Gezondheid alle pijlers

Geef je baby pindakaas!

24-02-2015 17:33 90 berichten
Alle reacties Link kopieren
Is de oplossing tegen pindaallergie. Het is nu eindelijk goed onderzocht, maar pindaallergie komt voornamelijk voor bij kinderen die angstvallig pinda's onthouden wordt door overbezorgde ouders. Kinderen die van jongs af aan pinda's eten ontwikkelen zeer zelden een pindaallergie. De hele toename van pindaallergie onder kidneren valt toe te schrijven aan het adviseren aan ouders om jonge kinderen geen pinda's te geven.



http://www.nejm.org/doi/f ... 4850?query=featured_home&



Lijkt me ook van belang voor andere allergieen.
Alle reacties Link kopieren
quote:Vergeetmenietje1980 schreef op 24 februari 2015 @ 18:08:

Bij mij op het CB zeiden ze ook, het eerste jaar geen pindakaas want daarmee vergroot je de kans op een allergie.Er is dus nu serieus onderzoek gepubliceerd. Wellicht dat het over 20 jaar tot het CB is doorgedrongen.
Alle reacties Link kopieren
quote:aquamarijne schreef op 24 februari 2015 @ 18:10:

Helaas ligt het ietwat gecompliceerder dan TO lijkt te denken. Er moet nog heel veel meer onderzoek gedaan voordat deze conclusies getrokken kunnen worden.

Voor iemand die hier niet dicht bij betrokken is en geen kennis heeft van voedselallergie natuurlijk heel moeilijk om over te oordelen.Oh ja Sherlock. Vertel mij eens waar je twijfels wat betreft de conclusies kunt vinden?
Alle reacties Link kopieren
quote:MarianneDavids schreef op 24 februari 2015 @ 18:23:

Een allergie bouw je op. Ik heb tot mijn 24e straffeloos schelpdieren gegeten en ineens, pats boem, doodziek van mosselen. Andere schelpdieren kan ik ook niet meer eten zonder doodziek te worden. Een buurvrouw zaliger is regelmatig gestoken door wespen, dat bleef altijd bij een pijnlijke plek tot ze plotseling na een steek ging opzwellen en in het ziekenhuis belandde met een anafylactische shock, het was net één steek teveel. Het liep goed af maar ze kreeg wel een epipen.Had je niet gewoon voedselvergifitiging? Ik ken meerdere mensen die doodziek zijn geworden van bedorven eten en daarna het niet meer konden eten zonder over te geven. Alleen had dat niks met allergie te maken, alleen met zo'n sterke associatie van je lichaam met het voedsel waar je ziek van bent geworden da tje het er meteen uitgooit.
Alle reacties Link kopieren
quote:fashionvictim schreef op 24 februari 2015 @ 18:26:

Precies, MarianneDavids. Mijn kind is juist ernstig allergisch voor pinda geworden door regelmatige blootstelling aan pinda. En vrij recent is hij na zijn hele leven probleemloos appels te hebben gegeten, inmiddels ook behoorlijk allergisch voor appels.Heeft hij toevallig hooikoorts?
Alle reacties Link kopieren
quote:markovic schreef op 24 februari 2015 @ 18:34:

[...]



Niemand belandt in shock na de allereerste blootstelling aan een allergeen. Dat is echt bangmakerij. Dat soort zaken zie je alleen bij mensen die al gedurende een lagere tijd een allergie hebben opgebouwd, waarbij de reactie steeds sterker werd.Nee, maar als eenmaal een allergische reactie is opgetreden, zal bij elke volgende blootstelling de reactie verergeren. Allemaal leuk en aardig dus zo'n onderzoek, maar zou jij met je kind het risico nemen dat het nu net die ene is die wél allergisch wordt? Pinda allergie is geen allergie waar je overheen groeit of die onschuldig is.
Am Yisrael Chai!
Alle reacties Link kopieren
quote:markovic schreef op 24 februari 2015 @ 18:43:

[...]

