
‘We zijn te veel bezig met gezond eten’
dinsdag 27 mei 2014 om 14:13
Gezond eten is tegenwoordig een echte hype. De winkelschappen liggen voortaan goed gevuld met bijvoorbeeld chiazaad en açaizaad. Ook in mijn omgeving zie ik dat steeds meer vrienden hier mee bezig zijn. Ze lezen voedingstips op internet of in tijdschriften. Maar draven we nu niet een beetje door… ?
Zo las ik een interview met Ignaas Devisch over het maniakaal bezig zijn met voedsel. Volgens Ignaas zijn we tegenwoordig volledig geobsedeerd door onze gezondheid. Onze gezondheid werd in dit interview gekoppeld aan verschillende aspecten als welvaartziekten, schoonheidsideaal en de medische zorg waar we met z’n allen zo naar verlangen.
Ik ben het hier mee eens. We beginnen massaal aan het powerfood, waar we foto’s van maken en via het social media met elkaar delen. Zo kunnen we de rest van de wereld laten zien, dat we gezond eten. Dat allemaal voor het streven naar dat schoonheidsideaal! Maken we elkaar op deze manier niet helemaal gek?
En dan nog de gezondheidzorg die om de hoek komt kijken. Omdat we zo geobsedeerd zijn door het gezonde eten, willen we ook zeker weten dat we gezond zijn. Ook in het interview kwam naar voren dat er in bepaalde ziekenhuizen dure apparaten worden aangeschaft. Tussen deze ziekenhuizen ligt nog geen afstand van vijftien kilometer. Dit is toch te belachelijk voor woorden? Omdat wij gezonde eters zo graag zekerheid willen hebben over onze gezondheid. De vraag naar zekerheid wordt steeds groter, waardoor een verwijzing naar het ziekenhuis voor een CT-scan steeds makkelijker wordt gegeven.
Naar mijn mening slaan we met deze ‘gezonde’ levensstijl compleet door.
Zo las ik een interview met Ignaas Devisch over het maniakaal bezig zijn met voedsel. Volgens Ignaas zijn we tegenwoordig volledig geobsedeerd door onze gezondheid. Onze gezondheid werd in dit interview gekoppeld aan verschillende aspecten als welvaartziekten, schoonheidsideaal en de medische zorg waar we met z’n allen zo naar verlangen.
Ik ben het hier mee eens. We beginnen massaal aan het powerfood, waar we foto’s van maken en via het social media met elkaar delen. Zo kunnen we de rest van de wereld laten zien, dat we gezond eten. Dat allemaal voor het streven naar dat schoonheidsideaal! Maken we elkaar op deze manier niet helemaal gek?
En dan nog de gezondheidzorg die om de hoek komt kijken. Omdat we zo geobsedeerd zijn door het gezonde eten, willen we ook zeker weten dat we gezond zijn. Ook in het interview kwam naar voren dat er in bepaalde ziekenhuizen dure apparaten worden aangeschaft. Tussen deze ziekenhuizen ligt nog geen afstand van vijftien kilometer. Dit is toch te belachelijk voor woorden? Omdat wij gezonde eters zo graag zekerheid willen hebben over onze gezondheid. De vraag naar zekerheid wordt steeds groter, waardoor een verwijzing naar het ziekenhuis voor een CT-scan steeds makkelijker wordt gegeven.
Naar mijn mening slaan we met deze ‘gezonde’ levensstijl compleet door.
zaterdag 31 mei 2014 om 10:02
quote:amarna schreef op 30 mei 2014 @ 17:47:
Nog geen 15% van de mensen die nu aan spelt zijn i.p.v. aan de tarwe, heeft écht glutenallergie, coeliakie of IBS.
Voelt die overige 85% spelt-eters zich nu écht beter zonder tarwe of zit dit tussen hun oren?
Ik ben op aanraden van iemand in het pijntopic op speltbrood overgegaan. Ik doe er niet 'spastisch' over. Eet het thuis, heb brinta verruild voor havermout, maar eet nog wel tarwemacaroni. Bij anderen eet ik tarwebrood.
Gisteren was weer zo'n dag, dat ik bij m'n ouders was en dus tarwe at. Waar ik al een week vrijwel geen buikkrampen had, zat ik gisterenmiddag ineens met steken in de buik. En dat terwijl ik er over de dag helemaal niet bij stilgestaan had, eigenlijk.
Ik ben dus bang dat het bij mij wel invloed heeft. Ik ben al bij de huisarts geweest, omdat ik regelmatig buikpijn heb en mogelijk dat ik doorgestuurd word naar het ziekenhuis. Ik denk wel dat ik dit dan ga noemen, wat volgens hen de (mede?) oorzaak kan zijn.
Dus ja.. zonder al te veel tarwe voel ik me beter, maar ik moet er persoonlijk niet aan denken helemaal te stoppen met tarwe (geen pizza of zelf deeg maken van speltmeel kan natuurlijk) maar die buikpijnen zijn ook niet fijn.
Nog geen 15% van de mensen die nu aan spelt zijn i.p.v. aan de tarwe, heeft écht glutenallergie, coeliakie of IBS.
