Lijf & Lijn alle pijlers

Emotie eten

12-08-2017 19:23 46 berichten
Dames

Hier een man. Met een oprechte vraag:

Ik wil graag afvallen en probeer dat al 10 jaar maar het lukt niet. Als ik echt eerlijk ben lukt dat niet omdat ik volgens mij een vreemde relatie met eten heb:

Ik eet normaliter vrij gezond maar heb gewoon vaak momenten dat ik vind dat ik ongezond eten of grotere hoeveelheden "verdien". Ook na een stresssituatie op het werk vind ik dat ik er recht op heb. Ik denk dat het feit dat mijn moeder anorexia nervosa heeft hiermee te maken heeft. Dan krijg je toch een aparte relatie met eten vermoed ik.

Ik sport nogal veel dus daar kan het niet aan liggen, ik realiseer me ook dat ik tegen zoveel eten niet op kan sporten. Ik wordt nooit echt dik maar blijf wel altijd stevig. Ik zou t gewoon zo leuk vinden als de spieren die ik heb ook eens wat beter zichtbaar zijn....

Hebben jullie tips?
Dat van die huisarts klinkt wel logisch trouwens.
Bittergarnituur schreef:
12-08-2017 20:03
Bedankt voor je adviezen tot nu toe maar ze helpen mij niet.
Dan wens ik je het beste toe.

Fijne avond!
Alle reacties Link kopieren
Bittergarnituur schreef:
12-08-2017 20:06
Dat van die huisarts klinkt wel logisch trouwens.
Is een goede eerste stap. Die zal samen met jou kijken wat een goede volgende stap zal zijn. Waarschijnlijk een gesprek met een psych :) .
Kia aka brandhout voor de hel, aangenaam.
Alle reacties Link kopieren
Bittergarnituur, of je wel of geen eetstoornis hebt, is aan de psych om te beoordelen. Wat je wel voor jezelf kunt nagaan, waar staat eten voor jou voor, wat vult het en wat lost het op?
I was born in the sign of water, and it's there that I feel my best
Huisarts kan het beter beoordelen misschien ligt het gewoon aan je eetpatroon en heb je meer baat bij een diëtiste maar een psycholoog kan ook.
Alle reacties Link kopieren
Cateautje, je gaat wel erg kort door de bocht. BED is wel even iets anders dan wat TO beschrijft. Mensen met eetstoornissen (ook BED) hebben vaak ook een heel laag zelfbeeld en een strenge, zeg maar gerust afbrekende, innerlijke rechter. Vaak is dit veroorzaakt door (soms ernstige) trauma's in het verleden. Dus die 'schop voor je eigen kont' waar je zo makkelijk over doet is in dat geval echt een heel stuk complexer. En je doet onrecht aan een groep mensen die serieus psychisch ziek is door er zo over te schrijven.

Waar TO het over heeft klinkt overigens voor mij ook niet als BED maar als iemand die zichzelf een verkeerd 'beloningssysteem' heeft aangeleerd met eten in het centrum. Alsof je het 'verdiend' om je vol te proppen als je een rotdag (of juist een feestje) hebt gehad, alsof de beloning altijd (ongezond, vet, suikerrijk) eten moet zijn. Ik denk dat je er baat bij kunt hebben om - eventueel inderdaad ondersteund bij een huisarts of een psycholoog - het achterliggende mechanisme helder te krijgen en vooral: andere beloningen bedenken en invoeren in je leven. En om dat in te voeren is de nuchtere aanpak van Cateautje helemaal zo slecht nog niet, wilskracht en doorzettingsvermogen kweken (wel met een dosis mildheid en humor in praktijk gebracht) kunnen je helpen. Het zijn net spieren die je moet trainen, dat gaat ook niet vanzelf.
Het is misschien een goed plan om naar de huisarts te gaan, maar dan wel om lichamelijke oorzaken te onderzoeken. Hier een blog waar je misschien iets aan hebt.

Steeds vaker krijg ik van mensen te horen dat ze een echte emotie eter zijn. Dat ze maar moeten blijven eten en dat ze niet meer kunnen stoppen. Grappig genoeg wordt dit altijd beweert over de ‘ongezonde dingen’. Over een eitje of een stuk vis hoor ik dit dus nooit.

Reden 1 je eet vooral vulling en weinig voeding
Op zich is het heel logisch dat als je je lichaam dagelijks veel vulling geeft dat je hersens blijven roepen om voeding. Vulling levert vaak veel energie en tegelijkertijd nauwelijks bouwstoffen als eiwitten en vetten. Energie hebben we natuurlijk zeker nodig maar niet uit snelle suikers en koolhydraten. Uit bouwstoffen kan ons lichaam zelf energie maken. Wat is vulling: brood, pasta, rijst aardappels, alle snacks en heel veel kant en klaar dingen. Wat is voeding: vis, vlees, eieren, noten, groente, fruit, zaden en af en toe wat volle yoghurt. Bij tekorten aan voeding blijft je lichaam dus om meer vragen. Je hebt dus geen tekort aan chocolade, je hebt wel een tekort aan voeding.

Reden 2 onze hersens werken op een bepaalde manier
Je kunt je lichaam zien als een grote chemische fabriek waar allerlei stofjes ervoor zorgen dat er diverse balansen ontstaan. Die balansen zijn belangrijk, homeostase noemen we dat officieel. Alle systemen zijn gebaseerd op optimale ‘levels’ van allerlei hormonen en signaal stoffen. Bij ‘te hoog’ of ‘te laag’ worden er allerlei, vooral hormonale, processen in gang gezet. Die stofjes zorgen voor een ‘actie’ en die zorgen er dus voor dat we ‘iets gaan doen’. Dat ‘doen’ kan dus zijn dat we een zak chips pakken. Die stofjes zorgen in de situatie dat we ‘iets gaan doen’ vaak voor een ‘niet-blij’ gevoel. We willen natuurlijk WEL blij zijn en dus nemen we iets wat snel endorfinen aanmaakt (blij-hormoon) en dat is vooral suiker. Op zich dus wel een goede acties, alleen een korte termijn oplossing. DAARNA komt dan de emotie van het schuldig voelen en een NOG ellendiger gevoel over de actie. Dat betekent dus dat er EERST een fysiologische onbalans is DAARNA volgt een actie en DAARNA vinden we er iets van…… Bovendien komt informatie uit onze hersen eerst binnen om te bepalen WAT is er aan de hand en WAAR is het. Pas daarna komt het in de amygdala binnen wat een onderdeel is van ons emotionele brein en wordt de emotie eraangekoppeld. Emotie-eten bestaat dus niet, althans niet als een oorzaak, wel als een gevolg.

Reden 3 Ook de darm kan je emoties in de war brengen
Stel je doet alles helemaal goed. Dan eet je dus voeding en eet je niet te veel EN ook niet te weinig. Dan kan je darm nog tegenwerken. Als de darmbacteriën niet de juiste balans hebben worden er ook weer signalen naar de hersens gegeven. Als de hersens die signalen niet begrijpen kan het zijn dat er een vreemde reactie komt. Steeds vaker merk ik dat mensen parasieten in de darm hebben en dan kunnen dus daardoor andere eetgewoonten ontstaan. Parasieten willen dat je zetmeel eet en worden niet blij van groenten. Soms merken mensen dat in hun gevoel omdat die parasieten dat duidelijk aangeven. Je gaat dan dingen eten die nogal vreemd zijn omdat anders de parasieten je gaan tegenwerken. Bovendien is de darm een groot orgaan en kunnen er dus veel signalen naar de hersens komen vanuit dit orgaan. Als je darm in de war is ga je dus ook anders eten.

Samenvatting
Er zijn dus veel redenen waarom je ‘vreemd eet’. Ik ga eerst uit van een fysiologische verandering waardoor NA de actie de emotie ontstaat. Die fysiologische noodzaak moet onderzocht worden. Vaak gebeurt er iets in het lichaam waardoor mensen inderdaad bijvoorbeeld moeilijk vet kunnen verdragen. De oorzaak is vaak een te lage pH in de maag. Die te lage pH kan zijn ontstaan door te weinig B12 opname. Hierdoor kun je je heel slecht voelen. De opname van B12 moet dan verbeterd worden. Een pilletje tegen depressies zal dan niet altijd helpen.

Annette ter Heijden is orthomoleculair therapeut en co-auteur van ‘Koken Zonder Pakjes’ en “Proef je Roots’. Bovenstaande wijsheden heeft zij, als naslagwerk en in receptvorm, verwerkt in het kookboek www.kokenzonderpakjes.nl en www.ProefjeRoots.nl. Voor persoonlijke begeleiding m.b.t. tot voeding kun je meer informatie vinden op www.fysikosvoeding.nl .
Deze weblog mag worden hergebruikt onder vermelding van bron: Annette ter Heijden, auteur van bovengenoemde boeken.
Alle reacties Link kopieren
Eten is voor bijna alle mensen omgeven met emoties, allerlei emoties. Dus emotie eten niet zou bestaan is natuurlijk onzin. Dat je het op google kunt vinden zegt natuurlijk niets.

Ik voelde me gisteren echt verdrietig en heb toen om mezelf te troosten een hele grote reep chocolade gekocht en toen ik die opat vond ik dat echt heerlijk en het voelde ook echt als troost.

Als dat niet te vaak gebeurd en je gewicht binnen de perken blijft, lijkt mij dat niet een heel groot probleem en ik denk dat veel mensen het herkennen. Ik haal er mijn schouders over op en voel me ook niet schuldig.

Ik merk dat ik mijn gewicht het beste beheers door een enorme regelmaat en routine in te bouwen van gezond eten. Het is inmiddels een (aangeleerde) gewoonte om gezond boodschappen te doen en salades en rauwkost mee naar het werk te nemen.
Alle reacties Link kopieren
Door je moeder kun je ook erfelijk belast zijn met een eetstoornis,hoeft niet ook anorexia te zijn.
Alle reacties Link kopieren
Cateautje schreef:
12-08-2017 20:29
leuk verhaaltje, vooral dat over de ph-waarde in je maag. Blijkbaar weet deze mevrouw niet dat de inhoud van de maag zuur is en dat dus de ph-waarde laag hoort te zijn, anders kun je namelijk je eten niet verteren
I was born in the sign of water, and it's there that I feel my best
:sigh:
Alle reacties Link kopieren
Wauw.... jezelf "gewoon even een schop onder je kont geven" bij een eetstoornis. En ja emotie eten bestaat zeker wel. Ik denk alleen niet dat jij emotie eet to. Je beloont jezelf verkeerd.
Huisarts is een goede eerste stap idd.

Succes!
"Even if I knew that tomorrow the world would go to pieces, I would still plant my apple tree."
Cateautje dr tampon verkeerd zitten ofzo? Of reageer je altijd zo?

TO ga naar de huisarts en laat je doorverwijzen naar een diëtist gespecialiseerd in emotie eten/eetstoornissen.
Persoonlijk heb ik er veel baat bij gehad en heb ik nu na 1,5 jaar een normaal eetpatroon. Hoewel het altijd een zwak punt blijft.
Hahahaha mamajobsa ik wou bijna hetzelfde typen, alleen maandverband in plaats van tampon.

Jezus Cateautje ga ergens anders zitten giffen. Helemaal als je zegt zelf ook op levenslang dieet te staan, zou je wel een beetje inlevingsvermogen mogen tonen. Jij bent vast ook niet vanzelf ooit dik geworden toch? Daar zat vast ook een oorzaak aan. Beetje jammer hoe je hier dan nu loopt te trappen en schoppen.
Ik geloof ook dat emotieeten, eetverslaving en binge eating bestaat. Bittergarnituur, je zou de boeken van Mieke Kosters (Het geheim van slanke mensen en Ik ken mezelf en ben slank) eens kunnen lezen. Zij stelt veel prikkelende vragen over het eetpatroon van de lezer. Ik heb er veel aan gehad. Er zijn ook diëtisten die zijn gespecialiseerd in eetstoornissen/eetverslaving.
Ik ga naar de huisarts heb ik besloten. Maar niet deze week. Vanochtend heeft een goede vriendin van me zelfmoord gepleegd. Ik ben even een beetje afwezig merk ik.
Alle reacties Link kopieren
Bittergarnituur schreef:
13-08-2017 17:47
Ik ga naar de huisarts heb ik besloten. Maar niet deze week. Vanochtend heeft een goede vriendin van me zelfmoord gepleegd. Ik ben even een beetje afwezig merk ik.
Wat afschuwelijk voor je. Maar misschien juist een goed moment om hulp in te schakelen ? Volgende week ofzo. Niet nu direct.

Veel sterkte.
"Even if I knew that tomorrow the world would go to pieces, I would still plant my apple tree."
Alle reacties Link kopieren
Bittergarnituur schreef:
13-08-2017 17:47
Ik ga naar de huisarts heb ik besloten. Maar niet deze week. Vanochtend heeft een goede vriendin van me zelfmoord gepleegd. Ik ben even een beetje afwezig merk ik.
:hug:

Gecondoleerd en sterkte :rose: .
Kia aka brandhout voor de hel, aangenaam.
Bittergarnituur schreef:
13-08-2017 17:47
Ik ga naar de huisarts heb ik besloten. Maar niet deze week. Vanochtend heeft een goede vriendin van me zelfmoord gepleegd. Ik ben even een beetje afwezig merk ik.
Veel sterkte!
Bittergarnituur schreef:
13-08-2017 17:47
Ik ga naar de huisarts heb ik besloten. Maar niet deze week. Vanochtend heeft een goede vriendin van me zelfmoord gepleegd. Ik ben even een beetje afwezig merk ik.
Sterkte :hug:
Och wat heftig, heel veel sterkte !!

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven