Geen resultaten gevonden Probeer een andere zoekterm

Zoekfilters:

Zo doorgaan met conditie opbouwen? Tips welkom!

07-04-2020 11:16 38 berichten
Alle reacties Link kopieren Quote
Hallo!

Ik ben me er van bewust dat mijn vraag misschien thuis hoort bij een (sport) arts, echter wil ik in deze tijden niet de zorg belasten met mijn vraag. Mogelijk kan iemand me hier helpen. En indien het wel moet neem ik uiteraard contact op! :)

Mijn vraag: moet ik zo door gaan met hardlopen of ben ik mijn gezondheid juist in de weg aan het staan? En tweede vraag: heeft iemand tips om het afvallen meer op gang te brengen? (schildklier is overigens al getest en niks te zien, zit wel in de familie). Het verhaal:

Ik ben mijn (zeer slechte) conditie aan het opbouwen (3xpw) door te hardlopen met de C25K app. Ik zit nu in week 3 en moet 2 x 90 sec joggen/90 sec lopen en 3 minuten joggen/3 minuten lopen. Ik doe het op een langzaam tempo zodat ik een redelijke hartslag houd, maar ik houd het bijna niet vol aan het einde (struikel bijna over mijn voeten, duizelig, hijgen als een paard, benauwdheid) maar heb het wel volgehouden. Lichamelijk gaat het wel goed, ik heb geen pijn in bijvoorbeeld knieën ondanks mijn overgewicht, behalve de dag erna wat stijf.

Bij thuiskomst op mijn activitymeter een maximale hartslag gemeten (180), wat ietwat overdreven is voor het sjoggen wat ik doe. Ook gaf mijn acitivty tracker een uur lang steeds het signaal dat ik een abnormaal hoge hartslag had, in de rust ging deze niet omlaag en bleef rond de 110/130. (normaal zo'n 65 in de rust).

Overige info:

Gewicht: 103 kg Lengte, 1.70
V02 max: 30, slecht (fitnessleeftijd van 60 jaar, auch ik ben 27)
Stress en lichaams batterij: stress hoog, batterij laag. (ben aan het herstellen van psychische klachten)
Eetgedrag: ik eet rond de 1500 calorieën en kom alsnog bijna iedere week een kg aan. Om gek van te worden. Ik heb PCOS dus dat kan meespelen, maar als iemand hier ook tips voor heeft hoor ik het ook heel graag!

Ik hoor graag jullie tips! :)
Alle reacties Link kopieren Quote
ga aub wandelen. Je sloopt ook nog eens je knieeen door te gaan hardlopen met overgewicht.
Alle reacties Link kopieren Quote
Als je conditie zo slecht is, waarom ga je dan direct hardlopen?
Hardlopen is een behoorlijke belasting voor je lijf.
Je zou er ook voor kunnen kiezen om, al dan niet in een stevig tempo, te gaan wandelen. Dat is ook erg goed voor de opbouw van je conditie en minder belastend voor je gewrichten.
Alle reacties Link kopieren Quote
Wat goed dat je bent gaan bewegen!
Het lijkt mij verstandig om dat onder professionele begeleiding te doen.
Als je dat (nu nog) niet wilt ivm de belasting op de zorg zou ik tot die tijd voorzichtig zijn met hardlopen ivm de belasting op gewrichten, zeker met overgewicht.
Wandelen (stevig doorlopen) of fietsen is dan nu misschien meer geschikt
Alle reacties Link kopieren Quote
Wandelen wandelen wandelen. Veel beter voor je gewrichten en botten nu. Later als je gewicht wat lager is kun je langzaam beginnen met hardlopen
Alle reacties Link kopieren Quote
Hier staat veel huisarts-info: https://www.thuisarts.nl/overgewicht/ik ... -te-pakken
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik heb even voor je zitten rekenen en ik kom met jouw lengte, gewicht en leeftijd uit op zo'n 1700 kcal op een dag waarop je niet traint en met het laagste PAL (om af te vallen). PCOS is heel vervelend en maakt het zeker wat lastiger, maar het is niet onmogelijk. Tel je je calorieën? Weeg je je voeding af? Weet je absoluut zeker dat je rond die 1500 kcal zit?

Dan je vraag: Persoonlijk denk ik dat je beter kan beginnen met wandelen en sowieso niet uit moet gaan van een app. Je situatie is vrij specifiek, dus als je toch wilt hardlopen, zoek dan een hardlooptrainer. Zij zijn gespecialiseerd en kunnen een schema op maat maken.
celaena wijzigde dit bericht op 07-04-2020 11:31
Reden: aanvulling
1.44% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren Quote
Waaruit bestaan die 1500 calorieën die je eet?
Alle reacties Link kopieren Quote
Ga inderdaad stevig wandelen.
Omdat je dat langer volhoudt dan joggen, zet dat voor jou nu meer zoden aan de dijk,
Bouw eerst wat conditie op en val wat af en begin dan opnieuw met joggen. Succes.
Alle reacties Link kopieren Quote
Toevallig gebruik ik precies hetzelfde schema, ik ben net een week verder, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik hier weinig van herken. Nu had ik geen enorm slechte conditie, maar ik vind het, zoals je het schetst, een beetje gevaarlijk klinken.

Is het geen idee om veel te wandelen in een stevig tempo? Of juist wel professionele begeleiding in te schakelen in de vorm van een personal trainer? Besef je dat je maar 1 lichaam krijgt. Het is heel goed dat je zo gemotiveerd bent om wat aan je conditie te doen, maar laat dat niet ten koste gaan van je gezondheid op andere vlakken.
-
Alle reacties Link kopieren Quote
Inderdaad: wandelen! Niet sjokken, niet hardlopen, maar gewoon wandelen. Loop elke dag een uur en je zal merken dat je lichaam (en geest :) ) daar heel blij van wordt.

Een sportieve binnenactiviteit: koop een hoepel! Niet zo'n fitnessding, maar een gewone grote hoepel. Je kan rekken en strekken terwijl je de hoepel vasthoudt en daarna hoepel je een kwartiertje ofzo.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik kan alleen maar beamen wat de rest zegt: stop met joggen en ga wandelen! Lekker een uur naar buiten!

Mocht je meer willen, begin dan eens met bijv Nederland in beweging! Ken veel mensen die dat nu dagelijks doen!
Alle reacties Link kopieren Quote
Nederland in Beweging is inderdaad een aanrader! Sinds Corona doe ik het nu regelmatig en ik vind het echt leuk. Heerlijk kneuterig en behoorlijk Libelle, maar ik omarm het. :)

Nederland in Beweging is fantastisch!
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik vind dat wandelen zo’n stom advies. Ik weeg heel iets minder dan to en ben even lang. Ik wandel al 2 jaar zo’n uur per dag, omdat de dokter ook zei dat een uur per dag bewegen nodig was om af te vallen. Ik ben er niets van afgevallen en mijn conditie verbeterde er ook niet van. Ik kan rustig 20 km lopen, maar dat kon ik voor die tijd ook al. Tegenwoordig wandel ik zo’n 1,5-2 uur per dag, zonder veel resultaat. Ja, ik heb sterkere beenspieren, maar ik ben nog steeds niet veel afgevallen (Ondanks dat ik niet meer ben gaan eten) en ik had nog steeds een slechte conditie.

Bij een medische check up kreeg ik juist het advies te gaan hardlopen, want met wandelen ging ik geen conditie opbouwen. Dus ik ben gaan hardlopen en Dát doet wel dingen met mijn conditie.


To: je moet langzamer en niet dat schema volgen. Alle schema’s die ik volg gaan te snel. Dus langzamer, korter en minder snel opbouwen. Je hartslag is te hoog en je bouwt zo weinig op. Daar kwam ik achter na een beginnerscursus hardlopen en een paar maanden bootcamp. Ik ging voortdurend harder en sneller dan ik moest en dus kwam ik niet verder.

Nu loop ik weer hard maar héél langzamer en ik bouw ook langzaam op. En nu gaat het goed. Niet meer duizelig, ik kan praten onderweg en ik hijg niet meer zo.

Overigens mag ik van mijn fysio prima hardlopen met dit gewicht, als ik maar rustig aan doe. Juist prima zegt hij, hardlopen, want je kunt zelf bepalen hoe hard en lang je loopt
Murrmurr schreef:
De geschiedenis van de westerse filosofie is niet meer dan een reeks voetnoten bij de posts van Thordis.
Alle reacties Link kopieren Quote
Oh wat bij mij het afvallen meer op gang brengt is de combi met krachtsport. Dus bootcamp, kettelbell training, dingen met gewichten. Van alleen cardio ga je niet afvallen
Murrmurr schreef:
De geschiedenis van de westerse filosofie is niet meer dan een reeks voetnoten bij de posts van Thordis.
Alle reacties Link kopieren Quote
Gister ging het bij Jinek over hardlopen, het advies was om goed te luisteren naar je lichaam. Dat je lichaam er eerst een week of 6 aan moet wennen. Ik zou het stukje met Sedoc en Dolf even terugkijken als ik jouw was.

Wat eet je meestal op een dag?
Alle reacties Link kopieren Quote
Geen (inspanning) astma of dergelijke? Heb zelf bij het hardlopen ook altijd een torenhoge hartslag meestal rond de 180. Probeer wat ademhalingsoefeningen te doen, 3 x neus in, 3 x mond uit en kijk of je hartslag daarop reageert. En anders zijn er nog andere oefeningen te vinden op internet. Zo raakt het bij mij ook weer wat stabieler.

Heb zelf (lichte) astma, zelf besloten om er geen medicijnen meer voor te gebruiken maar in deze tijd van het jaar raak ik daardoor ook ontzettend benauwd met hardlopen en word daar duizelig van. Zandpaden meer last van dan gewoon op het asfalt. Misschien een optie om naast het hardlopen (of wandelen) ook te gaan zwemmen, en op een home/cross trainer? En wat kracht erbij. Houdt het ook weer afwisselend en leuk. (Misschien bootcamp een idee?)
Teveel hardlopen met overgewicht, zonder begeleiding gaat op een gegeven moment wel funest zijn voor je knieën vrees ik.

Succes! Goed dat je bezig bent!!
Alle reacties Link kopieren Quote
Je doet het op een tempo dat je een redelijke hartslag houdt, maar als je je tracker afleest ging je hartslag naar 180. Dat is niet redelijk dat klinkt al maximaal.
Ga minder hard rennen, doe maar een soort van dribbeltje. Je bent niet aan het sprinten je bent conditie aan het opbouwen.
Eigenlijk wil je tijdens het rennen nooit buiten adem zijn, je zou altijd nog in staat moeten zijn om een gesprekje te voeren.
I am the sea and nobody owns me
Alle reacties Link kopieren Quote
Lekenadvies: ik zou een stapje terug doen ShiningShakti.

Hoe gaat gewoon wandelen? Als je hartslag daar ook van omhoog gaat, zou ik dat doen, en overstappen op het hardloopschema als je merkt dat het wandelen op een (voor jou) stevig tempo makkelijker wordt. Als wandelen al gaat zoals Thordis beschrijft, en het dus geen verbetering van je conditie oplevert, dan kun je voorzichtig de intensiteit gaan opvoeren en gaan hardlopen.

Herhaal de weken van het schema tot ze je goed afgaan. Het hoeft niet makkelijk te voelen, maar als je hartslag na een uur nog zo hoog is en je duizelig wordt tijdens het hardlopen, dan push je te hard. Je hoeft week 1 niet per se in één week te doen.

De stelregel van een gesprekje kunnen voeren geldt volgens mij niet als je in de opbouwfase zit en je conditie erg slecht is. Dan is ook rustig joggen te inspannend, maar dat zou in een paar weken moeten verbeteren.
There is a horse in the hospital!
Alle reacties Link kopieren Quote
Afvallen gaat het best op voldoende slaap 8 uur, weinig stress en een gezond eetpatroon. Het is 70% voeding en 30% bewegen wat het resultaat beinvloedt.

Hardlopen is stressvol, zeker met +100 kg en slecht voor je gewrichten. Ik zou zeker niet voor hardlopen kiezen indien je wil afvallen want het lukt je amper en geeft waarschijnlijk zoveel stress dat de stresshormonen het afvallen te niet doen.

Kun je niet beter gaan fietsen of gewoon stevig doorwandelen? Minder belastend voor de gewrichten, langer vol te houden. Ik weet niet wat je thuis aan apparaten in huis hebt maar roeien en een crosstrainer zijn ook prima. Zowel interval (10-15 min) is goed als 30-60 min op een gemiddeld tempo door fietsen, lopen of roeien.

Zou leuk zijn om er wat kracht bij te doen met PCOS ben je goed in staat om spiermassa op te bouwen....misschien iets voor later?
viva-amber wijzigde dit bericht op 07-04-2020 12:03
10.34% gewijzigd
This user may use sarcasm and cynicism in a way you are not accustomed to. You might suffer severe mental damage.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik dacht altijd dat als een oefening te zwaar is je een stapje terug moet doen totdat het wel goed gaat. Blijf je lichaam vooral niet te hard pushen.

Misschien is het ook een idee om naar een dietist te gaan? Ik kan me voorstellen dat ik me ook zwak voel als ik ga hardlopen met 1500 kcal als voeding (en waarschijnlijk niet precies de voedingsstoffen die je lichaam nu nodig heeft).

Super goed dat je hier zo mee bezig bent trouwens! Zet hem op!
Alle reacties Link kopieren Quote
Goed dat je hiermee bezig bent!

Wandelen en hardlopen zijn niet te vergelijken qua activiteit.

Ik zou wel even een fysio inschakelen om dit te begeleiden, als je het kan betalen. Verder zou ik misschien elke week dubbel doen, zodat je iets langzamer opbouwt.

Overigens herken ik het wel, ik begon er ook ooit mee (toen nog geen overgewicht, nu wel...) en toen was elke week hangen en wurgen, zelfs 90 seconden rennen was een hel. Toch doorgezet en dan lukt het echt binnen negen weken. Bij mij speelde het psychische aspect ook een grote rol: als ik dacht dat het zeer zwaar ging worden werd het ook zwaar. Ik gebruik podcasts om mezelf af te leiden, dat werkte goed.

Ik ben daarna een aantal keren gestopt en weer gestart met hardlopen (ik kon net 30 minuten rennen en kreeg meteen een blessure, dus weer gestopt) maar zelfs twee jaar en een fiks aantal kilo's meer ging het opbouwen een stuk gemakkelijker. Wat dat betreft zou ik dus zeggen: geef niet op! Maar wees wel voorzichtig...
Kijk uit malloot, een kokosnoot.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik heb ook veel overgewicht en mijn huisarts heeft me duidelijk gemaakt dat mijn lichaam niet gemaakt is voor hardlopen of zelfs joggen.

Hij raadt me toch vooral wandelen, fietsen en zwemmen aan.
Every woman deserves a man that destroys her lipstick, not her mascara
Alle reacties Link kopieren Quote
Th∅rdis schreef:
07-04-2020 11:41
Ik vind dat wandelen zo’n stom advies. Ik weeg heel iets minder dan to en ben even lang. Ik wandel al 2 jaar zo’n uur per dag, omdat de dokter ook zei dat een uur per dag bewegen nodig was om af te vallen. Ik ben er niets van afgevallen en mijn conditie verbeterde er ook niet van. Ik kan rustig 20 km lopen, maar dat kon ik voor die tijd ook al. Tegenwoordig wandel ik zo’n 1,5-2 uur per dag, zonder veel resultaat. Ja, ik heb sterkere beenspieren, maar ik ben nog steeds niet veel afgevallen (Ondanks dat ik niet meer ben gaan eten) en ik had nog steeds een slechte conditie.

Bij een medische check up kreeg ik juist het advies te gaan hardlopen, want met wandelen ging ik geen conditie opbouwen. Dus ik ben gaan hardlopen en Dát doet wel dingen met mijn conditie.
Ik denk dat jij idd prima kan gaan hardlopen omdat je ook heel wat kilometers kan wandelen.
Toen ik ooit begon met hardlopen heb ik eerst een wandelschema gevolgd. Dat was toen met Evy. Als je opgebouwd had naar een uur flink doorwandelen (5.5km/u) dan kon je verder gaan met hardlopen.
Om af te vallen moet je trouwens gaan krachttrainen. Niet alleen hardlopen/wandleen
Alle reacties Link kopieren Quote
Goed dat je gaat bewegen!
Mijn tip zou zijn om toch een stapje terug te doen, en zoals al eerder werd gezegd te wandelen of fietsen. En je kcal bij te houden in een app zodat je weet wat je binnen krijgt.

Daarbij wordt er nu gewaarschuwd dat je niet ineens intensief moet gaan sporten als je dat nooit gedaan hebt, want dat komt je immuunsysteem niet ten goede. :)
Waar en wanneer is nou eigenlijk dat hier en nu - Loesje

Anonymous
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Terug naar boven