Koken/ bakken met pannen zonder anti-aanbaklaag

18-08-2025 10:43 20 berichten
Alle reacties Link kopieren Quote
Goedemorgen, van mijn oude hapjespan met anti-aanbaklaag is de aanbaklaag versleten, alles blijft er in plakken. In mijn zoektocht naar een andere kom ik bij Ikea hapjespannen tegen zonder anti-aanbaklaag. Ik heb al een koekenpan uit die serie, die verwarmt erg snel en het kost me moeite om niets te laten aanbranden..in de reviews beschrijft iemand dat je er op de goede manier mee moet bakken, maar niemand beschrijft er hoe :).

Wie heeft er ervaring met deze pannen, en wat is dan de juiste manier :)?
Alle reacties Link kopieren Quote
Bedoel je de RVS hapjespan?

Met RVS heb ik geen ervaring, wel met plaatstaal en gietijzer.
Zorg dat de pan schoon is. Hard boenen mag (anders dan met de anti-aanbaklaag).

Warm de pan rustig op met een niet te hoog vuur, 3-5 minuten voor een zware pan. Dan heeft hij de tijd om gelijkmatig warm te worden en ook goed warm te worden.

Doe er olie of vet in. Met de introductie van anti-aanbakpannen werd iedereen verteld dat vet het eind van de wereld is - is niet waar. Olie of vet dus en er mag best wat in.
Als je bv een ei bakt laat je dat vet gewoon in de pan, het is niet alsof je dat opeet.

Nou, dan je eten erin. Geef het eten de kans om goed dicht te schroeien. Als het blijft plakken wil je het te snel draaien. Na een tijdje bakken laat het makkelijk los van de pan.

Extra tip, niet nodig maar werkt wel: Ik heb bij Goos horeca een stalen hamburger flipper gekocht, niet duur en heeft een vrij scherpe rand aan de voorkant. Daarmee steek je eten dat een beetje blijft plakken heel makkelijk los.

Succes!
Geef mensen geen informatie waar ze niet mee om kunnen gaan.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik kook op deze manier met mijn rvs pannen.
Ik ben er heel blij mee!

https://www.tiktok.com/@bol.thuis/video ... 2365699361
Alle reacties Link kopieren Quote
KooktMetKnoflook schreef:
18-08-2025 11:06
Bedoel je de RVS hapjespan?

Met RVS heb ik geen ervaring, wel met plaatstaal en gietijzer.
Zorg dat de pan schoon is. Hard boenen mag (anders dan met de anti-aanbaklaag).

Warm de pan rustig op met een niet te hoog vuur, 3-5 minuten voor een zware pan. Dan heeft hij de tijd om gelijkmatig warm te worden en ook goed warm te worden.

Doe er olie of vet in. Met de introductie van anti-aanbakpannen werd iedereen verteld dat vet het eind van de wereld is - is niet waar. Olie of vet dus en er mag best wat in.
Als je bv een ei bakt laat je dat vet gewoon in de pan, het is niet alsof je dat opeet.

Nou, dan je eten erin. Geef het eten de kans om goed dicht te schroeien. Als het blijft plakken wil je het te snel draaien. Na een tijdje bakken laat het makkelijk los van de pan.

Extra tip, niet nodig maar werkt wel: Ik heb bij Goos horeca een stalen hamburger flipper gekocht, niet duur en heeft een vrij scherpe rand aan de voorkant. Daarmee steek je eten dat een beetje blijft plakken heel makkelijk los.

Succes!
De koekenpan heet de MIddagsmat. Met een keramische anti-aanbaklaag volgens de Ikea-website.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik ben zeer tevreden over die Ikea sauteerpan/hapjespan van rvs. Ik wil ook af van pannen met een anti-aanbaklaag en vervang mijn sauteerpannen die dat nog hebben geleidelijk aan door de Ikea pan. Ik hou van hapjespannen omdat ze veelal geen steel hebben (heb ik een hekel aan, zit maar in de weg op het fornuis en bij het opbergen). Ik gebruik ze professioneel ook veel. Momenteel heb ik er al drie van Ikea. Die rvs-pannen zijn ook prima schoon te maken, valt me alles mee. En indien nodig kun je er met een staalwol-bosje doorheen wat bij anti-aanbak uiteraard uit den boze is. En ze kunnen indien gewenst in de vaatwasser.

