gezonde rijstkoker
dinsdag 29 april 2014 om 10:37
Hoi allen,
Ik ben op zoek naar een nieuwe rijstkoker.
Maar nu heb ik het liefst een rijstkoker zonder anti aanbaklaag. Dat kan namelijk niet gezond zijn volgens mij teflon en lijmlagen die je met de rijst opeet...
Ik heb na uitvoerig zoeken op internet wel twee rijstkokers gevonden, nl hier en en hier.
maar die zijn beiden niet te bestellen vanuit Nederland.
Weet iemand hoe ik aan een teflonvrije rijstkoker kan komen?
Ik ben op zoek naar een nieuwe rijstkoker.
Maar nu heb ik het liefst een rijstkoker zonder anti aanbaklaag. Dat kan namelijk niet gezond zijn volgens mij teflon en lijmlagen die je met de rijst opeet...
Ik heb na uitvoerig zoeken op internet wel twee rijstkokers gevonden, nl hier en en hier.
maar die zijn beiden niet te bestellen vanuit Nederland.
Weet iemand hoe ik aan een teflonvrije rijstkoker kan komen?
dinsdag 29 april 2014 om 11:48
dinsdag 29 april 2014 om 11:49
Glazen schaal met deksel: kopje rijst, twee kopjes water en eventueel een beetje zout er in. 10 min in magnetron op 600 w, even omscheppen en afhankelijk van garing nog 5 a 10 min op vol vermogen. Omscheppen, even laten staan en perfecte rijst.
Als het gras bij de buren altijd groener is dan is het kunstgras
dinsdag 29 april 2014 om 11:50
quote:Spijk-er schreef op 29 april 2014 @ 11:48:
[...]
Hoe kook je rijst in de magntron?
(ik gooi t altijd gewoon in een pannetje water, zie het voordeel van een apart apparaat om rijst te koken niet zo)Dan wordt het vast veel en veel lekkerder. Mijn allereerste schoonmoeder uit Indonesië stoomde de rijst altijd en ik heb van een Marokkaanse moeder ook geleerd hoe je couscous veel lekkerder kon maken. En stap 1 was 3x stomen ipv wellen in water.
[...]
Hoe kook je rijst in de magntron?
(ik gooi t altijd gewoon in een pannetje water, zie het voordeel van een apart apparaat om rijst te koken niet zo)Dan wordt het vast veel en veel lekkerder. Mijn allereerste schoonmoeder uit Indonesië stoomde de rijst altijd en ik heb van een Marokkaanse moeder ook geleerd hoe je couscous veel lekkerder kon maken. En stap 1 was 3x stomen ipv wellen in water.
dinsdag 29 april 2014 om 12:04
quote:oet schreef op 29 april 2014 @ 10:37:
Hoi allen,
Ik ben op zoek naar een nieuwe rijstkoker.
Maar nu heb ik het liefst een rijstkoker zonder anti aanbaklaag. Dat kan namelijk niet gezond zijn volgens mij teflon en lijmlagen die je met de rijst opeet...
Weet iemand hoe ik aan een teflonvrije rijstkoker kan komen?
Hoi allen,
Ik ben op zoek naar een nieuwe rijstkoker.
Maar nu heb ik het liefst een rijstkoker zonder anti aanbaklaag. Dat kan namelijk niet gezond zijn volgens mij teflon en lijmlagen die je met de rijst opeet...
Weet iemand hoe ik aan een teflonvrije rijstkoker kan komen?
dinsdag 29 april 2014 om 12:07
quote:oudblond schreef op 29 april 2014 @ 11:49:
Glazen schaal met deksel: kopje rijst, twee kopjes water en eventueel een beetje zout er in. 10 min in magnetron op 600 w, even omscheppen en afhankelijk van garing nog 5 a 10 min op vol vermogen. Omscheppen, even laten staan en perfecte rijst.Als iemand Teflon al ongezond vindt, dan is de magnetron helemaal een werktuig van de duivel.
Glazen schaal met deksel: kopje rijst, twee kopjes water en eventueel een beetje zout er in. 10 min in magnetron op 600 w, even omscheppen en afhankelijk van garing nog 5 a 10 min op vol vermogen. Omscheppen, even laten staan en perfecte rijst.Als iemand Teflon al ongezond vindt, dan is de magnetron helemaal een werktuig van de duivel.
dinsdag 29 april 2014 om 12:38
Dus ongezonde teflon niet in huis willen hebben is een 'vreemd' principe?
Toch even weten waar jullie het over hebben dames, voor je mensen afbrandt die wel weten waarom ze het niet willen gebruiken:
Wat is Teflon?
Veel pannen bevatten een anti-aanbaklaag, deze laag wordt in de volksmond ook wel Teflon genoemd. DuPont heeft ‘Teflon’ uitgevonden, dit is eigenlijk een merknaam voor PTFE (PolyTetraFluorEthyleen) . Hierover zo meteen meer informatie. In de Teflon-pannen zit een stof, namelijk PFOA, deze stof wordt vanaf 2015 verboden. PFOA is een soort bindmiddel om de PTFE te hechten aan de pan.
PTFE
Teflon is dus eigenlijk een merknaam voor PTFE. PFTE is in beginsel niet giftig, maar zodra de temperatuur boven de 260 graden komt gaat de kwaliteit achteruit. Teflon heeft een smeltpunt van 327 graden en kun je vergelijken met een soort plastic. Wanneer je aan het bakken bent zal de temperatuur van de pan gauw oplopen naar 300 graden, het zal dus gauw gebeuren dat de pan te heet wordt waardoor schadelijke gassen vrijkomen.
PFOA
Een andere stof die voorkomt in Teflon is de PFOA (perfluoroctaanzuur). Sporen van deze stof kunnen in het eten terecht komen. Dit kan gebeuren doordat veel mensen ijzeren keukengereedschap werken waardoor stukjes Teflon los laten. Uit onderzoek blijkt dat een groot gedeelte (meer dan 90%) van de Amerikanen al PFOA in het bloed heeft. PFOA is getest op proefdieren en deze stof blijkt kankerverwekkend te zijn, hoogstwaarschijnlijk dus ook erg gevaarlijk voor mensen. In het menselijk lichaam wordt PTFE (Teflon) afgebroken tot de grondstof PFOA, deze grondstof kan verder niet meer afgebroken worden door ons lichaam en blijft jaren in het bloed en de lever aanwezig. Indien je vaker met Teflon pannen kookt, stapelt het PFOA niveau in je lichaam zich op. De effecten van PFOA op lange termijn zijn nog niet uitgebreid onderzocht bij mensen, maar het zou schade kunnen aanbrengen aan het spijsverteringsstelsel, cholesterol, de lever en schildklier. Aangezien gebleken is dat PFOA bij proefdieren kankerverwekkend is, kan dit ook niet worden uitgesloten bij mensen. Ook bij zwangere vrouwen kan de anti-aanbaklaag extra gevaarlijk zijn, PFOA passeert de placenta en kan worden uitgescheiden in de moedermelk. PFOA brengt dus meerdere risico’s met zich mee en is daarom ook verboden vanaf 2015.
Toch even weten waar jullie het over hebben dames, voor je mensen afbrandt die wel weten waarom ze het niet willen gebruiken:
Wat is Teflon?
Veel pannen bevatten een anti-aanbaklaag, deze laag wordt in de volksmond ook wel Teflon genoemd. DuPont heeft ‘Teflon’ uitgevonden, dit is eigenlijk een merknaam voor PTFE (PolyTetraFluorEthyleen) . Hierover zo meteen meer informatie. In de Teflon-pannen zit een stof, namelijk PFOA, deze stof wordt vanaf 2015 verboden. PFOA is een soort bindmiddel om de PTFE te hechten aan de pan.
PTFE
Teflon is dus eigenlijk een merknaam voor PTFE. PFTE is in beginsel niet giftig, maar zodra de temperatuur boven de 260 graden komt gaat de kwaliteit achteruit. Teflon heeft een smeltpunt van 327 graden en kun je vergelijken met een soort plastic. Wanneer je aan het bakken bent zal de temperatuur van de pan gauw oplopen naar 300 graden, het zal dus gauw gebeuren dat de pan te heet wordt waardoor schadelijke gassen vrijkomen.
PFOA
Een andere stof die voorkomt in Teflon is de PFOA (perfluoroctaanzuur). Sporen van deze stof kunnen in het eten terecht komen. Dit kan gebeuren doordat veel mensen ijzeren keukengereedschap werken waardoor stukjes Teflon los laten. Uit onderzoek blijkt dat een groot gedeelte (meer dan 90%) van de Amerikanen al PFOA in het bloed heeft. PFOA is getest op proefdieren en deze stof blijkt kankerverwekkend te zijn, hoogstwaarschijnlijk dus ook erg gevaarlijk voor mensen. In het menselijk lichaam wordt PTFE (Teflon) afgebroken tot de grondstof PFOA, deze grondstof kan verder niet meer afgebroken worden door ons lichaam en blijft jaren in het bloed en de lever aanwezig. Indien je vaker met Teflon pannen kookt, stapelt het PFOA niveau in je lichaam zich op. De effecten van PFOA op lange termijn zijn nog niet uitgebreid onderzocht bij mensen, maar het zou schade kunnen aanbrengen aan het spijsverteringsstelsel, cholesterol, de lever en schildklier. Aangezien gebleken is dat PFOA bij proefdieren kankerverwekkend is, kan dit ook niet worden uitgesloten bij mensen. Ook bij zwangere vrouwen kan de anti-aanbaklaag extra gevaarlijk zijn, PFOA passeert de placenta en kan worden uitgescheiden in de moedermelk. PFOA brengt dus meerdere risico’s met zich mee en is daarom ook verboden vanaf 2015.
veroordeel wat je ziet, maar wat jij ziet .... ben ik niet
dinsdag 29 april 2014 om 12:38
quote:Suze02 schreef op 29 april 2014 @ 12:32:
De kunst van rijst koken in een pan is uiteraard dat je afgepast water gebruikt, duh!
(Degene die magnetron riep: duivelskind! Je snap toch zeker wel dat als je je zorgen maakt over teflon, een magnetron helemaal horror is...;-))Nou nee, of ja natuurlijk moet je afgepast water gebruiken, maar ik kon behoorlijk couscous maken, tot ik de 3x gestoomde en omgeschepte couscous proefde. Er zit wel degelijk verschil in. Dat zal met rijst ook zo zijn, voor de rijstpuristen. ( of had je het daar niet over?)
De kunst van rijst koken in een pan is uiteraard dat je afgepast water gebruikt, duh!
(Degene die magnetron riep: duivelskind! Je snap toch zeker wel dat als je je zorgen maakt over teflon, een magnetron helemaal horror is...;-))Nou nee, of ja natuurlijk moet je afgepast water gebruiken, maar ik kon behoorlijk couscous maken, tot ik de 3x gestoomde en omgeschepte couscous proefde. Er zit wel degelijk verschil in. Dat zal met rijst ook zo zijn, voor de rijstpuristen. ( of had je het daar niet over?)
dinsdag 29 april 2014 om 12:41
dinsdag 29 april 2014 om 13:00
quote:clemance schreef op 29 april 2014 @ 12:56:
[...]
Oooooh jawel, zie mijn topic van nog geen maand geleden:
Rijst mislukt in rijstkoker
Is dat echt aangebakken? Zoals aanbakken met een zwart randje? Daar heb je toch die anti aanbaklaag voor? Had die van jou geen anti aanbaklaag dan?
Anyway, nog een reden om geen rijstkoker te gebruiken;)
[...]
Oooooh jawel, zie mijn topic van nog geen maand geleden:
Rijst mislukt in rijstkoker
Is dat echt aangebakken? Zoals aanbakken met een zwart randje? Daar heb je toch die anti aanbaklaag voor? Had die van jou geen anti aanbaklaag dan?
Anyway, nog een reden om geen rijstkoker te gebruiken;)
dinsdag 29 april 2014 om 13:05
quote:Mevrouw75 schreef op 29 april 2014 @ 13:00:
[...]
Is dat echt aangebakken? Zoals aanbakken met een zwart randje? Daar heb je toch die anti aanbaklaag voor? Had die van jou geen anti aanbaklaag dan?
Anyway, nog een reden om geen rijstkoker te gebruiken;)Wel een anti aanbaklaag! Toch wordt de rijst een soort van bruine rijst-pannekoek.
[...]
Is dat echt aangebakken? Zoals aanbakken met een zwart randje? Daar heb je toch die anti aanbaklaag voor? Had die van jou geen anti aanbaklaag dan?
Anyway, nog een reden om geen rijstkoker te gebruiken;)Wel een anti aanbaklaag! Toch wordt de rijst een soort van bruine rijst-pannekoek.
dinsdag 29 april 2014 om 13:06
Ik kook mijn rijst altijd in deze stoomkoker van Philips. Ik gebruik 'm ook om groenten te stomen (asperges!).
Er zit een kom bij waarin je de rijst kunt stomen, zelfde principe als een rijstkoker. Heet water erbij, vingerkootje boven de rijst en aanzetten. Geen omkijken naar, altijd fantastische rijst.
Enige nadeel is dat de capaciteit niet zo groot is van de (plastic) kom waarin je de rijst doet, er kan maximaal zo'n 450 gram rauwe rijst in.
Er zit een kom bij waarin je de rijst kunt stomen, zelfde principe als een rijstkoker. Heet water erbij, vingerkootje boven de rijst en aanzetten. Geen omkijken naar, altijd fantastische rijst.
Enige nadeel is dat de capaciteit niet zo groot is van de (plastic) kom waarin je de rijst doet, er kan maximaal zo'n 450 gram rauwe rijst in.