moeilijke jeugd gehad op Curaçao

02-10-2023 09:03 30 berichten
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik ben geboren en getogen op het eiland Curaçao en heb dat heel mijn jeugd gewoond totdat ik mijn middelbare school hebt afgemaakt een bekende HAVO/VWO school op Curaçao toen ik net 18 was geworden. Als ik me niet vergist was ik best geslaagde van mijn klas. Mijn familie en sociale omgeving waarin ik ben opgegroeid heeft altijd hoge verwachtingen van mij gehad en mijn moeder en vader hebben in mij ingestampt dat altijd de beste moest zijn alles wat ik wilde kiezen om te doen. Ik heb heel mijn jeugd heel veel druk en stress gevoeld vanwege hoge verwachtingen en eisen van mijn familie, eisen waarin eigenlijk niet altijd aan kon voldoen vanwege ziekte en beperkingen die had opgelopen in mijn jeugd waardoor ik op sommige vlakken niet zo goed meer kon presteren als ze oorspronkelijk dachten dat ik kon.

In de ogen van mijn familie en sociale kringen minder dan het beste zijn een schande en persoonlijke falen, maar vanwege de ziekte en beperkingen die ik toen heb opgelopen als kind kon gewoon niet op alle gebieden uitblinken zoals eerst deed en daar hadden geen van hen begrip en ze hielden er totaal geen rekening mee. Ik werd constant bekritiseert, vernederd, belachelijk gemaakt, buitengesloten en op metaforische schandpaal opgehangen, fysiek geslagen en gepest elke keer dat ik niet slaagde om heel goed en op hoog niveau iets uit te voeren of bereiken waarvan zij dachten dat ik wel had moeten kunnen. Ze zeiden dan dat ik lui was, of egoïstisch, of verwend, of geen eer of plichtsgevoel had, dat ik heel raar en creepy was en dat ik mezelf zou moeten schamen of dat ik waardeloos was als persoon.

Dit soort ernstige vernederingen en emotionele mishandelen kreeg ik meestal niet naar mijn hoofd gesleurd van mijn ouders trouwens, mijn ouders waren ondanks hun persoonlijke gebreken en ouderwetse manier van denken toch heel lief en zorgzaam voor mij, ze hadden alles voor mij over en hebben alles gedaan om ervoor te zorgen dat ik niks te kort kwam en alle mogelijkheden en opportuniteit om succes en hoge status na streven. Mijn moeder was wellicht heel streng met hoge eisen en weinig begrip of geduld mijn kwetsbaarheden, maar haar liefde was en is nog steeds onvoorwaardelijk voor mij geweest en gebleven, ik zal op haar liefde en steun kunnen rekenen tot aan haar dood en ik ben dankbaar dat God mij heeft gezegend met zo'n moeder.

Het waren mensen die niet mijn nauwe familie of bloedverwanten van de eerste graad waren maar wel heel dichtbij mij stonden en veel invloed had op mijn opvoeding en ontwikkeling mij zo ernstig en stelselmatig bleef mishandelen en vernederen enzovoorts, denk aan basisschool en middelbare school docenten, dansleraren en sportcoaches, narcistische ooms en hele mooie maar verwaande grote nichten die hele mooie populaire dames waren maar lelijke bedorven karakter hadden van binnen en heel materialistisch en oppervlakkig waren in hun persoonlijkheid en manier van denken over hoe mensen (vooral mannen) moesten zijn.

Dit heeft invloed gehad op hoe veel van mijn leeftijdgenoten over mij ging denken en ze met mij omgingen omdat ze zagen hoede volwassenen en mensen met autoriteit mij omgingen en ze gaan hun gedrag naar mij volgen en nadoen natuurlijk. Ik werd veel gepest en buitengesloten op de basisschool door klasgenoten en op allerlei activiteiten waar ik door mijn beperkingen niet zo geweldig presteerde als de rest en dat ik toen de zwakste schakel moest zijn.

Mensen die al kennis of ervaring hebben met de Curaçaose samenleving en cultuur weten dit al, maar voor mensen die dit nog niet weten, Curaçao is een hele slechte en genadeloze plek om te wonen of op te groeien als je een beperking of handicap hebt waardoor je op een negatieve manier opvalt en/of gebruiksaanwijzingen heb waar rekening gehouden moet worden. Ik weet niet goed zo goed hoe ik dit precies moet uitleggen, maar de slechte omgang en behandeling van mensen met een handicap of beperking gebeurt op een zeer ernstige manier dat ik denk dat de meeste Nederlanders gewoon niet kunnen voorstellen of begrijpen omdat ze een totale andere referentiekader hebben waardoor de Curacaose manier van omgang en denken over mensen met beperkingen en/of handicaps die hen storen om vlekkeloos mee te draaien met de rest van de samenleving zo volstrekt barbaars en bedorven is dat iemand met een volledige westerse of Nederlandse manier van hoe ze deze wereld zien en begrijpen nooit kunnen voorstellen hoe op Curacao wordt gedacht en gehandeld over zwakkeren zoals mensen met fysieke (laat staan mentale!) handicappen.