Ter aanvulling over het gebruik: gebruik voldoende vetstof en/of vocht, niet te zuinig mee zijn.

Ik bedoel de pan met de naam 365+. Kan op alle warmtebronnen, in de oven en is ook nog scherp aan de prijs (30 euro).
Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik lees mee - ik ben overgestapt op keramisch maar dat blijft helaas ook niet lang goed gaan.

@Kooktmetknoflook, ik lees altijd over gietijzer dat je het juist niet heel goed moet schoonmaken maar dat je het met olie moet inbranden en dan zo laten, niet met zeep! Dat doe jij dus niet?
Alle reacties Link kopieren Quote
Snoopy80 schreef:
18-08-2025 11:58
De koekenpan heet de MIddagsmat. Met een keramische anti-aanbaklaag volgens de Ikea-website.
Keramisch is ook een antiaanbaklaag. Heeft alleen een andere samenstelling.
Alle reacties Link kopieren Quote
Wombat schreef:
18-08-2025 13:03
Ik lees mee - ik ben overgestapt op keramisch maar dat blijft helaas ook niet lang goed gaan.

@Kooktmetknoflook, ik lees altijd over gietijzer dat je het juist niet heel goed moet schoonmaken maar dat je het met olie moet inbranden en dan zo laten, niet met zeep! Dat doe jij dus niet?
Gietijzer of plaatstaal moet je inderdaad inbranden om een soort anti-aanbaklaag te maken. Na gebruik wel schoonmaken, maar met heet water en een borstel. Met afwasmiddel verwijder je namelijk je ingebrande laag weer. Met goed heet water en een harde borstel krijg je de pan ook schoon.
.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik heb een prachtige gietijzeren pan van de Ikea. Inderdaad voorverwarmen, en het kan niet mislukken.
Schoonmaken is eenvoudig met een quooker. De pan ook lang op gas gebruikt, maar de bodem is nog perfect recht om op inductie te gebruiken. Het gaat nooit meer af.

Alleen voor pannenkoeken is deze pan te zwaar.
Alle reacties Link kopieren Quote
Jesco schreef:
18-08-2025 13:28
Gietijzer of plaatstaal moet je inderdaad inbranden om een soort anti-aanbaklaag te maken. Na gebruik wel schoonmaken, maar met heet water en een borstel. Met afwasmiddel verwijder je namelijk je ingebrande laag weer. Met goed heet water en een harde borstel krijg je de pan ook schoon.
Ja, ik heb de Buyer.
Verschillende maten, het fijnste om in te bakken is crepe-pan (diameter 24 cm)en de kleinste koekepan
De grotere maten zijn heel zwaar, dus die mijd ik het liefst.

Voor cake-bakkers: er is nu ook een rvs springvorm.
https://www.dille-kamille.nl/springvorm ... 40159.html
Alle reacties Link kopieren Quote
Deze kun je gewoon als andere anti aanbak pannen gebruiken.

De andere tips zijn goed voor pannen die geen anti aanbak laag hebben, maar deze wil je dus geen staalwol voor gebruiken.
Alle reacties Link kopieren Quote
Tupperware schreef:
18-08-2025 13:20
Keramisch is ook een antiaanbaklaag. Heeft alleen een andere samenstelling.
Is een keramische coating dan wel gezonder dan een Teflon-anti-aanbaklaag?
Alle reacties Link kopieren Quote
Snoopy80 schreef:
18-08-2025 15:17
Is een keramische coating dan wel gezonder dan een Teflon-anti-aanbaklaag?
Ja!
Alle reacties Link kopieren Quote
Snoopy80 schreef:
18-08-2025 11:58
De koekenpan heet de MIddagsmat. Met een keramische anti-aanbaklaag volgens de Ikea-website.
:sarcastic:
When arguing with a fool, first make sure the other isn't doing the same thing.

David Dunning
Alle reacties Link kopieren Quote
Snoopy80 schreef:
18-08-2025 15:17
Is een keramische coating dan wel gezonder dan een Teflon-anti-aanbaklaag?
Zolang de laag in de pan onbeschadigd is het prima, dus hierin ook geen metalen lepels etc gebruiken.
Alle reacties Link kopieren Quote
Solomio schreef:
18-08-2025 16:55
:sarcastic:
Zoals al gezegd, toch een anti-aanbaklaag. Maar niet van Teflon met PFAS
Alle reacties Link kopieren Quote
Keramische anti aanbaklaag is gebaseerd op silicium (voor wie zich de scheikundeles nog herinnert, dat is inderdaad zand).
Deze werkt maar slijt wel door gewoon gebruik. Dus ook als je netjes nooit metalen gereedschap gebruikt slijt hij uiteindelijk wel.

Vraag over gietijzer: het vet reageert uiteindelijk met de lucht en maakt een harde zwarte gladde laag. (Ook dan wil je nog vet gebruiken voor het betere bak-resultaat)
Je wilt bij het schoonmaken wel alle etensresten eruit hebben, want dat zijn oneffenheden en ze gaan uiteindelijk zwart aanbranden, en daar heb je niets aan.
Maar als je hem schoonmaakt met heet water en een schuurspons blijft er altijd wel een fractie vettigheid achter. Het hoeft echt geen dikke laag te zijn; stel je voor dat iemand zegt dat jij een vette pan met een ijzeren schuurspons vetvrij moet maken, dat lukt nooit.
Als je zeep gebruikt dan spoel je al het vet weg en dan mis je het effect.

Mijn partner heeft een restaurant, ze gebruiken daar stalen pannen. Tussen elk gerecht maken ze die schoon met een stevige borstel en water.
Als je daar water in druppelt parelt het echt weg. Die anti-aanbaklaag is echt de beste van de wereld, en dat komt gewoon door haast, snel schoonmaken en niet teveel nadenken.
Geef mensen geen informatie waar ze niet mee om kunnen gaan.
Alle reacties Link kopieren Quote
Greenpan of Demeyere classico rvs heb ik, beide aan te raden.
Alle reacties Link kopieren Quote
Jesco schreef:
18-08-2025 13:28
Gietijzer of plaatstaal moet je inderdaad inbranden om een soort anti-aanbaklaag te maken. Na gebruik wel schoonmaken, maar met heet water en een borstel. Met afwasmiddel verwijder je namelijk je ingebrande laag weer. Met goed heet water en een harde borstel krijg je de pan ook schoon.
Tegenwoordig kan met een beetje afwasmiddel wel. Vroeger kon dat niet doordat die afwasmiddel een stuk sterker was. Nu blijft er alsnog wat olie achter.

Ik gebruik alleen nog een gietijzeren pan en een koolstofstalen wok en die was ik allebei gewoon met heet water en een klein beetje zeep af. Helemaal als ik er vis in bak. Daarna droogmaken op het vuur en een beetje olie erin. Dat laatste is volgens mij vooral om roesten tegen te gaan.

Vrijwel niets blijft plakken als ik de pannen maar eerst opwarm op het vuur zonder olie. Ik bak er ook gebakken eieren mee.
Alle reacties Link kopieren Quote
KooktMetKnoflook schreef:
18-08-2025 18:41
Keramische anti aanbaklaag is gebaseerd op silicium (voor wie zich de scheikundeles nog herinnert, dat is inderdaad zand).
Deze werkt maar slijt wel door gewoon gebruik. Dus ook als je netjes nooit metalen gereedschap gebruikt slijt hij uiteindelijk wel.

Vraag over gietijzer: het vet reageert uiteindelijk met de lucht en maakt een harde zwarte gladde laag. (Ook dan wil je nog vet gebruiken voor het betere bak-resultaat)
Je wilt bij het schoonmaken wel alle etensresten eruit hebben, want dat zijn oneffenheden en ze gaan uiteindelijk zwart aanbranden, en daar heb je niets aan.
Maar als je hem schoonmaakt met heet water en een schuurspons blijft er altijd wel een fractie vettigheid achter. Het hoeft echt geen dikke laag te zijn; stel je voor dat iemand zegt dat jij een vette pan met een ijzeren schuurspons vetvrij moet maken, dat lukt nooit.
Als je zeep gebruikt dan spoel je al het vet weg en dan mis je het effect.

Mijn partner heeft een restaurant, ze gebruiken daar stalen pannen. Tussen elk gerecht maken ze die schoon met een stevige borstel en water.
Als je daar water in druppelt parelt het echt weg. Die anti-aanbaklaag is echt de beste van de wereld, en dat komt gewoon door haast, snel schoonmaken en niet teveel nadenken.
Dankjewel!

Gebruikersavatar
Anonymous
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Terug naar boven