
Voedingspatroon met laag purine-gehalte
donderdag 1 mei 2014 om 10:09
Hallo,
Volgt hier iemand toevallig een dieet/voedingspatroon met een laag purine-gehalte? Mijn man blijkt te hoog urinezuur te hebben. Dit schijnen we aan te kunnen pakken met voedingsmiddelen met een laag purine-gehalte. Er zit bijv. veel purine in champignons, spinazie, broccoli, garnalen. Heeft iemand tips voor dingen die hij wel mag eten? Alvast bedankt.
Volgt hier iemand toevallig een dieet/voedingspatroon met een laag purine-gehalte? Mijn man blijkt te hoog urinezuur te hebben. Dit schijnen we aan te kunnen pakken met voedingsmiddelen met een laag purine-gehalte. Er zit bijv. veel purine in champignons, spinazie, broccoli, garnalen. Heeft iemand tips voor dingen die hij wel mag eten? Alvast bedankt.
donderdag 1 mei 2014 om 10:57
Als je man het lastig vind kan hij langs de dieetist gaan.
De info van het voedingscentrum had je al gevonden?
'Producten die je moet vermijden
Bij het purinebeperkt dieet geldt het advies om voedingsmiddelen met een zeer hoog purinegehalte te vermijden. Dit zijn voedingsmiddelen die meer dan 150 mg purine per 100 gram bevatten. Het gaat hierbij om: ansjovis, haring, bokking, forel, zalm, krab, sardines en spiering, kalfsvlees, orgaanvlees zoals lever en zwezerik, leverworst, en gelatine en om gistrijke producten zoals Marmite.
Producten die je met mate kunt nemen in overleg met diëtist
Bij producten met een purinegehalte van 75 tot 150 mg per 100 gram geldt bij het purinebeperkte dieet het advies om er niet te veel van te nemen. Bij grote porties stijgt het purinegehalte in de voeding al snel boven de 200 mg purine per dag. Het is zinvol om in overleg met de diëtist te bepalen hoeveel van deze voedingsmiddelen gegeten kan worden om binnen de richtlijnen van het dieet te blijven.
Het gaat om deze producten:
Eend, kip*, rundvlees*, schapenvlees*,varkensvlees* en wild
Baars, kabeljauw, makreel, schelvis, schol en tong
Garnalen, kreeft, mosselen en oester
Artisjok, bleekselderie, mais, peulvruchten inclusief sojabonen en prei
Pinda’s, lijnzaad, zonnebloempitten en krenten en rozijnen
Aroma, ketchup
*) Varieert afhankelijk van het vetgehalte, magere soorten hebben een hoger gehalte dat boven de 150 mg purine per 100 gram uit kan komen.
Producten die je gewoon kunt nemen, maar wel in overleg met diëtist
Producten met een purinegehalte van minder dan 75 mg per 100 gram kunnen volgens de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden gegeten worden. Het is bij deze producten alsnog goed om naar een diëtist te gaan over de mate van gebruik van deze voedingsmiddelen.
Het gaat om deze producten:
Brood
Spek, paling en inktvis
Asperges, bieten, bloemkool, broccoli, groene, rode en witte kool sperziebonen, spinazie, paprika, witlof en champignons
Walnoten, pistachenoten, amandelen, hazelnoten, cashewnoten en sesamzaad
Advocaat
Producten die je altijd kunt nemen
Deze producten hebben een heel laag purinegehalte en kunnen gewoon gegeten worden volgens de dagelijks aanbevolen hoeveelheden:
Aardappelen, gekookte rijst en -pasta
Veel soorten groenten, behalve die met meer dan 75 mg purine per 100 gram en broccoli, spinazie en champignons die een purinegehalte hebben van rond de 50 mg per 100 gram
Alle soorten fruit
Melk en melkproducten, water, koffie, thee, vruchten-, tomaten- en groentesappen
Bier, alcoholhoudende dranken
Alle overige voedingsmiddelen "
De info van het voedingscentrum had je al gevonden?
'Producten die je moet vermijden
Bij het purinebeperkt dieet geldt het advies om voedingsmiddelen met een zeer hoog purinegehalte te vermijden. Dit zijn voedingsmiddelen die meer dan 150 mg purine per 100 gram bevatten. Het gaat hierbij om: ansjovis, haring, bokking, forel, zalm, krab, sardines en spiering, kalfsvlees, orgaanvlees zoals lever en zwezerik, leverworst, en gelatine en om gistrijke producten zoals Marmite.
Producten die je met mate kunt nemen in overleg met diëtist
Bij producten met een purinegehalte van 75 tot 150 mg per 100 gram geldt bij het purinebeperkte dieet het advies om er niet te veel van te nemen. Bij grote porties stijgt het purinegehalte in de voeding al snel boven de 200 mg purine per dag. Het is zinvol om in overleg met de diëtist te bepalen hoeveel van deze voedingsmiddelen gegeten kan worden om binnen de richtlijnen van het dieet te blijven.
Het gaat om deze producten:
Eend, kip*, rundvlees*, schapenvlees*,varkensvlees* en wild
Baars, kabeljauw, makreel, schelvis, schol en tong
Garnalen, kreeft, mosselen en oester
Artisjok, bleekselderie, mais, peulvruchten inclusief sojabonen en prei
Pinda’s, lijnzaad, zonnebloempitten en krenten en rozijnen
Aroma, ketchup
*) Varieert afhankelijk van het vetgehalte, magere soorten hebben een hoger gehalte dat boven de 150 mg purine per 100 gram uit kan komen.
Producten die je gewoon kunt nemen, maar wel in overleg met diëtist
Producten met een purinegehalte van minder dan 75 mg per 100 gram kunnen volgens de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden gegeten worden. Het is bij deze producten alsnog goed om naar een diëtist te gaan over de mate van gebruik van deze voedingsmiddelen.
Het gaat om deze producten:
Brood
Spek, paling en inktvis
Asperges, bieten, bloemkool, broccoli, groene, rode en witte kool sperziebonen, spinazie, paprika, witlof en champignons
Walnoten, pistachenoten, amandelen, hazelnoten, cashewnoten en sesamzaad
Advocaat
Producten die je altijd kunt nemen
Deze producten hebben een heel laag purinegehalte en kunnen gewoon gegeten worden volgens de dagelijks aanbevolen hoeveelheden:
Aardappelen, gekookte rijst en -pasta
Veel soorten groenten, behalve die met meer dan 75 mg purine per 100 gram en broccoli, spinazie en champignons die een purinegehalte hebben van rond de 50 mg per 100 gram
Alle soorten fruit
Melk en melkproducten, water, koffie, thee, vruchten-, tomaten- en groentesappen
Bier, alcoholhoudende dranken
Alle overige voedingsmiddelen "
donderdag 1 mei 2014 om 11:06
Is het gerelateerd aan jicht dat je man purine moet mijden?
Hierbij het lijstje dat wij van de reumatoloog hebben meegekregen.
Zeer hoog gehalte purine:
Orgaanvlees (hart, hersenen, lever, nier, zwerzerik), vleesextracten, ansjovis, haring, makreel, mosselen, sardines, spiering, gist en gistrijke producten.
Hoog gehalte:
bacon, kalfsvlees, kalkoen, schapenvlees, wild, forel, kabeljauw, schelvis, zalm en tonijn.
Matig gehalte:
bouillon, eend, ham, kip, konijn, leverworst, rundvlees, tong en varkensvlees, baars, garnalen, heilbot, krab, kreeft, oesters, paling schol, asperges, bloemkool, linzen, peulvruchten, prinsessenbonen, spinazie, paddenstoelen, volkorenproducten, bier.
Laag gehalte (in de praktijk te verwaarlozen):
alle groenten, behalve die bij matig gehalte genoemd staan, alcoholvrije dranken, eieren, graanproducten (niet volkoren!), noten vetten, vruchten, zoetigheid, zuivel.
Verder is een eetlijstje bijhouden en kijken waar je lichaam op reageert is zeer aan te bevelen! Zo zijn wij er dus achter gekomen dat het bij mijn man met name de combinatie bier+volkoren is dat een jicht-aanval uitlokt. Bij een oom van mij is het met name kip wat de doorslag geeft.
Sterkte ermee!
Hierbij het lijstje dat wij van de reumatoloog hebben meegekregen.
Zeer hoog gehalte purine:
Orgaanvlees (hart, hersenen, lever, nier, zwerzerik), vleesextracten, ansjovis, haring, makreel, mosselen, sardines, spiering, gist en gistrijke producten.
Hoog gehalte:
bacon, kalfsvlees, kalkoen, schapenvlees, wild, forel, kabeljauw, schelvis, zalm en tonijn.
Matig gehalte:
bouillon, eend, ham, kip, konijn, leverworst, rundvlees, tong en varkensvlees, baars, garnalen, heilbot, krab, kreeft, oesters, paling schol, asperges, bloemkool, linzen, peulvruchten, prinsessenbonen, spinazie, paddenstoelen, volkorenproducten, bier.
Laag gehalte (in de praktijk te verwaarlozen):
alle groenten, behalve die bij matig gehalte genoemd staan, alcoholvrije dranken, eieren, graanproducten (niet volkoren!), noten vetten, vruchten, zoetigheid, zuivel.
Verder is een eetlijstje bijhouden en kijken waar je lichaam op reageert is zeer aan te bevelen! Zo zijn wij er dus achter gekomen dat het bij mijn man met name de combinatie bier+volkoren is dat een jicht-aanval uitlokt. Bij een oom van mij is het met name kip wat de doorslag geeft.
Sterkte ermee!