Voelt die overige 85% spelt-eters zich nu écht beter zonder tarwe of zit dit tussen hun oren?
Ik ben op aanraden van iemand in het pijntopic op speltbrood overgegaan. Ik doe er niet 'spastisch' over. Eet het thuis, heb brinta verruild voor havermout, maar eet nog wel tarwemacaroni. Bij anderen eet ik tarwebrood.
Gisteren was weer zo'n dag, dat ik bij m'n ouders was en dus tarwe at. Waar ik al een week vrijwel geen buikkrampen had, zat ik gisterenmiddag ineens met steken in de buik. En dat terwijl ik er over de dag helemaal niet bij stilgestaan had, eigenlijk.
Ik ben dus bang dat het bij mij wel invloed heeft. Ik ben al bij de huisarts geweest, omdat ik regelmatig buikpijn heb en mogelijk dat ik doorgestuurd word naar het ziekenhuis. Ik denk wel dat ik dit dan ga noemen, wat volgens hen de (mede?) oorzaak kan zijn.
Dus ja.. zonder al te veel tarwe voel ik me beter, maar ik moet er persoonlijk niet aan denken helemaal te stoppen met tarwe (geen pizza of zelf deeg maken van speltmeel kan natuurlijk) maar die buikpijnen zijn ook niet fijn.
Later is nu
zaterdag 31 mei 2014 om 10:08
quote:sabbaticalmeds schreef op 30 mei 2014 @ 23:37:
Spelteters die beweren dat ze niet tegen gluten kunnen zijn wannabecoeliakers. Maar die hebben eigenlijk geen idee wat coeliakie inhoudt.Waar slaat dit nou weer op? Je kunt lichamelijk last hebben van tarwegluten en niet van speltgluten. De samenstelling is heel anders. En dat je lichaam er niet goed op reageert betekent ook niet perse dat je coeliakie hebt. Wannabecoeliakers? Pffffff Belachelijk!
Spelteters die beweren dat ze niet tegen gluten kunnen zijn wannabecoeliakers. Maar die hebben eigenlijk geen idee wat coeliakie inhoudt.Waar slaat dit nou weer op? Je kunt lichamelijk last hebben van tarwegluten en niet van speltgluten. De samenstelling is heel anders. En dat je lichaam er niet goed op reageert betekent ook niet perse dat je coeliakie hebt. Wannabecoeliakers? Pffffff Belachelijk!
zaterdag 31 mei 2014 om 10:21
quote:Dreamer schreef op 31 mei 2014 @ 10:05:
En ik denk dus niet dat ik glutenallergie heb, voor de duidelijkheid. Maar het valt me dus wel op, dat ik met speltbrood niet 's middags met buikkrampen op het werk zit.
Precies, dit bedoel ik dus. Jij hebt er last van en dat is toch voldoende reden om het niet of minder te eten?
Ik had zelf heel veel last van exceem en dat is verdwenen sinds ik geen tarwegluten meer eet. Ik zou er graag 'niet spastisch' over willen doen hoor, maar de laatste keer dat ik bij iemand anders toch iets at dat met tarwe was gemaakt had ik de volgende dag alweer exceem om mijn mond en onder mijn ogen. Aangezien ik dat heel vervelend vind laat ik het dus liever staan en eet ik andere dingen ipv tarwe. Ik hoop dat de Speltpolitie dat kan begrijpen. Of nee, eigenlijk maakt me dat niet uit, ik erger me gewoon aan de manier waarop mensen die spelt eten en last hebben van tarwe belachelijk worden gemaakt in dit topic.
En ik denk dus niet dat ik glutenallergie heb, voor de duidelijkheid. Maar het valt me dus wel op, dat ik met speltbrood niet 's middags met buikkrampen op het werk zit.
Precies, dit bedoel ik dus. Jij hebt er last van en dat is toch voldoende reden om het niet of minder te eten?
Ik had zelf heel veel last van exceem en dat is verdwenen sinds ik geen tarwegluten meer eet. Ik zou er graag 'niet spastisch' over willen doen hoor, maar de laatste keer dat ik bij iemand anders toch iets at dat met tarwe was gemaakt had ik de volgende dag alweer exceem om mijn mond en onder mijn ogen. Aangezien ik dat heel vervelend vind laat ik het dus liever staan en eet ik andere dingen ipv tarwe. Ik hoop dat de Speltpolitie dat kan begrijpen. Of nee, eigenlijk maakt me dat niet uit, ik erger me gewoon aan de manier waarop mensen die spelt eten en last hebben van tarwe belachelijk worden gemaakt in dit topic.
zaterdag 31 mei 2014 om 10:34
Mijn darmen hebben geen last van tarwe, wel van mijn geliefde dropjes.
Gezond eten vind ik iets anders dan blind achter iedere hype aan rennen. Af en toe wordt iets nieuws op de markt gebracht en het is een kwestie van uitproberen en gezond verstand of dit inderdaad gezond is of een marketingstunt. Ik vind het heel jammer dat er niet meer (wetenschappelijke dus onafhankelijke!) onderzoeken zijn over de theorieën die er zijn over diverse voedingsmiddelen.
Gezond eten vind ik iets anders dan blind achter iedere hype aan rennen. Af en toe wordt iets nieuws op de markt gebracht en het is een kwestie van uitproberen en gezond verstand of dit inderdaad gezond is of een marketingstunt. Ik vind het heel jammer dat er niet meer (wetenschappelijke dus onafhankelijke!) onderzoeken zijn over de theorieën die er zijn over diverse voedingsmiddelen.
zaterdag 31 mei 2014 om 11:00
quote:saartjuhzes schreef op 30 mei 2014 @ 23:49:
[...]
pfff, probeer dan maar eens vegetarisch te gaan eten.
Je hoort altijd van die verhalen over vervelende vegetariërs die tegen andere mensen gaan preken over hun eten. Maar in de werkelijkheid is het juist andersom! is mijn ervaring..
Is mijn ervaring trouwens ook, dit! En dan ben ik ook nog een vegetariër die groene smoothies eet, salades met linzen en spelt, kan je nagaan.......
Misschien confronteert het ze op een of andere manier met zichzelf, met iets dat ze niet doen terwijl ze dat diep van binnen eigenlijk wel zouden willen.
[...]
pfff, probeer dan maar eens vegetarisch te gaan eten.
Je hoort altijd van die verhalen over vervelende vegetariërs die tegen andere mensen gaan preken over hun eten. Maar in de werkelijkheid is het juist andersom! is mijn ervaring..
Is mijn ervaring trouwens ook, dit! En dan ben ik ook nog een vegetariër die groene smoothies eet, salades met linzen en spelt, kan je nagaan.......
Misschien confronteert het ze op een of andere manier met zichzelf, met iets dat ze niet doen terwijl ze dat diep van binnen eigenlijk wel zouden willen.
zaterdag 31 mei 2014 om 11:05
quote:mick87 schreef op 29 mei 2014 @ 19:21:
Pffff weer heel typisch dit topic. Mensen die gezond eten worden weer neergezet als maniakken met een obsessie. Ik merk het in mijn eigen omgeving ook, ik krijg vaak opmerkingen.
Ik eet heel veel groente. Ik begin mijn ontbijt met een groene smoothie. Tussen de middag zelfgemaakte soep met groente en/of spinazie omeletje en 's avonds weer lekker veel groente met een vleesvervanger en rijst. Ik ga regelmatig naar de ekoplaza, ben vegetarier en eet weinig brood maar veel salades met zoete aardappel en quinoa. Nou een opmerkingen die ik krijg af en toe. Ik zou obsessief bezig zijn met mijn gezondheid. Collega's vinden het soms niet normaal dat ik een stukje taart niet mee eet (ik hou persoonlijk helemaal niet van zoet) Want ja; ik ben immers heel slank (58 kg) dus ik moet maar taart eten kan het toch hebben. Dat soort dingen. Kortom; als je slank bent moet je je maar volstoppen met geraffineerde suikers?
Ik voel me er goed bij en heb meer energie als ik veel groente en fruit eet. Als ik een paar dagen ongezond heb gegeten merk ik dat gelijk aan mijn lichaam. En nee ik sla heus niet door, eet gewoon eens per week een frietje, maar veel meer dan dat ook niet.Amen, Mick, ik zie het net zo. Al eet ik ook geen friet, ik voel me daarna altijd zo opgeblazen (krijg er buikpijn van, van al dat vet). Ik word ook moe van dat gezever van anderen, omdat ik bewust eet. Voor mij is het gewoon zoals ik het doe, kost me geen tijd en ik voel me er goed bij (en dat zie je ook aan mijn lichaam). Het is de omgekeerde wereld, hoe anderen eten, vind ik. Je verziekt je lijf met al die suikers, verkeerde vetten, ongezond, teveel vlees.... Maar ja, moeten zij weten, denk ik dan maar. Ik doe het zoals ik wil. Punt.
Pffff weer heel typisch dit topic. Mensen die gezond eten worden weer neergezet als maniakken met een obsessie. Ik merk het in mijn eigen omgeving ook, ik krijg vaak opmerkingen.
Ik eet heel veel groente. Ik begin mijn ontbijt met een groene smoothie. Tussen de middag zelfgemaakte soep met groente en/of spinazie omeletje en 's avonds weer lekker veel groente met een vleesvervanger en rijst. Ik ga regelmatig naar de ekoplaza, ben vegetarier en eet weinig brood maar veel salades met zoete aardappel en quinoa. Nou een opmerkingen die ik krijg af en toe. Ik zou obsessief bezig zijn met mijn gezondheid. Collega's vinden het soms niet normaal dat ik een stukje taart niet mee eet (ik hou persoonlijk helemaal niet van zoet) Want ja; ik ben immers heel slank (58 kg) dus ik moet maar taart eten kan het toch hebben. Dat soort dingen. Kortom; als je slank bent moet je je maar volstoppen met geraffineerde suikers?
Ik voel me er goed bij en heb meer energie als ik veel groente en fruit eet. Als ik een paar dagen ongezond heb gegeten merk ik dat gelijk aan mijn lichaam. En nee ik sla heus niet door, eet gewoon eens per week een frietje, maar veel meer dan dat ook niet.Amen, Mick, ik zie het net zo. Al eet ik ook geen friet, ik voel me daarna altijd zo opgeblazen (krijg er buikpijn van, van al dat vet). Ik word ook moe van dat gezever van anderen, omdat ik bewust eet. Voor mij is het gewoon zoals ik het doe, kost me geen tijd en ik voel me er goed bij (en dat zie je ook aan mijn lichaam). Het is de omgekeerde wereld, hoe anderen eten, vind ik. Je verziekt je lijf met al die suikers, verkeerde vetten, ongezond, teveel vlees.... Maar ja, moeten zij weten, denk ik dan maar. Ik doe het zoals ik wil. Punt.
zaterdag 31 mei 2014 om 11:08
quote:parbleumondieu schreef op 31 mei 2014 @ 10:34:[/b
Gezond eten vind ik iets anders dan blind achter iedere hype aan rennen. Af en toe wordt iets nieuws op de markt gebracht en het is een kwestie van uitproberen en gezond verstand of dit inderdaad gezond is of een marketingstunt.Dat ben ik helemaal met je eens. Maar het is wel zo dat de producten die nu ineens een hype zijn en in elke winkel te koop zijn, al jaaaaren in natuurvoedingswinkels liggen. Ik doe daar zelf al heel lang de meeste van mijn boodschappen, gewoon omdat ik van pure, onbewerkte producten houd. Daar ben ik ook mee opgevoed en ik vind het lekker en voel me er gezond bij. Nu het ineens trendy is, word je dan belachelijk gemaakt (niet alleen in dit topic, ik hoor het oa ook op mijn werk) en dat irriteert mij eigenlijk wel.
Gezond eten vind ik iets anders dan blind achter iedere hype aan rennen. Af en toe wordt iets nieuws op de markt gebracht en het is een kwestie van uitproberen en gezond verstand of dit inderdaad gezond is of een marketingstunt.Dat ben ik helemaal met je eens. Maar het is wel zo dat de producten die nu ineens een hype zijn en in elke winkel te koop zijn, al jaaaaren in natuurvoedingswinkels liggen. Ik doe daar zelf al heel lang de meeste van mijn boodschappen, gewoon omdat ik van pure, onbewerkte producten houd. Daar ben ik ook mee opgevoed en ik vind het lekker en voel me er gezond bij. Nu het ineens trendy is, word je dan belachelijk gemaakt (niet alleen in dit topic, ik hoor het oa ook op mijn werk) en dat irriteert mij eigenlijk wel.

zaterdag 31 mei 2014 om 11:11
quote:Dreamer schreef op 31 mei 2014 @ 10:23:
Helaas heeft het eten van spelt (of het minder eten van tarwe) geen positief effect op mijn eczeem. Dan zou ik zeker nog meer opletten
Kan ik me heel goed voorstellen! Want het is zo vervelend!
Ps: was jij niet ooit van het 'er gaat niets boven Groningen' topic?
Helaas heeft het eten van spelt (of het minder eten van tarwe) geen positief effect op mijn eczeem. Dan zou ik zeker nog meer opletten
Kan ik me heel goed voorstellen! Want het is zo vervelend!
Ps: was jij niet ooit van het 'er gaat niets boven Groningen' topic?
zaterdag 31 mei 2014 om 11:16
quote:sabbaticalmeds schreef op 31 mei 2014 @ 11:10:
Trouwens in het meeste speltbrood zit gewoon tarwe. Dus spelteters die dit doen omdat ze 'niet tegen tarwe kunnen' en goed reageren op Spelt. hebben waarsch. last van het placebo effectBrood van de supermarkt misschien. Bij mij in de buurt zit een bakker die 100 procent speltmeel gebruikt. Het is een biologisch oerspelt dat op nog geen 5 km hier vandaan wordt verbouwd. Het wordt ook gemalen op een molen die alleen spelt maalt en geen tarwe. Dus niks geen placebo effect. Ook Ekoplaza verkoopt trouwens verschillende broodsoorten van 100 procent spelt. Inderdaad ook soorten met een mix tussen tarwe en spelt, maar dat is een kwestie van goed lezen....
Trouwens in het meeste speltbrood zit gewoon tarwe. Dus spelteters die dit doen omdat ze 'niet tegen tarwe kunnen' en goed reageren op Spelt. hebben waarsch. last van het placebo effectBrood van de supermarkt misschien. Bij mij in de buurt zit een bakker die 100 procent speltmeel gebruikt. Het is een biologisch oerspelt dat op nog geen 5 km hier vandaan wordt verbouwd. Het wordt ook gemalen op een molen die alleen spelt maalt en geen tarwe. Dus niks geen placebo effect. Ook Ekoplaza verkoopt trouwens verschillende broodsoorten van 100 procent spelt. Inderdaad ook soorten met een mix tussen tarwe en spelt, maar dat is een kwestie van goed lezen....

zaterdag 31 mei 2014 om 11:24
Ik ben het hier niet mee eens. Er wordt altijd geopperd dat we gezonder moeten eten ivm een groeiend percentage mensen die overgewicht heeft. Ik vind het tof dat er zoveel mensen zijn die nu bewuster gaan leven. Eerlijk gezegd lijkt dat me stukken beter dan obesitas/overgewicht.
Daarnaast is groenten en fruit die hier in de supermarkten ligt, bespoten met troep. En ik geloof niet dat dat heel gezond kan zijn. Ik ben blij dat er meer bewust wordt geleefd. Wie doe je ermee kwaad? Wie heeft er last van? Sporten en gezond eten, is nou eenmaal beter dan 3 keer in de week de frituurpan aanzetten.
Daarnaast is groenten en fruit die hier in de supermarkten ligt, bespoten met troep. En ik geloof niet dat dat heel gezond kan zijn. Ik ben blij dat er meer bewust wordt geleefd. Wie doe je ermee kwaad? Wie heeft er last van? Sporten en gezond eten, is nou eenmaal beter dan 3 keer in de week de frituurpan aanzetten.
zaterdag 31 mei 2014 om 11:31
zaterdag 31 mei 2014 om 11:34
quote:sabbaticalmeds schreef op 31 mei 2014 @ 11:10:
Trouwens in het meeste speltbrood zit gewoon tarwe. Dus spelteters die dit doen omdat ze 'niet tegen tarwe kunnen' en goed reageren op Spelt. hebben waarsch. last van het placebo effect
Ja, dat vertelde mijn vader (die niet eens weet dat ik speltbrood eet) mij laatst ook. Toch had ik gisteren nergens bij stilgestaan en/of bij nagedacht en kreeg ik zo uit het niets buikkrampen, die ik de "tarweloze" dagen daarvoor niet of minder gehad had. Ik moest me echt even bedenken waar dit ineens weg kon komen en kon me alleen de tarwe voorstellen.
Misschien doe ik het dan al beter op half spelt, half tarwe. Fijn toch voor mij? Misschien heb ik baat bij placebo (zonder dat ik erbij stil sta) dan nog heb ik er baat bij
Trouwens in het meeste speltbrood zit gewoon tarwe. Dus spelteters die dit doen omdat ze 'niet tegen tarwe kunnen' en goed reageren op Spelt. hebben waarsch. last van het placebo effect
Ja, dat vertelde mijn vader (die niet eens weet dat ik speltbrood eet) mij laatst ook. Toch had ik gisteren nergens bij stilgestaan en/of bij nagedacht en kreeg ik zo uit het niets buikkrampen, die ik de "tarweloze" dagen daarvoor niet of minder gehad had. Ik moest me echt even bedenken waar dit ineens weg kon komen en kon me alleen de tarwe voorstellen.
Misschien doe ik het dan al beter op half spelt, half tarwe. Fijn toch voor mij? Misschien heb ik baat bij placebo (zonder dat ik erbij stil sta) dan nog heb ik er baat bij
Later is nu
zaterdag 31 mei 2014 om 11:35
quote:delusion schreef op 31 mei 2014 @ 11:24:
Ik ben het hier niet mee eens. Er wordt altijd geopperd dat we gezonder moeten eten ivm een groeiend percentage mensen die overgewicht heeft. Ik vind het tof dat er zoveel mensen zijn die nu bewuster gaan leven. Eerlijk gezegd lijkt dat me stukken beter dan obesitas/overgewicht.
Daarnaast is groenten en fruit die hier in de supermarkten ligt, bespoten met troep. En ik geloof niet dat dat heel gezond kan zijn. Ik ben blij dat er meer bewust wordt geleefd. Wie doe je ermee kwaad? Wie heeft er last van? Sporten en gezond eten, is nou eenmaal beter dan 3 keer in de week de frituurpan aanzetten.Jammer dat iedereen altijd gelijk denkt dat je met overgewicht dus ongezond eet en 3x per week de frituurpan aanzet he. Kennelijk eet je óf gezond, sport je altijd daarnaast en ben je dús slank. OF je zet dagelijks of in elk geval meerdere keren per week de frituurpan aan.
Ik ben het hier niet mee eens. Er wordt altijd geopperd dat we gezonder moeten eten ivm een groeiend percentage mensen die overgewicht heeft. Ik vind het tof dat er zoveel mensen zijn die nu bewuster gaan leven. Eerlijk gezegd lijkt dat me stukken beter dan obesitas/overgewicht.
Daarnaast is groenten en fruit die hier in de supermarkten ligt, bespoten met troep. En ik geloof niet dat dat heel gezond kan zijn. Ik ben blij dat er meer bewust wordt geleefd. Wie doe je ermee kwaad? Wie heeft er last van? Sporten en gezond eten, is nou eenmaal beter dan 3 keer in de week de frituurpan aanzetten.Jammer dat iedereen altijd gelijk denkt dat je met overgewicht dus ongezond eet en 3x per week de frituurpan aanzet he. Kennelijk eet je óf gezond, sport je altijd daarnaast en ben je dús slank. OF je zet dagelijks of in elk geval meerdere keren per week de frituurpan aan.
Later is nu
zaterdag 31 mei 2014 om 11:36

zaterdag 31 mei 2014 om 11:41
quote:kerriebredsjo schreef op 27 mei 2014 @ 14:23:
Neem een willekeurige zonnige dag op een terras in een willekeurige stad in Nederland, en zie dat er nog een lange weg te gaan is.
Qua gezonde voeding. Wat ik zie is nog veel obesitas, vetrollen, onderkinnen, te grote buiken in te kleine truitjes, te grote konten in te krappe broekjes, schurende bovenbenen. Ook bij jonge mensen!
Ja dat krijg je ook na het volgen van uberstrenge diëten waar je allerlei voedingsmiddelen weg gaat laten. Dat houd je op een gegeven moment niet vol en dan is de kans groot dat je doorslaat...
Ben het er wel mee eens dat we erg aan het doorslaan zijn.
Weinig mensen snappen nog dat je van eten helemaal niet dik word, nee, van te veel eten. Of het nou gezond is of niet, van veel te veel van een bepaald product, maakt niet uit wat, word je dik, punt.
Inderdaad Dreamer, laatst nog op tv. Die vrouw woog meer dan 100 kilo. Zij zat echt niet aan de snacks en frituur hoor. Ze at zelfs alleen maar gezonde tussendoortjes zoals (ongezouten) noten, pitten, fruit en dergelijke. Omdat dat 'gezond' was at ze daar echter veel te veel van omdat ze dacht dat het geen kwaad kon.
Hoorde ook nog een verhaal van mijn dietiste die iemand had die op de markt stond en 50 mandarijnen per dag at en daar dus dik van geworden was.
Nu zou je denken dat dat kan niet, natuurlijk wel. Als je veel te veel van 1 bepaald iets eet krijg je van bepaalde voedingsstoffen te veel, punt. De kunst is variëren!
(en niet te streng zijn)
Ikzelf moet uiteraard ook een beetje opletten. Ik heb jaren lang lijstjes bijgehouden enz.
Inmiddels heb ik daar helemaal geen zin meer in. Ik vertik het werkelijk om, enkel omdat er 10 kcal. minder inzitten, iets te nemen wat ik niet lekker vind. Dat vind ik pas zonde.
(mmm dan maak ik me voor een deel ook schuldig aan superfood aangezien ik ook wel eens havermout en avocado eet. Dat vind ik namelijk superlekker, vooral het laatste kun je me voor wakker maken. En het speltbrood bij mijn bakker is ook super lekker...)
Geniet maar wel met mate
Neem een willekeurige zonnige dag op een terras in een willekeurige stad in Nederland, en zie dat er nog een lange weg te gaan is.
Qua gezonde voeding. Wat ik zie is nog veel obesitas, vetrollen, onderkinnen, te grote buiken in te kleine truitjes, te grote konten in te krappe broekjes, schurende bovenbenen. Ook bij jonge mensen!
Ja dat krijg je ook na het volgen van uberstrenge diëten waar je allerlei voedingsmiddelen weg gaat laten. Dat houd je op een gegeven moment niet vol en dan is de kans groot dat je doorslaat...
Ben het er wel mee eens dat we erg aan het doorslaan zijn.
Weinig mensen snappen nog dat je van eten helemaal niet dik word, nee, van te veel eten. Of het nou gezond is of niet, van veel te veel van een bepaald product, maakt niet uit wat, word je dik, punt.
Inderdaad Dreamer, laatst nog op tv. Die vrouw woog meer dan 100 kilo. Zij zat echt niet aan de snacks en frituur hoor. Ze at zelfs alleen maar gezonde tussendoortjes zoals (ongezouten) noten, pitten, fruit en dergelijke. Omdat dat 'gezond' was at ze daar echter veel te veel van omdat ze dacht dat het geen kwaad kon.
Hoorde ook nog een verhaal van mijn dietiste die iemand had die op de markt stond en 50 mandarijnen per dag at en daar dus dik van geworden was.
Nu zou je denken dat dat kan niet, natuurlijk wel. Als je veel te veel van 1 bepaald iets eet krijg je van bepaalde voedingsstoffen te veel, punt. De kunst is variëren!
(en niet te streng zijn)
Ikzelf moet uiteraard ook een beetje opletten. Ik heb jaren lang lijstjes bijgehouden enz.
Inmiddels heb ik daar helemaal geen zin meer in. Ik vertik het werkelijk om, enkel omdat er 10 kcal. minder inzitten, iets te nemen wat ik niet lekker vind. Dat vind ik pas zonde.
(mmm dan maak ik me voor een deel ook schuldig aan superfood aangezien ik ook wel eens havermout en avocado eet. Dat vind ik namelijk superlekker, vooral het laatste kun je me voor wakker maken. En het speltbrood bij mijn bakker is ook super lekker...)
Geniet maar wel met mate

zaterdag 31 mei 2014 om 11:49
De hype van spelt, chiawawa en quinoa helpt niet tegen overgewicht. Teveel mensen storten zich op een radicaal dieet en vallen vroeg of laat terug die gaan in de rebound met als gevolg dat ze zwaarder zijn dan ooit. Daarnaast bewegen mensen veel en veel te weinig en is de keuze uit voedingsmiddelen enorm groot en voor iedereen bereikbaar.
Ik eet alles wat slecht is, tarwe (foei) verzadigd vet, suiker, aardappelen, mais, pasta, rijst en ja ook af en toe chips, patat, of taart. Toch ben ik niet te zwaar. Waarom niet? Omdat ik ten eerste nooit te zwaar ben geweest (heel belangrijk, want genetische en sterk cognitief, dat wat je als kind leert werkt door tot in je volwassenheid). Ten tweede is dat ik maat hou. Ik voel wanneer ik verzadigd ben en zal dan stoppen met eten (niet iedereen voelt dit, is aangetoond, een soort van defect in je hersenen) en ten derde ik beweeg veel. Naast dat ik veel sport heb ik ook een actief leven.
Ik eet alles wat slecht is, tarwe (foei) verzadigd vet, suiker, aardappelen, mais, pasta, rijst en ja ook af en toe chips, patat, of taart. Toch ben ik niet te zwaar. Waarom niet? Omdat ik ten eerste nooit te zwaar ben geweest (heel belangrijk, want genetische en sterk cognitief, dat wat je als kind leert werkt door tot in je volwassenheid). Ten tweede is dat ik maat hou. Ik voel wanneer ik verzadigd ben en zal dan stoppen met eten (niet iedereen voelt dit, is aangetoond, een soort van defect in je hersenen) en ten derde ik beweeg veel. Naast dat ik veel sport heb ik ook een actief leven.


zaterdag 31 mei 2014 om 11:56
Meds: high five!
Van die Quinoa klopt. Zoals ik al zei eet ik eigenlijk alleen maar wat ik echt lekker vind.
Ik had een tijdje terug eens zo'n quinoa salade uitgeprobeerd voor de lol. Dat vond ik punt 1 niet om te vreten en punt 2, het zal echt wel ubergezond zijn hoor, maar het vult voor geen meter...
Ik doe hetzelfde als jij mijn hele leven al (nou ja ik beweeg wat minder) en heb nog nooit overgewicht gehad.
Vooral niet te moeilijk doen, dat is het geheim...
Van die Quinoa klopt. Zoals ik al zei eet ik eigenlijk alleen maar wat ik echt lekker vind.
Ik had een tijdje terug eens zo'n quinoa salade uitgeprobeerd voor de lol. Dat vond ik punt 1 niet om te vreten en punt 2, het zal echt wel ubergezond zijn hoor, maar het vult voor geen meter...
Ik doe hetzelfde als jij mijn hele leven al (nou ja ik beweeg wat minder) en heb nog nooit overgewicht gehad.
Vooral niet te moeilijk doen, dat is het geheim...

zaterdag 31 mei 2014 om 11:57
Superfoods is een vorm van snobisme en onwetendheid. De gojibessen uit de Andes laten invliegen en voor veel geld door je pap mieteren. Maar niet weten dat op het veldje achter je huis de veenbessen groeien die veel gezonder zijn, want vers.
Je neus ophalen voor verse yoghurt van de boer uit je dorp maar liever voor veel geld een pak geperste noten uit de fabriek halen.
De quinoa boeren voor een hongerloontje laten werken in derdewereld landen maar de griesmeel en rogge uit eigen land aan de varkens laten voeren.
Tarwegraszaad in een fabriek laten verpulveren en door een slowjuicer halen, omdat het anders onverteerbaar is, maar de boerenkool in je tuin voeren aan de slakken.
Superfoods zijn destructief voor de economie voor het milieu en boven alles voor je portemonnee. Die laatste wordt er wel slank van.
Je neus ophalen voor verse yoghurt van de boer uit je dorp maar liever voor veel geld een pak geperste noten uit de fabriek halen.
De quinoa boeren voor een hongerloontje laten werken in derdewereld landen maar de griesmeel en rogge uit eigen land aan de varkens laten voeren.
Tarwegraszaad in een fabriek laten verpulveren en door een slowjuicer halen, omdat het anders onverteerbaar is, maar de boerenkool in je tuin voeren aan de slakken.
Superfoods zijn destructief voor de economie voor het milieu en boven alles voor je portemonnee. Die laatste wordt er wel slank van.

zaterdag 31 mei 2014 om 12:00
quote:Dreamer schreef op 31 mei 2014 @ 11:35:
[...]
Jammer dat iedereen altijd gelijk denkt dat je met overgewicht dus ongezond eet en 3x per week de frituurpan aanzet he. Kennelijk eet je óf gezond, sport je altijd daarnaast en ben je dús slank. OF je zet dagelijks of in elk geval meerdere keren per week de frituurpan aan.Nou ja, ik vind het gewoon zo. Als je niet ongezond, met mate zou eten en meer zou bewegen, dan kan een mens gewoon geen overgewicht hebben. Tenzij je een ziekte of iets anders lichamelijks hebt natuurlijk. Maar, als je dat niet hebt, dan zie ik niet in waarom je anders overgewicht zou hebben. Ik ken er zat, hoor, die meerdere malen per week snackbar, chinees en andere vreterijen uit de supermarkt halen. Ben wel benieuwd hoe jij het dan ziet: hoe iemand overgewicht krijgt.
[...]
Jammer dat iedereen altijd gelijk denkt dat je met overgewicht dus ongezond eet en 3x per week de frituurpan aanzet he. Kennelijk eet je óf gezond, sport je altijd daarnaast en ben je dús slank. OF je zet dagelijks of in elk geval meerdere keren per week de frituurpan aan.Nou ja, ik vind het gewoon zo. Als je niet ongezond, met mate zou eten en meer zou bewegen, dan kan een mens gewoon geen overgewicht hebben. Tenzij je een ziekte of iets anders lichamelijks hebt natuurlijk. Maar, als je dat niet hebt, dan zie ik niet in waarom je anders overgewicht zou hebben. Ik ken er zat, hoor, die meerdere malen per week snackbar, chinees en andere vreterijen uit de supermarkt halen. Ben wel benieuwd hoe jij het dan ziet: hoe iemand overgewicht krijgt.
zaterdag 31 mei 2014 om 12:03
quote:sabbaticalmeds schreef op 31 mei 2014 @ 11:49:
De hype van spelt, chiawawa en quinoa helpt niet tegen overgewicht. Teveel mensen storten zich op een radicaal dieet en vallen vroeg of laat terug die gaan in de rebound met als gevolg dat ze zwaarder zijn dan ooit. Daarnaast bewegen mensen veel en veel te weinig en is de keuze uit voedingsmiddelen enorm groot en voor iedereen bereikbaar.
Ik eet alles wat slecht is, tarwe (foei) verzadigd vet, suiker, aardappelen, mais, pasta, rijst en ja ook af en toe chips, patat, of taart. Toch ben ik niet te zwaar. Waarom niet? Omdat ik ten eerste nooit te zwaar ben geweest (heel belangrijk, want genetische en sterk cognitief, dat wat je als kind leert werkt door tot in je volwassenheid). Ten tweede is dat ik maat hou. Ik voel wanneer ik verzadigd ben en zal dan stoppen met eten (niet iedereen voelt dit, is aangetoond, een soort van defect in je hersenen) en ten derde ik beweeg veel. Naast dat ik veel sport heb ik ook een actief leven.
Volgens mij is er niets 'slecht' qua eten. Ik merk dus alleen dat ik van tarwe buikpijn krijg, van spelt minder kennelijk.
Ik ben het eens met je hoeveelheden en dergelijke tov overgewicht. Helaas zijn er mensen die het dubbele van mijn inname kunnen eten, en toch slank blijven. Bij mij zal de 'schuld' liggen bij het feit dat ik ooit dik werd door echt heel ongezond eten. De schade, die je daarmee aanbrengt aan je lichaam, is kennelijk niet zo makkelijk terug te draaien. Helaas.
Verder zou ik willen dat ik veel kon bewegen.
Ik weet dat jij dit niet per se doet, maar voor veel mensen is vingerwijzen zo makkelijk. Ze zullen niet eens zo snel zeggen dat ik dik ben, omdat ik ongezond leef. Ze zullen wel zeggen "Ik ben niet dik, want ik eet gezond en beweeg.. " de 'met andere woorden, jij eet ongezond en beweegt te weinig' zit hier voor mijn gevoel sterk inbegrepen.
De hype van spelt, chiawawa en quinoa helpt niet tegen overgewicht. Teveel mensen storten zich op een radicaal dieet en vallen vroeg of laat terug die gaan in de rebound met als gevolg dat ze zwaarder zijn dan ooit. Daarnaast bewegen mensen veel en veel te weinig en is de keuze uit voedingsmiddelen enorm groot en voor iedereen bereikbaar.
Ik eet alles wat slecht is, tarwe (foei) verzadigd vet, suiker, aardappelen, mais, pasta, rijst en ja ook af en toe chips, patat, of taart. Toch ben ik niet te zwaar. Waarom niet? Omdat ik ten eerste nooit te zwaar ben geweest (heel belangrijk, want genetische en sterk cognitief, dat wat je als kind leert werkt door tot in je volwassenheid). Ten tweede is dat ik maat hou. Ik voel wanneer ik verzadigd ben en zal dan stoppen met eten (niet iedereen voelt dit, is aangetoond, een soort van defect in je hersenen) en ten derde ik beweeg veel. Naast dat ik veel sport heb ik ook een actief leven.
Volgens mij is er niets 'slecht' qua eten. Ik merk dus alleen dat ik van tarwe buikpijn krijg, van spelt minder kennelijk.
Ik ben het eens met je hoeveelheden en dergelijke tov overgewicht. Helaas zijn er mensen die het dubbele van mijn inname kunnen eten, en toch slank blijven. Bij mij zal de 'schuld' liggen bij het feit dat ik ooit dik werd door echt heel ongezond eten. De schade, die je daarmee aanbrengt aan je lichaam, is kennelijk niet zo makkelijk terug te draaien. Helaas.
Verder zou ik willen dat ik veel kon bewegen.
Ik weet dat jij dit niet per se doet, maar voor veel mensen is vingerwijzen zo makkelijk. Ze zullen niet eens zo snel zeggen dat ik dik ben, omdat ik ongezond leef. Ze zullen wel zeggen "Ik ben niet dik, want ik eet gezond en beweeg.. " de 'met andere woorden, jij eet ongezond en beweegt te weinig' zit hier voor mijn gevoel sterk inbegrepen.
Later is nu