Kolven, voorraad opbouwen hoe doe je dat?

28-09-2021 10:59 44 berichten
Alle reacties Link kopieren
Eind juli is ons kind geboren, hij groeit gemiddeld 250 gram per week en is nu voorbij de 5 kilo. De krampjesfase is min of meer voorbij. De borstvoeding liep vanaf het eerste moment prima. Nu probeer ik al een tijdje een voorraad op te bouwen voor als ik een keer weg ben, en voor als ik weer ga werken. Momenteel kolf ik direct na de ochtendvoeding, hij drinkt nu meestal rond 04:00 uur/5:00 uur en rond 7:00/8:00 maar dan kolf ik maar 50 ml. Op zich dacht ik als je dan drie dagen kolft dan heb ik 1 voeding dan kan ik al best lang weg.
Echter afgelopen vrijdagavond ging ik voor het eerst naar een concert, man had keurig 150 ml in een flesje gegeven, dat was erg snel leeg en ons kind had nog honger. Ik was al onderweg naar huis dus geen nieuwe melk uit de vriezer gehaald. Bij thuiskomst heb ik hem nog gevoed zoals altijd, en zelf niet gekolfd. "s nachts dus wel enorme stuwing en de melk stroomde eruit. De kans is groot dat hij alsnog weinig gedronken heeft, en dat hij niet echt honger had maar de borst miste. Als 150 ml te weinig is dan ben ik wel erg lang bezig om 1 voeding te kolven.

Nu probeer ik aan het eind van de middag nog een keer te kolven maar dan komt er maar 30 ml dus weet niet of ik dat de moeite vind. Ik voed op verzoek, en hij wil ongeveer om de 3/4 uur drinken. 's nacht kan hij wel erg lang zonder voeding zo'n 6,5 uur. Ik durf niet zo goed om tussendoor te kolven omdat ik dan bang ben dat er niks voor hem overblijft. Ik geef altijd beide borsten.

Mijn vraag aan jullie: hoe doen jullie dat een voorraad opbouwen? Ik lees/ hoor veel verschillende dingen. Daarom ben ik benieuwd naar jullie ervaringen omdat het voor iedereen anders is.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb full-time gekolfd omdat - om een aantal redenen- aan de borst niet lukte. Toen we in een soort ritme zaten qua hoeveelheid drinken ben ik 1x per dag extra gaan kolven (opgebouwd dmv cluster kolven zodat de productie meer werd dan nodig was). Borstvoeding kan je tot 10u op kamertemp bewaren, dus als er iets in een flesje bleef liet ik dat staat tot de volgende voeding en zo kon ik ook wat 'sparen'.

Uiteindelijk heb ik een krankzinnige voorraad aangelegd. Die is ook schoon op gegaan.

Je kan trouwens ook hulp vragen aan een IBCLC lactatiekundige - dat wordt (afhankelijk van je verzekering) soms ook vergoed. Het kan je erg helpen om 'goed' te kolven. Er is bijvoorbeeld een enorm verschil tussen de diverse kolfapparaten en een lactatiekundige kan meekijken of bijv een kolf-pas-moment doen zodat je meerdere kan proberen. Ik had een mapje op mijn telefoon met de naam 'kolf porno'. Op mijn hoogtepunt kon ik 340cc per kolfbeurt krijgen, maar daar heb ik wel echt naar toe moeten werken.
pergamon wijzigde dit bericht op 28-09-2021 11:05
33.78% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Mij is het nooit gelukt, zelfs toen baby met 4/5 maanden hele dagen naar kdv was kreeg ik overdag niet genoeg gekolfd. Volgens mij is het niet ongebruikelijk dat je kolfopbrengst lager is dan wat de baby zelf zou drinken, dus verder geen adviezen helaas.

Ik kwam ermee weg omdat ze een flesweigeraar was en de gekolfde melk uiteindelijke toch niet gedronken werd ;)
Ik vond kolven verschrikkelijk en ben thuis geweest tot mijn kinderen minimaal een half jaar waren. Met 6 maanden ben ik gestopt met borstvoeding geven omdat ik er klaar mee was maar ook omdat ik niet op mijn werk wilde kolven. Ik heb dus geen tips voor je.
Alle reacties Link kopieren
Ja, dat vond ik ook best lastig, om een voorraad op te bouwen. Omdat net als bij jou, ik gewoon qua hoeveelheid melk prachtig afgestemd was op mijn baby.

Ik ging inderdaad ook eens een keer naar de bioscoop, toen kind 2 maanden oud was. En daarna pas weer eens een paar maanden later. Ik had gewoon echt weinig voorraad op kunnen bouwen. En dan waren de flesjes ook nog eens niet 'de mama' volgens mijn 2 baby's, dus dat was echt jongleren geblazen toen.

Volledige herkenning dus hier en mijn advies: leg je erbij neer dat het voor jou langer gaat duren voor je echt iets langer weg kunt : hug:
Je kunt het leven ook met een vrolijk gezicht serieus nemen - Irmgard Erath
Alle reacties Link kopieren
Ik heb een voorraad opgebouwd, precies zoals je nu doet. Na de ochtendvoeding extra kolven en dan bij elkaar tot een volledige voeding invriezen.

Ik lees uit je verhaal dat je man 150 ml met de fles heeft gegeven en dat je zoon toen nog ontevreden was, en vervolgens bij jou aan de borst niet echt meer heeft gedronken. Dat klinkt mij meer als niet voldaan in zuigbehoefte in de oren.
Hoe geven jullie de fles? De fles drinkt namelijk vele malen makkelijker (je giet het er als het ware in) als je die op de 'normale' manier geeft. Therapeutisch voeden met een zo klein mogelijke speen komt meer in de buurt van voeden aan de borst. Je zoon moet dan wel werken om aan zijn melk te komen en zijn behoefte om te zuigen wordt ook beter gestimuleerd.
https://www.lalecheleague.nl/borstvoedi ... t-een-fles

Daarnaast lijkt me 150 ml al vrij veel voor een baby van 8 weken. De natuurlijke maaginhoud op 6 maanden is ongeveer 100 ml. Uiteraard een gemiddelde, dus misschien drinkt die van jou idd wel meer. Een handvat om het aantal ml te berekenen:
https://www.lalecheleague.nl/borstvoedi ... n-een-fles
Moet je natuurlijk wel even uitproberen of dit idd genoeg is icm therapeutisch voeden.

Ter referentie: mijn zoon heeft van 4 tot 6 maanden 100 ml per fles gedronken en van 6 tot nu (bijna 1 jaar) 120 ml.
Ik had in het begin zoveel melk dat ik 's ochtends 1 borst gaf en de andere borst kolfde. Dan had ik vaak 2 voedingen. Maar 50 ml is al een prima hoeveelheid, betekend namelijk dat jullie al heel goed op elkaar afgestemd zijn!
Alle reacties Link kopieren
Ik kolfde ook, maar vaak niet genoeg, dus kinderen kreeg ook poeder voeding erbij. Wat bij wel werkte, was 's ochtends voeden en dan de andere borst kolven.
Freedom is just another word for nothing left to lose - Janis Joplin
Alle reacties Link kopieren
Op zich pak je het prima aan om na de ochtendvoeding af te kolven. Ik zou niet nog meerdere keren per dag gaan kolven want dan ga je overproductie creëren. Wat ook helpt is om tijdens het voeden een lekschaal of haakaa kolf te gebruiken voor de andere borst. Op die manier spaar je tijdens het voeden ook makkelijk borstvoeding op (persoonlijk vang ik zo tussen de 20 - 50 ml op). Je hoeft trouwens niet bang te zijn dat er niks voor hem overblijft. Zo groot is de 'voorraad' in je borst niet. Elke keer wanneer je hem aanlegt beginnen de melkklieren melk te produceren.
Alle reacties Link kopieren
Geen tips. Maar ter overweging. Toen ik weer ging werken ben ik gaan kolven om de productie op niveau te houden. Dat wil zeggen dat ik ongeveer 1 voeding bij elkaar kolfde in 2 kolfsessies. De andere voeding kreeg ze aanmaakmelk.

Dit was voor mij echt een uitkomst, hoefde ik niet te stressen over meer melk kolven en al dat soort dingen.
Alle reacties Link kopieren
Mijn borstkindjes dronken ook een fles van 150 ml in 5 minuten weg als ik niet oplette. Daarna was de zuigebehoefte niet bevredigd, dus leek het alsof ze nog honger hadden. Door het drinken aan de borst zogen ze veel harder aan de speen, dus ging het veel sneller.
Oplossing: prematurenspeen (speen 0). Daarmee deed hij wel gewoon ruim 15 minuten over een flesje van 100 ml, en was daarna tevreden.
Alle reacties Link kopieren
Hoe vervelend ook... tijdens je uitje kolven als dat lukt qua uitje. (En lukt qua bewaren)

Daarnaast extra kolven voor of na of tijdens een voeding.

Misschien starten met flesvoeding erbij, zodat baby eraan went als je een keer niet genoeg hebt? Mijn tweede kind was een fles weigeraar dus ik zou op tijd leren wennen aan beide.
Alle reacties Link kopieren
Ik bouwde een voorraad op door tussendoor te kolven als baby slecht gedronken had (ze was een slechte drinker, nog steeds trouwens), of soms na een ochtendvoeding. Het waren dan ook steeds kleine beetjes, 30-60 ml.

