Gezondheid alle pijlers

was het smaakversterker en wat te doen aan de gevolgen?

01-12-2013 11:02 34 berichten
Alle reacties Link kopieren
Eergisteravond hebben we voor het eerst besteld bij een tacoketen. Afgezien van de kwaliteit, koud en niet zo lekker, hebben we beiden het gevoel dat er smaakversterker (ve tsin) doorheen zat. We hadden gisternacht, gisteren en vandaag eigenlijk nog enorme dorst, droge mond, hoofdpijn en nauwelijks plassen. Eigenlijk het gevoel van een megakater, ware het dat we vrijdagavond nauwelijks en gisteren niks gedronken hebben.

Wie herkent dit en heeft tips om er zo snel mogelijk vanaf te komen. Mijn partner is inmiddels op zakenreis en ik zorg nu voor onze driejarige, wat niet leuk is met zo'n katergevoel
Je hebt hierin natuurlijk geen goed of fout maar dat wat jij zegt is het dus niet...
Alle reacties Link kopieren
Waarom bel je die keten niet op of er Ve-tsin in zit? Of dat ze meer klachten hebben gekregen dat mensen ziek zijn geworden?



Verder kan ik alleen bedenken om veel water te drinken en evt. je HA te bellen.



Heb je nog eten over die je kan laten testen of je daarvan voedselvergiftiging hebt gehad of heb je niet hoeven over te geven?
Als je tot over je oren in de soep zit, zie je de gehaktballen pas naast je drijven
Alle reacties Link kopieren
Nou,knap dat je al weet dat je dat van ve tsin krijgt.

Ik heb werkelijk nog nooit van dat stofje gehoord,laat staan dat ik weet dat je er specifiek deze klachten van krijgt.
Alle reacties Link kopieren
Nee, wat over was hebben we weggegooid. Voedselvergiftiging was het niet, we hebben geen last van overgeven of zo gehad. Maar het is dus wel precies het gevoel wat we een enkele keer bij de Thai of Chinees hebben gehad. We zijn er bijna van overtuigd dat er smaakversterker in zat. Maar normaal verdwijnt het gevoel in de loop van de volgende dag en nu nog niet helaas.

Ik drink me een ongeluk en heb net toch maar paracetamol genomen. Maar wellicht is er iets wat ik kan eten/drinken wat de boel "neutraliseert"?
Je hebt hierin natuurlijk geen goed of fout maar dat wat jij zegt is het dus niet...
Alle reacties Link kopieren
Dan zullen ze een te grote hoeveelheid erin gedaan moeten hebben, want van een klein beetje kun je niet ziek worden.



Beterschap!
Word je niet gewoon verkouden?
Alle reacties Link kopieren
quote:ladytruckster schreef op 01 december 2013 @ 11:15:

Nou,knap dat je al weet dat je dat van ve tsin krijgt.

Ik heb werkelijk nog nooit van dat stofje gehoord,laat staan dat ik weet dat je er specifiek deze klachten van krijgt.



Je hebt het van heel veel merken hoor maar ik pak er zomaar eentje uit, in de Chinese keuken gebruiken ze het veel. Ik eet het zelf niet heel vaak, heb het wel in huis maar deze klachten ken ik niet hoor dat je ervan krijgt.



Zou misschien ook nog een slechte wijn kunnen zijn wat TO gister heeft gedronken?



Als je tot over je oren in de soep zit, zie je de gehaktballen pas naast je drijven
Alle reacties Link kopieren
Ik herken het gevoel, heb er ook last van na het eten bij bepaalde restaurants (Chinees, Mexicaans), dus daar kom ik gewoon zo min mogelijk. Weet niet wat je verder aan de symptomen kunt doen, denk dat je het beste gewoon lekker rustig aan kunt doen en niet te veel te willen doen. En de volgende keer daar niet meer bestellen ;)
Mijn man hoeft ook echt geen ve tsin te eten hoor. Daar wordt ie echt goed ziek van.
Ik word daar ook altijd erg beroerd van. Veel drinken (thee, water), zodat het zo snel mogelijk uit je systeem is.
Alle reacties Link kopieren
Gelukkig dat sommigen het wèl herkennen. Het was vrijdag geen slechte wijn en ook niet veel.

Daar bestellen was een eenmalige actie. Ik zit het maar uit vandaag en hoop dat ik het dan kwijt ben. Ben in ieder geval blij dat ik niet gisteren 9 uur in het vliegtuig moest zitten, zoals manlief...
Je hebt hierin natuurlijk geen goed of fout maar dat wat jij zegt is het dus niet...
Alle reacties Link kopieren
De laatste tijd heb ik steeds na het eten van vettig en o.a. Aziatisch eten ook 'last'.



Ik zou het nooit hebben gezocht in de richting van smaakversterkers, maar ga hier toch eens op letten!
Alle reacties Link kopieren
Heel herkenbaar. Als er smaakversterker gebruikt wordt, ben ook ik een nacht en volgende dag katerig. Enorme, ontembare dorst, hoofdpijn en onrustig slapen zoals bij teveel alcohol. Heel vervelend. Het is meestal na een restaurant bezoek, thuis gebeurt het bijna nooit, 1 keer na eten van Texmex kruiden.

Er is niets aan te doen. Ik zit het altijd maar uit. )
Alle reacties Link kopieren
Denk dat het eerder komt omdat het eten niet goed warm was.
Alle reacties Link kopieren
Als je daar last van krijgt is het goed altijd te checken bij een restaurant of ze het gebruiken, en let ook op bij het gebruik van pakjes en hartige snacks. Het wordt veel vaker gebruikt dan je zou denken (en maakt je eten daadwerkelijk een stuk lekkerder).
Als je niet tegen glutamaat kan dan moet je ook ziek worden van tomaten, gefermenteerde sojaproducten, oude kaas en gistextract. Kleinere hoeveelheden zitten in paddenstoelen, Parmezaanse kaas, moedermelk, pinda's en blauwschimmelkaas. In deze (en andere) voedingsmiddelen ontstaat het vrije glutamaat als afbraakproduct van eiwitten. Oude kaas, waarin het afbraakproces van de eiwitten langer heeft geduurd, bevat meer vrij glutamaat dan jonge kaas. Hierdoor smaakt oude kaas meer "umami", oftewel "hartiger".



bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Vetsin
Alle reacties Link kopieren
Voor zover ik heb begrepen verkort het de bereidingstijd van je eten, niet als in gaar worden, maar als in doortrekken van de smaken. Dus economisch interessant omdat je minder tijd kwijt bent.

Overigens aten we vorige week bij een Thai in Rotterdam die specifiek op de kaart vermeldde geen ve tsin te gebruiken, chapeau!
Je hebt hierin natuurlijk geen goed of fout maar dat wat jij zegt is het dus niet...
Alle reacties Link kopieren
quote:blommit schreef op 01 december 2013 @ 12:09:

Als je niet tegen glutamuut kan dan moet je ook ziek worden van tomaten, gefermenteerde sojaproducten, oude kaas en gistextract. Kleinere hoeveelheden zitten in paddenstoelen, Parmezaanse kaas, moedermelk, pinda's en blauwschimmelkaas. In deze (en andere) voedingsmiddelen ontstaat het vrije glutamaat als afbraakproduct van eiwitten. Oude kaas, waarin het afbraakproces van de eiwitten langer heeft geduurd, bevat meer vrij glutamaat dan jonge kaas. Hierdoor smaakt oude kaas meer "umami", oftewel "hartiger".



bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/VetsinWaarom MOET dat? Het kan toch ook gewoon zijn dat je anders reageert wanneer het om een grote hoeveelheid gaat of door de samenstelling (want ik lees dat het als smaakversterker wordt gemengd met natriuminosinaat.
Alle reacties Link kopieren
Oude kaas kan bij mij ook een hoofdpijntrigger zijn en dan vooral als ik de korst niet dik genoeg heb afgesneden, dus dat kan kloppen
Je hebt hierin natuurlijk geen goed of fout maar dat wat jij zegt is het dus niet...
Alle reacties Link kopieren
Let maar eens op al je eten of er E621 in zit.

Mijn man word er boos/agressief van als hij er teveel van binnenkrijgt.

Het spul zit in heel veel sausjes, poeders en etenswaren (ook bijv Hamka's).

Wij letten er nu op en we voelen ons er beiden stukken beter bij.

Dus natuurlijke geur, kleur en smaakstoffen!!!
@Frizz: Van de stof werd in het verleden gesuggereerd dat het Chinees-restaurantsyndroom, ook wel Dr. Wong-syndroom, naar de naam van de bedenker ervan, zou veroorzaken. Wetenschappelijk onderzoek onder gecontroleerde omstandigheden heeft deze suggestie weerlegd
Alle reacties Link kopieren
Mjaaa, blijft een lastige, de MSG-discussie. Zoals blommie zegt komt t ook gewoon in de natuur voor, en ook niet in kinderachtige concentraties trouwens. En de Thai kan wel op de kaart zetten dat-ie geen ve-tsin gebruikt, maar het zit wel in hoge concentraties in sojasaus bijvoorbeeld (ve-tsin, MSG en E621 is allemaal precies hetzelfde stofje).

Maar soit, de symptomen klinken als uitdroging TO. Was t niet ook gewoon veel te zout? Veel drinken in elk geval (anderhalve liter is bij mij altijd wel genoeg) zou moeten helpen.
quote:ladytruckster schreef op 01 december 2013 @ 11:15:

Nou,knap dat je al weet dat je dat van ve tsin krijgt.

Ik heb werkelijk nog nooit van dat stofje gehoord,laat staan dat ik weet dat je er specifiek deze klachten van krijgt.



Van welke planeet kom jij?

Nee, grapje. Maar vetsin wordt heel veel gebruikt volgens mij zit het ook in chips en zo, als smaak vertserker. Ik heb wel vaker gehoord van mensen die er klachten van krijgen. Zelf nooit last van trouwens.



http://www.aziatische-ingredienten.nl/ve-tsin/
Alle reacties Link kopieren
quote:hoggy schreef op 01 december 2013 @ 12:16:

Let maar eens op al je eten of er E621 in zit.

Mijn man word er boos/agressief van als hij er teveel van binnenkrijgt.

Het spul zit in heel veel sausjes, poeders en etenswaren (ook bijv Hamka's).

Wij letten er nu op en we voelen ons er beiden stukken beter bij.

Dus natuurlijke geur, kleur en smaakstoffen!!!Goed excuus als je je vrouw het huis hebt door geslagen
Frankly my dear, I don"t give a damn
Klinkt eerder als een virus.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven