
Darmproblemen. Tarwe, spelt, of..

donderdag 14 november 2013 om 19:55
Al heel mijn leven heb ik veel last van mijn darmen. Al vaak voor naar de huisarts geweest maar meestal krijg ik dan movicolon.
Wat ik heb gemerkt is dat ik veel last krijg van tarwebrood en als ik speltbrood eet dan heb ik geen klachten (pijn).
Maar van speltbrood krijg ik weer chronische verstopping en dus andere klachten.
Iemand tips of alternatieven voor spelt/tarwebrood?
Wat ik heb gemerkt is dat ik veel last krijg van tarwebrood en als ik speltbrood eet dan heb ik geen klachten (pijn).
Maar van speltbrood krijg ik weer chronische verstopping en dus andere klachten.
Iemand tips of alternatieven voor spelt/tarwebrood?
donderdag 14 november 2013 om 20:00
Tarwe is zo gemanipuleerd dat er steeds meer mensen klachten van krijgen. Ik kreeg na een lange tijd geen tarwe te hebben gegeten, na het opeten van 2 broodjes tarwe vreselijke krampen in mijn voeten, kuiten en handen. Zelfs zo erg dat het ook een beetje op zenuwpijn leek en ik hoor er meerdere mensen over.
Spelt is nog weinig/niet gemanipuleerd. Wellicht brood met een fruitshake eten? Of gewoon geen brood, je kan dan bijvoorbeeld een fruitshake met granen eten.
Spelt is nog weinig/niet gemanipuleerd. Wellicht brood met een fruitshake eten? Of gewoon geen brood, je kan dan bijvoorbeeld een fruitshake met granen eten.

donderdag 14 november 2013 om 20:05
Ik ben een echte broodeter, ca 6 boterhammen per dag en sport ook geregeld.
Sinds deze week heb ik het ontbijt vervangen voor yoghurt met kiwi en muesli (daar zit geen tarwe in toch) en met de lunch nog wel tarwe rood, maar nog steeds pijn.
Ik kan spelt met de lunch wel proberen. En roggebrood misschien?
Sinds deze week heb ik het ontbijt vervangen voor yoghurt met kiwi en muesli (daar zit geen tarwe in toch) en met de lunch nog wel tarwe rood, maar nog steeds pijn.
Ik kan spelt met de lunch wel proberen. En roggebrood misschien?

donderdag 14 november 2013 om 20:08
Volgens mij is spelt te kwetsbaar om te manipuleren.
TO, ik zou je adviseren om naar een GOEDE WARME bakker op zoek te gaan. Met moderne bakkerstechnieken is zoveel mogelijk (bijvoorbeeld het combineren van goede eigenschappen van bepaalde producten of technieken of het maken van brood zonder e-nummers, minder vet/suiker/zout/calorieën.) Doe je verhaal en ga lekker proeven.
Zelf werk ik sinds 3 maanden in een bakkerswinkel. Kan je iets vertellen maar daar heb je weinig aan als jouw bakker andere producten verkoopt.
Succes en geniet ervan!
TO, ik zou je adviseren om naar een GOEDE WARME bakker op zoek te gaan. Met moderne bakkerstechnieken is zoveel mogelijk (bijvoorbeeld het combineren van goede eigenschappen van bepaalde producten of technieken of het maken van brood zonder e-nummers, minder vet/suiker/zout/calorieën.) Doe je verhaal en ga lekker proeven.
Zelf werk ik sinds 3 maanden in een bakkerswinkel. Kan je iets vertellen maar daar heb je weinig aan als jouw bakker andere producten verkoopt.
Succes en geniet ervan!


donderdag 14 november 2013 om 20:14
Ligt eraan wat er in je muesli zit natuurlijk, maar grote kans dat er ook tarwe in zit hoor.
Ik zou ook havermout (dat je 's avonds klaarzet, met melk) met lijnzaad en iets van appel of kiwi ofzo nemen. En ken je chia zaad? Beetje hetzelfde idee als lijnzaad. Bij beide moet je trouwens veel drinken. (Geen alcohol hoor )
Ik zou ook havermout (dat je 's avonds klaarzet, met melk) met lijnzaad en iets van appel of kiwi ofzo nemen. En ken je chia zaad? Beetje hetzelfde idee als lijnzaad. Bij beide moet je trouwens veel drinken. (Geen alcohol hoor )
'Dat was mijn spreekbeurt, zijn er nog vragen?'

donderdag 14 november 2013 om 20:33
donderdag 14 november 2013 om 20:48
In muesli zit wel tarwe...
Ik heb een tarwe allergie en eet als vervanger voor gewoon brood speltbrood. Verder alles glutenvrij. Dus geen taart, koekjes, pakjes en zakjes. Ook in vlees zit vaak tarwe. Er bestaat glutenvrije pasta. Lekker!
Toen ik nog wel tarwe at had ik dagelijks darmproblemen. Nu eigenlijk nooit meer. Alleen als ik uiteten ben geweest gaat het wel eens mis.
Ik heb een tarwe allergie en eet als vervanger voor gewoon brood speltbrood. Verder alles glutenvrij. Dus geen taart, koekjes, pakjes en zakjes. Ook in vlees zit vaak tarwe. Er bestaat glutenvrije pasta. Lekker!
Toen ik nog wel tarwe at had ik dagelijks darmproblemen. Nu eigenlijk nooit meer. Alleen als ik uiteten ben geweest gaat het wel eens mis.


donderdag 14 november 2013 om 22:43
Wat op de MDL site staat is ook dat een bloedtest vaak geen coeliakie aanwijst. Je moet veel anti stoffen hebben voor het in je bloed te zien is.
Het enige waarmee je direct uitsluitsel hebt is een darmonderzoek.
Of natuurlijk, uitsluitingsdieet. Ga eens naar een diëtiste met ervaring op dit gebied.
Spelt is qua graansoort beter/gezonder, maar bevat weer meer gluten dan tarwe. De gluten worden vaak wel beter verdragen.
Suiker/gist etc. Het kan zijn dat je van zoveel dingen last hebt.
Je kunt ook bij de natuurwinkel een zakje met andere zemeltjes halen, of inderdaad chia zaad etc, en dat eten met yoghurt/kwark en dergelijke.
Havermoutpap. Maar weet je zeker dat je wel tegen de melk kunt?
Zo heb je een hele waslijst, en is het dus wel heel handig om dit goed aan te pakken en product voor product kijkt waar je last van hebt. Ook is het soms juist een combinatie van producten.
Het enige waarmee je direct uitsluitsel hebt is een darmonderzoek.
Of natuurlijk, uitsluitingsdieet. Ga eens naar een diëtiste met ervaring op dit gebied.
Spelt is qua graansoort beter/gezonder, maar bevat weer meer gluten dan tarwe. De gluten worden vaak wel beter verdragen.
Suiker/gist etc. Het kan zijn dat je van zoveel dingen last hebt.
Je kunt ook bij de natuurwinkel een zakje met andere zemeltjes halen, of inderdaad chia zaad etc, en dat eten met yoghurt/kwark en dergelijke.
Havermoutpap. Maar weet je zeker dat je wel tegen de melk kunt?
Zo heb je een hele waslijst, en is het dus wel heel handig om dit goed aan te pakken en product voor product kijkt waar je last van hebt. Ook is het soms juist een combinatie van producten.
donderdag 14 november 2013 om 22:44
quote:sassie67, 8 minuten geleden
Coeliakie is in milde vorm niet aan te tonen in het bloed. Staat ook op de site van de maag, lever, darmstichting
Volgens mij staat het er anders. Het wordt wel aangetoond in het bloed, maar een darmbiopt is altijd nodig om de diagnose te stellen en om te kijken in hoeverre het darmepitheel is aangetast door de coeliakie. Daarom moet je gewoon gluten blijven eten totdat alle onderzoeken zijn afgerond.
Coeliakie is in milde vorm niet aan te tonen in het bloed. Staat ook op de site van de maag, lever, darmstichting
Volgens mij staat het er anders. Het wordt wel aangetoond in het bloed, maar een darmbiopt is altijd nodig om de diagnose te stellen en om te kijken in hoeverre het darmepitheel is aangetast door de coeliakie. Daarom moet je gewoon gluten blijven eten totdat alle onderzoeken zijn afgerond.
You know how I know? Because I reeaally think so!