Maar... bij mijn tweede ga ik het niet meer zo doen en gewoon bijvoeden met flesvoeding als ik te weinig borstvoeding heb. Ik vond het zo'n gestress om die voorraad op te bouwen, en dan zag ik mijn voorraad ineens weer slinken als mijn vriend te veel melk had opgewarmd of het kolven op mijn werk niet goed was gelukt. Ik was steeds bezig met voldoende kolven, hartstikke vermoeiend. Ik dacht dat mijn productie zou gaan teruglopen als ik bij zou voeden met flesvoeding, maar toen ik dat eenmaal deed bleef mijn productie gewoon constant en de baby vond het ook prima. Had ik dat maar eerder geweten, dat had me zoveel stress gescheeld!
Wow, wat zie jij er vandaag geweldig uit!
Alle reacties Link kopieren
Als je over de hoeveelheid twijfelt kun je ook een keer gewoon voor het voedingsmoment leeg kolven en kijken hoeveel je kindje daarvan opdrinkt. Maar uit de borst drinken is idd anders dan uit een flesje. Probeer de juiste speen erbij te vinden.
Het maakt ook wel uit hoe goed het kolf apparaat is met hoeveel je kunt kolven. Ik zelf heb bij beide kinderen volledig 6 maanden per kind gekolfd vanwege problemen met aan de borst te leggen. Daarin was duidelijk verschil per kolfapparaat te merken.
Alle reacties Link kopieren
Met oxycotine-neusspray deed ik dat! Ik had een medela-handkolfje en als ik dan ook nog naar een filmpje van mijn huilende baby keek, ging het als een malle.
Die neusspray kon ik op recept halen. Snufje in beide neusgaten en kolven maar.
In het begin had ik geen voorraad en gaf ik op dinsdag mee wat ik maandag gekolfd had, dat bewaarde ik dan in de koelkast. Na een tijdje kreeg ik voorraad, maar dat had ik niet vanaf de eerste dag dat ze naar het kdv ging.
Je moet erop te vertrouwen dat als hij bij je weg wil, hij heus wel weggaat. En tot die tijd is hij vrijwillig bij je. (Murrmurr)
Alle reacties Link kopieren
En inderdaad een speen kopen voor heel kleine baby’tjes en je man moet naderhand rustig met baby op schoot blijven zitten.
Je moet erop te vertrouwen dat als hij bij je weg wil, hij heus wel weggaat. En tot die tijd is hij vrijwillig bij je. (Murrmurr)
Alle reacties Link kopieren
Op youtube zijn heel veel informatieve filmpjes te vinden voor het maken van een voorraadje. Zoek even op 'building a freezer stash breastmilk' Het kost tijd en energie en je moet vooral zoeken naar wat jij fijn vindt. Ik heb nooit in de nacht gekolfd, maar wel de haakaa gebruikt omdat ik dan de lekkende melk uit mn ene borst kon opvangen.

Het idee dat je met kolven je borsten leeg maakt en dat je baby dan niks heeft, klopt niet: leg je je baby aan, dan maken je borsten nieuwe melk aan. Aanleggen = melk aanmaken. Dus als je er last van hebt s nachts zou ik misschien wel kolven, de druk eraf halen zogezegd.

Zoek even je info op youtube en bedenk je ook dat als je weg bent van je baby je dan ook moet kolven wanneer je baby zou drinken. De stuwing is een reactie van je borsten dat die leeg zouden moeten worden gemaakt, ofwel door je baby, ofwel door je kolf. Als je baby straks vaste voeding krijgt kun je dat weer wat afbouwen.

Een haakaa kolf kan voor jou goed werken: https://youtu.be/dabfwPFqg3A

Verder hadden wij altijd kunstvoeding in huis, zodat als ik weg was en er was geen borstvoedingsmelk meer dan kon papa ofzo toch melk geven!
Alle reacties Link kopieren
Ik kolfde in de ochtend de ene borst terwijl baby de andere leegdronk.
Alle reacties Link kopieren
Bij eerste kind had ik een flinke voorraad opgebouwd door de voedingen die op den duur wegbielen, te blijven kolven.
Bij de andere kinderen vond ik dat teveel gedoe. Als ik werk, kolf ik een keer per dag, dat was zo'n 200 ml in een keer. Dat gaat naar kdv en wat tekort is, geven ze aan kunstvoeding. Als ik thuis ben geef ik gewoon de voedingen. Het werkt voor mij prima en zorgt niet voor minder melk (ik werk 4 hele dagen).
Alle reacties Link kopieren
ik zou die 150 ml aanbieden, en bij nog honger, flesvoeding er achteraan
Alle reacties Link kopieren
Kolven vóór de ochtendvoeding werkt het beste! En ja, je hebt dan echt nog genoeg voor de voeding van je kindje. Je melk wordt continu bijgemaakt.

Verder heb je niet veel voorraad nodig als je kolft op de momenten dat je weg bent.

Heb je Facebook? Dan raad ik je het 'borstvoedingsforum' aan :)
Alle reacties Link kopieren
Gewoon wel extra kolven, want daar past je productie zich dan op aan. Verder kolf je ‘s ochtends meestal meer dan ‘s middags, dus zeker ‘s ochtends kolven. En ik hang vaak ook aan de niet-voed borst een lekschaal aan als ik extra voorraad wil opbouwen. 20-30cc per voeding, als je dat 3x doet heb je toch weer een klein flesje.

Ik heb nu trouwens nog maar 500cc in de vriezer en kom daar eigenlijk prima mee rond. Als ik er 1 aanbreek zorg ik ook dat ik die weer opbouw. Mijn zoontje is 11 maanden, krijgt volledig borstvoeding en ik kolf in 1 sessie op werk ongeveer 250cc. In 2 sessies kolfde ik 400 en thuis maar 100, als zoon ook veel aan de borst hangt.
Statistics are used much like a drunk uses a lamppost: for support, not illumination.
Alle reacties Link kopieren
Wat ik deed was ‘s nachts/‘s ochtends vroeg voor de eerste voeding een paar minuten kolven. Mijn borsten waren dan zo strak en gespannen dat dochter toch niet zo goed kon aanhappen en zich regelmatig verslikte, dus ik kon wel wat missen. Dan kolfde ik zo 100ml in 5 minuten en had ze daarna nog steeds genoeg over om te drinken.

Als het nodig was dan kolfde ik overdag ook nog wel eens extra, bijvoorbeeld een uurtje na de voeding. Maar dan kwam ik vaak maar tot 50ml ofzo.

Ik moet wel zeggen dat dit de belangrijkste reden was om te stoppen met borstvoeding, dat gaf zoveel meer vrijheid (en niet meer hoeven kolven was ook heerlijk). Maar goed, tot die tijd kon ik hiermee prima de vriezer vullen :).
Alle reacties Link kopieren
Blueitis schreef:
28-09-2021 11:12
Daarnaast lijkt me 150 ml al vrij veel voor een baby van 8 weken. De natuurlijke maaginhoud op 6 maanden is ongeveer 100 ml. Uiteraard een gemiddelde, dus misschien drinkt die van jou idd wel meer. Een handvat om het aantal ml te berekenen:
https://www.lalecheleague.nl/borstvoedi ... n-een-fles
Moet je natuurlijk wel even uitproberen of dit idd genoeg is icm therapeutisch voeden.

Ter referentie: mijn zoon heeft van 4 tot 6 maanden 100 ml per fles gedronken en van 6 tot nu (bijna 1 jaar) 120 ml.
Ik had in het begin zoveel melk dat ik 's ochtends 1 borst gaf en de andere borst kolfde. Dan had ik vaak 2 voedingen. Maar 50 ml is al een prima hoeveelheid, betekend namelijk dat jullie al heel goed op elkaar afgestemd zijn!
Je verwart de benodigde voeding per kilo met maaginhoud. Dat is bij 6 maanden 100ml per kilo(gewicht baby).

Kolven: wat vaker tussendoor.kolven helpt de productie. Maar ik zou een lactatiedeskundige informeren.

Zelf kolf ik vanaf de geboorte, zowel bij nr 1 als bij nr2. En dat voeren we per fles. In het begin elke 3 uur gekolfd, nu aan het afbouwen. Mn jongste is 3 weken en de vriezer ligt vol. Ik kolf nu 3x per dag en dat levert bij mij 1,8liter. Zij drinkt tussen de 80 en 150ml. Gaat helemaal goed met haar. Dus probeer tussendoor te kolven en voed inderdaad tussendoor bij met kunstvoeding of je al gekolfde melk is mijn advies als niet lactatiedeskundige zijnde
Een baksteen is nooit alleen
Alle reacties Link kopieren
Kleinste speen en therapeutisch voeden hielp hier.
Alle reacties Link kopieren
Misschien vind je het niks maar ik heb mijn kinderen vanaf dat ze 1 maand oud waren af en toe een flesje poedermelk gegeven (Of eigenlijk laten geven door iemand anders) zodat ze daar meteen aan wenden. De voeding die zij dan dronken uit het flesje kon ik kolven. Zo bouwde ik een voorraad op en had ik kinderen doe zowel moeder- als poedermelk dronken. Ik gaf daarna altijd als reserve een extra zakje poedermelk mee naast de flesjes gekolvde melk.

Maar misschien had ik ook wel geluk dat mijn kinderen dat zo deden. Ik kan me voorstellen dat niet alle kinderen daar in trappen

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven