
blind bakken

donderdag 23 oktober 2008 om 11:31
“Blind bakken" .........
Om ervoor te zorgen dat ongevuld gebak zijn vorm tijdens het bakken behoudt, wordt de deegbodem met een vulling van gedroogde peulvruchten gebakken. Leg hiervoor een stuk aluminiumfolie op de deegbodem en strooi er tot aan de rand gedroogde peulvruchten op. Verwijder na het bakken de aluminiumfolie en plaats de taartbodem eventueel nog 2 minuten in de hete oven, zodat deze mooi bruin wordt. De peulvruchten kunnen meerdere keren gebruikt worden.
Om ervoor te zorgen dat ongevuld gebak zijn vorm tijdens het bakken behoudt, wordt de deegbodem met een vulling van gedroogde peulvruchten gebakken. Leg hiervoor een stuk aluminiumfolie op de deegbodem en strooi er tot aan de rand gedroogde peulvruchten op. Verwijder na het bakken de aluminiumfolie en plaats de taartbodem eventueel nog 2 minuten in de hete oven, zodat deze mooi bruin wordt. De peulvruchten kunnen meerdere keren gebruikt worden.
donderdag 23 oktober 2008 om 15:53
donderdag 23 oktober 2008 om 16:01
Vaak heb ik geen zin om het deeg eerst blind te bakken, wat bij mij ook werkt is met een vork gaatjes in het deeg prikken en een beetje parneermeel strooien op de bodem en de zijkanten. Dan de vulling erin doen. Vulling kan je dan beter niet te hoog doen. Even voelen na 45 min in de oven of het goed is.
Als je tot je oren in de soep zit, zie je de gehaktballen pas naast je drijven.
donderdag 23 oktober 2008 om 16:13
donderdag 23 oktober 2008 om 16:19
rijst kan ook:
Voor- of gaarbakken van taartbodems met een steunvulling zodat het deeg zijn vorm behoudt. Deze vulling kan bestaan uit peulvruchten, bakbonen, rijst of speciale gewichten. Blind bakken gebeurt bij taarten waarvan de vulling anders eerder gaar zou zijn dan het deeg, en bij taarten waarvan de vulling niet wordt meegebakken.
http://www.infotalia.com/...rmen.asp?letter=B&term=19
(of je die rijst daarna nog gewoon kunt koken, tja, dat weet ik niet)
Voor- of gaarbakken van taartbodems met een steunvulling zodat het deeg zijn vorm behoudt. Deze vulling kan bestaan uit peulvruchten, bakbonen, rijst of speciale gewichten. Blind bakken gebeurt bij taarten waarvan de vulling anders eerder gaar zou zijn dan het deeg, en bij taarten waarvan de vulling niet wordt meegebakken.
http://www.infotalia.com/...rmen.asp?letter=B&term=19
(of je die rijst daarna nog gewoon kunt koken, tja, dat weet ik niet)
Everytime you make a typo, the errorists win.

donderdag 23 oktober 2008 om 16:20
quote:mylenevalerie schreef op 23 oktober 2008 @ 16:01:
Vaak heb ik geen zin om het deeg eerst blind te bakken, wat bij mij ook werkt is met een vork gaatjes in het deeg prikken en een beetje parneermeel strooien op de bodem en de zijkanten. Dan de vulling erin doen. Vulling kan je dan beter niet te hoog doen. Even voelen na 45 min in de oven of het goed is.En als je dan een koude vulling hebt? Bijvoorbeeld een truffeltaart?
Vaak heb ik geen zin om het deeg eerst blind te bakken, wat bij mij ook werkt is met een vork gaatjes in het deeg prikken en een beetje parneermeel strooien op de bodem en de zijkanten. Dan de vulling erin doen. Vulling kan je dan beter niet te hoog doen. Even voelen na 45 min in de oven of het goed is.En als je dan een koude vulling hebt? Bijvoorbeeld een truffeltaart?
donderdag 23 oktober 2008 om 17:35
quote:whopper schreef op 23 oktober 2008 @ 16:20:
[...]
En als je dan een koude vulling hebt? Bijvoorbeeld een truffeltaart?
Ik maak ze meestal met koude vulling. Truffeltaart heb ik nog nooit gemaakt maar van het weekend heb ik deze quiche gemaakt met een koude vulling, niet eerst blind gebakken, wel 10 a 15 min. langer in de oven gedaan als ik zou doen met een warme vulling.
En wat ik al zei, gaatjes prikken en een laagje parneermeel.
[...]
En als je dan een koude vulling hebt? Bijvoorbeeld een truffeltaart?
Ik maak ze meestal met koude vulling. Truffeltaart heb ik nog nooit gemaakt maar van het weekend heb ik deze quiche gemaakt met een koude vulling, niet eerst blind gebakken, wel 10 a 15 min. langer in de oven gedaan als ik zou doen met een warme vulling.
En wat ik al zei, gaatjes prikken en een laagje parneermeel.