Heeft hij toevallig hooikoorts?Yep, hooikoorts, als baby ook eczeem, en oa ook de ei-allergie waar in het onderzoek ook over gesproken wordt.
Am Yisrael Chai!
Alle reacties Link kopieren
quote:fashionvictim schreef op 24 februari 2015 @ 18:45:

[...]





Nee, maar als eenmaal een allergische reactie is opgetreden, zal bij elke volgende blootstelling de reactie verergeren. Allemaal leuk en aardig dus zo'n onderzoek, maar zou jij met je kind het risico nemen dat het nu net die ene is die wél allergisch wordt? Pinda allergie is geen allergie waar je overheen groeit of die onschuldig is.Je kind loopt juist meer risico om allergisch te worden als je blootstelling aan pinda's uitstelt. Hoe jonger bij de eerste blootstelling, hoe minder vaak allergisch. Is een kind dan toch allergisch, dan weet je dat en houdt je er rekening mee.
Alle reacties Link kopieren
Hmmm ik heb een pinda allergie maar ik kan me écht niet voorstellen dat mijn ouders dat vermeden hebben. Wel interessant deze inzichten!
Alle reacties Link kopieren
quote:fashionvictim schreef op 24 februari 2015 @ 18:46:

[...]





Yep, hooikoorts, als baby ook eczeem, en oa ook de ei-allergie waar in het onderzoek ook over gesproken wordt.Wellicht is het nieuw voor je maar veel mensen met hooikoorts bouwen een allergie op tegen noten en vruchten vaak vele jaren later, of eigenlijk beter gezegd je lichaam gaat reageren op bepaalde verbindingen in de noten en vruchten die enigszins lijken op de allergenen van de pollen waar je allergisch voor bent. Feitelijk is het nog steeds een hooikoorts reactie, maar het (over)herkent de vruchten ook als hetzelfde allergeen.
Alle reacties Link kopieren
quote:markovic schreef op 24 februari 2015 @ 18:48:

[...]



Je kind loopt juist meer risico om allergisch te worden als je blootstelling aan pinda's uitstelt. Hoe jonger bij de eerste blootstelling, hoe minder vaak allergisch. Is een kind dan toch allergisch, dan weet je dat en houdt je er rekening mee.





De eerste blootstelling aan pinda was in mijn buik, tijdens de zwangerschap al. Ik heb nooit voedingsmiddelen gemeden want ben zelf niet allergisch en had geen reden om aan te nemen dat mijn kind dat wel zou zijn.



En je zegt het nu zo simpel, maar het is niet erg gemakkelijk om bij een zuigeling aan te tonen dat het allergisch is en waarvoor dan. Bij mijn kind zijn daar 3 jaar, meerdere ziekenhuisopnames en hele heftige ziekteverschijnselen (tot aan bijna dood aan toe) aan vooraf gegaan voordat dat eens aangetoond was. Dus ik vind het nogal een makkelijk advies wat je geeft.
Am Yisrael Chai!
Alle reacties Link kopieren
quote:Fiorah schreef op 24 februari 2015 @ 18:48:

Hmmm ik heb een pinda allergie maar ik kan me écht niet voorstellen dat mijn ouders dat vermeden hebben. Wel interessant deze inzichten!Tja,wat is vermeden. Als je ouders nooit pindakaas in huis haalden en niet zo van de sate waren of dat niet aan de kinderen gaven kan het zomaar zijn dat je nooit een pinda gezien hebt voor je al een paar jaar oud was. Dan is er dus niet bewust vermeden en ben je er ook niet aan blootgesteld.
Alle reacties Link kopieren
quote:markovic schreef op 24 februari 2015 @ 18:43:

[...]