Op het eiland en in heel dat gebied eigenlijk heerst er een soort filosofie dat mensen die aan een storende handicap en beperkingen lijden gewoon een soort morele tekortkoming hebben in hun persoonlijk en dat zij schuldig moeten voelen dat ze zoveel last zijn voor anderen. Zwakkeren worden heel snel gezien alsof ze hun lot hebben verdiend en dat God hen heeft gestraft en dat de rest van de mensen die wel ' normaal' en gezond waren het recht hebben om de zwakkeren te vernederen en te straffen voor het feit dat ze zo kwetsbaar zijn en minder kunnen bijdragen of een ongewenste last zijn voor de mensen om hun heen. In Nederland is de mentaliteit een beetje dat mensen handicap en beperkingen kunnen er niks aan doen en dat de rest van de samenleving zich moet inspannen om ervoor te zorgen dat deze groep zoveel mogelijk kan meedoen en meedraaien met de hele samenleving en als ze dat niet kunnen moeten ze tenminste goede verzorgd en gesteund worden, ze verdienen begrip en mededogen, en mensen die gezond zijn en geen handicap moeten vooral de zwakkeren of gehandicapt niet bewust en expres hun leven moeilijker te maken door hen te pesten of op hele gemene kwetsende manier te bewegen of wat dan ook.

Curacao heeft dat in beginsel totaal niet. Je kan niet lopen en je moet de rest van je leven in een rolstoel zitten? Dan heb je gewoon pech en verwacht geen speciale privileges of begrip, het is heel normaal en begrijpelijk dat mensen niet met je willen praten of vrienden met je wilt zijn als je in een rolstoel zit en je moet niet gaan zeuren en huilen want gaan mensen je alleen maar irritanter vinden. En je moet echt niet gaan denken dat je met iemand daar kan bepreken dat je ondanks je handicap alsnog gewoon de normale menselijke emoties heb en dat daar ruimte voor is om over te praten; je hebt ook behoefte aan een liefdesrelatie en voelt ook weleens lustgevoelens en verlangt naar seks ondanks dat je in een rolstoel zit? Dan ben je een vieze zondaar die iedereen walging voor voelt, want hoe durf je als gehandicapte in een rolstoel verliefdheid te voelen voor een mooi meisje :P ! Dat is grofweg de heersende manier van denken over mensen met handicaps of beperkingen in de dominante mentaliteit op Curacao.

Ik heb nu veel te simpel geschetst en uitgelegd, want zo'n complex onderwerp heeft natuurlijk veel meer nuances en kanttekening maar daarvoor heb ik nu geen tijd om uitgebreid op in te gaan. Ik wil dat de mensen die dit lezen een beetje begrijpen waarom ik mijn jeugd als heel moeilijk en ellendig hebt ervaren ondanks dat ik verder alles wel mee had, zoals welvarende en soms zelfs rijke familieleden met hoge status met veel macht en invloed in de samenleving, onvoorwaardelijke liefde zeker van mijn moeder en ook wel mijn vader, objectief gezien was ik ook knap en nadat mijn handicap verdween met de tijd waardoor ik uiteindelijk rond mijn 15 weer helemaal kon meedoen met mijn leeftijdsgenoten en hun bijhouden en juist weer hoog presteren waardoor ik toch hoge status en veel respect begon te krijgen, enzovoorts.

Mijn leven toen mijn beperking van mijn jeugd op de voorgrond en overheersend was, ervaarde ik als zwaar ellendig en oneerlijk hard zonder mededogen en begrip van de meesten om mijn heen. Maar ondanks alles wat ik heb mij meegemaakt, was het mij toen wel gelukt om op mijn 18de te slagen voor mijn HAVO diploma en ik mocht toen (of ik nou wilde of niet) lekker naar Nederland verhuizen om een studie te volgen op HBO/Universiteitsniveau.

Zijn er mensen hier die herkennen wat ik over Curaçao heb verteld wat betreft hoe ze daar omgaan met gehandicapte mensen en andere zwakkeren of kwetsbare mensen? Hebben jullie medeleven of medelijden met mijn verhaal en zijn er vragen of opmerkingen die je aan mij wilt stellen? We kunnen alles bespreken, want ik ben een open boek geworden over alles in mijn leven.

Ttyl 👋🏿
ros_van_raechter wijzigde dit bericht op 02-10-2023 23:37
2.50% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren Quote
Je 'kunt er nu niet uitgebreid op in gaan'?
Denk aan de egels en eekhoorns in de herfst en winter.
Alle reacties Link kopieren Quote
SweetFirefly schreef:
02-10-2023 18:43
Je 'kunt er nu niet uitgebreid op in gaan'?
:rofl:
Honey, you should see me in a crown
Alle reacties Link kopieren Quote
Ok, wat wil je hiermee?
En op deze ervaringen is jouw geweldige business idee gebaseerd ofzo?
Alle reacties Link kopieren Quote
Kan je er wat meer leestekens, spaties en enters induwen?

Dan leest je verhaal wat makkelijker.
Is dit nu later?
Ik snap geen donder van het leven
Ik weet nog steeds niet wie ik ben
Alle reacties Link kopieren Quote
Is dit je echte naam, foto en levensverhaal? Misschien moet je nog eens nadenken of je dit wil ivm privacy en de toekomst.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik moet bekennen dat ik de vraag er even niet uit weet te halen?
Alle reacties Link kopieren Quote
Wat Nimue-Iparis al schrijft. Zeker gezien je toekomstplannen (andere topic).
Nee heb je, ja kun je krijgen
Alle reacties Link kopieren Quote
Je bent een overwinnaar! :cheer:
It won't stop until you wise up
Alle reacties Link kopieren Quote
Je bent in ieder geval wel goed ik tikken.

Wil je met dit topic je verleden verwerken? erkenning krijgen? ervaringen delen?
Alle reacties Link kopieren Quote
SweetFirefly schreef:
02-10-2023 18:43
Je 'kunt er nu niet uitgebreid op in gaan'?
Beetje flauw.
Dit gaat over kindermishandeling, niet om een vraag over een recept oid.
Alle reacties Link kopieren Quote
Stokbroodje schreef:
02-10-2023 19:52
Je bent in ieder geval wel goed ik tikken.

Wil je met dit topic je verleden verwerken? erkenning krijgen? ervaringen delen?
Ik wil weten of er mensen zijn die dit erkennen of herkennen inderdaad en hun eigen ervaringen delen erover? Sorry, had geen vraag gekoppeld aan mijn verhaal.
Alle reacties Link kopieren Quote
Stokbroodje schreef:
02-10-2023 19:52
Je bent in ieder geval wel goed ik tikken.

Wil je met dit topic je verleden verwerken? erkenning krijgen? ervaringen delen?
Ik wil weten of er mensen zijn die dit erkennen of herkennen inderdaad en hun eigen ervaringen delen erover? Sorry, had geen vraag gekoppeld aan mijn verhaal.
Alle reacties Link kopieren Quote
nimue_iparis schreef:
02-10-2023 19:00
Is dit je echte naam, foto en levensverhaal? Misschien moet je nog eens nadenken of je dit wil ivm privacy en de toekomst.
Wat mij betreft mogen mensen wel weten hoe ik eruitzie als ik dit verhaal deel hoor! En mensen uit mijn verleden mogen ook weten hoe ik terugkijk en denk over Curaçao 🇨🇼.

Wat is het niet ergste dat er kan gebeuren als mensen mij herkennen op deze forum? Ze betalen mijn rekening toch niet en verder ben ik helemaal gewend geraakt en uitsluiting en afstoting door iedereen die dichtbij sta dat ik geen vrees meer heb om alles en iedereen te verliezen. Ik heb al meerdere keren bewezen dat ik zoiets kan overleven en sterker uitkomt 🙂.
Alle reacties Link kopieren Quote
nimue_iparis schreef:
02-10-2023 19:00
Is dit je echte naam, foto en levensverhaal? Misschien moet je nog eens nadenken of je dit wil ivm privacy en de toekomst.
Wat mij betreft mogen mensen wel weten hoe ik eruitzie als ik dit verhaal deel hoor! En mensen uit mijn verleden mogen ook weten hoe ik terugkijk en denk over Curaçao 🇨🇼.

Wat is het niet ergste dat er kan gebeuren als mensen mij herkennen op deze forum? Ze betalen mijn rekening toch niet en verder ben ik helemaal gewend geraakt en uitsluiting en afstoting door iedereen die dichtbij sta dat ik geen vrees meer heb om alles en iedereen te verliezen. Ik heb al meerdere keren bewezen dat ik zoiets kan overleven en sterker uitkomt 🙂.
Alle reacties Link kopieren Quote
Oh my :facepalm: Waren ze je eindelijk zat op Fok!?
Ga ik over nadenken.
Alle reacties Link kopieren Quote
Polo schreef:
02-10-2023 21:17
Oh my :facepalm: Waren ze je eindelijk zat op Fok!?
Ja helaas, ik heb daar wel een legacy achtergelaten 😎😝😂😂
Alle reacties Link kopieren Quote
Polo schreef:
02-10-2023 21:17
Oh my :facepalm: Waren ze je eindelijk zat op Fok!?
Ja helaas, ik heb daar wel een legacy achtergelaten 😎😝😂😂
Alle reacties Link kopieren Quote
Slik je je medicatie nog? Je komt ietwat verward/manisch/psychotisch over.
Light thinks it travels faster than anything but it is wrong. No matter how fast light travels, it finds the darkness has always got there first, and is waiting for it.
Alle reacties Link kopieren Quote
Moiren schreef:
02-10-2023 22:05
Slik je je medicatie nog? Je komt ietwat verward/manisch/psychotisch over.
Ik ga mezelf aankomende woensdag preventief opgenomen laten worden. Maar ik ben nog stabiel en helder genoeg dat je mag vertrouwen dat mijn verhaal in de OP gewoon mijn waarheid is en zo heb ik het ervaren.

Heb je meningen of vragen erover? Laten we het bespreken aub
Alle reacties Link kopieren Quote
Moiren schreef:
02-10-2023 22:05
Slik je je medicatie nog? Je komt ietwat verward/manisch/psychotisch over.
Ik ga mezelf aankomende woensdag preventief opgenomen laten worden. Maar ik ben nog stabiel en helder genoeg dat je mag vertrouwen dat mijn verhaal in de OP gewoon mijn waarheid is en zo heb ik het ervaren.

Heb je meningen of vragen erover? Laten we het bespreken aub
Alle reacties Link kopieren Quote
SunShine35 schreef:
02-10-2023 18:57
Ok, wat wil je hiermee?
En op deze ervaringen is jouw geweldige business idee gebaseerd ofzo?
Business idee kunnen we bespreken in zijn eigen topic. Wat wil je precies weten erover en waarom?
Alle reacties Link kopieren Quote
Ros_van_Raechter schreef:
02-10-2023 22:45
Ik ga mezelf aankomende woensdag preventief opgenomen laten worden. Maar ik ben nog stabiel en helder genoeg dat je mag vertrouwen dat mijn verhaal in de OP gewoon mijn waarheid is en zo heb ik het ervaren.

Heb je meningen of vragen erover? Laten we het bespreken aub
Eerlijk gezegd is het voor mij teveel tekst en te onsamenhangend om te lezen.
Heb je al daadwerkelijk een afspraak staan voor woensdag?
Light thinks it travels faster than anything but it is wrong. No matter how fast light travels, it finds the darkness has always got there first, and is waiting for it.
Alle reacties Link kopieren Quote
Moiren schreef:
02-10-2023 23:19
Eerlijk gezegd is het voor mij teveel tekst en te onsamenhangend om te lezen.
Heb je al daadwerkelijk een afspraak staan voor woensdag?
Ik heb net mijn lap tekst de OP leesbaarder gemaakt door het op te splitsen in paragrafen, lukt het om nu wel om het te lezen zo? Ik heb ook een slotparagraaf toegevoegd met vragen die uitnodigen tot een dialoog om mijn verhaal te bespreken. Is het nu makkelijker te lezen en begrijpen?
Alle reacties Link kopieren Quote
Ros_van_Raechter schreef:
02-10-2023 23:42
Ik heb net mijn lap tekst de OP leesbaarder gemaakt door het op te splitsen in paragrafen, lukt het om nu wel om het te lezen zo? Ik heb ook een slotparagraaf toegevoegd met vragen die uitnodigen tot een dialoog om mijn verhaal te bespreken. Is het nu makkelijker te lezen en begrijpen?
Ik denk dat je beter offline kan gaan tot je weer stabiel bent.
Light thinks it travels faster than anything but it is wrong. No matter how fast light travels, it finds the darkness has always got there first, and is waiting for it.

Gebruikersavatar
Anonymous
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Terug naar boven