Gezondheid alle pijlers

Voedingspatroon met laag purine-gehalte

01-05-2014 10:09 4 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hallo,



Volgt hier iemand toevallig een dieet/voedingspatroon met een laag purine-gehalte? Mijn man blijkt te hoog urinezuur te hebben. Dit schijnen we aan te kunnen pakken met voedingsmiddelen met een laag purine-gehalte. Er zit bijv. veel purine in champignons, spinazie, broccoli, garnalen. Heeft iemand tips voor dingen die hij wel mag eten? Alvast bedankt.
Alle reacties Link kopieren
Geen medisch dietiste die je kan je helpen?
Been there, done that, got the T-shirt.
Alle reacties Link kopieren
Als je man het lastig vind kan hij langs de dieetist gaan.





De info van het voedingscentrum had je al gevonden?



'Producten die je moet vermijden

Bij het purinebeperkt dieet geldt het advies om voedingsmiddelen met een zeer hoog purinegehalte te vermijden. Dit zijn voedingsmiddelen die meer dan 150 mg purine per 100 gram bevatten. Het gaat hierbij om: ansjovis, haring, bokking, forel, zalm, krab, sardines en spiering, kalfsvlees, orgaanvlees zoals lever en zwezerik, leverworst, en gelatine en om gistrijke producten zoals Marmite.



Producten die je met mate kunt nemen in overleg met diëtist

Bij producten met een purinegehalte van 75 tot 150 mg per 100 gram geldt bij het purinebeperkte dieet het advies om er niet te veel van te nemen. Bij grote porties stijgt het purinegehalte in de voeding al snel boven de 200 mg purine per dag. Het is zinvol om in overleg met de diëtist te bepalen hoeveel van deze voedingsmiddelen gegeten kan worden om binnen de richtlijnen van het dieet te blijven.



Het gaat om deze producten:



Eend, kip*, rundvlees*, schapenvlees*,varkensvlees* en wild

Baars, kabeljauw, makreel, schelvis, schol en tong

Garnalen, kreeft, mosselen en oester

Artisjok, bleekselderie, mais, peulvruchten inclusief sojabonen en prei

Pinda’s, lijnzaad, zonnebloempitten en krenten en rozijnen

Aroma, ketchup

*) Varieert afhankelijk van het vetgehalte, magere soorten hebben een hoger gehalte dat boven de 150 mg purine per 100 gram uit kan komen.



Producten die je gewoon kunt nemen, maar wel in overleg met diëtist

Producten met een purinegehalte van minder dan 75 mg per 100 gram kunnen volgens de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden gegeten worden. Het is bij deze producten alsnog goed om naar een diëtist te gaan over de mate van gebruik van deze voedingsmiddelen.



Het gaat om deze producten:



Brood

Spek, paling en inktvis

Asperges, bieten, bloemkool, broccoli, groene, rode en witte kool sperziebonen, spinazie, paprika, witlof en champignons

Walnoten, pistachenoten, amandelen, hazelnoten, cashewnoten en sesamzaad

Advocaat

Producten die je altijd kunt nemen

Deze producten hebben een heel laag purinegehalte en kunnen gewoon gegeten worden volgens de dagelijks aanbevolen hoeveelheden:



Aardappelen, gekookte rijst en -pasta

Veel soorten groenten, behalve die met meer dan 75 mg purine per 100 gram en broccoli, spinazie en champignons die een purinegehalte hebben van rond de 50 mg per 100 gram

Alle soorten fruit

Melk en melkproducten, water, koffie, thee, vruchten-, tomaten- en groentesappen

Bier, alcoholhoudende dranken

Alle overige voedingsmiddelen "
Alle reacties Link kopieren
Is het gerelateerd aan jicht dat je man purine moet mijden?



Hierbij het lijstje dat wij van de reumatoloog hebben meegekregen.



Zeer hoog gehalte purine:

Orgaanvlees (hart, hersenen, lever, nier, zwerzerik), vleesextracten, ansjovis, haring, makreel, mosselen, sardines, spiering, gist en gistrijke producten.



Hoog gehalte:

bacon, kalfsvlees, kalkoen, schapenvlees, wild, forel, kabeljauw, schelvis, zalm en tonijn.



Matig gehalte:

bouillon, eend, ham, kip, konijn, leverworst, rundvlees, tong en varkensvlees, baars, garnalen, heilbot, krab, kreeft, oesters, paling schol, asperges, bloemkool, linzen, peulvruchten, prinsessenbonen, spinazie, paddenstoelen, volkorenproducten, bier.



Laag gehalte (in de praktijk te verwaarlozen):

alle groenten, behalve die bij matig gehalte genoemd staan, alcoholvrije dranken, eieren, graanproducten (niet volkoren!), noten vetten, vruchten, zoetigheid, zuivel.



Verder is een eetlijstje bijhouden en kijken waar je lichaam op reageert is zeer aan te bevelen! Zo zijn wij er dus achter gekomen dat het bij mijn man met name de combinatie bier+volkoren is dat een jicht-aanval uitlokt. Bij een oom van mij is het met name kip wat de doorslag geeft.



Sterkte ermee!

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven