Tafelmanier, of het ontbreken ervan belangrijk?

15-05-2024 12:39 137 berichten
Alle reacties Link kopieren Quote
Tafelmanieren, is dat iets dat veel mensen nog belangrijk vinden? Ik vraag het me af want ik zie amper nog kinderen/jong volwassenen eten met mes en vork (nee niet als ze 2 jaar zijn, maar met een jaar 6 bijv), eten met de mond dicht etc? En dan begin ik nog maar niet over tablets aan tafel, telefoons of kinderen die overal en nergens rondrennen en krijsen.

Mijn eigen nicht van 16 bijv is echt verschrikkelijk om mee aan tafel te zitten, ze eet het liefste alles met een lepel, kan geen mes en vork vasthouden of een stuk vlees/vis normaal snijden, dan neemt ze een schaar en er is echt verder niks met de meid hoor. Als in : ze gaat gewoon naar het atheneum en heeft geen motorische beperkingen. Zelfde met haar broertje, hij valt aan op eten alsof hij nog nooit een bord eten gezien heeft en eet het liefst met zijn handen...

Ik maak er dan wel een opmerking over, tegen mijn schoonzus en broer en die zeggen dan dat de prinses en prins lekker zelf mogen weten hoe ze eten.....tja .


dus, nieuwsgierig: vinden jullie tafelmanieren belangrijk?

zijn tafelmanieren belangrijk?

Totaal aantal stemmen: 222

ja (96%)
nee (4%)
Alle reacties Link kopieren Quote
Chienandalou schreef:
15-05-2024 16:32
Ook ín Italië is het op de veel plekken gangbaar om niet met mes en vork pizza te eten. Je vouwt de stukken een beetje en happen maar.
dat ligt eraan waar je bent, ook in Italie.
Als ze een ongesneden pizza zelf in punten zou snijden en dan met de hand op pakt zou ik niet eens erover zeuren. Maar om punten te maken je eigen schaar uit je tas pakken vind ik echt absurd.
Alle reacties Link kopieren Quote
poohtjesschrijft schreef:
15-05-2024 17:23
dat ligt eraan waar je bent, ook in Italie.
Als ze een ongesneden pizza zelf in punten zou snijden en dan met de hand op pakt zou ik niet eens erover zeuren. Maar om punten te maken je eigen schaar uit je tas pakken vind ik echt absurd.
Ja dat laatste is ook bizar. Daarom vroeg ik je ook al eerder hoe ze dat deed en of je ooit gevraagd hebt waarom ze dat deed. En ook met mond open eten, spelen met eten of te veel opscheppen en ‘laden’ lijkt me redelijk onbeleefd, vooral als je 16 bent.

Maar jouw opsomming in de OP komt op mij een beetje rigide over. Ook dat je aangeeft dat ‘de jeugd’ ongemanierd is. Je nichtje houdt er rare eetgewoonten op na idd, maar verder valt het toch wel mee? Het is soms best normaal om maaltijden met lepel te eten, pizza kan met hand en vis eet je vaak niet met een (normaal) mes. Als je al een mes gebruikt.
Ik denk dus dat jij en nichtje allebei aan uitersten zitten.
Wanna grow up to be
Be a debaser
Alle reacties Link kopieren Quote
Tafelmanieren en kennis van etiquette / gebruiken zijn in een zakelijke context wel handig, zeker als je in een internationale omgeving werkt (nederlands bedrijf met internationale klanten). In de Angelsaksische cultuur is het heel belangrijk maar ik vind het soms ook wel een beetje zoals Keeping up appearances / Mrs Bucket/Bouquet.

Ik wil graag dat ieder die bij mij thuis eet, het naar zijn zin heeft en ik heb ook een cementmixer onder mijn gasten maar ik ben blij dat deze persoon mijn eten lekker vindt en gezellig is.

@Nausicaa - ik vind jou opstelling juist heel goed. Ik was zelf ooit kind en hield helemaal niet van warm eten en lang aan tafel zitten en ik was blij wanneer ik van mijn moeder een boek mocht lezen of buiten mocht spelen.

@TO - ik begrijp je wel maar je loopt wel het risico dat je Tante Zeikklep wordt en straks alleen aan tafel zit.
aim wijzigde dit bericht op 15-05-2024 17:33
Reden: ik heb een grammatica fout hersteld
0.06% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik heb echt een bloedhekel aan gerotzooi met eten. Voor mij heeft het ook te maken met respect voor degene die kookt en voor het voedsel zelf.

Ik vind bijvoorbeeld zo'n taartsmash van kleine kinderen echt iet om aan te zien. Zo ga je niet met eten om (vind ik) en al helemaal niet in de wetenschap dat er mensen omkomen van de honger. Ik besef wel dat ik dat sterker heb dan de meeste mensen.

En dat betekent ook automatisch dat mijn kinderen al heel snel geleerd hebben dat je netjes omgaat met eten en bestek gebruikt zoals het hoort. Ik zou ook niet echt weten waarom je ze dat niet zou bijbrengen.
Alle reacties Link kopieren Quote
Een vriend van mij eet zo smerig met z'n mond open dat ik niet meer met hem wil eten. Zelfs geen borrelhap. Ik ril al bij de gedachte.

M'n kinderen en tafelmanieren is daarentegen een never ending project. Ik heb de vork vasthouden op de (m.i.) juiste manier even opgegeven en focus me nu op recht aan tafel zitten. Aanbieden om op te scheppen voor anderen en niet de mayo leegmaken zonder rond te vragen of anderen willen, is al goed ingesleten.

Ik verbaas me soms wel over het eetgedrag van vrienden/innen, maar dat wordt wel minder naarmate al die kinderen ouder worden. Denk dat socialisatie best veel rechttrekt. Ik denk dat het wel goed komt, TO, met je nichtje en neefje als ze eenmaal onder de vleugels van hun ouders vandaan zijn.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik heb thuis best streng de tafelmanieren geleerd tot en met vis fileren en escargots eten ( dat laatste doe ik sinds ik uit huis ben niet meer)

Maar dat ik het geleerd heb en zij er best streng op waren, behalve wanneer het gerecht met handen gegeten mocht worden. Kip spareribs snijd je niet. Vind het ook echt zo stom als je mensen ziet klungelen met een kippenpoot en mes en vork.

Ik erger me aan de kinderen van mijn partner die scheppen al op als hij nog bezig is en gaan ook al beginnen.
Dat is ook het enige wanneer ik er ben en zij zijn er ook waar ik wat over zeg " zullen we even wachten tot iedereen aan tafel zit "

Mijn kinderen zijn ook gewend om met mes en vork te eten, en doen dat ook.

Ik verbaasde me ook hoe ik mijn schoonkinderen zag worstelen met vlees snijden. Ongelofelijk, maar eigenlijk kunnen ze er niks aan doen.
Bij de ene werd alleen gehaktachtig vlees gegeten dat ging wel, maar een biefstuk snijden werd een worsteling.
Inmiddels hebben ze het zich aangeleerd.
Verdere manieren waren er wel.

Heb ook weleens een vriendje van mijn zoon aan tafel gehad, die prikte zijn vlees aan zijn vork en hapte er steeds een hap van af. Tja, ik vind dat treurig, niet naar het kind hoor, die kan er niks aan doen. Maar kom op zeg.

Heb ook iemand gekend die zijn bord aflikte, nou een grotere afknapper kan ik niet hebben dan, naast mes aflikken.

Ik vind het een gebrek aan opvoeding wanneer iemand niet weet hoe het hoort.

Beetje basis mag wel.

En wat mensen in een restaurant doen die niet bij mij zitten daar let ik niet eens op.
People sometimes ask, why do you always choose the hardest road. Who says there was an easier way?
Alle reacties Link kopieren Quote
Suniva schreef:
15-05-2024 19:04
Ik heb echt een bloedhekel aan gerotzooi met eten. Voor mij heeft het ook te maken met respect voor degene die kookt en voor het voedsel zelf.

Ik vind bijvoorbeeld zo'n taartsmash van kleine kinderen echt iet om aan te zien. Zo ga je niet met eten om (vind ik) en al helemaal niet in de wetenschap dat er mensen omkomen van de honger. Ik besef wel dat ik dat sterker heb dan de meeste mensen.
Helemaal mee eens! Ik kan daar ook echt niet tegen.

Verder ben ik met prima tafelmanieren opgevoed en weet heus hoe ik me netjes gedraag buitenshuis/in het openbaar. Ik ken mezelf alleen en weet dus bijvoorbeeld van mezelf dat ik in een restaurant beter geen spaghetti of tagliatelle eet maar beter korte pasta neem, dat wordt anders gewoon echt heel oncharmant (onhandig).
Alle reacties Link kopieren Quote
Op het juiste moment moet je wel weten hoe het hoort en moet je je kunnen aanpassen. Zowel mijn moeder en oma waren er op gebrand. Jaren later profijt van…
A lie doesn't become truth, wrong doesn't become right, and evil doesn't become good, just because it's accepted by a majority.
Alle reacties Link kopieren Quote
Fascinerend dat iemand een schaar meeneemt naar een pizzeria. Ook een goor idee. Of zit die schaar in een hoesje in die tas? En na gebruik, veegt ze dan alleen de slierten kaas en saus met een servetje af en gaat dat vettige ding zo weer in de tas voor de volgende keer of zo?

Ik ben zelf vroeger gedrild. Dus wel flink wat van geautomatiseerd. Ik heb alleen nooit meer met mes en vork een boterham of broodje gegeten sinds ik uit huis ben gegaan. Werd steeds uitgelachen door anderen en een boterham uit het vuistje is sneller :P.

Mensen die smakken of met hun mond open eten, trek ik niet. Ik zit daarom ook nooit meer aan één tafel met schoonzus en haar gezin. Mijn hond valt haar etensbakje nog met minder gesmak, gesnuif en gehijg aan.
Nee heb je, ja kun je krijgen
Alle reacties Link kopieren Quote
Wachten tot iedereen zit en opgeschept heeft, vind ik belangrijk.

Vroeger bij schoonfamilie had iedereen al opgeschept en was aan het eten voor schoonmoeder zat. Zij zette het eten op tafel en als roofdieren viel de rest aan.
Daarbij werd delen ook uit het oog verloren en bleef schoonmoeder en ik altijd achter met de restjes.

Heb het met gehaald chinees eten wel eens meegemaakt dat ik alleen nog wat bami en nasi had, de rest was al weg. Heb toen niets gegeten, heb meegeholpen op te ruimen en ben gelijk daarna huis gegaan. Heb toen thuis voor mijzelf nog wat gekookt. Man vroeg waarom, want we hadden net toch gegeten? Uitgelegd dat er niets meer was, als alleen kale bami en nasi.

Ik vond het gewoon bijzonder dat iedereen het daar voor elkaar kreeg alles weg te vreten voor iedereen ook daadwerkelijk een 1e ronde op had kunnen scheppen.

Als er patat was gehaald, precies hetzelfde. Zwager (jongste broer) bord met enorme berg patat, wat hij niet op kon en schoonmoeder en ik met alleen een snack en mss 5 steeltjes patat.
8 volwassenen, 2 babies en 2 kleuters.
Gourmetten was ook altijd zoiets. Vlees was weg voor je de kans had gehad van alles wat te hebben.

Als het samen eten bij mij en mijn man was, schepte ik in de keuken voor iedereen op. Dan was ik thuis iig zeker dat schoonmoeder en ik tenminste ook gewoon alles hadden. Gourmetten? Iedereen eigen bordje vlees.

Zo treurig, vreten alsof je in een 3e wereld land leeft, waar 1x in de week een maaltijd op tafel komt.
Man wacht nu altijd voor ik en iedere ander aan tafel heeft, dan smakelijk eten en tegelijk beginnen.
Als we bij schoonfamilie zijn, schoonouders leven helaas niet meer, dan is het bij bbq's etc, nog steeds afwachten of je iets op je bord krijgt buiten de salade's en stokbrood.
Je reactie zegt meer over jou dan over mij....
Alle reacties Link kopieren Quote
Ook je kinderen leren dat er buiten de Mac en AYCE vreetschuren ook nog normale restaurants bestaan, vind ik belangrijk.
Dat uit eten gaan niet altijd patat, zelf opscheppen en tomatensoep is.
Je reactie zegt meer over jou dan over mij....
Alle reacties Link kopieren Quote
Vind het heel belangrijk.
Wij hebben ze wel geleerd om met mes en vork te eten.
En verder de normale tafelmanieren. Ik ben hierin best streng opgevoed, maar ben er wel blij
*
anoniem_66548a7645522 wijzigde dit bericht op 26-05-2024 10:29
0.00% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren Quote
aim schreef:
15-05-2024 17:32
Tafelmanieren en kennis van etiquette / gebruiken zijn in een zakelijke context wel handig, zeker als je in een internationale omgeving werkt (nederlands bedrijf met internationale klanten). In de Angelsaksische cultuur is het heel belangrijk maar ik vind het soms ook wel een beetje zoals Keeping up appearances / Mrs Bucket/Bouquet.
Ik weet niet of je Amerika ook in gedachte hebt bij Angelsaksisch maar daar is mijn ervaring juist dat mensen echt heel slecht zijn met tafelmanieren. Vork met hele vuist vasthouden, mes en vork continue van hand wisselen, niet weten dat je beste van buiten naar binnen pakt etc.
En dat op zakendiners en bruiloften.

Ik vind normaal met mes en vork kunnen eten wel een minimale vereiste vanaf een jaar of 8/10.
Of je ze dan verkeerd om houdt zou me een worst wezen, tenzij je naast me zit aan een krappe tafel :proud:

Het is fijn als je weet hoe het hoort qua details als hoe je soep te lepelen etc. maar dat is in deze tijd geen vereiste voor mij.
Alle reacties Link kopieren Quote
Oh en eten voordat iedereen heeft opgeschept vind ik echt bizar, gelukkig heb ik dat niet in mijn omgeving.
Alle reacties Link kopieren Quote
Kaarsjevoordesfeer schreef:
15-05-2024 14:05
Ik mis de optie:
Tot op zekere hoogte.

Tafelmanieren zijn belangrijk zodat je kunt eten zonder dat andere mensen last van je hebben.

Hoe je je bestek vast houdt maakt mij niet uit zolang je eten maar niet over tafel vliegt. Niet smakken, kauwen met gesloten mond ook erg belangrijk.

En de aller belangrijkste: schep een gepaste hoeveelheid op. Zit je met acht man aan tafel dan schep je in eerste instantie ten hoogste ¹/⁸ op van wat er staat. Zijn er, bijvoorbeeld, acht stokjes saté, dan begin je niet met er drie op je eigen bord te plempen.
Ja die optie mis ik ook. Eerlijk gezegd ben ik als ik uit eten ga alleen met mijn eigen gezelschap bezig. Telefoon of tablet niet tijdens het eten, thuis of in een restaurant. Ik let helemaal niet op andere mensen of zij hun mes rechts vasthouden of niet vind ik totaal niet interessant.
Gaat u anders ondertussen even wat voor u zelf doen. (Viktor)
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik val even halverwege in hoor. Maar hoe werkt dat dan met een pizza met een schaar? Dan knip je dus stukjes en dat ga je dan met je handen verder opeten ofzo? Kan me niet voorstellen dat als je gaat lopen knippen dat je dan vervolgens een vork pakt?

En wat ik erg aso vind is als mensen alvast gaan eten terwijl nog niet iedereen heeft. Of zoals hierboven beschreven alleen aan zichzelf denken en opscheppen tot het op is. Dat valt wat mij betreft niet eens meer onder tafelmanieren maar onder gewoon goed fatsoen?!
*
anoniem_66548a7645522 wijzigde dit bericht op 26-05-2024 10:28
0.00% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren Quote
Ja, ik vind het wel belangrijk dat je gewoon beschaafd eet. Niet smakken, niet met je mond open eten, etc.
Mijn stiefvader was best wel streng voor ons toen we jong waren dus we mochten niet met de ellebogen op tafel tijdens het eten, niet smakken, vork en mes in de juiste handen, niet je mes af likken, enz.
Alles met een lepel eten zou ik erg raar vinden hoor, als mijn neefje dat zou doen op 16 jarige leeftijd zou ik ook wel even mijn wenkbrauwen optrekken. Ook een schaar meenemen voor je pizza vind ik echt bizar.
Zou ik me er mee bemoeien als tante? Nee, dat dan weer niet. Niet mijn kind. Maar raar zou ik het wel vinden ja.

Ik woonde trouwens een tijdje bij een gezin in Spanje en daar deden ze ook erg veel met scharen moet ik zeggen, druiven knippen, groente en fruit en inderdaad ook pizza's. Ik heb dat met studie zitten bekijken toen. Maar die pizza knip je thuis, niet in een restaurant. Dat vind ik wel maf.
Power is always dangerous. It attracts the worst and corrupts the best.
Alle reacties Link kopieren Quote
Goed, smakken, boeren e.d. vind ik ook niet prettig, maar niets dat zo duidelijk zegt "ik heb echt geen reet te doen in mijn leven" als agressief geloer aan tafel in de hoop dat iemand niet het juiste formaat vork tussen de juiste vingers in de juiste hand houdt, om vervolgens als een woeste makaak met je wenkbrauwen je afkeur en dominantie op etiquettegebied te communiceren.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik ben linkshandig, maar snijd gewoon met rechts (maar ik ben dan ook niet volledig linkshandig). Basismanieren vind ik niet meer dan logisch.

In diverse Italiaanse restaurants heb ik altijd wel moeite met het snijden van een pizza, maar dat ligt echt aan het bestek. Daar zou ik een moord doen voor een pizza-snijder om iig door de korst te kunnen snijden, om dan zelf kleinere stukjes te snijden om met de vork in m'n mond te doen.
Alle reacties Link kopieren Quote
Maar een beetje pizzarestaurant heeft toch gewoon kartelmessen? Als je een brood kan snijden, dan toch ook een pizza?
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik vind het ook vreselijk als (10jaar of ouder) kinderen hun hoofd naar hun bord/vork brengen ipv andersom, elleboog op tafel leunen of alles met de handen eten. Ik reken ze daar ook gewoon op af. Of dat ze nooit geleerd hebben hoe ze een stuk vlees moeten snijden.

Ik heb zelf een motorische stoornis en bij mij is altijd gehamerd op de basis aan tafelmanieren. Gelukkig maar.
Alle reacties Link kopieren Quote
En over dat vlees snijden, hoe is dat anders dan een stuk groente of een aardappel snijden? Ja, je moet iets meer je best doen als het wat taaier is (of een ander mes gebruiken) maar de techniek is toch niet ineens anders?
Alle reacties Link kopieren Quote
De voorbeelden uit de openingspost echt nog nooit meegemaakt. Vraag me echt af waar jij al die mensen tegenkomt als het er zoveel zijn.
Honey, you should see me in a crown

Gebruikersavatar
Anonymous
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Terug naar boven