberhaupt kan proberen. Mijn productie is prima. Ik heb het gevoel dat dit gewoon op te lossen moet zijn en daarom vind ik het momenteel heel frustrerend als iemand begint over stoppen.
Alle reacties Link kopieren Quote
Hé wat naar!
Op YouTube staan verschillende filmpjes van de tongriemkliniek, misschien heb je daar nog iets aan.

Zorg dat het tepelhoedje gevuld is met melk, dan gaat je baby doordrinken, en hopelijk snappen.

Zorg dat je baby goed met de kin in de borst ligt, dan wordt het gehemelte goed gestimuleerd om te zuigen.

Gebruik speciale pads voor je tepels, rite aid of multi-mam. 24 uur op je tepel houden en tijdens het voeden in de koelkast.

Je kan proberen je baby eerst 20 ml met de fles te geven en dan pas aan te leggen. Dan is de ergste honger gestild.

Succes!! En nog gefeliciteerd 😊
Alle reacties Link kopieren Quote
We zijn inmiddels ruim 5 weken verder en ik wilde even een update geven, ook voor als iemand anders via google op mijn topic terecht komt met hetzelfde probleem.

Ons zoontje is nu 10 weken oud en het gaat gelukkig veel beter. Geen mastitis of kloven meer gehad.
Na mijn vorige bericht heb ik de lactatiekundige nog een keer gebeld en die kwam nogmaals. Ik heb toen tepelhoedjes gekregen (in een andere, betere maat) en nog wat mondontspanningsoefeningen. Hiermee is de omslag gekomen en ging het beter! Ik ben erna af en toe gaan proberen zonder tepelhoedjes en voed nu volledig zonder.
Zoon heeft wel nog de neiging om te bijten, maar als we voor een voeding hem even op de vinger laten zuigen bijt hij dan even kort en is het 'uit zn systeem'. Ik voed nu 3x daags live en kolf 2x daags (sochtends vroeg en savonds laat) en krijgt hij een fles. Zo kan ik ook wat bijslapen en zo krijgt onze dochter ook nog 1x daags een fles bv, omdat ik meer kolf dan zoon drinkt.
Ik voed zoon niet op verzoek maar op schema en dat werkt heel goed voor ons. Ik maak hem dus gewoon wakker als het tijd is voor een voeding. Hij slaapt beter en voor mij is het mentaal fijner om niet ieder moment tot zijn beschikking te hoeven moeten staan maar voorspelbaarheid te hebben.
Ik ben heel blij dat ik heb doorgezet want het wordt inderdaad steeds makkelijker en fijner.

We zijn overigens ook nog naar de osteopaat/babyfysio geweest maar heb niet het idee dat dat iets gedaan heeft.
Dank allemaal voor de tips en meedenken en ik hoop dat het topic iets kan betekenen voor andere jonge moeders in dezelfde situatie.
Alle reacties Link kopieren Quote
Wat fijn dat het nu beter gaat!
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik heb weleens gehoord dat kinderen bijten als de melkstroom te traag is. Maar wat je eraan kunt doen, geen idee….. je zou ook een par vragen kunnen stellen op die Facebook groepen van lactatiekundigen, dat is gratis.
Alle reacties Link kopieren Quote
nausicaa schreef:
08-06-2023 12:11
Als je liever niet meteen naar kunstvoeding gaat, is dan volledig kolven een oplossing? Dan krijgt hij toch moedermelk, maar heb je niet dat gedoe met bijten?
Ik ben niet helemaal de goede persoon om advies te geven (nooit borstvoeding geprobeerd, zag het niet zitten), maar ik snap wel dat iemand het graag wil. Alleen als het dan langdurige ellende is, is dat toch zonde van deze tijd? En als je door kolven toch de voeding kunt geven die je graag wilt, is dat ook een mogelijkheid.
Volledig kolven is echt de meest suboptimale oplossing voor het geven van borstvoeding. Er zijn zeker vrouwen die dat doen, maar ik zou dat echt als laatste optie zien…..
het is op de lange termijn bijna niet vol te houden

Gebruikersavatar
Anonymous
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Terug naar boven