Als je tot je oren in de soep zit, zie je de gehaktballen pas naast je drijven.
maandag 27 oktober 2008 om 14:19
Ja sorry, Flower, Pruttel attendeerde me gelukkig hierop, ik had het niet gezien, neem mij niet kwalijk.
Basis recept wat ik gebruik voor mijn mini quiches;
Ingrediënten
6 kleine sjalotten
1/2 duobakje gerookte spekblokjes (a 250 g) (ik gebruik hamblokjes)
2 eieren, losgeklopt 75 ml kookroom (light) 50 g geraspte kaas, belegen 1 eetlepel tijmblaadjes (zakje a 15 g) 1 doos pasteibakjes (4 stuks) 1 zakje rucolasla (75 g) Peper
Ik doe er meer lekkere kruiden bij.
Dekseltje snij ik eruit en hou die apart, en doe die erop na het bakken in de oven.
Ps, kijk of de vulling goed is door erin te prikken, vaak moet het nog even 10 min langer. Goed checken hoor, 20 min is vaak te weinig.
Bereiden
Verwarm de oven voor op 200 °C. Pel de sjalotten en kook ze 8-10 minuten in een bodempje water met zout. Laat de sjalotten goed uitlekken en halveer ze. Bak in een droge koekenpan met antiaanbaklaag de spekblokjes knapperig. Meng de eieren met de kookroom, kaas, helft van de spek/hamblokjes, tijm, zout en (versgemalen) peper naar smaak. Snijd met een mes de deksel langs de rand van de pasteibakjes los en duw de deksel naar de bodem van de pasteibakjes. Zet de pasteibakjes op een bakplaat. Verdeel de sjalotjes over de pasteibakjes en schenk het roommengsel erop tot de bakjes goed gevuld zijn; de vulling zakt na het bakken. Bak de sjalottenquiches in de voorverwarmde oven in 20 minuten goudbruin en gaar. Verdeel de rucola met de rest van de spekblokjes over 4 borden en zet de sjalottenquiches erop.
Tip: Neem voor een extra pittige quiche geraspte geitenkaas of verbrokkelde blauwaderkaas.
Die quiche die ik met deze overgebleven basis heb gemaakt;
Doe erdoor wat lekker is, ik had wat gekookte broccoliroosjes, en extra hamblokjes, ui, 3 champignonnetjes. Geraspte kaas, tomaat enz.
Quiches zijn ideaal om erin te doen wat voor groenten of kaasjes je nog over hebt.
Aangepaste quiche met het deeg van hierboven die ik van de dag ervoor over had, met dingetjes erin die ik nog over had.
Basis recept wat ik gebruik voor mijn mini quiches;
Ingrediënten
6 kleine sjalotten
1/2 duobakje gerookte spekblokjes (a 250 g) (ik gebruik hamblokjes)
2 eieren, losgeklopt 75 ml kookroom (light) 50 g geraspte kaas, belegen 1 eetlepel tijmblaadjes (zakje a 15 g) 1 doos pasteibakjes (4 stuks) 1 zakje rucolasla (75 g) Peper
Ik doe er meer lekkere kruiden bij.
Dekseltje snij ik eruit en hou die apart, en doe die erop na het bakken in de oven.
Ps, kijk of de vulling goed is door erin te prikken, vaak moet het nog even 10 min langer. Goed checken hoor, 20 min is vaak te weinig.
Bereiden
Verwarm de oven voor op 200 °C. Pel de sjalotten en kook ze 8-10 minuten in een bodempje water met zout. Laat de sjalotten goed uitlekken en halveer ze. Bak in een droge koekenpan met antiaanbaklaag de spekblokjes knapperig. Meng de eieren met de kookroom, kaas, helft van de spek/hamblokjes, tijm, zout en (versgemalen) peper naar smaak. Snijd met een mes de deksel langs de rand van de pasteibakjes los en duw de deksel naar de bodem van de pasteibakjes. Zet de pasteibakjes op een bakplaat. Verdeel de sjalotjes over de pasteibakjes en schenk het roommengsel erop tot de bakjes goed gevuld zijn; de vulling zakt na het bakken. Bak de sjalottenquiches in de voorverwarmde oven in 20 minuten goudbruin en gaar. Verdeel de rucola met de rest van de spekblokjes over 4 borden en zet de sjalottenquiches erop.
Tip: Neem voor een extra pittige quiche geraspte geitenkaas of verbrokkelde blauwaderkaas.
Die quiche die ik met deze overgebleven basis heb gemaakt;
Doe erdoor wat lekker is, ik had wat gekookte broccoliroosjes, en extra hamblokjes, ui, 3 champignonnetjes. Geraspte kaas, tomaat enz.
Quiches zijn ideaal om erin te doen wat voor groenten of kaasjes je nog over hebt.
Aangepaste quiche met het deeg van hierboven die ik van de dag ervoor over had, met dingetjes erin die ik nog over had.
Als je tot je oren in de soep zit, zie je de gehaktballen pas naast je drijven.