Ik krijg mijn vriend niet verder

20-09-2020 19:46 90 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ik denk erover om mijn relatie te beëindigen. Ik ben bang dat ik mijn vriend daar helemaal kapot mee ga maken. Hij zegt regelmatig dat als ik zijn vriendin niet meer ben, hij voor zichzelf geen reden ziet om door te leven. Onze ‘situatie’ put mij echter helemaal uit.

Toen we elkaar 3,5 jaar geleden leerden kennen, vertelde hij mij dat hij studeerde. Een paar weken later biechtte hij op dat hij dat gelogen had en dat hij in de bijstand zat. Ik verbaasde me erover dat hij had gelogen over zoiets en zei hem dat hij gewoon eerlijk kon zijn. In de maanden erna draaiden we flink om elkaar heen (ik wilde graag een relatie met hem, hij niet want bindingsangst) maar vanaf de eerste ontmoeting waren we exclusief. Intussen studeerde ik af en begon aan mijn eerste fulltimebaan. Hij had nog geen baan, maar hielp af en toe in een kleine sportschool van een kennis (niet tegen betaling). In de periode erna kreeg hij op de zaterdag een baan als portier bij een club in de stad. Ook kregen we officieel een relatie. Ik zag hem groeien, maar het bracht niet voldoende op om van de bijstand af te kunnen. Ergens toen begonnen ook de fysieke klachten. Hij had last van zijn voeten, een piep in zijn hoofd (niet oor), was snel moe, kon zich niet lang concentreren. Hij ging vaak naar de huisarts en werd dan doorverwezen naar specialisten, waar vervolgens niets uit kwam. Begin dit jaar is hij geopereerd omdat hij een niersteen had. Heftig en pijnlijk natuurlijk, maar toen is zijn werk als portier helemaal stil komen te liggen. Zijn andere klachten zijn volgens hem toegenomen dus dat houdt hem erg bezig. Het weerhoudt hem er ook van werk te zoeken. De bijstandssituatie maakt hem ook depressief en erg passief. Hij heeft daarom ook therapie, maar zegt er niets aan te hebben. Hij slaapt lang uit en er komt weinig uit zijn handen. Omdat hij in de bijstand zit, kunnen we niet samenwonen zonder dat hij zijn ‘inkomen’ verliest. We wonen dus apart. In september ben ik met een nieuwe baan begonnen waar ik ontzettend veel energie van krijg. Ik ben vaak in een vrolijke (of anders neutrale) stemming, hij ziet het juist steeds somberder in. Daardoor groeien we uit elkaar. Ik probeer altijd met hem in gesprek te blijven, maar inmiddels weet ik niet meer hoe ik hem moet helpen en heb ik er ook wel een beetje genoeg van. Ik houd van hard werken en doorzetten en dat ik dat bij hem niet terugzie, vind ik moeilijk. Intussen wil hij wel van alles, een nieuwe auto, samen een kindje. En ik wil dat ook allemaal, maar ik ben op dit moment de enige die kan sparen en ik zie het steeds minder voor me met hem. We praten hier wel over en hij weet dat het anders moet, maar toch verandert er niet echt iets. Inmiddels zit ik wel bijna op m'n max maar ik wil hem niet in de steek laten.
grenada schreef:
22-09-2020 17:11
omdat hij haar manipuleert?: "Hij zegt regelmatig dat als ik zijn vriendin niet meer ben, hij voor zichzelf geen reden ziet om door te leven"


Dat is inderdaad fout, maar dat is niet wat Madeliefjes noemde in haar post. Zij had het alleen over op TO's zak teren en lui zijn. Terwijl Madeliefjes zelf al jaren niet meer werkt. Ik vond die veroordeling van haar uit niet ok.
nessemeisje schreef:
22-09-2020 17:24
Tja TO, ik denk dat als je accepteert dat jullie gewoonweg niet meer matchen, je zelf ook achter een break-up staat. Nu laat je je leiden door schuldgevoel en dromen uit het verleden.


Dit inderdaad. Niet meer matchen is een prima reden om een relatie te beëindigen. Je hoeft je niet schuldig te voelen over wat je dacht wel met hem te bereiken, dat waren slechts dromen.
Marana schreef:
22-09-2020 17:58
Dat is inderdaad fout, maar dat is niet wat Madeliefjes noemde in haar post. Zij had het alleen over op TO's zak teren en lui zijn. Terwijl Madeliefjes zelf al jaren niet meer werkt. Ik vond die veroordeling van haar uit niet ok.
Als twee mensen samen kinderen nemen en ze spreken af dat de vrouw het leeuwendeel van de opvoeding doet, en de man buitenshuis werkt, is dat toch echt iets anders dan 'niet meer werken', mop.
Alle reacties Link kopieren
Jamaarhoe schreef:
22-09-2020 14:06
Volgens mij is dit waarom het draait. Je hoopt het zo uit te maken dat hij er begrip voor heeft en hij er zo “positief” tegenover staat dat hij contact wil blijven houden.

Waarom wil je dat?
Nee, niet helemaal. Wat ik wil, is dat hij er niet aan onderdoor gaat. Zijn eigen woning houdt hij niet goed schoon, hij voelt zich erg somber als hij daar (zonder mij) is. Maar daar moet hij dus wel permanent naartoe als het uitgaat. Ik ben heel bang dat hij zich daar dagenlang gaat opsluiten en zichzelf verwaarlozen. Dat is waarom ik contact zou willen houden.
Alle reacties Link kopieren
PassingThrough schreef:
22-09-2020 14:17
Wij spreken elkaar heel af en toe nog.

Hij zag het destijds allemaal niet zitten, alles ging nu mis volgens hem. Toen heb ik hem ook uitgelegd dat hij toch echt zelf de regie in handen moest nemen. Ik kreeg toen ook te horen dat hij hoopte dat ik niet binnen een jaar een nieuwe relatie had, en zwanger zou zijn.

Het ironische is dat hij 3 maanden later aankondigde helemaal in love te zijn. Zijn nieuwe vriendin had als klap op de vuurpijl ook nog eens 2 kinderen! Zo kon hij met mij nooit de stap zetten om samen te gaan wonen, maar binnen 1 jaar woonde hij samen met zijn nieuwe lief en 2 kinderen.
Wat ik begreep van mijn ex-schoonzus is zij wel meer op zijn niveau, zij zit ook in de bijstand en "kiest" ervoor om bij de kinderen te zijn. Beide hebben zij problemen van dezelfde aard zoals jouw vriend ook heeft.

Een half jaar later leerde ik mijn huidige vriend kennen, inmiddels wonen wij al samen en hebben wij zelfs een huis gekocht. As we speak zijn wij zelfs bezig om zwanger te worden. Het voelde vanaf het begin al zoveel fijner! Ik hoef niet constant voor hem te denken. Of hij het wel aan kan, of er een toekomst is, en nog veel meer vraagstukken. Een enorme verlichting!
Wat fijn dat je nu zo gelukkig bent. Heel eerlijk gezegd kan ik me inmiddels niks meer bij voorstellen bij een partner waarbij het allemaal meer als 'vanzelf' gaat.