Had je niet gewoon voedselvergifitiging? Ik ken meerdere mensen die doodziek zijn geworden van bedorven eten en daarna het niet meer konden eten zonder over te geven. Alleen had dat niks met allergie te maken, alleen met zo'n sterke associatie van je lichaam met het voedsel waar je ziek van bent geworden da tje het er meteen uitgooit.Nee, in eerste instantie dacht ik ook aan een voedselvergiftiging maar dat was niet het geval. Bij een voedselvergiftiging heb je andere verschijnselen. Ik kreeg een dikke kop, rode uitslag over mijn hele lichaam, Spaans benauwd.
verba volant, scripta manent.
Alle reacties Link kopieren
quote:fashionvictim schreef op 24 februari 2015 @ 18:53:

[...]





De eerste blootstelling aan pinda was in mijn buik, tijdens de zwangerschap al. Ik heb nooit voedingsmiddelen gemeden want ben zelf niet allergisch en had geen reden om aan te nemen dat mijn kind dat wel zou zijn.



En je zegt het nu zo simpel, maar het is niet erg gemakkelijk om bij een zuigeling aan te tonen dat het allergisch is en waarvoor dan. Bij mijn kind zijn daar 3 jaar, meerdere ziekenhuisopnames en hele heftige ziekteverschijnselen (tot aan bijna dood aan toe) aan vooraf gegaan voordat dat eens aangetoond was. Dus ik vind het nogal een makkelijk advies wat je geeft.Het is niet mijn advies. De eerste blootstelling van je kind aan pinda's was tijdens je zwangerschap? Dat dat mogelijk is nog nooit aangetoond en ook niet vreselijk waarschijnlijk.
Alle reacties Link kopieren
Dan weet je het toch lekker beter, Markovic. Vooralsnog ga ik wel gewoon op de allergoloog van mijn kind af, lijkt me een stuk verstandiger.
Am Yisrael Chai!
Ik weet niet meer uit welk onderzoek dit komt (wel internationaal). Maar het blijkt dat wanneer zwangere vrouwen pinda's vermijden de kans op een allergie bij hun kind veel groter is dan wanneer een zwangere vrouw pinda's met mate eet. Het vermijden tot een bepaalde leeftijd lijkt mij dan onlogisch. Nu heb je met pindakaas wel grotere kans op verstikking vanwege de plakkerigheid. Je zou wel af en toe een koekje oid kunnen geven. Noten zitten in heel veel producten verwerkt, dus grote kans dat je kind al eens wat binnen heeft gekregen.
quote:markovic schreef op 24 februari 2015 @ 18:34:

[...]



Niemand belandt in shock na de allereerste blootstelling aan een allergeen. Dat is echt bangmakerij. Dat soort zaken zie je alleen bij mensen die al gedurende een lagere tijd een allergie hebben opgebouwd, waarbij de reactie steeds sterker werd.



Nou, mijn kind belandde dus wel de allereerste keer dat hij een cashewnoot at als 2-jarige op de dokterspost met ademhalingsproblemen en een gezwollen gezichtje. Niks niet opgebouwde allergie maar hoppa de eerste keer raak.



Dus reken maar dat mijn dochter van twee pas noten mag proeven nadat ik dat met de allergoloog van mijn zoon besproken heb.
Alle reacties Link kopieren
quote:fashionvictim schreef op 24 februari 2015 @ 19:17:

Dan weet je het toch lekker beter, Markovic. Vooralsnog ga ik wel gewoon op de allergoloog van mijn kind af, lijkt me een stuk verstandiger.Lijkt me een heel verstandig idee. Als je niet het niveau hebt om mee te denken met je arts, moet je dat ook niet proberen....
quote:MarianneDavids schreef op 24 februari 2015 @ 18:23:

Een allergie bouw je op. Ik heb tot mijn 24e straffeloos schelpdieren gegeten en ineens, pats boem, doodziek van mosselen. Andere schelpdieren kan ik ook niet meer eten zonder doodziek te worden. Een buurvrouw zaliger is regelmatig gestoken door wespen, dat bleef altijd bij een pijnlijke plek tot ze plotseling na een steek ging opzwellen en in het ziekenhuis belandde met een anafylactische shock, het was net één steek teveel. Het liep goed af maar ze kreeg wel een epipen.



Dit is ook exact wat er met mijn vrouw is gebeurd, allemaal op latere leeftijd.

Nu volwassen en allergisch voor o.a. noten, pinda's, appels, soja, alle peulvruchten en steenvruchten.

Appel, soja, peulvruchten en steenvruchten gaan oké bij zoon, noten en pinda durf ik echt nog niet aan... En ik heb geen idee hoe of wanneer ik dat zou moeten uitproberen. Ik probeer bijv te kijken of hij een jeukende neus krijgt als ik iets met pinda heb gegeten. Ik vind het behoorlijk eng.
Alle reacties Link kopieren
Uiteraard hebben artsen en CB's steeds het 'verkeerde' advies gegeven, ze wisten immers niet beter omdat dit onderzoek nog niet gedaan was. Voortschrijdend inzicht heet dit...

Nou niet meer dat benauwde bij gewone gezonde kinderen (en blijkbaar geldt dat ook voor risicokinderen)!
Alle reacties Link kopieren
Hier hooikoorts (grassenmix en wilgenkatjes) en de laatste jaren lijk ik gevoelig te worden voor hazelnoten uit mijn tuin en wilde perziken. Jeukende mond, gezwollen gevoel, kriebelige oren en een jeukend verhemelte.



Ik hoop niet dat dit doorslaat naar nog meer voedingsmiddelen.
Betty White: "Once you go blackberry... Hmmmmmhmmmm"
Alle reacties Link kopieren
Pinda's zijn geen noten maar peulvruchten.



http://nl.m.wikipedia.org/wiki/Pinda



Betty White: "Once you go blackberry... Hmmmmmhmmmm"
Mijn kinderarts raadde ons ook aan om bij ons zoontje vroeg te beginnen met bepaalde voedingsstoffen, dat wil zeggen, eiwithoudende producten, en glutenhoudende producten voor de zes maanden. Nadat je al minstens een maand groente en fruit hebt gegeven.

Dit omdat dit volgens de nieuwste inzichten de kans op voedselallergieen zou verkleinen, dus dit bericht over die pinda's verbaasd me eigenlijk niks, lijkt namelijk in het verlengde hiervan te liggen.



Mijn man is overigens allergisch voor passievrucht en ikzelf voor mosselen. Niet heel ernstig, maar toch, naar aanleiding daarvan hebben we het erover gehad.
Ik weet het snoesje. En gezien mijn vrouw ook zo heftig op alles wat soja bevat reageert, en op erwten, vermoed ik dus een algehele peulvruchtenallergie. Maar bij pinda is de reactie wel het heftigst (erger dan erwt of een boonsoort) en ook noten gaan niet heel goed, hoewel het per noot verschilt.

Sesam en sommige kruiden gaan ook niet goed helaas.
quote:Snoesje666 schreef op 24 februari 2015 @ 20:42:

Pinda's zijn geen noten maar peulvruchten.Oh, foutje. Dacht dat het onder dezelfde categorie viel.
Alle reacties Link kopieren
Goed om een keer een ander geluid te horen. En de gedachte dat je je lichaam en immuunsysteem normaal gesproken in kleine hoeveelheden moet laten wennen aan vreemde dingen is niet onlogisch en volgens mij ook niet nieuw.



Wat mij bij pinda's opvalt is de hysterie om het onderwerp heen. Zo is het niet ongebruikelijk dat ouders met een kind met pinda-allergie gaan lobbyen om de hele school pindavrij te krijgen. Ten eerste is dat bijna geen doen, ten tweede is het ook zinloos want een pindavrije wereld is nu eenmaal niet te creëren. Het lijkt me dan veel slimmer om te zorgen dat er een epipen paraat is als er toch een keer iets misgaat.
Piekeren is de verkeerde kant op fantaseren

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven