Eten
alle pijlers
Welk gebak is dit?
zondag 20 mei 2018 10:38
Ik at gisteren een taartpunt op een locatie waar ik nooit kom in een stad waar ik nooit kom. Kan het aldaar dus niet navragen en richt mij tot jullie.
Het was een abrikozenvulling met bovenop een laag die er uit zag als slagroom echter gemaakt was van een soort schuim met bovenop bruinige strepen zoals wanneer je met een brander de bovenste laag van crème brulee bewerkt. Niet hard, maar beetje zacht.
Iemand enig idee!
Het was een abrikozenvulling met bovenop een laag die er uit zag als slagroom echter gemaakt was van een soort schuim met bovenop bruinige strepen zoals wanneer je met een brander de bovenste laag van crème brulee bewerkt. Niet hard, maar beetje zacht.
Iemand enig idee!
zondag 20 mei 2018 10:46
zondag 20 mei 2018 10:48
Zo zag het er uit! Is dat merengue? Dat is toch keihard?
zondag 20 mei 2018 10:56
Nee hoor, als je het bakt wordt het hard. Anders blijft het zacht.
zondag 20 mei 2018 10:57
Nee, die bovenste laag wordt er opgespoten, en dan even in de oven 'geroosterd'. De buitenste laag wordt dan knapperig en bruin (karameliseert) en de binnenste laag blijft zacht. Er bestaan verschillende soorten merengue, sommige door en door hard en droog, andere met een knapperige buitenkant en een zachte binnenkant.
(Is het nou meringue of merengue, het wordt door elkaar gebruikt, meringue is geloof ik Frans )
nounou
zondag 20 mei 2018 11:46
Het was in Limburg! Was bij familie op bezoek. Eens in zoveel tijd komen we daar en dan eten we dus gebak. Ik kende dit totaal niet en vond het zo lekker.
Benieuwd naar de naam. Recept niet, want ik kan het niet zelf maken. Cq...ik ga het niet proberen want dan sla je er waarschijnlijk iemand zijn hoofd mee in. Ben geen bakkertje to be.
Denk dan idd dat het merengue was? Die abrikozenvuling, met zachte bodem en die laag erop.....het smaakte heel bijzonder.
Benieuwd naar de naam. Recept niet, want ik kan het niet zelf maken. Cq...ik ga het niet proberen want dan sla je er waarschijnlijk iemand zijn hoofd mee in. Ben geen bakkertje to be.
Denk dan idd dat het merengue was? Die abrikozenvuling, met zachte bodem en die laag erop.....het smaakte heel bijzonder.
anoniem_277599 wijzigde dit bericht op 20-05-2018 17:47
0.43% gewijzigd
zondag 20 mei 2018 12:17
Limburge meld zich! Was het niet toevallig een Spaanse abrikozenvlaai?Troeteltje schreef: ↑20-05-2018 11:46Het was in Limburg! Was bij familie op bezoek. Eens in zoveel tijd komen we daar en dan eten we dus gebak. Ik kende dit totaal niet en vond het zo lekker.
Benieuwd naar de naam. Recept niet, want ik kan het niets elf maken. Cq...ik ga het niet proberen want dan sla je er waarschijnlijk iemand zijn hoofd mee in. Ben geen bakkertje to be.
Denk dan idd dat het merengue was? Die abrokozenvuling, met zachte bodem en die laag erop.....het smaakte heel bijzonder.
Erg lekker inderdaad
Zoiets dus: https://www.limburgiavlaai.nl/spaanse-a ... korst.html
zondag 20 mei 2018 17:48
Ziet er prima uit hoor! Was deze echter niet.sjansje schreef: ↑20-05-2018 12:17Limburge meld zich! Was het niet toevallig een Spaanse abrikozenvlaai?
Erg lekker inderdaad
Zoiets dus: https://www.limburgiavlaai.nl/spaanse-a ... korst.html
Daar zit echt hard schuim op. Op die gisteren niet, en geen banketbakkersroom.
zondag 20 mei 2018 18:16
Het probleem is, dat een vlaai (of taart) wel hetzelfde kan heten, maar toch door verschillende bakkers anders bereid word.Troeteltje schreef: ↑20-05-2018 17:48Ziet er prima uit hoor! Was deze echter niet.
Daar zit echt hard schuim op. Op die gisteren niet, en geen banketbakkersroom.
Bijvoorbeeld die Spaanse abrikozen ziet er bij een andere bakker zo uit:
https://bestellen.bakkerijheerschap.nl/ ... kozenvlaai
En bij weer een ander zo:
http://bakkerijkoolen.nl/winkel/spaanse-vlaai/
En bij de volgende zo:
https://evbruedjeb2c.marti-orbak.nl/ass ... -en-schuim
De naam zegt hier in ons mooie Limburg dus niet alles
zondag 20 mei 2018 18:35
Je had dus een abrikozenvlaai met stijfgeslagen eiwit, dat van boven een beetje gekaramelliseerd was. Zou dat kunnen?Troeteltje schreef: ↑20-05-2018 17:48Ziet er prima uit hoor! Was deze echter niet.
Daar zit echt hard schuim op. Op die gisteren niet, en geen banketbakkersroom.
Meestal heet zoiets “abrikozen schuim vlaai”, “abrikozenvlaai deluxe” of “abrikozenvlaai speciaal”.
In Limburg heeft elke bakker zijn eigen variant op vlaaien. De schuimlaag die jij beschrijft zit vaak op kruisbessenvlaai. Maar het kan best dat de bakker in het dorp van jouw familie dit maakt.