Je kunt dus ergens wel stellen dat je ex goed terecht is gekomen. Ik ben echt heel bang dat mijn vriend zich extreem in de steek gelaten gaat voelen. Ik mag me daar niet verantwoordelijk voor voelen maar voor de buitenwereld gaat het er misschien ook uitzien alsof ik hem op zijn dieptepunt in de steek laat. En ik ben echt heel bang dat hij er niet bovenop komt.
Alle reacties Link kopieren
zimi schreef:
22-09-2020 13:42
Wat is het doel van je topic? Hoe hiermee verder te leven samen met hem of hoe de relatie te verbreken zonder dat hij zich van kant maakt?
Voor hem zou ik willen doorgaan, maar dat klopt natuurlijk niet. Voor mezelf wil ik vooral onderzoeken hoe ik dit kan beëindigen zonder al te veel pijn voor ons allebei.
Alle reacties Link kopieren
Met contact te houden help je hem niet. Jij blijft dan in de rol van hulpverlener en hij blijft geblokkeerd zitten, je bent een enabler zelfs op die manier. Ik zie veel red flags en denk dat hij je erg zal manipuleren als je het uitmaakt, bereid je daar op voor.
Ik zou het vreselijk vinden als mijn partner uit medelijden bij me bleef.
Alle reacties Link kopieren
Marana schreef:
22-09-2020 12:22
Maar TO's vriend is gewoon nog precies de man waar ze toen op viel en waar ze toen graag een relatie mee wou he? Jullie kunnen hem nu wel van alles verwijten, maar die leugen van het niet-studeren was al ruim voor de relatie echt begon opgehelderd. TO wist waar ze in stapte.
Dat betekent niet dat ze nu maar bij hem moet blijven natuurlijk. Als ze verstandig wordt gaat ze niet met deze man een kind krijgen.
Maar ik vind het raar dat de vriend hier van alles verweten wordt terwijl hij gewoon is wie hij altijd al was. TO kan de volgende keer beter al voor het starten van een relatie verstandig doen.
Wat is je punt? Hij leest hier niet mee. Zij heeft een vraag. Wil je even 'foei' zeggen voor de fouten die ze tot nu toe heeft gemaakt? We stappen allemaal wel eens ergens onbezonnen in. Daar leer je dan van, en dan ben je dus zelf veranderd. Niks mis mee.

Waar ik het mee eens ben is dat ze om die keuze niet bij hem moet blijven hangen. TO: kort gezegd, dit gaat niks worden. Alle adviezen hier zijn top. Het enige dat ik eraan toe te voegen heb is: verspil hier zo min mogelijk tijd aan. Je weet het eigenlijk al, je gaat hem niet redden of veranderen. Iedere dag die je hier nog in stopt is een verloren dag. Sluit het netjes af, bijt door de zure appel, huil en leer van de ervaring. En dan door. Doen hoor.
pluk de nacht
Alle reacties Link kopieren
Bodembedekking schreef:
23-09-2020 23:04
Voor hem zou ik willen doorgaan, maar dat klopt natuurlijk niet. Voor mezelf wil ik vooral onderzoeken hoe ik dit kan beëindigen zonder al te veel pijn voor ons allebei.
Uit ervaring: de manier om dit zonder onnodige extra pijn voor jullie allebei te beëindigen is om het zo snel mogelijk te doen en zo eerlijk mogelijk. Jij voelt het niet meer, hij kan daar niets meer aan doen. Ga hem niet allerlei voorwaarden stellen waaronder je wel door zou willen gaan, want dat kan hij niet dus dat zou jou alleen maar meer verloren tijd opleveren en hem een nog erger kutgevoel omdat hij natuurlijk ergens ook wel snapt dat hij die lat niet kan halen.

Besluit voor jezelf. Neem je geen genoegen met hoe hij nu is, maak het dan uit. Wees helder, duidelijk en hou het bij jezelf.
pluk de nacht
Alle reacties Link kopieren
Bodembedekking schreef:
23-09-2020 22:51
Wat fijn dat je nu zo gelukkig bent. Heel eerlijk gezegd kan ik me inmiddels niks meer bij voorstellen bij een partner waarbij het allemaal meer als 'vanzelf' gaat.

Je kunt dus ergens wel stellen dat je ex goed terecht is gekomen. Ik ben echt heel bang dat mijn vriend zich extreem in de steek gelaten gaat voelen. Ik mag me daar niet verantwoordelijk voor voelen maar voor de buitenwereld gaat het er misschien ook uitzien alsof ik hem op zijn dieptepunt in de steek laat. En ik ben echt heel bang dat hij er niet bovenop komt.
Ik had echt precies diezelfde angst! De buitenwereld blijkt dan toch een stuk milder te zijn dan je zelf denkt hoor.
Je moet bij iemand zijn als je van iemand houdt, en niet omdat diegene zielig is en het anders niet red (denk je....)

Je zult zien dat hij echt door een enorme dip zal gaan, maar ook weer omhoog zal krabbelen. Hij heeft nu jou om op te steunen, en dat doet hij dan ook automatisch. Maar op het moment dat hij niet meer die steun van jou heeft, moet hij het wel alleen doen.

Het enige wat jij kunt doen is hem mogelijke tools aanbieden qua hulp. Zo heb ik hem in contact gesteld met de gemeente, een psycholoog en kreeg hij wekelijks iemand thuis vanuit het WMO om te controleren hoe het in huis ging. (die had zelfs een huissleutel, want mijn ex kon zelfs iemand gewoon voor de deur laten staan ook al was er een afspraak. Sterker nog....hij ging wel eens "naar zijn werk" en als ik dan naar mijn werk ging kwam hij uit de kelderbox en ging hij weer zijn huis in)

Bedenk 1 ding: iedereen heeft in zijn leven keuzes, en diegene maakt zelf zijn keuze. Laat jou niet het gevoel hebben dat jij zijn keuzes inperkt. Hij heeft de afgelopen jaren meer dan genoeg tijd gehad om aan een toekomst met jou te werken.
annemariem schreef:
24-09-2020 00:53
Wat is je punt? Hij leest hier niet mee. Zij heeft een vraag. Wil je even 'foei' zeggen voor de fouten die ze tot nu toe heeft gemaakt? We stappen allemaal wel eens ergens onbezonnen in. Daar leer je dan van, en dan ben je dus zelf veranderd. Niks mis mee.


Mijn punt is, en daar heeft TO ook prima op gereageerd: de volgende keer beter selecteren vooraf.
En een bij-punt was voor alle anderen die hem de grond in trapten, dat hij niet slechter is dan toen de relatie startte. Nergens voor nodig om hem zo neer te halen, hij is niet achteruit gegaan, hij is wie hij altijd al was.
Hobbelster schreef:
23-09-2020 23:16
Ik zou het vreselijk vinden als mijn partner uit medelijden bij me bleef.


Dit inderdaad. Medelijden is geen basis voor een relatie, hij wil vast ook geen partner die alleen uit medelijden bij hem blijft.
Bodembedekking schreef:
23-09-2020 23:04
Voor hem zou ik willen doorgaan, maar dat klopt natuurlijk niet. Voor mezelf wil ik vooral onderzoeken hoe ik dit kan beëindigen zonder al te veel pijn voor ons allebei.
Eigenlijk heb je de beslissing al genomen en zoek je nu een oplossing om van je schuldgevoel verlost te geraken.
Hak de knoop door nu jullie nog niet samenwonen en er nog geen kinderen betrokken zijn, want eenmaal die stappen genomen wordt het gewoon nog lastiger om deze beslissing te nemen, die je uiteindelijk toch zult maken.
Alle reacties Link kopieren
Bodembedekking schreef:
23-09-2020 22:51
Wat fijn dat je nu zo gelukkig bent. Heel eerlijk gezegd kan ik me inmiddels niks meer bij voorstellen bij een partner waarbij het allemaal meer als 'vanzelf' gaat.

Je kunt dus ergens wel stellen dat je ex goed terecht is gekomen. Ik ben echt heel bang dat mijn vriend zich extreem in de steek gelaten gaat voelen. Ik mag me daar niet verantwoordelijk voor voelen maar voor de buitenwereld gaat het er misschien ook uitzien alsof ik hem op zijn dieptepunt in de steek laat. En ik ben echt heel bang dat hij er niet bovenop komt.
Dan mag de buitenwereld ook wel wat meer voor hem gaan doen. Misschien is dat ook wel goed voor hem?
Als klagen telde als werk, dan had mijn ex zich ook moeiteloos een Mercedes kunnen veroorloven.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven