Hutsepot

14-11-2025 08:24 32 berichten
Alle reacties Link kopieren Quote
Mijn moeder maakte de heerlijkste hutsepot. Ze was er wel een tijdje mee bezig als ik me nog goed herinner. Mits ze dement is kan ik het recept niet meer vragen. Hoe maken jullie een lekkere hutsepot ?
Alle reacties Link kopieren Quote
Hutspot?
Peen, ui en aardappelen in een pan met genoeg water.
Half uurtje laten koken, afgieten en stampen.
Evt een klont boter, peper+zout of een zakje jus erdoorheen.
Alle reacties Link kopieren Quote
Wat hierboven staat.

Soms nog een prei erdoor voor iets mildere smaak.
Alle reacties Link kopieren Quote
Deed ze er ook klapstuk bij? Dat kost meer tijd.
Alle reacties Link kopieren Quote
Phlox24 schreef:
14-11-2025 08:33
Deed ze er ook klapstuk bij? Dat kost meer tijd.
Ja klopt...
Alle reacties Link kopieren Quote
Is de TO een vlaamse? Dat lijkt een beetje gezien haar taalgebruik. Misschien maken ze het daar anders.

Zo niet, zie het eerste recept.

En voor alle varianten en verhoudingen: https://www.google.com/search?q=recept+ ... e&ie=UTF-8


Zelf ben ik lui en gebruik ik altijd de voorgesneden ui en peen van de AH of andere supermarkt. Ik heb er nooit klapstuk bij maar een speklapje.
Je kunt na het koken als je het gaat stampen een scheutje melk toevoegen bij stamppotten, dan wordt het niet zo droog, maar bij hutspot hoeft dat niet. Bij boerenkool doe ik dat wel altijd. Bij zuurkool doe ik altijd een paar lepels paturain tijdens het stampen (van mijn vriend geleerd. Vond het idee heel raar maar de combi is zo ontzettend lekker)
Alle reacties Link kopieren Quote
BuzzieBee schreef:
14-11-2025 08:35
Is de TO een vlaamse? Dat lijkt een beetje gezien haar taalgebruik. Misschien maken ze het daar anders.

Zo niet, zie het eerste recept.

En voor alle varianten en verhoudingen: https://www.google.com/search?q=recept+ ... e&ie=UTF-8


Zelf ben ik lui en gebruik ik altijd de voorgesneden ui en peen van de AH of andere supermarkt. Ik heb er nooit klapstuk bij maar een speklapje.
Je kunt na het koken als je het gaat stampen een scheutje melk toevoegen bij stamppotten, dan wordt het niet zo droog, maar bij hutspot hoeft dat niet. Bij boerenkool doe ik dat wel altijd. Bij zuurkool doe ik altijd een paar lepels paturain tijdens het stampen (van mijn vriend geleerd. Vond het idee heel raar maar de combi is zo ontzettend lekker)
Ja, ik ben Vlaams, mijn man Nederlander!
Wij noemen het hutsepot, jullie hutspot, maar het blijft net hetzelfde.
Bedankt voor de link.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik bak de uien eerst aan, dan de peen erop, dan aardappel. Scheutje water en pruttelen als een stoofschotel.
Dat wordt echt lekkerder dan alles koken
Alle reacties Link kopieren Quote
Bach schreef:
14-11-2025 08:35
Ja klopt...
Dan is dit wel een prima recept
https://zorgnatuur.nl/recepten/klapstuk-met-hutspot/
Alle reacties Link kopieren Quote
Vroeger kon je hutspot kruiden kopen. Nu kom ik dit in de winkels niet vaak meer tegen.

Maar in een goede hutspot hoort nootmuskaat en gemalen laurierblad. Vaak ook nog kruidnagel, fenegriek en paprikapoeder. Dat geeft de typische hutspot smaak.
Alle reacties Link kopieren Quote
Lila-Linda schreef:
14-11-2025 08:58
Ik bak de uien eerst aan, dan de peen erop, dan aardappel. Scheutje water en pruttelen als een stoofschotel.
Dat wordt echt lekkerder dan alles koken
Uien eerst bakken doe ik ook. En een bouillonblokje bij het water. Na het stampen kookvocht + melk er bij om smeuïg te maken. Qua kruiden: nootmuskaat en peper.

Man eet hutspot met een bal gehakt, ik vind walnoten erdoor lekker.
gryla wijzigde dit bericht op 14-11-2025 09:53
6.74% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik bak de uien aan in een koekenpan.
Kruimige aardappels en penen kook ik in goed gezouten water. Als het gaar is, 20 minuutjes ofzo, afgieten. Ik smelt een klontje boter in een kopje warme melk en dat giet ik eroverheen en een flinke snuf nootmuskaat en ik doe de uien erbij. Dit stamp ik samen door elkaar. Balletje gehakt erbij of een kippenpoot en het is echt heerlijk.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik doe een schepje suiker bij de wortelen.
Alle reacties Link kopieren Quote
Avocadeau schreef:
14-11-2025 08:27
Hutspot?
Peen, ui en aardappelen in een pan met genoeg water.
Half uurtje laten koken, afgieten en stampen.
Evt een klont boter, peper+zout of een zakje jus erdoorheen.
Hutsepot is wat anders dan hutspot. Een paar jaar terug een programma met tv kok Jeroen Meus gezien die hutsepot ging maken. Ik dacht dat het hetzelfde was als hutspot maar er zat veel meer in.
Alle reacties Link kopieren Quote
Lila-Linda schreef:
14-11-2025 08:58
Ik bak de uien eerst aan, dan de peen erop, dan aardappel. Scheutje water en pruttelen als een stoofschotel.
Dat wordt echt lekkerder dan alles koken
Dat klinkt inderdaad lekkerder dan alles gewoon maar koken - dit ga ik morgen maken!
Alle reacties Link kopieren Quote
Appletje schreef:
14-11-2025 10:36
Hutsepot is wat anders dan hutspot. Een paar jaar terug een programma met tv kok Jeroen Meus gezien die hutsepot ging maken. Ik dacht dat het hetzelfde was als hutspot maar er zat veel meer in.

Klopt, in de Vlaamse variant zitten veel meer verschillende groenten (ongeveer alle wintergroenten bij elkaar) en is er een mengelmoes van varkensvlees bij. Echt heel anders dan onze peen-en-uien.
Alle reacties Link kopieren Quote
Inderdaad totaal anders. Ik ben dol op de NL-se hutspot zoals ik die ken, maar de Vlaamse hutsepot die ze hier maken en eten vind ik helemaal niks!
Ik kan je dus ook niet helpen aan een goed recept ;-)
Alle reacties Link kopieren Quote
Hutsepot en hutspot zijn echt 2 verschillende dingen :) Ik kan je niet aan een recept helpen voor het eerste, maar wel een 'vreemd maar lekker'-tip delen voor het 2e: nasikruiden toevoegen!
Alle reacties Link kopieren Quote
Appletje schreef:
14-11-2025 10:36
Hutsepot is wat anders dan hutspot. Een paar jaar terug een programma met tv kok Jeroen Meus gezien die hutsepot ging maken. Ik dacht dat het hetzelfde was als hutspot maar er zat veel meer in.
Welke bedoel je TO?
Alle reacties Link kopieren Quote
WaterGirl schreef:
14-11-2025 09:33
Vroeger kon je hutspot kruiden kopen. Nu kom ik dit in de winkels niet vaak meer tegen.
Ik had laatst een hutspotrecept waar als ingredient zulke kruiden genoemd werden. Wel gevonden in de winkel, maar niet gekocht. Het bestond vooral uit uienpoeder en zout.
Morrigan Crow, net zo leuk als Harry Potter.
Alle reacties Link kopieren Quote
Appletje schreef:
14-11-2025 10:36
Hutsepot is wat anders dan hutspot. Een paar jaar terug een programma met tv kok Jeroen Meus gezien die hutsepot ging maken. Ik dacht dat het hetzelfde was als hutspot maar er zat veel meer in.
Even recept opgezocht, maar hutsepot lijkt mij helemaal niet lekker. Inderdaad totaal niet te vergelijken met hutspot.
Alle reacties Link kopieren Quote
Behalve uien, wortels en aardappel voegen wij hier nog een pot bruine bonen toe aan het eind. Even verwarmen en daarna stampen.
Ik kook ook nog weleens een stukje zuurkoolspek mee en rookworst.
Alle reacties Link kopieren Quote
Bach schreef:
14-11-2025 08:42
Ja, ik ben Vlaams, mijn man Nederlander!
Wij noemen het hutsepot, jullie hutspot, maar het blijft net hetzelfde.
Bedankt voor de link.
Het is dus absoluut niet hetzelfde... Best verwarrend zo...
Alle reacties Link kopieren Quote
Lila-Linda schreef:
14-11-2025 08:58
Ik bak de uien eerst aan, dan de peen erop, dan aardappel. Scheutje water en pruttelen als een stoofschotel.
Dat wordt echt lekkerder dan alles koken
Dit doe ik ook, maar ik doe er bouillon bij in plaats van water.
Alle reacties Link kopieren Quote
Wij noemden het thuis altijd wortelstamppot en het bestond uit kruimige aardappelen, wortelen en een winterpeen, geen uien. Zout en een schepje suiker bovenop de wortelen en aardappelen bij het koken. Bij het stampen flink wat peper erbij, beetje boter en klaar.
Poep, wie heeft jou gescheten?

Gebruikersavatar
Anonymous
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Terug naar boven