Relaties
alle pijlers
Cultuur verschil Tussen Belgie en Nederland
dinsdag 11 februari 2020 18:06
Nu denk je: ach hoe groot kunnen die verschillen nu werkelijk zijn? Nou naar mijn ervaring dus behoorlijk. Zowel prive als zakelijk blijken er enorme verschillen te zijn.
Wij Belg/ Nederlander hebben dus een relatie en we lopen tegen veel dingen aan.
Zijn er hier meerdere mensen die dat zo ervaren? En wat is er bij jullie verschillend?
Hoe ervaren jullie de Belgische/ Nederlandse man/ vrouw?
Wij Belg/ Nederlander hebben dus een relatie en we lopen tegen veel dingen aan.
Zijn er hier meerdere mensen die dat zo ervaren? En wat is er bij jullie verschillend?
Hoe ervaren jullie de Belgische/ Nederlandse man/ vrouw?
dinsdag 11 februari 2020 21:47
Nou ik geef toch wel altijd fooi hoor. En schaam mij altijd dood als hij dat niet doet.Sinjoren schreef: ↑11-02-2020 21:44Da's gewoon een quasi-Europees ding zeg maar. Bediening krijgt zijn loon via werkgever, niet via fooien, hetgeen wel fundamenteel anders is in de US (niet dat dat systeem daar logisch is maar bon). Fooien geven is hier niet ongebruikelijk, maar enkel als je er voor kiest en typisch enkel voor echt goeie service.
dinsdag 11 februari 2020 21:49
Da's nochtans de correcte term die ze er voor gebruiken.PiNuts14 schreef: ↑11-02-2020 21:44Zo nou dit is in het licht van de laatste reacties weer een mooie bevestiging ervan.
Zelfs zeer linkse en progressieve collega’s met een migratieachtergrond hadden het vandaag over een ‘mulatje’ toen ze over een persoon met blanke en donkere ouder spraken. Kwam nogal racistisch over bij mij als Nederlander.
dinsdag 11 februari 2020 21:50
Interessant, dat wist ik niet dat dat in NL niet gebruikelijk was!
dinsdag 11 februari 2020 21:50
dinsdag 11 februari 2020 21:50
Dit dus ook.
Hier op restaurant meestal ook een start met prosecco, porto, martini, ...
En vaak een voorgerecht. (Of 1 voorgerecht voor 2.)
Een hele fles wel alleen pas als er 5 of 6 man rond tafel zit.
Want bij 't eten - het hoofdgerecht - wordt er meestal ook nog wijn gedronken.
anoniem_387728 wijzigde dit bericht op 11-02-2020 21:51
6.32% gewijzigd
dinsdag 11 februari 2020 21:55
Dat is toch de standaard: in het begin lijken ze zuur en ze eindigen best vriendelijk whahaicequeen2000 schreef: ↑11-02-2020 21:51ik vind dit wel een plezant topic worden, dus ge ziet belgen zijn niet zuur
dinsdag 11 februari 2020 21:57
Idd - Flesje champagne (als je met vier bent), voorgerechtje, hoofdgerecht met flesje wijn, dessert, digestief, koffie. Da's toch een redelijk standaard etentje.Marnamai schreef: ↑11-02-2020 21:50Dit dus ook.
Hier op restaurant meestal ook een start met prosecco, porto, martini, ...
En vaak een voorgerecht. (Of 1 voorgerecht voor 2.)
Een hele fles wel alleen pas als er 5 of 6 man rond tafel zit.
Want bij 't eten - het hoofdgerecht - wordt er meestal ook nog wijn gedronken.
dinsdag 11 februari 2020 22:01
dinsdag 11 februari 2020 22:01
Hier is het meestal ofwel een voorgerecht, ofwel een dessert.
3 is teveel wat mij betreft.
En die koffie en zeker die digestief ... laat die ook maar zitten.
Tenzij al de rest iets neemt.
Kiep er tijdens het eten overigens ook nog een fles - veel te duur betaald* - water bij.
Maar we tafelen dus sowieso wel meestal uitgebreider dan de gemiddelde Nederlander.
*Ik wacht nog altijd op de Zuiderse gewoonte om standaard een fles / kruik gratis of goedkoop kraantjeswater neer te poten.
dinsdag 11 februari 2020 22:04
Dat ken ik van Philippe Geubels!icequeen2000 schreef: ↑11-02-2020 21:39sorry maar soms deed ook dit lied de ronde! broek af tetten bloot hollandse h*ren, kent niemand dat hier?
Nederlander hier, maar gewoon friet hoor (onder de rivieren). Ik vind het Vlaams leuk en versta het zelfs nog wel redelijk. Kan het nog best goed begrijpen zonder ondertiteling en vind veel woorden leuk. En ik heb een zwak voor de Rode Duivels en d'n Anderlecht
En ik vind de Brabançonne serieus mooi.
dinsdag 11 februari 2020 22:05
Wow. In Nederland beginnen ze vaak met een drankje en in de tussentijd wacht je op het hoofdgerecht (1e gang) en vaak nemen degenen die geen dessert willen een kop koffie/thee (terwijl de anderen aan het dessert zijn) om vervolgens af te rekenen en naar huis te gaan. Voorgerechten worden vaak overgeslagen en aperitieven en digestieven zijn veel eerder uitzondering dan regel. Nu weet ik niets van de Belgische horecaprijzen, maar hier slaat het nergens meer op.
daley71 wijzigde dit bericht op 11-02-2020 22:05
3.09% gewijzigd
dinsdag 11 februari 2020 22:05
Goed, om even samen te vatten; beter in België: de kriek biertjes van de tap, de goddelijke frieten (al dan niet met stoverijsaus),de galantere manieren en tafelmanieren, de prachtige Vlaamse termen en uitdrukkingen, de pralines en prachtsteden zoals Gent en Brugge. En jullie hebben Herman Brusselmans
Maar wij ‘Ollanders’ hebben uiteraard ook onze toppers: een mooiere kust en goede waterbouwkundig ingenieurs,, betere wegen, vriendelijker horeca personeel (ook als onze patat bestaat uit treurige, slappe stengeltjes), oliebollen, appeltaart, en wij hebben eveneens prachtige steden.
En ik lees hier wat mensen die beweren dat men in Nederland op culinair gebied weinig te beiden heeft. Dit was misschien een jaartje of 20 geleden het geval, maar Nederland doet het steeds beter op dat gebied. De tijd dat je in een beter restaurant bij ieder hoofdgerecht zo’n lading appelmoes op je bord kreeg is nu toch grotendeels voorbij. Of niet ?
Maar wij ‘Ollanders’ hebben uiteraard ook onze toppers: een mooiere kust en goede waterbouwkundig ingenieurs,, betere wegen, vriendelijker horeca personeel (ook als onze patat bestaat uit treurige, slappe stengeltjes), oliebollen, appeltaart, en wij hebben eveneens prachtige steden.
En ik lees hier wat mensen die beweren dat men in Nederland op culinair gebied weinig te beiden heeft. Dit was misschien een jaartje of 20 geleden het geval, maar Nederland doet het steeds beter op dat gebied. De tijd dat je in een beter restaurant bij ieder hoofdgerecht zo’n lading appelmoes op je bord kreeg is nu toch grotendeels voorbij. Of niet ?
marilia007 wijzigde dit bericht op 11-02-2020 22:09
0.16% gewijzigd
Zolang er wijn is, is er hoop. Nondikass !
dinsdag 11 februari 2020 22:06
Nou ja voorgerecht ook nog wel maar een aperitief niet idd.
Mijn vriend zegt vaak ook vaak in de ochtend : ik ga naar de bakker en haal een paar koeken voor het ontbijt. Dan denk ik : ik moet geen koek voor het ontbijt! Hij bedoelt dan broodjes maar goed!
Of ik zeg zullen we een stuk gaan lopen, dan denkt hij aan hardlopen.
Billen zijn bij hem ook dijbenen, dat vind ik zo achterlijk!
Volgens hem doe ik soms ambetant en maak ik ambras.... ik bedoel: waaaat?
Ik maak een foto, hij trekt een foto. En toen kwam ik ergens een zin tegen: ik heb een foto van mijn vriend getrokken.... op een Nederlands forum.... ja sorry he.... maar je kon mij opvegen!
En als ik na het eten zeg : ik zit vol...... nou! Dan wordt er ook keihard gelachen.
Maar dat doe ik dan op mijn beurt weer als ze om de muizenstrontjes vragen. Hagelslag dus, voor de Nederlanders hier.
dinsdag 11 februari 2020 22:08
dinsdag 11 februari 2020 22:09
Klopt! Een van de weinige dingen, naast boterkoeken, die ik veel liever in België dan in Nederland eet/bestel.
dinsdag 11 februari 2020 22:09
jup just van geubelsNehemah schreef: ↑11-02-2020 22:04Dat ken ik van Philippe Geubels!
Nederlander hier, maar gewoon friet hoor (onder de rivieren). Ik vind het Vlaams leuk en versta het zelfs nog wel redelijk. Kan het nog best goed begrijpen zonder ondertiteling en vind veel woorden leuk. En ik heb een zwak voor de Rode Duivels en d'n Anderlecht
En ik vind de Brabançonne serieus mooi.
dinsdag 11 februari 2020 22:11
Geen idee of die zo heel verschillend zijn (niet in onze herinnering, maar intussen is het wel al lang geleden dat echt nog eens in NL op resto zijn gegaan). Echt op restaurant gaan, is hier toch idd wat uitgebreider. Wat jij beschrijft is eerder wat we snel snel ergens in een taverne/bistro zouden doen. Als we tafelen, dan tafelen we echt wel.Daley71 schreef: ↑11-02-2020 22:05Wow. In Nederland beginnen ze vaak met een drankje en in de tussentijd wacht je op het hoofdgerecht (1e gang) en vaak nemen degenen die geen dessert willen een kop koffie/thee (terwijl de anderen aan het dessert zijn) om vervolgens af te rekenen en naar huis te gaan. Voorgerechten worden vaak overgeslagen en aperitieven en digestieven zijn veel eerder uitzondering dan regel. Nu weet ik niets van de Belgische horecaprijzen, maar hier slaat het nergens meer op.
Nu als je dat al veel vindt, wacht tot je echt culinair gaat tafelen in sterrenzaken, dan ben je vlotjes 6-10 gangen en 3à5 uur verder
dinsdag 11 februari 2020 22:11
Zat in een show van hem (weet zo niet meer welke) en in een aflevering van Geubels en de Belgen. Voor zover ik weet zijn daar twee seizoenen van, de eerste vind ik echt het allerleukst (de max )
dinsdag 11 februari 2020 22:11
Haha nou mijn vriend past zich aan aan het ABN. Dus dan is het wel mooi. Dat gekke taaltje wat hij brabbelt als hij daar is versta ik echt geen klote van. Om het maar even plat te zeggen.
Maar ja zijn accent vind ik wel heel mooi.
dinsdag 11 februari 2020 22:12