
Vitaminepillen, heb je er echt wat aan?
woensdag 26 augustus 2009 om 11:45
Zoals het onderwerp al zegt, vraag ik me af of een mens nou echt wat aan vitaminepillen heeft? Of zijn die dingen gewoon klinklare onzin?
In de kruidvat/etos/etc. winkels zie ik er altijd zoveel soorten staan, maar eigenlijk vraag ik me gewoon af of je er echt iets aan hebt. Ik heb ze zelf nog nooit geslikt, maar denk er wel eens aan om het te doen, omdat ik nou niet altijd zo gezond bezig ben Maar is het de moeite waard? Het kan vast geen kwaad, maar als ik soms ook zie wat die dingen kosten
In de kruidvat/etos/etc. winkels zie ik er altijd zoveel soorten staan, maar eigenlijk vraag ik me gewoon af of je er echt iets aan hebt. Ik heb ze zelf nog nooit geslikt, maar denk er wel eens aan om het te doen, omdat ik nou niet altijd zo gezond bezig ben Maar is het de moeite waard? Het kan vast geen kwaad, maar als ik soms ook zie wat die dingen kosten
woensdag 26 augustus 2009 om 11:53
Heb wel eens gehoord dat het je lichaams soms meer bouw/voedingsstoffen kost om de chemische bestandsdelen om te zetten naar iets waar je lichaam wat aan heeft, dan dat je binnen krijgt in zo'n pil.
Maar goed, ik heb dat ergens eens gelezen, geen idee meer waar en of bovenstaande nog steeds geldt.
Zelf slik ik ze al lang niet meer. Heb er weinig van gemerkt en je betaald je blauw aan die dingen. Maar misschien reageert ieder lichaam er anders op?
Maar goed, ik heb dat ergens eens gelezen, geen idee meer waar en of bovenstaande nog steeds geldt.
Zelf slik ik ze al lang niet meer. Heb er weinig van gemerkt en je betaald je blauw aan die dingen. Maar misschien reageert ieder lichaam er anders op?
Ik wil ook een motto
woensdag 26 augustus 2009 om 11:55
woensdag 26 augustus 2009 om 12:08
Ik geloof dat een mens zeker vitamine pillen nodig heeft ja. Niemand eet netjes wat hij zou moeten eten (hoe gezond je ook leeft) en tevens is tegenwoordig ons voedsel zo genetisch gemanipuleerd dat er weinig voedingsstoffen meer in zitten. Als laatste wordt er tegenwoordig verbouwd op zulke "arme" grond (zonder voedingsmiddelen) dat die dus ook niet in ons eten zitten. Al met al zeker redenen voor op zijn minst een multivitamine.
Maar pas op, baat het niet...gaat niet altijd op voor vit pillen. Je kunt ook een teveel van bepaalde soorten binnen krijgen. Gewoon even nadenken voordat je van alles gaat slikken dus.
Maar pas op, baat het niet...gaat niet altijd op voor vit pillen. Je kunt ook een teveel van bepaalde soorten binnen krijgen. Gewoon even nadenken voordat je van alles gaat slikken dus.
Verander wat je niet kunt accepteren en accepteer wat je niet kunt veranderen

woensdag 26 augustus 2009 om 12:13
Ik vind uitspraken als: het kost meer voedings -en bouwstoffen om de 'chemische bestanddelen' van vitaminepillen af te breken en ons voedsel is zo genetisch gemanipuleerd, dat er weinig voedingsstoffen in zitten, nogal boude beweringen. Ik kan me zo voorstellen, dat daar geen eenduidige wetenschappelijk bewijzen voor te vinden zijn. Als er zulke uitspraken worden neergezet, geef er dan wel een bronvermelding bij.
woensdag 26 augustus 2009 om 12:19
Niks bouds aan die uitspraken, er zijn legio onderzoeken hiernaar gedaan. Lees maar eens
http://www.ortho.nl/gert-schuitemaker
http://www.ortho.nl/gert-schuitemaker
Verander wat je niet kunt accepteren en accepteer wat je niet kunt veranderen
woensdag 26 augustus 2009 om 12:21
Hier nog zon leuk stuk (inlc bronvermelding) komt van dezelfde site af. En zo kun je er nog wel tientallen lezen.
Schijf van Vijf schiet tekort
Vandaag heeft Gert Schuitemaker, hoofdredacteur van Orthomoleculair Magazine, bijgaande open brief aan de leden van de Eerste en Tweede Kamer verstuurd om de volksvertegenwoordigers erop te wijzen dat het Voedingscentrum zelf heeft aangegeven dat de Schijf van Vijf niet meer voorziet in de vitamine- en mineralenbehoefte van grote groepen Nederlanders. Dit zegt het Voedingscentrum zelf!
OPEN BRIEF aan de leden van de Staten Generaal
De Schijf van Vijf, dé leidraad voor gezond, lekker en veilig eten zoals het Voedingscentrum stelt, voorziet niet meer in de vitamine- en mineralenbehoefte van grote groepen Nederlanders. Ik zou u met deze mededeling niet lastiggevallen, ware het niet dat de bron van deze constatering het Voedingscentrum zélf is in zijn rapport Richtlijnen goede voedselkeuze (2007). Dit rapport is direct afgeleid van de Richtlijnen goede voeding (2006) van de Gezondheidsraad.
Ook al houdt de Nederlander zich strikt aan de Schijf van vijf, hij zal er niet in slagen om voldoende binnen te krijgen van zes belangrijke micronutriënten: foliumzuur, vitamine D, vitamine A, ijzer, selenium en zink. Let wel: volgens het rapport van het Voedingscentrum! Daar komt bij dat uit een ouder rapport van de Gezondheidsraad (Enkele belangrijke ontwikkelingen in de voedsel-consumptie, 2002) blijkt dat slechts 1,8% van de Nederlanders eet volgens de Richtlijnen Goede Voeding. Ook dit feit heeft nooit de aandacht gekregen die het verdient.
Er is structureel iets mis met de voedingsvoorlichting in Nederland. Al tientallen jaren loopt de voorlichting achter de feiten aan. Dit heeft ernstige consequenties, zoals blijkt uit het voorbeeld foliumzuur. In 1960 werd op basis van dierproeven al vermoed dat een foliumzuurtekort het risico van een open ruggetje bij de foetus vergroot. In 1965 werd dit vermoeden bevestigd door een humane studie. Begin jaren tachtig bleek uit een interventiestudie dat foliumzuur bij vrouwen de kans op een baby met een open ruggetje significant verlaagt. Pas in 1995, nadat in 1991 een grote multicenter-studie was uitgevoerd, startte in Nederland de publiekscampagne gericht op vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Jarenlang was de Nederlandse vrouw verstoken gebleven van informatie en werden in Nederland jaarlijks 300 baby’s met een open ruggetje geboren. Terwijl dit aantal met de helft had kunnen worden teruggedrongen bij een adequate voorlichting.
Een analoge situatie doet zich nu voor met vitamine D. Vóór 1997 was de ADH (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid) voor volwassenen nog 0 tot 100 IE. Deze hoeveelheid is momenteel opgetrokken naar 100 IE. Vitamine D-onderzoekers (Garland FC, University of California San Diego; Heaney RP, Creighton University, Omaha; Vieth R, University of Toronto, Holick MF, Boston University) zijn tot de conclusie gekomen dat de ADH voor populaties in gematigde klimaatzones 10 x hoger behoort te zijn (1000 IE). Onderzoek in Nederland laat zien dat vooral personen met een donkere huid een vitamine D-tekort hebben. Vitamine D is een beschermende factor tegen botontkalking, autoimmuunziekten (multiple sclerose, artritis), hartfalen en ook kanker. In een zeer recent onderzoek is vastgesteld dat vitamine D kinderen beschermt tegen de ontwikkeling van diabetes type-1 (juveniele diabetes).
Het blijkt dat al tientallen jaren grote groepen Nederlanders tekorten hebben aan een of meer voedingsstoffen en dat dit ernstige consequenties heeft voor de volksgezondheid. Dit feit alléén is al ernstig genoeg om onder uw aandacht te brengen. Maar daarenboven schiet de voedingsvoorlichting in Nederland ernstig tekort.
Ik vraag u daarom u hierover te informeren. Tot nadere informatie ben ik altijd bereid.
Met vriendelijke groet,
Dr. Gert E. Schuitemaker, Hoofdredacteur Orthomoleculair Magazine
ortho@ortho.nl; 0315-695211
Referenties:
1. Richtlijnen goede voedselkeuze (2008)
2. Richtlijnen goede voeding' (2006) van de Gezondheidsraad
3. Enkele belangrijke ontwikkelingen in de voedselconsumptie. Gezondheidsraad, september 2002; pag. 169
4. Foliumzuur bij open ruggetjes. Orthomoleculair Magazine (Ortho), nr.3, 1995
5. Vitamine D en kanker. Orthomoleculair Magazine (Ortho), nr.6, 2007
Schijf van Vijf schiet tekort
Vandaag heeft Gert Schuitemaker, hoofdredacteur van Orthomoleculair Magazine, bijgaande open brief aan de leden van de Eerste en Tweede Kamer verstuurd om de volksvertegenwoordigers erop te wijzen dat het Voedingscentrum zelf heeft aangegeven dat de Schijf van Vijf niet meer voorziet in de vitamine- en mineralenbehoefte van grote groepen Nederlanders. Dit zegt het Voedingscentrum zelf!
OPEN BRIEF aan de leden van de Staten Generaal
De Schijf van Vijf, dé leidraad voor gezond, lekker en veilig eten zoals het Voedingscentrum stelt, voorziet niet meer in de vitamine- en mineralenbehoefte van grote groepen Nederlanders. Ik zou u met deze mededeling niet lastiggevallen, ware het niet dat de bron van deze constatering het Voedingscentrum zélf is in zijn rapport Richtlijnen goede voedselkeuze (2007). Dit rapport is direct afgeleid van de Richtlijnen goede voeding (2006) van de Gezondheidsraad.
Ook al houdt de Nederlander zich strikt aan de Schijf van vijf, hij zal er niet in slagen om voldoende binnen te krijgen van zes belangrijke micronutriënten: foliumzuur, vitamine D, vitamine A, ijzer, selenium en zink. Let wel: volgens het rapport van het Voedingscentrum! Daar komt bij dat uit een ouder rapport van de Gezondheidsraad (Enkele belangrijke ontwikkelingen in de voedsel-consumptie, 2002) blijkt dat slechts 1,8% van de Nederlanders eet volgens de Richtlijnen Goede Voeding. Ook dit feit heeft nooit de aandacht gekregen die het verdient.
Er is structureel iets mis met de voedingsvoorlichting in Nederland. Al tientallen jaren loopt de voorlichting achter de feiten aan. Dit heeft ernstige consequenties, zoals blijkt uit het voorbeeld foliumzuur. In 1960 werd op basis van dierproeven al vermoed dat een foliumzuurtekort het risico van een open ruggetje bij de foetus vergroot. In 1965 werd dit vermoeden bevestigd door een humane studie. Begin jaren tachtig bleek uit een interventiestudie dat foliumzuur bij vrouwen de kans op een baby met een open ruggetje significant verlaagt. Pas in 1995, nadat in 1991 een grote multicenter-studie was uitgevoerd, startte in Nederland de publiekscampagne gericht op vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Jarenlang was de Nederlandse vrouw verstoken gebleven van informatie en werden in Nederland jaarlijks 300 baby’s met een open ruggetje geboren. Terwijl dit aantal met de helft had kunnen worden teruggedrongen bij een adequate voorlichting.
Een analoge situatie doet zich nu voor met vitamine D. Vóór 1997 was de ADH (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid) voor volwassenen nog 0 tot 100 IE. Deze hoeveelheid is momenteel opgetrokken naar 100 IE. Vitamine D-onderzoekers (Garland FC, University of California San Diego; Heaney RP, Creighton University, Omaha; Vieth R, University of Toronto, Holick MF, Boston University) zijn tot de conclusie gekomen dat de ADH voor populaties in gematigde klimaatzones 10 x hoger behoort te zijn (1000 IE). Onderzoek in Nederland laat zien dat vooral personen met een donkere huid een vitamine D-tekort hebben. Vitamine D is een beschermende factor tegen botontkalking, autoimmuunziekten (multiple sclerose, artritis), hartfalen en ook kanker. In een zeer recent onderzoek is vastgesteld dat vitamine D kinderen beschermt tegen de ontwikkeling van diabetes type-1 (juveniele diabetes).
Het blijkt dat al tientallen jaren grote groepen Nederlanders tekorten hebben aan een of meer voedingsstoffen en dat dit ernstige consequenties heeft voor de volksgezondheid. Dit feit alléén is al ernstig genoeg om onder uw aandacht te brengen. Maar daarenboven schiet de voedingsvoorlichting in Nederland ernstig tekort.
Ik vraag u daarom u hierover te informeren. Tot nadere informatie ben ik altijd bereid.
Met vriendelijke groet,
Dr. Gert E. Schuitemaker, Hoofdredacteur Orthomoleculair Magazine
ortho@ortho.nl; 0315-695211
Referenties:
1. Richtlijnen goede voedselkeuze (2008)
2. Richtlijnen goede voeding' (2006) van de Gezondheidsraad
3. Enkele belangrijke ontwikkelingen in de voedselconsumptie. Gezondheidsraad, september 2002; pag. 169
4. Foliumzuur bij open ruggetjes. Orthomoleculair Magazine (Ortho), nr.3, 1995
5. Vitamine D en kanker. Orthomoleculair Magazine (Ortho), nr.6, 2007
Verander wat je niet kunt accepteren en accepteer wat je niet kunt veranderen
woensdag 26 augustus 2009 om 13:02
quote:Amber83 schreef op 26 augustus 2009 @ 12:10:
Het kan een nuttige aanvulling zijn. Pillen bevatten alleen geen vezels en de zeer nuttige anti-oxidanten. Dus: gezonde voeding blijft belangrijk.Over de anti-oxidanten zijn recentelijk minder positieve berichten in de media gekomen:
De Volkskrant
Anti-oxidanten helpen kanker groeien
Van onze verslaggeefster Ellen de Visser
Gepubliceerd op 19 augustus 2009 22:59, bijgewerkt op 20 augustus 2009 18:21
AMSTERDAM - De optimistische boodschap dat anti-oxidanten beschermen tegen kanker lijkt definitief verlaten. Onderzoekers van de Harvard Universiteit hebben in het laboratorium aangetoond hoe anti-oxidanten, aanwezig in onder meer groente en fruit, de overleving en de woekering van kankercellen bevorderen. Zij publiceren hun bevindingen vandaag in het tijdschrift Nature.
Dat anti-oxidanten niet alleen maar heilzaam zijn, is de afgelopen jaren al in epidemiologische studies aangetoond. Lange tijd was het idee dat anti-oxidanten preventief werken tegen kanker omdat ze reageren met de schadelijke vrije radicalen in het lichaam. Daardoor voorkomen ze onder meer een ontregeling van de celdeling. De verkoop van voedingssupplementen met anti-oxidanten groeide explosief.
Maar langlopend onderzoek onder duizenden rokende mannen in Finland bracht ook een keerzijde aan het licht: mannen die jarenlang extra anti-oxidanten slikten, kregen juist vaker longkanker.
Hoe anti-oxidanten in het lichaam precies kanker veroorzaken, was tot dusver onduidelijk, zegt hoogleraar Hein te Riele, hoofd van de afdeling moleculaire biologie van het Nederlands Kanker Instituut/Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis. De Harvard-onderzoekers komen voor het eerst met een biologische verklaring.
Zij kweekten in het laboratorium kankercellen en ontdekten dat tumorverwekkende cellen die eigenlijk ten dode waren opgeschreven vanwege gebrek aan energie, in leven werden gehouden door de aanwezigheid van anti-oxidanten.
Cellen komen meestal aan energie door glucose te verbranden, legt Te Riele uit, maar er bestaat ook een alternatief: ze kunnen ook aan energie komen door vetzuuroxidatie (vetverbranding). Die vetzuuroxidatie wordt verhinderd door de aanwezigheid van vrije radicalen. Anti-oxidanten vangen juist die vrije radicalen waardoor ze de vetzuuroxidatie stimuleren en cellen alsnog kunnen groeien.
Nature schrijft op de website dat die ontdekking een gevoelige klap betekent voor de reputatie van anti-oxidanten. Onduidelijk is nog welke implicaties de laboratoriumvondst heeft voor kankerpatiënten.
Het kan een nuttige aanvulling zijn. Pillen bevatten alleen geen vezels en de zeer nuttige anti-oxidanten. Dus: gezonde voeding blijft belangrijk.Over de anti-oxidanten zijn recentelijk minder positieve berichten in de media gekomen:
De Volkskrant
Anti-oxidanten helpen kanker groeien
Van onze verslaggeefster Ellen de Visser
Gepubliceerd op 19 augustus 2009 22:59, bijgewerkt op 20 augustus 2009 18:21
AMSTERDAM - De optimistische boodschap dat anti-oxidanten beschermen tegen kanker lijkt definitief verlaten. Onderzoekers van de Harvard Universiteit hebben in het laboratorium aangetoond hoe anti-oxidanten, aanwezig in onder meer groente en fruit, de overleving en de woekering van kankercellen bevorderen. Zij publiceren hun bevindingen vandaag in het tijdschrift Nature.
Dat anti-oxidanten niet alleen maar heilzaam zijn, is de afgelopen jaren al in epidemiologische studies aangetoond. Lange tijd was het idee dat anti-oxidanten preventief werken tegen kanker omdat ze reageren met de schadelijke vrije radicalen in het lichaam. Daardoor voorkomen ze onder meer een ontregeling van de celdeling. De verkoop van voedingssupplementen met anti-oxidanten groeide explosief.
Maar langlopend onderzoek onder duizenden rokende mannen in Finland bracht ook een keerzijde aan het licht: mannen die jarenlang extra anti-oxidanten slikten, kregen juist vaker longkanker.
Hoe anti-oxidanten in het lichaam precies kanker veroorzaken, was tot dusver onduidelijk, zegt hoogleraar Hein te Riele, hoofd van de afdeling moleculaire biologie van het Nederlands Kanker Instituut/Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis. De Harvard-onderzoekers komen voor het eerst met een biologische verklaring.
Zij kweekten in het laboratorium kankercellen en ontdekten dat tumorverwekkende cellen die eigenlijk ten dode waren opgeschreven vanwege gebrek aan energie, in leven werden gehouden door de aanwezigheid van anti-oxidanten.
Cellen komen meestal aan energie door glucose te verbranden, legt Te Riele uit, maar er bestaat ook een alternatief: ze kunnen ook aan energie komen door vetzuuroxidatie (vetverbranding). Die vetzuuroxidatie wordt verhinderd door de aanwezigheid van vrije radicalen. Anti-oxidanten vangen juist die vrije radicalen waardoor ze de vetzuuroxidatie stimuleren en cellen alsnog kunnen groeien.
Nature schrijft op de website dat die ontdekking een gevoelige klap betekent voor de reputatie van anti-oxidanten. Onduidelijk is nog welke implicaties de laboratoriumvondst heeft voor kankerpatiënten.

woensdag 26 augustus 2009 om 13:04
quote:Chica34 schreef op 26 augustus 2009 @ 12:19:
Niks bouds aan die uitspraken, er zijn legio onderzoeken hiernaar gedaan. Lees maar eens
http://www.ortho.nl/gert-schuitemakerZeker wel boude beweringen, als je niet zegt waar je het vandaan hebt. Ik heb nergens gezegd dat het absoluut niet waar kan zijn, maar laat dan wel even weten waar je zoiets vandaan haalt. Lijkt me niet meer dan normaal.
Niks bouds aan die uitspraken, er zijn legio onderzoeken hiernaar gedaan. Lees maar eens
http://www.ortho.nl/gert-schuitemakerZeker wel boude beweringen, als je niet zegt waar je het vandaan hebt. Ik heb nergens gezegd dat het absoluut niet waar kan zijn, maar laat dan wel even weten waar je zoiets vandaan haalt. Lijkt me niet meer dan normaal.


woensdag 26 augustus 2009 om 13:08
quote:Chica34 schreef op 26 augustus 2009 @ 12:21:
Hier nog zon leuk stuk (inlc bronvermelding) komt van dezelfde site af. En zo kun je er nog wel tientallen lezen.
Schijf van Vijf schiet tekort
Dit gaat over voedselvoorlichting, niet over het feit dat voedsel tegenwoordig niet genoeg voedingsstoffen bevat door genetische manipulatie. Ook staat er niets over de chemische bijprodukten van vitaminepillen (was opmerking van iemand anders).
Dus waar kan ik het wel vinden?
Hier nog zon leuk stuk (inlc bronvermelding) komt van dezelfde site af. En zo kun je er nog wel tientallen lezen.
Schijf van Vijf schiet tekort
Dit gaat over voedselvoorlichting, niet over het feit dat voedsel tegenwoordig niet genoeg voedingsstoffen bevat door genetische manipulatie. Ook staat er niets over de chemische bijprodukten van vitaminepillen (was opmerking van iemand anders).
Dus waar kan ik het wel vinden?
woensdag 26 augustus 2009 om 13:09
Laatst was Martijn Katan bij Nova (?), om hier het één en ander over te zeggen, voornamelijk naar aanleiding van onderzoek dat antioxidanten in verband brengt met kanker (en dus niet andersom), wat hij te zeggen had was wat mij betreft wel zinnig. Waarschijnlijk is het op zijn site wel terug te zien.
uitzending nova
uitzending nova
woensdag 26 augustus 2009 om 23:02
Hoge dosis vitamine C kan voorkomen dat griep/verkoudheid "doorzet". (Dus als je voelt dat je ziek gaat worden, meteen beginnen met slikken).
Preventief (dus als je je "normaal" voelt) zulke hoge doses slikken lijkt me niet goed.
Zoals bij alles: met mate en met afwisseling zal het wel los lopen.
Dat ons voedsel nu minder goed zou zijn etc lijkt mij onzin: nog nooit in de geschiedenis van de mensheid werd er zo streng gecontroleerd op alles wat in de voedselketen zit als vandaag de dag. Er is meer toezicht en aandacht dan ooit tevoren.
En genetisch manipuleren hoef je ook niet bang voor te zijn: door middel van kruisen en fokken op bepaalde kenmerken en veredelen doen mensen dat toch al honderen jaren met fruit, vee en gewassen en zo?
Preventief (dus als je je "normaal" voelt) zulke hoge doses slikken lijkt me niet goed.
Zoals bij alles: met mate en met afwisseling zal het wel los lopen.
Dat ons voedsel nu minder goed zou zijn etc lijkt mij onzin: nog nooit in de geschiedenis van de mensheid werd er zo streng gecontroleerd op alles wat in de voedselketen zit als vandaag de dag. Er is meer toezicht en aandacht dan ooit tevoren.
En genetisch manipuleren hoef je ook niet bang voor te zijn: door middel van kruisen en fokken op bepaalde kenmerken en veredelen doen mensen dat toch al honderen jaren met fruit, vee en gewassen en zo?